Går det att vispa äggvita i en gräddsifon?

Startat av Skogis, 2014-02-25 17:57

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Ja det låter nog lite udda men jag vill vispa äggvita utan syre och då borde gå med en gräddsifon, eller?

Peter1 amatörkock

Det låter som en interessant ide' det borde gå. Grädde tar lite kortare tid att vispa, men borde fungera tysker jag.

Skogis

Nu är den senaste köksleksaken inhandlad, så i helgen ska det skummas :)
Funkar det inte så är det inte förgäves, en gräddsifon behövs nog ändå.
Iallafall om man läser recept i Modernist Cuisine.

Skogis

Fungerar klockrent!

Inget skum som håller, men det beror nog mest på att jag bara hällde i den pastöriserade äggvitan i sifonen direkt från förpackningen utan att tillsätta något alls.

Robert021

Det skulle vara intressant att veta hur det funkar med råa, nyseparerade, ägg-vitor.
www.husihelvete.se - Nu över över 420.000 besökare.

Skogis

Det kommer att testas. Är inte riktigt nöjd med resultatet med köpevitorna.

Gilius

Funderar på om det kan vara så att det skall mer luft i en maräng än vad en sifon kan trycka in.

/gilius

kayaker

Citat från: Gilius skrivet 2014-03-04 11:25
Funderar på om det kan vara så att det skall mer luft i en maräng än vad en sifon kan trycka in.

Hur många patroner använder du?
/F

Skogis

Det är en 1/2liters sifon så jag använde en patron.

Jag försökte inte att göra maräng, det jag ville åstadkomma var att skumma äggvita utan syre, vilket fungerade utmärkt. Sen att jag inte var nöjd med äggvitan jag köpt beroende på att den innehöll både det ena och det andra ska vi inte skylla sifonen för.

Om ni lovar att inte berätta för någon så var detta en test att klarna öl med hjälp av äggvita, därav ointresset för syre. Kan man låta bli att få i syre i ölet är mycket vunnet.
Hittade på nätet att man kan klarna vin med hjälp av äggvita och eftersom Graffen jag bryggt är grumlig så kunde detta kanske fungera.
Vanligast är att man klarnar med hjälp av gelatin och sen kyler ner ölen en eller två veckor.
Jag tror inte att man kyler ner ett finare vin till 0° för att det ska klarna så kanske det skulle fungera på öl/graff i rumstemperatur.
En liten test på en lager jag bryggt fungerade utmärkt men det har inte hänt något ännu på graffen. 1 flaska orörd, en med gelatin och en med skummad äggvita, alla är lika grumliga fortfarande ???

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2014-03-04 18:25
Det är en 1/2liters sifon så jag använde en patron.

Jag försökte inte att göra maräng, det jag ville åstadkomma var att skumma äggvita utan syre, vilket fungerade utmärkt. Sen att jag inte var nöjd med äggvitan jag köpt beroende på att den innehöll både det ena och det andra ska vi inte skylla sifonen för.

Om ni lovar att inte berätta för någon så var detta en test att klarna öl med hjälp av äggvita, därav ointresset för syre. Kan man låta bli att få i syre i ölet är mycket vunnet.
Hittade på nätet att man kan klarna vin med hjälp av äggvita och eftersom Graffen jag bryggt är grumlig så kunde detta kanske fungera.
Vanligast är att man klarnar med hjälp av gelatin och sen kyler ner ölen en eller två veckor.
Jag tror inte att man kyler ner ett finare vin till 0° för att det ska klarna så kanske det skulle fungera på öl/graff i rumstemperatur.
En liten test på en lager jag bryggt fungerade utmärkt men det har inte hänt något ännu på graffen. 1 flaska orörd, en med gelatin och en med skummad äggvita, alla är lika grumliga fortfarande ???


går det inte att filtrera genom en superbag?

Skogis

Superbag får jag kolla upp.

Minst insats för att få ett klart öl är att låta ölen stå kallt i några månader. Efter det är det nog gelatin och 0° som är snabbare, ska bli klart på någon vecka.

Att filtrera ölet via någon form av filter kräver att systemet är luftfritt för att inte ölet ska oxidera, det brukar vara svårt för hembryggare men ska kanske fundera kring det. Borde gå att pressa ölet genom ett filter mellan 2 trycksatta ölfat. 
Hade gärna sluppit gucket i botten på flaskorna och eftersom jag tvångskolsyrar ska det gå att få helt klar öl på flaska.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2014-03-05 14:54

Att filtrera ölet via någon form av filter kräver att systemet är luftfritt för att inte ölet ska oxidera, det brukar vara svårt för hembryggare men ska kanske fundera kring det.


Just det, tänkte inte på det! :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal