Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2020-10-01 11:04
Det här var intressant tycker jag: "AXFOOD: Försäljningen av plastpåsar på rulle har ökat påtagligt... COOP: Försäljningsvolymen av avfallspåsar på rulle har nästintill en fördubblats. ICA: Försäljningen av avfallspåsar har under perioden maj-juli ökat med drygt 60% jämfört med förra året."

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-har-dagligvarujattarnas-pasforsaljning-paverkats-av-skatten

Så frågan är hur mycket vi vunnit?
Skrivet av Skogis
 - 2019-12-13 22:11
Men då har vi inte fått någon förändring av vårt beteende? Visst man pyntar in till statskassan men miljön blir forfarande lidande.

Nä, tacka vet jag hemsydda melittapåsar av linne till kaffekokaren och hemgjord "plast" av bivaximpregnerade kökshanddukar.  :)
Har bägge där hemma och trivs rätt bra med det.
Skrivet av agnetasch
 - 2019-11-28 07:52
Citat från: webguide skrivet 2019-11-12 06:06Men det är knappast så att staten ligger bakom en konspiration för att lura oss medborgare på pengar
Det vete sjutton. Ska staten underhålla Iraks försvarsministerium måste dom nog lura rätt många svenska skattebetalare ;)
Att förbjuda plastpåsar är ett rätt drastiskt drag. Du trampar på många ömma tår; stora tillverkare, många arbetstillfällen m.m Att höja skatten drabbar bara dom redan luttrade skattebetalarna som efter ett tag kommer att använda lika mycket plastpåsar som innan (se ovan) MEN man kan slå sig för bröstet o utropa sig till modig (?) miljöräddare ???
Skrivet av Skogis
 - 2019-11-27 12:50
Om regeringen vill värna miljön så ska dom nog förbjuda plastpåsar istället för att lägga på en skatt.
Skulle gissa att flertalet hellre betalar och fortsätter att använda plastpåsar i samma omfattning som nu än hittar ett alternativ. Jo det kommer bli lite gruff när skatten införs men förbrukningen kommer nog vara lika hög efter ett tag.

Har blivit medveten om mitt användande av plastpåsar och hur lågt värde dessa har, tidigare tog jag en plastpåse till den halva löken som blev över och slängde påsen efter att löken kommit användning. Påsen användes kanske 1 dygn och sen slängdes. I brist på engagemang kunde det också ligga några påsar i grönsakslådan med halva lökar i.

För att komma ifrån detta ligger nu de halva lökarna i en glasburk med lock, behovet av att diska burken har inte uppstått ännu så det blir kanske en miljövinst ändå.
Skrivet av webguide
 - 2019-11-12 06:06
Citat från: agnetasch skrivet 2019-11-05 07:56Hur kommer affärer som kör hem varor till folk att förpacka smågrönsakerna? Lägga dom i små plastpåsar och höja priset? Eller tippa dom lösa i papperkassen? Det senare alternativet är väl bäst eller? Vi ska väl sluta använda plast, för det är väl inte bara skatten regeringen vill ha? ::)

Skatterna behöver iofs höjas eftersom statens finanser inte räcker till pga de skattesänkningar som infördes under 00-talet. Men det är knappast så att staten ligger bakom en konspiration för att lura oss medborgare på pengar.

Och vi måste sluta använda plast - Vi måste ändra beteende på massor av områden vilket är obekvämt och i många fall opraktiskt. Men om vi inte gör det så riskerar vi ju att inte ha någonting alls att kunna klaga på.
Skrivet av agnetasch
 - 2019-11-05 07:56
Hur kommer affärer som kör hem varor till folk att förpacka smågrönsakerna? Lägga dom i små plastpåsar och höja priset? Eller tippa dom lösa i papperkassen? Det senare alternativet är väl bäst eller? Vi ska väl sluta använda plast, för det är väl inte bara skatten regeringen vill ha? ::)
Skrivet av Skogis
 - 2019-11-04 11:08
Sophanteringen där jag bor har 8 fraktioner.
Komposterbart, förpackningsplast, pappersförpackningar, färgat och ofärgat glas, tidningar/reklam, metall samt brännbart.

