2024-04-18 19:05

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Anne

1
Det här tas inte upp så ofta, men är en ganska viktig del av debatten.

Stora delar av världen lever i svält. Vi har - generellt sett - för lite odlingsbar mark, och får för lite skörd. Ekologisk odling innebär ungefär hälften så mycket skörd, på samma yta. När man väljer att äta ekologiskt (och ha kläder i t.ex. ekologisk bomull) så väljer man också att ta dubbelt så mycket mark i anspråk för sina egna behov.

Bara något att fundera lite över. Jag inser att det är rätt kontroversiellt :)
2
Googla och Adlibriskolla kan ni göra själva :)

Bortskänkes mot porto.

-Mmm, Malins Mat av Malin Söderström
-Slow Food av Carlo Petrini
-Choklad av Sophie och Michael D.Coe
-God middag, Amerika! av Ingemar Björkstén
-Bonniers kokbok, 1993, av Britt Sandquist-Bolin
-MENY: frukt och desserter
-Pasta vid spisen av Cathrine Schück
3
Jag känner mig i full gång! Jag är verkligen jättejättejättesugen på jul i år, och har svårt att hålla mig. Jag har redan bakat saffransbullar med mandelmassa, och julmusten står i kylen.. det kanske beror på att jag åt julbord redan i september :)

Har ni några funderingar på jul och julmat redan? Eller väntar ni lite till?
4
Jag och två kompisar (som också matbloggar, och som är här också fast inte så ofta) bestämde oss för att vara med i Tastelines tävling om Årets hemmakock. Och oh my god, vi gick vidare!!! 

Här ser ni alla recepten - vi står för Stockholmschilin 

5
Fler som har Ica-kort? Den här månaden fick alla hem rabatter som är personliga - och baserade på vad man brukar handla. För mig stämde listan riktigt bra. Det här fick jag rabatt på:

-tacoskal, valfria, Santa Maria (Vi brukar köpa tacotubs)
-varmkorv från Gol Pölser (Maken erkände att han brukar köpa det när jag inte är hemma)
-Friggs c-vitaminbrus
-Kitekat kattmat i portionspåsar
-Häagen-Dazs glass
-Icas bake-upbröd
-Icas ekologiska tortillachips
-Cream Cheese (nåja, det köper vi inte ofta)
-fetaost från Fontana
-färsk basilika

Vad tycker ni? Smart och praktiskt, eller integritetskränkande och läskigt? :)
6
Jag var inbjuden till en demonstration på Philips igår, och sällan har jag blivit så imponerad.. av vadå? En råsaftscentrifug. Fast det kallas väl inte ens det längre, utan en "juicer". Deras största, tuffaste och tyvärr också dyraste modell, en Philips XXL Juicer i "alu-serien". De hade tagit dit Jason Vale, "the juice master", som tydligen är någon hyfsat känd juice-guru i England, med ett antal böcker om juice bakom sig. Och han gjorde alltså juice. Massor av juice. Från allt. Han hivade glatt ner frukt och grönsaker i maskinen, helt och oskalat, och ut kom fantastiskt goda drycker.

Så. Jag är inte så hemskt lättimponerad, eftersom det är ganska fullt i köket, men... en sån här kände jag stort begär efter. Sagt och gjort, så nu står den där. :) Och nu ska jag gå ner och göra morgonjuice!

7
Som en del av er vet är jag med i en grupp som heter Daring Bakers. Varje månad får vi en utmaning, som hålls hemlig tills vi alla postar om det på samma gång. Alla gör alltså samma recept. Nu är vi flera hundra (eller över tusen?) medlemmar, och det är verkligen en rätt stor affär. Månadens utmaning var eclairer. Jag har aldrig varken gjort eller ätit sådana, men det visade sig vara både ganska enkelt, roligt och supergott :)

Det är tre delar - en pate-a-choux deg, fyllning (här gjorde jag en simpel fyllning med vaniljkräm och vispgrädde blandat), och en chokladglaze. Som är god nog att äta med sked. Gud.

Vackert blev det också.

ttt
8
Jamen jag måste nästan visa upp mina små alster.. det är små berlocker i fimolera, som jag pysslat ihop. Den nyfikna hittar fler bilder här.

Chokladmuffins med lime och jordgubbe:


Prinsesstårta:


Morotskaka:


Blandade muffins:
9
En del saker ska man passa på att göra under säsong, och den här salladen med färska hallon... åh, så gott. Det blir inte alls samma sak med frysta. Gott som tillbehör till t.ex. en bit stekt lax, eller lite grillad kyckling, men går också bra att äta som ensamrätt. Receptet kommer från början från Karolina Sparring som har Arom Catering, och som förut hade Café Arom dit jag tyvärr inte hann gå... hon har skrivit en bok också: Sallader med Arom.

Det här blev två rejäla portioner:

1,5 dl bulgur
3 dl vatten
5 torkade aprikoser
2 msk torkade tranbär
1 dl färska örter - basilika, koriander, bladpersilja
1/2 röd chili
2 msk rostade hasselnötter
2 msk pistagenötter
1 lime, pressad
1 tsk olivolja
salt
125 g färska hallon

Koka upp bulgur och vatten med lite salt, täck med lock och låt stå på låg värme i ca 10-15 minuter. Bred ut på ett fat och låt svalna lite.

Hacka aprikoserna, nötterna och örterna grovt. Finhacka chilin. Blanda allt med den avsvalnade bulguren, och smaksätt med pressad lime, lite olivolja och salt. Toppa med färska hallon.

ttt
10
Någon mer som varit där i sommar? Vi åkte en sväng i helgen när vi ändå var i Östergötland och hälsade på. Det är ju helt underbart - nu har de förvisso inte hemgjord glass utan Sias sortiment, men det är ändå något visst med att åka dit och sitta och äta med utsikt över Göta Kanal... det var säkert 300 i kö för själva restaurangen, så vi nöjde oss med "snabbluckan" där man bara kan köpa kulglass och inte deras jättelika kreationer. Men det var alldeles utmärkt det med. På bilden en rejäl sak med ananasglass, apelsinglass, mjukglass, vispad grädde och sylt. Kallades "Big Boss". Puh! :)

Smultronstället

ttt
11
Nu är det snart blåbärstider, men den här kakan går lika bra att göra med frysta blåbär. Receptet hittade jag i Siv Key Nilssons fina bok "Skördetid" som är ett måste för alla hemmaodlare. (Även om man inte odlar just blåbär, kanske...) Som vanligt vissa ändringar från originalet, men hyfsat likt. Tror jag. Gott var det i alla fall - och två tredjedelar ligger i frysen i väntan på nästa fikatillfälle...

75 g smör, smält
2 ägg
1,75 dl apelsinjuice
1,75 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

4-5 dl blåbär
1,25 dl hackade valnötter
1/2 dl farinsocker
3 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2 msk smält smör

Smöra och bröa en springform.Blanda nötter, socker, kryddor och smör till täcket. Rörihop smält smör, ägg och juice. Rör ner socker, och sist mjöl och bakpulver. Arbeta inte degen för mycket. Strö över drygt hälften av nötsmeten utan att blanda, och klicka ner i en form så det blir lite melerat. Strö över blåbären och sist resten av nöthacket. Grädda i 175°C i ca 45 minuter.

ttt
12
De här måste ni faktiskt prova! Jag använder kakaosplitter i - dvs. krossade kakaobönor, säljs ibland som cocoa nibs, och finns bl.a. av märket Vahlrona och Scharffenberger - men om ni inte får tag på det kan ni använda hackade nötter istället. Det ger god, knaprig konsistens. :)

Det blir ca 50 små kakor, och de håller sig bra i frysen. Receptet är lite ändrat, men kommer från start från Chocolate & Zucchini.

ca 50 småkakor

120 g smör
120 g demerarasocker  (eller farin)
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk flingsalt
150 g mörk choklad
80 g vetemjöl
80 g fullkornsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
25 g kakao
25 g kakaonibs

Sikta kakao, bikarbonat, fullkornsmjöl och vetemjöl i en bunke.

Vispa smör och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och salt och vispa igen.

