Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - agnetasch

41
Citat från: Skogis skrivet 2018-12-10 13:55Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
Om du ska ha lök i ärtsoppan kanske det är enklare att röka den än ärtorna? Rödlök så får man en illusion av fläsk ;D
42
Jag har aldrig testat hur länge rökta ägg håller sig. Tills man blir magsjuk eller...? Dom går åt på ett par dagar. Mannen som i vanliga fall äter ägg- o kaviarmacka till frukost tycker det är kul att bara ha rökt ägg som pålägg. Annars kan man ha dom i en sallad i stället för kött (en köttfri måndag t.ex)
Eller i äggsås kanske? Till kokt torsk eller lutfisk. I Norge har man ju stekt fläsk/bacon till kokt torsk, då borde rökt ägg ge samma smaksensation. Det ska jag prova, vi ska kallröka innan jul :)
43
Citat från: Skogis skrivet 2018-12-08 12:31Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax
Där har du helt klart en intressant variant, lite av tjälknultänket. Låt oss få veta resultatet!

Jag brukar köra äggen 6 timmar, dom är rätt svårrökta eftersom dom är så blöta. Vänd dom efter 3 timmar så dom blir bruna runt om.

Tips om man vill göra något ovanligt i röken: Min man gör snus i den. Han får inte vara i köket (jmfr att röka i köket) >:( o ugnen i snickeboa är för liten för snuslådorna. Röken är rymligare o varken det rökta eller snuset tar smak av varandra. Win-win ;D
44
Du gör väl Najadlax (gravad o kallrökt) av någon av laxsidorna? Det är ett måste till julbordet :)

Något som är syndigt gott är kallrökt färskost; https://www.smartfritid.se/roka-ost-farskost

Rök INTE inomhus, då blir hela julen förstörd!
45
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(
46
Citat från: webguide skrivet 2018-12-04 10:25
Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)
47
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D
48
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.
49
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(
50
Citat från: webguide skrivet 2018-11-27 07:22En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?
51
Citat från: Skogis skrivet 2018-11-25 18:23vätskemängden som håller sältan i den varmrökta laxen förmodligen är mindre än i en kallrökt dito

Så kan det vara. Lätt att kolla egentligen; man väger laxarna före o efter rökningen. Den som har tappat mest vikt är troligtvis saltast :D

Citat från: Zibi skrivet 2018-11-25 14:55Men dina smaklökar luras inte, utan det är helt korrekt att det smakar med salt

Tack för support :-*
52
Först trodde jag att jag misstog mig men nu har det hänt igen. När jag saltar lax inför en rökning använder jag samma mängd salt + socker vare sig jag ska varmröka eller kallröka. Nu har jag märkt att den varmrökta laxen blir saltare än den kallrökta. Blir den verkligen det. Finns det en kemisk förklaring till det eller inbillar jag mig bara. Någon som vet?

Skratta inte åt mig, det räcker att min man gör det :(
53
Hahahah, heja surgubbe!
54
Jag köpte nog för nåt år sedan, så länge har dom nog inte rea :)
Men ring o snacka med dom. Jag såg att det var Supersale på gång i alla fall här i Göteborg nu i slutet av veckan. Där kanske du kan hitta något
55
Det var en Patinakastrull jag köpte på Martin&Servera. På Rea. Strax över 200:- om jag minns rätt. Kanonbra! Även en blind höna.... ;D
56
Detta känner jag igen; letade som en galning efter en 3 litare med bara ett handtag. Till slut hittade jag på Martin&Serveras cash.
Du har en cash i Bromma om du har vägarna åt det hållet. Nu är det lättare att handla där, bara att gå med i deras kundklubb.
Cervera verkar att ha 3 literskastruller också o då har du ju två affärer i Västerås.
57
Klart ponnyn ska ha en morot ;D
58
Frågan är om det är ekonomiskt försvarbart att fylla frysen eller kylen med morötter. Morötter kostar ju nästan "ingenting" Även att vakumförpacka kostar en slant.
Gör en stuka i trädgården eller på balkongen istället ;)
59
Jag skalar aldrig äpplen innan jag gör mos, jag tycker att smaken sitter där. Dessutom är jag lat ;D
60
Grattis till succén! Visst är det roligt att laga mat, tur att man får göra det varje dag ;D

Annonser

Powered by EzPortal