Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-25 16:48Man kokar ägget som vanligt, tar bort skalet och sedan doppar i mjöl, lättvispat ägg/grädde och färskt (!) ströbröd. Sedan är det bara att doppa hela härligheten i fritösen .
Det låter lite osannolikt med panerat ägg, hur gör man
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-25 11:19Jag älskar din förklaring . Vi tar det pö om pö.
Förklaringen är rätt enkel; jag gillar helt enkelt inte olja som livsmedel. Jag tycker faktiskt att olja ser äckligt ut o att då sänka ner ett livsmedel i olja o fritera det får mig att må illa. Och lukten; bläää.
Men jag kan äta friterad mat när någon annan gjort den, någon annanstans
Panera gör jag inte heller annat än att jag doppar skivor av njure i vetemjöl när de ska stekas. Vad måste man panera utom wienerschnitzlar?
Citat från: dePaul skrivet 2008-11-25 10:43Förklaringen är rätt enkel; jag gillar helt enkelt inte olja som livsmedel. Jag tycker faktiskt att olja ser äckligt ut o att då sänka ner ett livsmedel i olja o fritera det får mig att må illa. Och lukten; bläää.
Friterar du aldrig?? Och panerar inte?
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-25 07:57Blir rejält förvånad. Friterar du aldrig?? Och panerar inte?
Ok, jag förstår, men eftersom jag aldrig friterar eller panerar har inte problemet uppstått för mig. Potatisen däremot tycker jag funkar fint med smör, beror kanske på hur välbrynt man vill ha den.
Ska jag köpa mer olja? Jag har ju en flaska. Olivolja
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-24 16:54Det finns tillfällen då man måste steka hårt och ganska länge utan att stekgrunden förändras, t ex små tärningar av potatis i samband med pytt i panna, vissa köttsorter, pommes frites, mjölvända kotletter, Wienerschnitzlar osv.
Jag steker också i smör av samma anledningar; man "ser" temperaturen o det sprätter inte. Jag har aldrig stekt i olja, jag tycker inte det blir gott o vad är det som ska stekas så hårt att inte smör klarar av det?
Citat från: Daddy-T skrivet 2008-11-24 10:48Jag steker också i smör av samma anledningar; man "ser" temperaturen o det sprätter inte. Jag har aldrig stekt i olja, jag tycker inte det blir gott o vad är det som ska stekas så hårt att inte smör klarar av det?
Är det bara jag som föredrar att steka i smör?
Citat från: Daddy-T skrivet 2008-11-24 10:48Alltså visst, smörstekta kantareller, krutonger och bräserad bladspenat är kanon men tyvärr har smör ännu lägre sotningsgrad än olivoljan. Du kan således inte fritera eller hårdsteka sådant som tar längre tid på plattan utan att riskera att smöret blir en svart sothög med bitter eftersmak.
Är det bara jag som föredrar att steka i smör?
Jag tycker det är svårt att se när det är rätt temperatur med olja och som sen stänker ner spisen. Skall det vara någon olja så föredrar jag också rapsolja.
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2008-11-24 09:23Haha, så kan det också heta.
Ja stekning handlar egentligen inte om att tillföra smak i förstahand utan yta, eller hur? För mig räcker det med att oljan/ fettet fyller funktionen som "supraledare" av värmen i tex stekpannan och ger råvaran den färg jag vill ha. Smaken är ett annat kapitel så att säga...
Däremot använder jag rapsolja, olivolja och en hel del andra oljor för smaksättning i dressingar, smaksatta oljor/ flyktiga marinader/ overglaze (haha...stod med Andreas Hedlund i Rationalmontern och körde a' la carte och han envisades med det uttrycket...- ger du mig overglazen? - va?, - overglazen, där, overglazen ta den!, - ursäkta Andreas menar du örtoljan?, - ja just det; overglazen! - ok, här har du örtoljan...hehe...vi körde med det över ett år efter den händelsen...)...mm...
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2008-11-24 08:59Det är förståss en personlig preferens. Personligen anser jag inte det. För min del bör oljan vara så neutral som det någonsin går. Smaken fixar jag på annat sätt. Faktum är att om man verkligen vill att köttet skall smaka som oljan, så kan man strila över den efter tillagningens slut. Resultatet blir då avsevärt bättre.
Frågan kan också vara om man ska steka i någon smakrik olja över huvud taget på hög värme?