Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

21
Funderade om inte vanlig högrev skulle kunna vara ett alternativ för brisket.
Testade igår och jag har redan grillat min sista brisket :o

Långgrillad högrev har allt som brisket har men är mörare, mindre fet, lättare att få tag på och ändå med lika mycket smak.

Det går snabbare också :)
2 x 900gr grillades i 4 timmar på 107°, slog sen i papper med äpplejuice och fick ligga i grillen i 1,5 timme till vid 125°för att slutligen få vila 1 timme. Använde Brisket rub från Absolut Heat av Jonas Borssén men kommer nog gå tillbaka till Basic Barbecue Rub från samma bok. Det är mycket svartpeppar i Brisket rub  :o 

Köpte en bit på 3,8 kg som delades i 2 delar, rätt bra med stora köttstycken för då kan man välja lite lättare hur köttfibrerna ska ligga i de skurna bitarna.
Därefter delades en av bitarna en gång till för att spara tid i grillen, den andra åkte in i frysen för vidare upptåg framöver, blir förmodligen grillad den också, för det här var riktigt gott.

Idag blev det en stekt brödskiva med kallskuren högrev på till lunch, inte illa det heller.
22
3,8 kg är en bättre storlek på kött att långgrilla  :)
Spetsen blev både saftig och god, inte alls som första försöket.
Det tog inte mycket längre tid heller.

Nu blir det att leta efter ännu större bitar och bjuda hem fler gäster  ;)
23
Det funkar utmärkt att tunnskiva torr brisket, lägga den i vinägrett en stund och servera den kall med potatissallad.  :)
24
Mina farhågor om att en brisket på 2,6kg skulle vara för liten för långgrillning besannades.
Barken blev bra, det blev en väl tilltagen rökrand och tjockändan med fettranden blev saftig och föll isär men spetsen som inte har något insprängt fett blev torr. Hur man ska kunna undvika detta vet jag inte, grillar man kortare tid blir inte tjockändan klar.

Om jag tyckte det blev gott? Jo det var det väl, men det har grillats annat genom åren som blivit mycket godare.

Oavsett vilket så var det ett bra genrep inför nästa helg.
Nu gäller det att fundera ut några goda tillbehör och koka en egen bbqsås, det som finns att köpa innehåller ju mest socker. Det var länge sedan jag lagade potato skins och coleslaw, så det ligger bra till just nu, men det kan ändra sig många gånger innan det blir dags.
Kommer nog att ha lite kamben också, egengrillade sådana är hysteriskt goda :)

IMG_3501 (2).jpg

25
Tänkte om vad det gällde att spruta på vov (vatten och vinäger) var 30 minut för att kyla köttet. Löste det med att lägga köttet på galler i en form och fyllde på med vov i botten.

Det finns många sätt att tillaga en brisket, vissa säger fetkappan upp, andra att den ska vara neråt. Jag valde uppåt  :) Men för att kunna kyla köttet med vov hade jag då fått vända köttet var gång, för man ska inte kyla fettkappan.

Vissa säger slå in den i alufolie när den har nått 75°, andra att man ska använda papper, köttet blir kokt i alufolien och kan inte andas, barken blir tydligen uppblött i folie men inte lika mycket i papper, eller så låter man den ligga utan att slå in den i något, jag valde papper.

Köttet hade nått 75° vid 11 snåret men jag lät den ligga kvar för att få en bättre bark, den var lite blek när jag tittade till den.

Kl 15 var det dags att förpacka den och invänta 92-95°, det gick förvånansvärt fort för redan efter 1 timme var det klart. Nu ligger köttet i en kylväska och gonar till sig, där ska den ligga tills det är dags att äta.

Det har tagit 8 timmar rök och 8 timmar grill för att få 2,6kg kött klart.
Om det är gott? Ingen aning men det hoppas jag på. Lär återkomma med ett utlåtande när det har avsmakats.

Det ligger en brisket (3,8 kg) i kylen som ska tillagas nästa helg, då är det skarp läge för då ska det bjudas.
26
Äventyret har börjat :)
Men bilder får vänta, ett köttstycke på en skärbräda säger inte så mycket, likaså med en köttbit på grillgallret.

Mitt lokala stora Coop har nu brisket i sitt sortiment, problemet är att mästerstyckaren gladeligen har skivat upp den i skivor om 2-3cm och saluför den i tråg. Som jag gissar så behöver den tillagas hel för att bli god, att försöka långgrilla en sådan skiva är nog dömt att misslyckas.

Köttet är putsat, kryddat och har rökts vid 75° sen igår kväll, nu. på morgonen har jag höjt till 120°, köttet ska dänkas med äppelcidervinäger och vatten (50/50) var 30 minut tills innertempen kommer upp till 70-75° då ska den viras in i papper och läggas tillbaka i grillen. Höja till 135° och vänta tills innertempen når 90-95°.

Mycket att göra idag :)
27
Tids nog ska jag nog få till något  :)
Blir eventuellt till helgen, då ska köttbiten rubas och läggas i grillen på fredagskvällen och rökas vid 80-85° över natten, därefter ska den långgrillas på 125-135° tills innertempen är runt 70-75°, sen ska den slås in i papper och läggas tillbaka i grillen tills innertempen är 90-95° och slutligen vila i några timmar innan tranchering.

Min köttbit är rätt liten (den är bara hälften så stor som recepten säger) så jag får nog vänta med att lägga in den på kvällen. Risken är nog annars att den torkar ut på natten. 6-7 timmar rökning är nog med råge vad som behövs.
28
Nu kan jag inte hålla mig längre, det är hög tid att grilla en brisket  :)
Har trålat youtube på filmer om hur man kan göra och bestämt mig för att testa. Det blir en köttbit på 2,6kg som ska ligga i grillen i runt 10-12 timmar så jag får ju hoppas på att det blir gott.

Har en pelletsgrill så egentligen är det fusk att grilla så länge, man startar grillen, sätter önskad temp på vredet och lägger i köttbiten. Sen kan man änga sig åt annat  :)
29
Där jag bor har vi ynnesten att ha 4st olika coopbutiker, knappt 18 000 invånare så det är rimligt tätt mellan butikerna.
Det jag kan bli lite förundrad över är att alla butiker har sina egna priser, samma vara kostar olika beroende på vilken butik man besöker. Som exempel så kostade svensk nypotatis 49,90/kg på stora coop senast jag var där.
30
Var inom nya Extrabutiken och köpte lunch, då såg jag detta fantastiska erbjudande.
Att man kan spara 260:-/kg på potatis är otroligt :o
Känns lite som buffel och båg att säga att ordinariepriset är 349:-/kg
IMG_3483.jpg
31
Min ärade sambo (som är diabetiker) köpte en sockerfri chokladsås som inte går av för hackor vad det gäller E-nummer.

I innehållsförteckningen finns det inga men av 20st ingredienser kan 14 st skrivas som ett E-nummer istället.
Vad sägs som Karboximetylcellulosa? Heter E466 på enumriska. Eller kanske Natriumvätesulfat, den kan också heta E514.
Blir det verkligen bättre om man skriver ut namnen i klartext istället för E-nummer?

IMG_3479 (3).jpg
32
Är väldigt nöjd med den, det går åt mycket mer peppar numera :)
https://mannkitchen.com/products/the-original-pepper-cannon-pepper-mill
33
Sista paketet prinskorvar från frysen blev uppäten igår, korvarna höll sig bra den här gången. Men förra året blev inte lika lyckade, visst dom var goda de första 2 veckorna men sen smakade dom frys.
34
Det är bara att erkänna att man är nörd när man blir alldeles varm i kroppen av att vrida på en pepparkvarn  :)

Vilken kvarn!!

Har en Peugeot innan men den är inget jämfört med den här kvarnen, har haft problem att hitta pepparkorn som kvarnen kunnat krossa. Men PC verkar krossa vad man häller i den, och till den krossningsgrad man vill, direkt.
35
Till Thanksgiving (eller kalla det hellre en kalkonmiddag med barn och barnbarn) inköptes det prinskorv som backup om köttet inte skulle falla de yngsta i smaken. Dessa blev aldrig tillagade men hittades efter några dagar i kylen och stektes på. Ingen rolig upplevelse, konsistensen var som slät pastej och smaken var liknande, väldigt slätstruken  :(

Desto roligare nu när julens prinskorvar ligger packade och klara inför högtiden, smak och konsistens är som den ska och det blev även några paket som kan ges bort till behövande i vänkretsen.

Har haft prinskorv som julgåva på firman några gånger och en del kunder har redan frågat om det möjligen blir några i år.  :) 

Hemgjord korv är lyx!!

Glömde ju bildbevis  :)

IMG_3352.jpg
36
Hittade hur man tillagar potatis i sand i en Tandoor (borde funka lika bra i en wok) på youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=qpvTdHxnMQ4
Kommer jag bara ihåg det så ska jag prova till våren/sommaren nästa år, kan nog bli rätt gott.
37
Kan inte riktigt bestämma mig för om det är bra (mindre plast och smidig hantering) eller dåligt (hoppressad färs)

Hur ska man få färsen smulig när den ligger packad i en plastkorv om man vill göra köttfärssås? Om jag ska rulla köttbullar är det inget problem men köttfärssåsen blir inte så kul om färsen är i större eller mindre klumpar. Den blir inte lika lätt finfördelad som när den köps i tråg eller lösvikt.

Eller får man köpa färs i olika förpackningar beroende på vad man ska laga?
38
Om kräftorna står framme någon timme kan nog kvitta, kanske inte så lyckat om man ställer dom i solen men dom lär inte bli dåliga för att dom håller 15-20°

Gott blev det iaf  :)

Sökte på tillbehör kräftor för att få lite inspiration och hittade vispad creme fraiche med rom, citronzest och krasse. Friskt och gott som alternativ till majjo. Lökfocaccia med lök och västerbottenost satt också som en smäck till.
39
Det börjar bli dags att äta kräftor och något jag aldrig funderat på är om kräftorna ska vara kylskåpskalla eller lite ljumma när man äter dom.

De godaste kräftorna jag ätit har ju varit nykokta och lite tempererade, vilket iofs är en annan liga än köpekräftor smakmässigt.
Fick frågan om man ska ta fram kräftorna någon timme innan det är dags, men jag vet inte om det gör någon skillnad.
40
Jag köpte ett rengöringsmedel på Snabbgross som heter Rent Grill&ugn som är helt sanslöst effektivt. Verkar finnas att köpa lite varstans.
Löser lätt upp inbränt fett från glasformar och ugnsplåtar.

Annonser

Powered by EzPortal