Citat från: Ringo skrivet 2010-01-25 08:57
Men det finns alltid en jästkultur?
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-22 21:49
om aktiviteten i bakterie- och jästkulturen korrelerar.
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-22 21:49
Men det betyder dock att man tagit den då jästkulturen är mindre aktiv.
Citat från: Ringo skrivet 2010-01-22 07:58
Men är det något fel på en surdeg som inte jäser tror du? Eller har jag ändå en surdegs alla "positiva effekter" fast jag saknar jäst. Eller är att den inte skapat någon jäst ett tecken på att något gått snett?
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-13 12:55
Även om du har jäst i bryts fytat ner = degen får bättre näringsvärde, du får längre hållbarhet på brödet och du får bra brunfärgning med eller utan jäst. Dessutom får du annan smak med mycket surdeg även med jäst.
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-21 13:49
Ja köpt surdegskultur är förstås ytterligare en variant, dvs.
4) Surdeg på köpt surdegskultur
Och sen, när man tänker efter så har vi även
5) Surdeg av vanlig deg med tillsatt surdegspulver
6) Surdeg av vanlig deg med tillsatt ättika eller vinäger
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-21 13:49
Fast allt surnar väl med tiden? Och surdeg som inte jäser är ju inte alltför ovanligt, annars skulle väl inte folk fuska med bagerijäst.
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-21 13:49
6) Surdeg av vanlig deg med tillsatt ättika eller vinäger
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-18 15:46
Borde inte snarare en köpt surdegskultur än en köpt jästkultur vara "fusksurdeg"...
Citat från: Ringo skrivet 2010-01-18 19:33
Nu gissar jag ju på att det krävs jäst, för annars vore ju tidigare nämnda alternativ 3,"Surdeg startad med köpejäst" totalt onödigt att göra.
Citat från: Ringo skrivet 2010-01-18 19:33
Vilket får mig att tänka att jästen är viktigt för bildande av en surdegskulturen.
Citat från: Ringo skrivet 2010-01-18 19:33
Kan man då få en jästkultur utan att den är sur och kan man få en surdegskultur utan att den jäser av att blanda mjöl+vatten?
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-18 13:56
Jag har inga åsikter/känslor kring frågorna du frågar
Citat från: Ringo skrivet 2010-01-18 12:22
Tycker du en surdeg behöver bilda jästsvampar alls? Eller tycker du det finns någon poäng med att inte tillsätta "köpejäst" till sin deg utan att låta surdegen göra jobbet med jäsningen?
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-18 10:32
För mig är jästsvampar helt fel variabel att gå på huruvida det ska kallas surdegs surdegsbröd. Jästkultur bestämmer hur degen är jäst. Surdegskultur säger huruvida det är en surdeg.
Citat från: kjpil skrivet 2010-01-16 08:35
Nu tror jag att du missuppfattade vad jag skrev. Surdeg är surdeg var vad jag skrev. Att resultatet sedan blir lite olika tar inte bort det faktum att det är en surdeg och att det blir ett surdegsbröd. Är köttbullar köttbullar om man haft i havregryn istället för ströbröd?
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-16 08:29
Menar du alltså att de resulterar i exakt samma bröd? Om svaret är ja förstår jag din logik, om svaret är nej förstår jag inte varför du vill klumpa ihop begreppen - förklara!