Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Andreas

7281
Jo paltzerian är fin, Paltschwiimen :), jag försöker alltid äta lunch där när jag passerar vid lämplig tid, brukar bli ett par gånger per år på väg norrut för att hälsa på släkt. Men har faktiskt aldrig ätit nåt annat där än pitepalt.

Vet du förresten om dom har nåt vegetariskt alternativ förutom flatpalt?
7282
Vi lagar ofta potatispalt helt utan fyllning, bara bestående av råriven potatis hopblandad med vetemjöl och salt och kokt i saltat vatten. Till det har vi smör som får smälta, mjölk och råriven eller hel morot. Ofta är det allra enklaste allra godast!

Kollade lite på nätet och en vanlig variant verkar annars vara att byta ut fläsk mot svamp; exempel: http://www.medveten.nu/www/palt/

Men ost och muskot låter klart spännande! Ska grunna på det, vi får se vem som hinner först med att prova och posta resultatet här.  ;)
7283
För att prova den nyinköpta pizzastenen tänkte jag att jag skulle göra något liknande Maldini-pizzan hos Robertos.

La in stenen på gallret i kall ugn och satte temperaturen på max, dvs. drygt 280 grader, sen fick stenen värmas en dryg halvtimme efter det att ugnen nått maxtemp.

Formade ca. 20x30 ovala degbitar för att kunna grädda två pizzor åt gången på stenen. Bredde på ett tunt lager tomatpuré och på det en liten näve riven mozarella.

De två första pizzorna hade jag lite problem att få in i ugnen, jag var för snål med mjöl under pizzorna, de gled inte av brödspaden tillräckligt lätt med följd att jag blev tvungen att skaka loss dem varvid en del riven mozarella föll av på den heta stenen och brände fast.

Sen gjorde jag även misstaget att grädda de första två för länge, mina provsmakare fann botten lite väl knaprig. (Denna typ av pizza där man lägger på den mesta fyllningen efter gräddningen gräddas givetvis snabbare än en med mycket fyllning ovanpå degen vilket gör det hela extra känsligt.)

Pizza nummer tre och fyra möjlade jag ordentligt under och gräddade kortare, 3 minuter tror jag, och nu blev det riktigt bra botten, alldeles lagom knaprig men ändå mjuk och lite småseg.

När pizzorna kom ut ur ugnen ringlade jag på olivolja, la på 15 mm breda strimlor serranoskinka och till sist ruccola lite huller om buller. Jätte-jättegott! Borde inte skriva sånt här precis innan lunch, man blir så hungrig...

Vad säger jag om stenen då? Ja botten blev inte alldeles som en pizza lagad hos en pizzeria där ugnestemperturen ligger ännu högre, men väldigt väldigt mycket bättre än tidigare. Ska man gå efter en skala där hemlagad bröd-degig pizza på en plåt är 1 och en seg-knaprig pizzeribakad pizza 5 är detta nog en 4:a.

En pizzasten är alltså definitivt något att ha!  ;D  ;D
7284
Ja det är något jag funderat på länge, men så idag gjorde jag slag i saken och köpte en Weber-täljsten för 359 riksdaler. Den är 30x44 cm, 15 mm hög och väger 5,5 kilo. Den är egentligen ämnad för gasolgrillar men ska fungera lika bra i en vanlig hushållugn.

Ikväll ska det bakas pizza! Rapport följer...
7285
Dags för säsongens premiärgrillning igår. Lite kyligt kanske, termometern visade 1,5 minusgrader, men vad gör man inte för lite kolsmak och sen är det ju alltid trevligt att elda lite och få vara utomhus.

Just igår var det extra trevligt; precis när jag var ute och skulle lägga på köttet på grillen hörde jag ett kraftigt honkande, tittade upp mot himlen och där kom 25 svanar i v-formation flygande rakt över mig, mäktigt! Synd bara att kameran inte var med.

Visste inte att grillgaller kunde mögla förresten, var inte så roligt att skrubba bort mögliga avlagringar. Nästa år tror jag inte att jag slarvar med rengöringen inför vintern.  ;)

Resultat? Jo Entrecote ackompanjerad av en potatissallad med haricots verts, ruccola, dill och jordnötsdressing och till det en kall Crocodile. Mums!
7286
Jag har själv tidigare aldrig reflekterat över om det är nån större skillnad på kryddorna från Kockens, Santa Maria eller Borgeby Kryddgård (http://borgebykryddgard.jetshop.se/), men så hörde jag en bekant säga att det finns stora skillnader. Intressant, det här vill jag veta mer om! Så om någon märkt skillnad på samma krydda från olika tillverkare, berätta gärna om det i denna tråd.
7287
När du skriver ett inlägg har du möjlighet att posta upp till 8 bilder som syns under texten (precis som den allra nederst i detta inlägg).

Klicka "Fler alternativ..." under rutan där du skriver själva texten, klicka knappen "Browse" och bläddra fram till bildfilen du vill lägga till.


Varje bild får ta upp max 100 KB diskutrymme och sammanlagt får alla bilder bifogade till ett inlägg ta upp max 192 KB diskutrymme.

Vad gör man om bilden är för stor? Jo man använder ett bildbehandlingsprogram. Ett smidigt, litet och gratis program är Irfanview http://www.irfanview.com/. Det finns även en riktigt bra Online-program som körs i webbläsaren, http://www.picnik.com/ som klarar samma sak.

Så här gör man i Irfanview (tillvägagångssättet är väldigt lika för olika program, så vad du än har, läs vidare!):

1) Öppna bilden, gå till den översta menyraden och välj File->Open. Använd sen musen och håll ner musknappen och rita en fyrkant runt det du vill ha kvar. Om du går till utkanterna av det inringade området kan du storleksförändra det.2) Gå till den översta menyraden och välj Edit->Crop selection (eller tryck Ctrl+Y på tangentbordet) för att skära bort det du inte vill ha med på bilden.Resultat:3) Skala om bredd och höjd. Bilderna från min kamera blir 1600 breda och 1200 pixlar höga. Men ska man posta i forumet räcker det fint med 500 pixlars bredd. Gå till den översta menyraden och välj Image->Resize (eller tryck Ctrl+R på tangentbordet)4) I dialogen som visas, skriv in "width" 500 och se till att rutan "preserve aspect ratio" är ikryssad (denna ruta gör att förhållandet mellan bredd och höjd behålls när storleken görs om).5) Spara bilden. Gå till den översta menyraden och välj File->Save as.6) I fildialogen, välj filformat JPG och kryssa "Show options dialog"7) I dialogen JPG/GIF save options välj save quality 50 och kryssa ur rutan "Keep original EXIF data". Det sistnämnda gör att en massa onödig information från/om din kamera inte kommer med i bilden.Nedanstående bild är så som bifogade bilder ser ut, den tar upp 20 KB diskutrymme, är just 500 pixlar bred och sparad med quality 50. (Klicka på bilden för att förstora den.)
7288
Jag har också för mig att de ska smaka olika, tog och Googlade lite men uppgifterna går isär:

Tittar man i Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Ahlgrens_bilar
Så står det "Godiset är format som en bil och finns i tre olika färger (vit, grön och rosa), med samma smak."

Tobbe Rapp http://www.tobberapp.com/ahlgrens.html däremot (som räknat innehållet i en påse och fann 42 vita, 23 gröna och 33 rosa!) skriver "Vi konstaterar nöjt att dom gröna med sin besynnerliga smak var i minoritet." - dvs. de smakar olika.

Och Susning.nu har en diskussion just om smakenhttp://susning.nu/Ahlgrens_bilar/diskussion, plockar några:

  • "Det är uppenbart att de smakar just päron, mint och jordgubb."

  • "Enligt en källa på MalacoLeaf i Malmö, är det ingen skillnad i smak-ämnena mellan de olika färgade bilarna, utan den enda skillnaden är just färgen. Det kanske är så att färg-ämnena i sig skulle kunna ge smaken?"

  • "...11 personer som gjorde blindtest med 21 bilar var (7 i varje färg). Tre av oss lyckades träffa hävdade att man känner skillnad och lyckades också visa detta (tror det var 21-21-20 i antal rätt), medan de andra hade väsentligt sämre resultat. Ganska kul faktiskt. Jag hävdar att det finns en skillnad (lukt eller smak), men att inte alla kan uppfatta den."Hmm. Tycker det definitivt lutar åt att det finns en smakskillnad. Men vad smakar de? Nu var det visserligen ett bra tag sen jag åt en påse - päron och jordgubbe kanske, men mint..? Nä? Eller?
7289
Happy Burger ja hehe det är ett riktigt hak det. Jag är faktiskt osäker på om det finns kvar...
7290
Såg häromdagen ett nyhetsinslag om bristen på vatten i vissa länder. Där nämndes det hur mycket vatten det går åt för att producera olika livsmedel, har för mig att det gick åt 14000 liter vatten för att få fram 1 kilo kött och tanken var att styra över oss konsumenter mer mot livsmedel (läs grönsaker) som kräver betydligt mindre vatten att få fram. Som vägledning till detta skulle matvarorna få en märkning där det framgår hur mycket vatten det går åt för att producera dem.

Visst låter det vettigt? Men om man tänker efter lite - en till typ av livsmedelsmärkning...

Få se nu, vilka har vi hittils?
¤ Nyckelhål
¤ GI-märkning
¤ Rättvisemärkning
¤ Genmärkning (?)
¤ Laktosfritt

Sen kunde man tänka sig:
¤ Transportsträcka (för visst är det galet att frakta bröd runt halva Sverige)
¤ Energiåtgång vid produktionen (detta var också något jag hörde om nyligt, lokalproducerad mat är jättebra men inte jämt - sallad och kryddväxter odlat i Sverige på vintern innebär oftast oljeuppvärmda växthus och då är det bättre att transportera från annat håll)

Och säkert ännu fler. Med så många olika typer av märkningar, hur ska man som vanlig konsument orka hålla reda på alla när man handlar?
7291
Välkommen till forumet Augusto och det där lät riktigt gott!

Har du nåt speciellt i potatisgratängen? Och bjuder du på nån efterrätt?
7292
I sann forumanda följer jag upp min egen tråd.  ;)

Vår påskaftonsbuffé kom att bestå av:
¤ Tomatpaj med massor av mozzarella och pesto
¤ Avokadosallad med rostade pinjenötter
¤ Gravlax
¤ Kokta ägg
¤ Hembakta baugetter
¤ Marsvinsholmsost

Efterrätt
¤ Maränger med hallon, blåbär och mascarponekräm

Hmm svenskt med viss slagsida åt Italien blev det bestämt...
7293
Råvaror, halvfabrikat / Chilisås
2007-04-08 14:27
Förra året köpte jag Mrs. Chengs ordentligt starka chilisås som jag var mycket nöjd med, men nu hittar jag den inte längre i butiken, nån som vet om produkten fortfarande finns på marknaden?
7294
Ah, tack så mycket för informationen!

Men en enda stor klyfta säger du; oftast när man lagar mat vill man ju bara ha en eller två klyftor, hur gör man då, täljer man loss en lämplig bit från Solo-löken och lägger tillbaka resten i kylen? Börjar det inte lukta vitlök i kylen då, eller lägger du den i en lufttät burk?  ???
7295
Vad var det nu igen för en konstig vitlök du berättade om häromdan Urban? Vad heter den, hur ser den ut och hur skiljer sig smaken från vanlig vitlök?
7296
Sitter här och klurar på vad som egentligen är typisk påskmat och det enda jag kommer på är ägg och lamm. I butikernas reklamblad hittar jag lax, sill, påskmust, påskskinka, köttbullar, prinskorv och sylta, men allt det känns mer som julmat faktiskt.  :-\

Någon som har fler förslag på mat som är typisk för påsken mer än just lamm och ägg?  ???
7298
Pizzeria Roberto är en liten trång pizzeria med några få stolar som ligger vid Tegs brocenter i Umeå och drivs av en Italienare.

Igår provade jag en Maldini på nämnda pizzeria. Fyllningen består av tomat, mozarella, parmaskinka, ruccola och olivolja. Botten var perfekt, precis lagom knaprig och seg med lite ruffig yta och bubblor. Fyllningen var generös, med riktigt mycket parmaskinka och ruccola.

Genuint och mycket gott, rekommenderas varmt!
7299
Hej!

Är du intresserad av mat, dryck, råvaror, utrustning, smaker, kvalitet och tillvägagångssätt och gillar att diskutera och få nya intryck har du hamnat rätt!

Matforum.nu är en diskussionssida för matintresserade som drivs av de matintresserade privatpersonerna Urban Persson och Andreas Wennström i Umeå.

Matforum.nu skall vara oberoende, opartiskt, informativt och framför allt väldigt trevligt och hjälpsamt.

Har du frågor, funderingar, förslag eller önskemål gällande Matforum.nu är du givetvis välkommen att posta ett inlägg i denna avdelning eller kontakta någon av oss via funktionen personligt meddelande.

Du kan även skicka e-post till Andreas på andreas@zzz eller Urban på urban@zzz, byt ut "zzz" mot "matforum.nu" (skriver man ut hela e-postadressen i helhet på nätet får man skräppost, därav zzz).

Det går också bra att ringa på 0732-407 520. Om du ej får svar, tala in ett meddelande där du lämnar namn och nummer så ringer vi upp så snart som möjligt.

Välkommen önskar
Andreas och Urban
7300
Läs nedanstående regler innan du börjar skriva i Matforum. Arbetar du åt ett företag som säljer mat, dryck eller köksrelaterade produkter, notera speciellt regel 1a och 3a.

Sådant som inte följer reglerna kan utan förvarning komma att modifieras eller raderas. I vissa fall kan du även bli avstängd.

Är du osäker på vad som gäller så fråga gärna någon av forumvärdarna innan du postar!

Om någon bryter mot reglerna får du gärna underrätta forumvärdarna genom att använda knappen "rapportera inlägg" som finns i anslutning till varje inlägg.

* * * * * * * * *
1. Kontoregler
* * * * * * * * *

a) Stötande eller fåniga kontouppgifter är inte tillåtna. Välj ett användarnamn som känns naturligt, gärna ditt eget namn eller smeknamn. Användarnamn som syftar på företag, produkter, hemsidor, bloggar eller liknande, kommer inte att godkännas.

b) Personliga bilder (s.k. avatarer d.v.s. den lilla bild som kan läggas in i din profil och som visas intill dina inlägg) får ej vara animerade och inte större än 2 KB (2048 bytes).

c) Din signatur (den text som syns under alla dina inlägg) får vara högst en rad lång och innehålla högst en länk. Bilder är inte tillåtet i signaturen. Signaturen får gärna vara en länk till din hemsida, men är inte avsedd för reklam.

d) Det är endast tillåtet att ha ett konto. Har du glömt lösenordet finns en funktion för att få ett nytt. Kontakta gärna någon av forumvärdarna för hjälp.

* * * * * * * * *
2. Regler för inlägg
* * * * * * * * *

a) Var trevlig, hjälpsam och respektera andras åsikter. På Matforum råder en kamratlig stämning, och vid meningsskiljaktigheter skall dessa diskuteras på ett sakligt sätt utan personangrepp. Inlägg som kan uppfattas som stötande eller handlar om olagligheter får inte förekomma. Ett vårdat språk skall alltid användas.

b) Undvik att skriva inlägg som inte tillför något till diskussionen och håll dig till ämnet. Vill du diskutera något som går utanför den aktuella trådens ämne, skall du starta en ny tråd om detta. Det är inte tillåtet att posta samma inlägg i flera avdelningar, inte heller att skriva samma åsikt eller kommentar upprepade gånger.

c) Nya trådar startas i passande forumavdelning och en rubrik väljs som tydligt avspeglar inläggets innehåll. Det är lämpligt att använda forumets innehållsförteckning eller sökfunktion innan du startar en ny tråd, eftersom vi vill undvika att samma diskussion förs i olika trådar.

d) Länkar ska vara relevanta i sitt sammanhang. En läsare ska aldrig behöva följa en länk för att ett inlägg ska få mening eller bli fullt begripligt. Om du postar en länk måste du därför alltid kort sammanfatta länkens innehåll. Det skall dessutom inte vara någon tvekan om vart länken leder. Går detta inte att tyda utifrån själva länken, måste det framgå i inlägget.

* * * * * * * * *
3. Reklam, upphovsrätt och konkurrerande webbplatser
* * * * * * * * *

a) Reklam är inte tillåtet i någon form. Detta omfattar även t.ex. slogans och bilder föreställande logotyper. Som företagare får du heller inte uttrycka dig ofördelaktigt om dina konkurrenter eller deras produkter. Saklig information om dina egna produkter eller tjänster kan vara tillåtet om det är föranlett av en pågående diskussion eller konkret fråga, men du får aldrig uppmana någon att handla av ditt företag, eller ens att kontakta dig. Tag alltid kontakt med en forumvärd om minsta tveksamhet skulle råda.

b) Det är inte tillåtet att posta texter eller bilder utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Korta citat är dock tillåtet under förutsättning att källan tydligt uppges. Bilder som har en längsta sida överstigande 700 bildpunkter är inte tillåtna.

c) Diskussioner om, eller länkar till, konkurrerande webbplatser är inte tillåtna.

Annonser

Powered by EzPortal