Smält hälften av den mörka chokladen. Hacka resten, och blanda med kakaonibsen. Ställ åt sidan.

Rör ner den smälta chokladen i smeten. Rör ner mjölblandningen. Blanda till sist ner den hackade chokladen och kakaonibsen.

Ställ degen kallt en stund, och rulla sen små bollar av degen - ungefär stora som en hasselnöt. Platta till lite, och lägg på en plåt med lite mellanrum mellan. Grädda i 175°C i ca 10-12 minuter.

ttt
13
Övrigt om mat / Fourth of July!
2008-07-04 09:56
Idag är det fjärde juli, och det brukar jag alltid fira med mina kompisar. Vi har lite amerikansk-inspirerad fest helt enkelt :) Idag är det knytis, så vi får se vad det blir för mat. Jag ska göra minihamburgare, cole slaw, cornbread och brownies. Välkomstdrink blir en randig liten en, med grenadine, vodka och blå curacao. (Säkert *riktigt* otäckt.)

14
Igår var det final i Barista Cup. Vinnare blev Daniel Remheden, och tvåa och dessutom vinnare i Beige Award (godast och snyggast latte) blev Peter Frennhoff. Båda två jobbar på Klostergatans Vin och delikatess i Lund.

Jag var inte med på prisutdelningen, men jag var förbi en sväng på morgonen och fick en latte av världsmästaren i latte art - Jack Hanna från Australien. Det är nästan så jag önskar att jag *inte* fått det, för det är riktigt sorgligt att veta att jag antagligen aldrig kommer få en till. Så god var den. :)

15
jag har precis varit på presslunch hos scan, och testat årets nya grillsortiment. De har slagit sig ihop med svenska bbq-landslaget som hjälpt till att ta fram några rätt spännande produkter. Det här fick vi testa:

-årets kryddiga korv, Txistorra. Smakade inte så himla mycket.
-smaksatta grillkorvar med ost/bacon, och oliv. Oväntat goda faktiskt, i synnerhet ost/bacon. Jag var extremt skeptisk, men det var riktigt bra.
-Kycklingspett - torra, tyckte jag.
-Ädelfilé East är från rullen, och var väldigt mör och fin. Smak av ingefära, honung och soja. Rätt god.
-Traktörsteak Apple är kött från ytterfilén, och smaksatt med äpple, whiskey och lite kanel. *supergod*
-Tendersteak BBQ är nötkött, en bit nötinnanlår marinerat med klassisk bbq-smak, lite rökig. Helt okej.

De sista tre säljs med tillhörande glaze, och det är lite kul, och nytt.
16


Testade geléhjärtan idag, från Vinterns Söta. Blev riktigt bra :) Jag använde smultronessence från Stockholms Eter- och Essencefabrik.

Geléhjärtan
ca 16

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2,5 dl vatten
några droppar flytande arom
några droppar karamellfärg
fint strösocker

Du behöver en silikonform med hjärtan - Ikeas iskubslåda passar jättebra.

Olja in formarna, och lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

Blanda glukos, socker och vatten, och koka tills det håller 122 grader. Det går långsamt först, men mycket snabbare mot slutet! Smält gelatinet i ca 2 msk vatten på låg värme. Rör ner i sockerlagen, tillsammans med arom och färg. Låt det svalna en aning, men inte för mycket - det stelnar ganska fort. Häll upp i formarna, och ställ i rumstemperatur över natten.

Tryck ur hjärtana och rulla i fint strösocker. Vill du ha surt godis kan du blanda lite citronsyra i sockret du rullar i.


17
Ikväll har vi gourmetmiddag! Fyra par, alla tar med sig tre rätter var, och jag gör dessutom en drink och tilltugg. Så, tretton rätter, på trettondagsafton. (Väldigt fyndigt.) :) Menyn låter så här:

Ananas-chilimargarita med jalapeñogrissini

Hummer med saffranscréme på pumpernickel
Laxmousse
fylld pasta med whiskycheddar & trattkantarellsås
Frusen Sallad

Rosmarinstekt fasan med rostade jordärtskockor och calvadossky
Bak Kut The
Tjälknöl med rotfruktsgratäng
Soppa Röda Havet

Mintkoladessert
Citronpaj
Vit chokladmoussedroppe på hallonspegel
Doughnut med kanel- och äppleglass
18


Supergod och lättgjord ananaspaj! Jättegott med vaniljglass eller kokossorbet (kokosmjölk, socker och vatten - superlätt!)

Deg:
125 g smör
1 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
1 dl socker
2 dl lätt crème frâiche (laktosfri funkar, om man skulle vilja!)
2 tsk vaniljsocker
1 burk krossad ananas, avrunnen (mellanstor burk - inte de minsta, som säljs i trepack.)

Gör degen i matberedare. Blanda allt och kör tills det håller ihop. Tryck ut i en pajform och ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 200°C i 10-15 minuter.

Vispa ägg och socker till fyllningen tills det är pösigt. Vänd ner övriga ingredienser, och häll ner i pajskalet. Grädda på 175°C (observera ändrad temperatur!!) i ca 25-30 minuter.


Katterna var som vanligt intresserade, men den här gången blev faktiskt bilden med katten mycket bättre än de andra, tycker jag :)

ttt
19


Leila lagade Rocky Road-godis i sitt program Leilas Jul nu senast. Har jag hört. Jag har inte sett det, men däremot såg jag receptet och det verkade smarrigt. Jag råkade ha en halv påse dumle, så jag körde ihop en liten omgång - ingrediensidén är alltså Leilas, måtten är mina, utifrån vad som råkade finnas hemma. :) Det är inte på något vis exakt, så använd så mycket av allt du vill - men tar du mer "fyllning" så behöver du också mer choklad, annars håller det inte ihop.

-175 g mörk choklad
-45 g salta jordnötter
-90 g dumlekolor (delade)
-30 g pistachnötter
-30 g marshmallows (klippta i mindre delar)

Otroligt avancerad metod: Smält chokladen. Rör ner allt annat. Häll i en lagom stor form (jag klär alltid med bakplåtsfolie, som inte fastnar) och ställ svalt tills det har stelnat. Skär i bitar.

ttt

20
Åh, COOLT! Jag blev precis uppringd av pressansvarig för Philipson & Söderberg, som bl.a. har Glenfarclas i Sverige. De ska ordna en riktigt ball provning - alla årgångar från 1952-1994 - nu i helgen, och hon hade fixat en gratisplats till mig! Wheee! Riktigt häftigt! Det är en helt unik provning, så även om jag inte är världens bästa på whisky (eller mest intresserad) så ska det bli jättekul :)

Nyfikna kan läsa mer här: http://www.aflodal.com/glenfarclas/
21


Vi firade med färdigköpta bullar från Ica Maxi - jag bakar inte lussebullar förrän till Lucia. (Om ens då...)

ttt
22
Jag hade förmånen att få testa nyheterna från Scan för några dagar sen - deras julköttbullar, och en ny pastej med glöggkryddor.

Köttbullarna - ja, enligt produktchefen (jag frågade för övrigt om det alltså var hon som VAR Mamma Scan, och hon fnittrade generat) skulle de smaka precis som hennes farmors. Stackars barn, i så fall. För de här smakar precis som alla andra färdiga köttbullar. Det vill säga, inte som hemgjorda. Nej, jag gillar inte färdiga köttbullar nåt vidare. Men, okej, de här var faktiskt snäppet bättre. De är ganska välkryddade, och om man bara slänger på lite extra kryddor när man steker upp dem så... ja, det kan funka. Det är ju smidigare än att göra egna, och de är väldigt trevligt små och runda.

Julpastejen är bakad, och kommer bara att säljas på Ica i jul - blir det en succé som blir det bredare lansering nästa år, hälsade DEN produktchefen. (Ja, de har en produktchef per "typ".) Den var riktigt, riktigt god! Glöggkryddorna gör den lite rundare och djupare i smaken, med en ton av kryddpeppar. Den drar mycket mer åt patéhållet än vår svenska tråk-leverpastej, och med lite cornichons eller för all del en cumberlandsås tycker jag att den är given på julbordet. Gott!

En tredje nyhet, som dock inte lär synas till konsument, är julkotlett - en kotlettrad som rimmas precis som julskinka, men den är lättare att skiva och billigare. Säljs bara till storkök och restauranger. God var den hur som helst - riktigt god. Vi fick testa lite serverat på äppelchips, som drinktilltugg. Inte tokigt alls!

Nu måste jag också erkänna att jag blev så sugen på julmat efter det här att vi bestämde oss för att helt enkelt äta lite julmat igår. Så det gjorde vi. Tänk vad man kan slänga ihop på ett par timmar efter jobbet. *fortfarande ganska mätt*

ttt
23
Jag blev intervjuad för min matblogg i Amelia för ett bra tag sen, och nu ringde syrran och sa att det var med i det här numret! Ute i butik i slutet av veckan, men prenumeranterna har redan fått det. Hoppas det blev fint - jag har inte sett det själv än...
24
Daring Bakers som jag är med i har ju en utmaning varje månad (jag berättade om det förra månaden) och nu idag är det dags att blogga om det och då får jag avslöja det här med: kanelbulllar. Låter väl lagom spännande, kanske - vi svenskar är ju mer eller mindre uppvuxna på kanelbullar. Här fick vi följa ett amerikanskt recept (du kan hitta det här), och det var helt okej.

Och framför allt, snyggt. :)

Bulle före ugnen:


Bulle efter ugnen:



ttt
25


Det här gjorde jag igår, och det var så gott att jag måste dela med mig...

Espressokola

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl honung
1 msk espressokaffe
1 tsk havssalt

Blanda grädde, kaffe och salt i en tjockbottnad kastrull. Värm tills det nästan kokar, rör ner honungen och koka upp. Sänk värmen och småkoka tills smeten håller för ett fast kulprov, ca 130°C. (Använd en termometer!)

Häll upp i en smord form, och låt svalna helt innan du skär kolan i mindre bitar och slår in i papper.

ttt

26
På Formexmässan stötte jag på Malmö Chokladfabrik, som marknadsförde sin choklad, 1888. De gör chokladen i Sverige (fast på importerade bönor, såklart) och utan tillsatser. Innehållet? Kakao. Och råsocker. That's it. De gör kakor, praliner och en del annat. Jag fick med mig en kaka Master Blend hem, enligt originalrecept från just 1888. Och jag måste säga - den är riktigt, riktigt god. Ganska mjuk i smaken, inte skarp eller vass. Inte heller för syrlig.

Kakaohalt: 70%.
Hemsida: www.malmochokladfabrik.se

27
Imorgon är det dags: Mackmyras femte preludiumomgång släpps. Räkna med kö innan Systemet öppnar, det är som vanligt ett mycket begränsat antal flaskor.
28
Ja, nu i höst tycker jag det är en hel drös med intressanta kokböcker på gång! Både Jamie Oliver och Nigella Lawson släpper nya, och även här i Sverige kommer det massor. Ikväll ska jag på Prismas matpressträff, och titta på nya böcker av bl.a. Jan Hedh. Mycket spännande!
29
Ni kanske minns att jag för ett par veckor sen höll på med en hemlig dessert? Well, idag är det dags att avslöja - jag ingår alltså i en grupp matbloggare som heter Daring Bakers. Varje månad får vi ett recept att följa, och alla ska skriva om det samma dag: idag.



Det är en paj med kolafyllning och mjölkchokladmousse. Jag har lite karamelliserade hasselnötter på toppen. Serverades efter kräftskivan vi hade för ett par veckor sen, och det var helt okej med något så sött efter allt salt - men egentligen är den alldeles för söt för min smak.

Om jag skulle göra den igen skulle jag nog ha i valnötter i degen (nu är det hasselnötter), ingen kanel i degen, tunnare kolalager, och en riktigt mörk chokladmousse. Men jag är inte jättesugen på att göra om den om jag ska vara ärlig.. :)
30
Bästa polaren blev precis gravid, och älskar mozzarella. Finns det någon pastöriserad variant?

Annonser

Powered by EzPortal