Påsar till komposten tillhandahålls, till brännbart används den påse jag har för tillfället, plast eller papper.
Påsar till plasten är inköpt avfallspåse eller bärkasse när den blivit för dålig och inte håller ihop längre, övrigt samlas i en hink som fördelas i sopkärlen när den är full.
Man bär hem en hel del plastförpackningar på 2 veckor :o

Har försökt att planera inköp och veckohandla men jag är helt usel på det.  Jo jag kan skriva en handlarlista men när jag väl är i butiken hittar jag så mycket annat gott. Tillsammans med grönsakerna låg det även kalvbog, högrev och sidfläsk i kundvagnen. Så i helgen koktes det dillkött och kalops, sidfläsket rimmas och kommer nog att grillas när det är färdigt.
Skrivet av Andreas
 - 2019-11-04 09:03
Ja det verkar helt klart vara ett smart sätt att spara påsar det där att väga och lägga i gemensam påse, men förutsätter förstås självscanning för att funka. Jag är hemskt dålig på att självscanna, brukar veckohandla och tycker det är alldeles tillräckligt att hålla i huvudet utan att även hålla reda på att komma ihåg att scanna allt. :)

I vad slänger du dina sopor då?
Skrivet av Skogis
 - 2019-11-01 20:32
Var och handlade idag, började med 2 kg potatis direkt i bärkassen, vägde och satte prislappen på påsen. Sen 1 kg lök som vägdes löst för att sen läggas tillsammans i påsen med potatisen (prislappen på påsen). Därefter 4 morötter som gick samma väg och slutligen ett rotsellerihuvud som jag toppade påsen med. Champinjonerna fick en påse med paprikan behövde ingen egen påse men palsternacka fanns bara i påse (15:-/påsen 0,5kg) eller plastad (45:-/kg)så det fick bli påsvarianten på den.
Skulle gärna ha egna förpackningar med mig men då vill jag nog tarera vågen med lådan/påsen innan jag väger grönsakerna/frukten.
Skrivet av Andreas
 - 2019-11-01 08:40
Tänk den som hade ett riktigt skafferi för potatisförvaring. Jag förvarar potatis/morötter/lök just i lådan längst nere i skafferiet. Och sen går det 2-3 hyllor till för frukt och grönsaker överst i kylen.

Jag brukar stoppa vitkålshuvudet i en påse, inte för att det behövs, men för att få ytterligare en såndär liten påse som jag sen kan använda som soppåse. ;)

Borde inte styckplastad paprika och gurka och druvor och körsbärstomater i hårda plastaskar vara en större plastbov än småpåsarna?
Skrivet av Skogis
 - 2019-10-28 08:22
Jordig färskpotatis köper jag sällan styckevis ;)
Det är när jag bara ska ha en eller två som frukten/grönsaken vägs och läggs direkt i bärkassen. Grönsakerna ligger sen huller om buller i lådan i botten på kylen. Potatis förvaras i en snygg kruka avsedd för ändamålet med lock och lufthål på baksidan i skafferiet.

Hur många stoppar ett vitkålshuvud i en liten påse för att sen lägga det i bärkassen?
Numera är ju merparten av grönsakerna tvättade så det blir inte mycket skröfs i påsen om man väljer bort styckepåsen.
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-25 14:02
Citat från: Skogis skrivet 2019-10-21 20:13Sen jag började med att blippa har det blivit mer och mer sällan som jag lägger frukten/grönsakerna i en egen påse. Jag väger var sak för sig och fäster prislappen på bärkassen som efter ett tag har rätt många lappar på sig. Det har blivit lite av en sport att återanvända bärkassen så många gånger som möjligt men det funkar väl sådär med coops tunna miljöpåsar.

Men hur förvarar du frukten/grönsakerna i kylen sen?

Och hur gör du med exempelvis jordig färskpotatis?
Skrivet av Andreas
 - 2019-10-25 14:01
Mmm allt har för- och nackdelar. Sen görs väl inte alla plastpåsar av olja?

Jag brukar använda mina frukt/grönsakspåsar som soppåsar. Vad ska jag använda för slags påsar om jag inte har såna?
Skrivet av Hasse
 - 2019-10-22 17:49
Det är inte självklart att plastpåsen är ett sämre miljöalternativ än påsar av papper eller tyg. En tygpåse måste t.ex. användas väldigt många gånger för att vara miljösmartare än plasten.

Fördelar och nackdelar (saxat från expressen.se):

Plastpåse

+ Kräver mindre energi att tillverka och frakta än vad andra typer av påsar gör.

- Skapas av olja som är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast.

Papperspåse

+ Kommer från förnybara källor. Bryts ner i naturen.

- Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Tygpåse

+ Om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

- Tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är så resurskrävande att den måste användas hundratals gånger för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.
Skrivet av agnetasch
 - 2019-10-22 07:59
Man får väl börja sy eller virka små olikfärgade påsar till frukt-o grönt och ta med hemifrån varje gång man handlar. Bruna för potatis, orange för apelsiner, röda och gröna för äpplen. Många påsar blir det :-O

Annonser

Powered by EzPortal