Köper ni bara svenskt kött eller är det OK med kött från andra länder också?

Startat av Andreas, 2007-05-17 21:20

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Ur kvalitetssynpunkt är väl biffar från Argentina några av de bästa man kan köpa (till ett rimligt pris)?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Calle:såg precis oxfilé från Argentina på Willys för 185:-/kg Känner inte till priset på oxfile så jag kan inte bedöma om det här priset är rimligt.

Andreas

(Flyttade svar och följdfrågor på min egen fråga "Linda, Rob: Vad är Churrascaria för något?" till egen tråd eftersom det höll på att bli lite väl OT http://matforum.nu/index.php?topic=742)

Calle: På vilket sätt är kvaliteten bra just hos argentinska biffar? Mört? Välsmakande? Mycket insprängt fett?

Agneta: Var oxfilen fryst eller färsk?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


jelvis

Intressant tråd. Själv har jag rest en del i sydamerika och köper helst sydamerikanskt kött om jag kan. Det finns en anledning till att Sverige är en liten exportör av oxkött, det håller generellt sett för låg kvalitet. Sedan finns det naturligtvis undantag som naturbeteskött från Revingehed.

Mina största köttupplevelser har jag naturligtvis haft i Argentina, utan jämförelse. Kött med mycket insprängt fett och med så mycket smak att man blir arg när man tänker på det man har ätit här hemma. Tyvärr tycker jag inte att det frysta billiga argentiska kött jag köpt i Sverige riktigt motsvarat kvaliteten i Argentina.

Annars håller jag på att spara pengar för att kunna köpa riktig Kobe-biff. :-)

Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2007-08-30 20:26
Vad vi inte har fått riktig klarhet i är arbetsvillkoren för bönderna och om slakten sker på ett bra sätt.


Citat från: Urban skrivet 2007-08-30 21:10
Jag tvivlar inte på att Brazilien har bra djurhållning, eller att man kan köpa mört och välsmakande kött där.


Tydligen är det visst ändå lite si och så med djurhållningen i Brasilien - Brasilianskt nötkött får från 31/1 2008 bara importeras från gårdar som uppfyllar EU:s krav - 1/20 av de 6000 som hittils levererat till Europa. "Bakom beslutet ligger inspektioner gjorda i november som visade att Brasiliens kontrollmekanismer för bland annat djurhälsa och transporter inte är goda nog."  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=726526
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jelvis. Jag har själv undrart varför Svenskt oxkött skulle vara av sämre kvalité. Men din iakktagelse är korrekt Svenskt kött håller inte rakt över hög kvalité. Orsaken till det är inte att svenska bönder inte kan konsten att producera och att vi har andra förutsättningar i Sverige. Vi har ju ett förträfflig och förhållandevis rent land och otroligt bete från norr till söder. Rent vatten mm. Jag tror att våra förutsättnigar är lika som Sydamerikas om kanske inte bättre i nuläget.

Man måste hitta problemet på ett annat plan. Det finns egentligen 2 saker som man kan tänka sig,dels avelsmaterial och dels hanteringen efter och under trasport resp. slakt.

Jag tror inte att vi har sämre avelsmaterial men detta har jag inte belägg för.

Transporten är idag inte tillfredställande med stora volymer i bilen,långa resor och sammanfösning av för varandra okända individer detta system är mycket stressande för djuren och då utlöser sig kroppsvätskor som är av neg. karaktär jag tänker då på adrenalin mm. som har påvisbar neg. påverkan för köttet att mogna.

Skulle då hanteringen från uppbindningen i stallet till skjutboxen som iblad kan vara 2min eller 1.5 dagar vara boven. Ja delvis och ibland mycket. I mitt jobb som slaktare har jag sett tusentals tjurar i ögonen innan jag skjutit dom till förlamning med bultpistol det är ett mycket stort stressögonblick. Betänk då att det är ett löpandeband och allt måste klaffa om det finns motstånd så bryts detta omedelbart ner det finns ingen tid för några känslosamma ögonblick då utan bara tanken på att få in nästa objekt,klart att detta sätter sina spår på djuren ur alla vinklar sätt.

Resten av hanteringen är bara av mekanisk natur bortsätt från att hålskärning på tarmar är neg. ur synpunkten ehec. När nu djurkoppen hänger där och ska svalas av kommer vi till ett av det absolut viktigaste momenten för kvaliten. Normalt sättes en strömbana genom kroppen som ska ha en muskelavspänningsverkan ett par minuter här klassas även köttet, besiktigas,dessa moment som nu följer kan hanteras på olika sätt och där menar jag att vi Sverige ligger långt efter bara för att förloppet ska gå snabbt och så små viktförluster som möjligt ska bli. Nu har vi ett kött som konsumenten sägs vilja ha det är relativt billigt och ser bra ut färgmässigt (vi svenskar ska ha ett ljustrött kött ,ett mörkt kött går inte att sälja). Hur ser du nu efter att köttet ligger där på blöja att du har ett kvalitetskött det går inte utan du bara tar ett paket som ser bra ut. Om det nu hade funnits någon som du kunde tala med och frågat om vad som kan rek.tillden rätten du täkt dej TÄNK VILKET LYFT. men tyvärr så har denna viktiga länk gått förlorad i besparingssyfte.

Men som slutklämm så finns det kött av hög kvalité men bara för dom som söker och det är få tyvärr.Man får det man betalar för.

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Här är en sammanfattning av vad Håkan Fällman skriver om ursprungsland i boken Kött:

Fällman menar att i Sverige finns inget kvalitetstänk, det går mest bara ut på så mycket kött som möjligt på så kort tid som möjligt. "Detta tvingar köttproucenterna att ta fram okastrerade ungtjurar som växer sig stora och musulösa men ger magert och hårt kött som resultat." Sydamerikanskt kött från Brasilien, Argentina, Uruguay hyllas för hög kvalitet, tjurarna kasteras vid tidig ålder och går ute året runt. Irland får beröm för att uppfödningen liknar sydamerikansk med stora betesmaker och passande klimat, även om irländska djur går inne ett par månader om året. Om tysk uppfödning sägs att den liknar svensk, vilket inte är ett beröm.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Ja kött från Brasilien och Argentina har jag aldrig slutat köpa (även om jag faktiskt nästan skämts för det eftersom man ska köpa svenskt enligt alla). Det är ett fint kött. Mört och gott. Däremot irländskt köper jag inte, har nog den där kosjukan i bakhuvudet. Säkert fånigt men ändå.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal