Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-31 10:06
En till fråga. Blir jäsförmågan bättre och bättre hos surdegsgrunden ju äldre den är (förutsatt att man sköter den korrekt? Eller kan man räkna med ungefär samma resultat med en ny/"omogen"?
Citat från: Ia skrivet 2010-07-29 12:26
Tänkte jag skulle börja laga surdegsbröd!
2 frågor
Ngn som kan tipsa om en härlig/bra surdegskokbok?
Måste man ha bakmaskin?
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-31 10:06
En till fråga. Blir jäsförmågan bättre och bättre hos surdegsgrunden ju äldre den är (förutsatt att man sköter den korrekt? Eller kan man räkna med ungefär samma resultat med en ny/"omogen"?
Citat från: jelvis skrivet 2010-01-10 12:45
Jag tror helt enkelt att du har lite för dålig fart på surdegen efter första jäsningen. Efter nattens jäsning så ska det vara riktigt bubbligt och nästan levande.
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-10 12:11
I recepten står ofta anvisningarna 3-5 timmar för att uppnå dubbel storlek, jag jäser dem så länge men de når aldrig dubbel storlek. Ibland känns det som att degen knappt rest sig.
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-10 12:11
Jag följer ju anvisningarna och mäter alltid med våg. Hur vet man om man har för lite mjöl?
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-10 12:11
Vad det gäller bubbligheten så är det svårt att beskriva. Rör man runt lite i surdegen så ser man fullt av luftbullor och på toppen så sticker det upp klara bubblor. Däremot är det inte så att surdegen är något direkt rytande monster som puttrar.
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-10 10:58
Jäst i receptet, det lät märkligt i ett surdegsbröd, innehåller boken du pratar om många recept med jäst?
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-09 17:57
Mitt stora problem är att jäsningen (dag2) aldrig riktigt kommer igång så att degen uppnår dubbel storlek.
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-09 17:57
Enda gången jag riktigt lyckats var då jag tog med vanlig jäst i degen (enligt receptet).
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-09 17:57
Jag upplever det som att surdegen är OK efter att den stått över natten. Den är bubblig och som chokladmousse (som Martin beskriver det).
Citat från: Anders_H skrivet 2010-01-09 17:57
Däremot så är degen oftast ganska kladdig när jag blandat surdeg och övriga ingredienser och kört i maskinen (enligt hans tider).