Finns det gamla Globalknivar? Begagnat fynd?

Startat av Kari, 2009-05-03 21:39

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Jag är ju en sucker för loppisar och dylikt. Dagens fynd - kanske, har inte köpt dom ännu..

--

Blev lite konfunderad idag när jag hittade dessa, så jag tar er till hjälp som vet och kan.

- Är det Global som vi känner varumärket idag?
- Hur gamla kan dessa vara?
- Hur kollar jag att dom är ok?
- Är det något att ha? Pris 100kr st.

Dessa kommer från en tidigare livsmedelshandlare som nu lagt ned.
Förutom dessa fanns det massa annat knivgodis från samma källa, bla Frosts och Koch Messer bland märkena jag minns.

Blir glad för alla tankar & synpunkter! :)

--


Edit: Missa bilden på knivarna visst..

Andreas

Det sägs att det förekommer väldigt mycket piratkopior så jag skulle nog vara väldigt försiktig.

De som tillverkar globalknivarna är Yoshikin (Yoshida metal industry CO.,LTD), på deras webbplats framgår att tillverkningen startade 1983 så äldre än 26 år kan ingen Global vara. http://www.yoshikin.co.jp/w/index.html

Dessutom står där "All genuine GLOBAL knives carry on their blade our Brands of YOSHIKIN, GLOBAL and CROMOVA, as well as the indication of geographical origin of "Japan". http://www.yoshikin.co.jp/w/rights/index.html

Fast om det då gällde för 26 år sen vet jag inte, säkrast är kanske att fråga dem direkt? http://www.yoshikin.co.jp/w/contact/inquire_e.html
Den som inte frågar får inga svar.

Kari


roffekock

På en äkta Global står det alltid Yoshikin

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Kari: Blir intressant höra om du får något svar!

Rolf: Har du kanske någon 80-tals Globalkniv i din ägo? Hade varit kul att se en bild på hur de såg ut då...
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2009-05-06 06:52 #5 Last Edit: 2009-05-06 07:39 by roffekock
Globals filosofi har alltid varit den samma vad jag vet.

Vad är Global-PRO?

GLOBAL PRO är ett intressant fenomen. Det är exakt samma kniv i grunden. Man har valt ut några av modeller av det ordinarie sortimentet till PRO-serien. PRO-serien är alltså inte alls så komplett som den "vanliga" GLOBAL-serien är.

I Ett av tillverkningsstegen för vanliga GLOBAL går hela kniven till svartkromatering. Skaftet nedsänks i ett antal bad varav ett är elektrolytiskt. Kniven kommer ut med skaftet helt svart av en mycket hållbar kromdioxid. Efter att skaftet sedan slipats av återstår endast svart kromdioxid i groparna.

Detta steg hoppar man helt över och sparar in på GLOBAL PRO. Däremot har man på PRO-kniven en mera påkostad slipprocess och slutslipningen sker på superfin sten med #5000 mot #1000 för vanliga GLOBAL.

PRO-kniven förpackas i en elegantare kartong med sammetsaktig blå insida.

GLOAL PRO säljs endast i Japan och kostar där 35-40% mer än vanliga GLOBAL.

Nya GLOBAL har ett helt nytt och bättre stål kallat CROMOVA 18. PRO-knivarna kör tills vidare kvar med det gamla stålet. Inom ett år beräknas även PRO få det nya materialet.

Fabriken Yoshikin säljer själva direkt i Japan och har också ett par egna butiker. Och då man endast betalar 5% i moms ligger priserna lägre än i övriga världen.

De säljs endast till turister i Japan och priset ligger 40-50% högre än vanliga GLOBAL. Vi kan alltså inte få dem till Sverige. Så det har väl skett en viss kvalitetsförbättring på stålet.


Jag har väl kanske inte någon från 80 men ett par från 85 och dom ser exakt ut som i dag. (Jag har varit kolstålsfreak Helst gamla Tyska DICK som jag har en hel kockväska full från 40 talet som jag fått från Allan Hult i Göteborg, numera jordgubbe)

Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda
stycke. Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i
handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad,
valsat eller smitt beroende på knivmodell. Gäller inte GF mod. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med
sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring
och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka
till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid
endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska
prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som
inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och
ger en isolerande luftspalt mellan handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När
handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den
antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av
loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.

Detta är ett utdrag från deras hemsida som för övrigt är häftigt gjord kolla gärna på den. http://www.globalknivar.se



Jag har tex en GF-35a och en GF 33a  jag tycker att det är robusta bra arbetsknivar som duger till vardagsjobb och är relativt billiga, även om det på intet sätt är värstingknivar. Men dom är sammarbetsvilliga bara dom får sitt.och det är viktigt för mej,jag vill inte jobba med knivar som bits ???

Vad är det för skillnad på G-, GS-, GF- och GSF-knivar?
G betyder Global. Detta är standard modellen. Den tillverkas genom att man stansar ut ett blad ur en plåt, svetsar ihop handtagshalvorna, svetsar fast bladet på handtaget och fyller det med sjösand för balansens skull. Sen går kniven till putsning och slipning.


GS betyder att det är en Global "small". Den har samma tillverknings procedur.

GF betyder Global "forged". Med detta menas att den är smidd. Detta medför ett tjockare och tyngre blad med mer stabilitet än i vanliga G-knivar. GF-serien har även ett kraftigare handtag.
GSF betyder då följaktligen Global "small forged". Detta är en kniv som är utstansad ur en plåt som sedan smids och slipas till att bli en liten och lätt kniv. Dessa lämpar sig mest för skalning och "finlir" i luften. Vill man jobba med detta på skärbräda så är GS serien att föredra.



/rolf
Matforum är bäst

dePaul

Tack Rolf! Några kommentarer.

Personligen så anser jag att det "gamla" stålet var bättre än Cromova 18. Det härdades till 59 HRC jämfört med Cromovas 56-58 HRC. De extra graderna gav det gamla stålet något bättre nötningsmotstånd. Vet inte riktigt varför man bytte men det kan ha att göra med den ekonomiska aspekten. Bättre rentabilitet med andra ord.

Jag gillar inte Globaler som sagt var. Jag finner dem obekväma och den berömda balansen passar inte mig över huvud taget. Däremot är slipfasen kanon, dvs så länge man inte skapar en sekundäregg, vilket man ju slutligen måste göra ;).

~Paul~

Kari

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-05 08:23
Kari: Blir intressant höra om du får något svar!


Jodå, svar fick jag nog....

Dear Mr. Krokodilrumpa,

Hello.
Thank you for your e-mail.  Your message was forwarded to us from Yoshikin since we are the sole export agent.

Regarding the pictures of knives, perhaps these are not our products.

Best Regards,
Hiromi Tanaka
Export Department of GLOBAL Knives and Accessories
MASTER CUTLERY CORPORATION
Sharp House No.23-14, Natsumi-4-chome,
Funabashi, Chiba 273-0865, Japan
Tel: +81-47-422-2960 Fax: +81-47-422-0299
e-mail: info@mastercutlery.co.jp
URL: http://www.mastercutlery.co.jp
URL: http://www.minosharp.jp

We only sell our GLOBAL knives & accessories through AUTHORIZED DISTRIBUTORS
--------------------------------------------------------------------------

Vad kan man säga? Perhaps ??? Eller är det något jag inte hajar...?

Andreas

Dear Mr. Krokodilrumpa haha jösses  :).

Jag skulle gissa att perhaps kanske är deras sätt att säga att de inte är det, men jag hade nog frågat dem om deras svar betyder att de är osäkra och om de i så fall möjligen skulle kunna kontrollera saken lite närmare.
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

Kari, det här sättet att framföra information på är typiskt för japanerna. Svaret är helt enkelt att det handlar om fejk-Globaler tillverkade i "diskbänkstål" ;). Tråkigt som sagt.

~Paul~

Kari

Tur att jag inte köpte dom då.... Det kanske blev veckans fynd på sitt sätt ändå.. Men ännu en gång har jag lärt mig något.

Tack alla! ;D

dePaul

OK, tur. Jag trodde att du hade köpt dem ;). Ingen orsak att tacka.

~Paul~

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal