"Utan onödiga tillsatser"

Startat av Tobias, 2009-10-26 18:55

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

Ja, det har ju på sistone kommit en massa produkter som marknadsförs som äkta produkter, fria från tillsatser, konvserveringsmedel eller andra onödiga tillsatser. Det är väldigt ironiskt när det på en färdigrätt står "nu utan onödiga tillsatser". Man undrar varför tillsatserna kom dit i första stället om dom nu var onödiga.

Men det jag ville ta upp var det faktum att dessa fraser som används kanske inte alltid stämmer. Jag stötte på ett exempel i dag när jag köpte gulaschsoppa från Findus.Ingredienser: Vatten, friterad potatis (potatis, vegetabilisk olja, salt, druvsocker), nötkött 8%, lök, röd paprika, rotselleri, tomatpurè, sojasås (vatten, sojabönor, vete, salt), morötter, stärkelse, salt, vegetabilisk olja, smör, kryddor, socker, vitlök, jästextrakt, kryddextrakt, chilipeppar, aromämnen och ättika.

Skulle jag laga en gulaschsoppa skulle jag tycka att jästextrakt, kryddextrakt och aromämnen är ganska onödiga ingredienser. Givetvis skulle man kunna säga att det är nödvändiga tillsatser för att tester har visat att vi faktiskt tycker om lite jästextrakt eller för att produkten inte ska bli för dyr. Men jag tror att dessa ingredienser skulle gå under de flestas uppfattning om vad som är "onödiga tillsatser", eftersom det är en del av vad hela tillsatsdebatten handlat om. Därför känns det som en ytterligare falskhet mot kunderna.

Hur smakar den då? Ptja, det finns kvar av soppan i frysen, men jag ska nog vara ganska hungrig för att äta den igen. Det är en besk smak från sellerin som ligger i gomen hela tiden och jag tror jag hittade 4 eller 5 små köttstrimlor i min portion.

Hasse

Jag studsar inför frasen "med 100 % nötkött".

En soppa med 100 % kött innebär väl att den endast innehåller kött, och inget annat? Men jag misstänker att Findus menar, att av den del kött som ingår, är allt från nöt.

Men "100 %" är kanske en säljande fras, och finns med endast av den anledningen?

CII

Jag tror att frasen 100% nötkött är riktad till de konsumenter som är muslimer, de har ju ett intresse av att veta att det inte finns något fläsk i den.

Tobias

Haha, ja, "100 % nötkött" var lite lustigt också - det hade jag missat.

Jag tycker det är smart att soppan är så reducerad att man blandar ut den med vatten när man värmer den i alla fall. Värmer man fryst mat i kastrull behövs ju oftast lite vatten och samtidigt är det ganska klimatsmart.

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Krista

På tal om utan-märkning så kan den ju vara vilseledande också t ex när det står utan på nånting som vanligtvis inte ens innehåller det som den är utan. Då kan man få för sig att andra liknande produkter innehåller ingrediensen men att just denna produkt är utan.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal