Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Urban skrivet 2007-05-21 22:31

Titel: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-21 22:31
Finns det någon annan här som också stör sig på charkuteriproducenters sätt att försöka tjäna mera pengar genom att skapa produkter som egentligen inte finns.
Vad tänker jag på då?.. Jo.. Fläskytterfilé!. Fläskytterfile är ju egentligen bara en benfri kotlettrad som kostar mera pengar per kilo än vad "benfri kotlettrad" kostar.
Jag tycker att det i viss mån är en form av bedrägeri mot konsumenterna.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-22 11:04
Ordet filé är heltokigt. Å ena sidan är det en specifik styckningsdetalj å andra sidan är det en köttbit vilken som helst som saknar ben.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-22 22:18
Kycklinglårfilé då!Urbenat kycklinglår,där betyder det verkligen bara benfritt.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-22 22:39
Jo fast kycklinglårfilé är väl ändå den absolut bästa "filén" på kycklingen? Om något ska heta filé så är det väl inte fel om det är den bästa biten?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-22 22:45
Fåna dig inte.Då skulle svansen på grisen heta filé,den tycker jag är den godaste delen på det djuret(matskada från Skåne)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-22 22:49
Nu var jag lite för snabb.Jag skulle säga att jag håller med dig om att kycklinglårfilén är oändligt mycket godare än den där torra knorten som kallas kycklingfilé.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-23 09:19
Jo fast grisar har ju en filé då borde den delen kalllas filé. Kycklingar har väl ingen filémuskel vad jag vet, då tänkte jag att bästa biten är ju mer filé för mig än det som kallas filé.

Egentligen borde allt som inte är filémuskel kallas "benfri bit", men det låter väl inte lika fint.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-23 11:27
Livsmedel ska tydligen ha "fina" namn som helst inte påminner oss om var de(fr.a. slaktdetaljerna) kommer ifrån.
När jag var ung i Skåne kallade man fläskkarré för grishals,ett ärligt o beskrivande namn. Inkokta grisfötter hette inkokta grisfötter, inte fläskaladåb(som jag såg på ett paket nu innan jul)För att inte tala om alla fantasinamn man förser fiskar med när man misstänker att konsumenten skulle reagera negativt på ursprungsnamnet.
Klart att det fanns luddiga namn förr också;fläskhare t.ex.Jag googlade på fläskhare o hittade detta:"Fläskhare är ett annat namn för benfri kotlettrad, kan också kallas för fläskytterfilé"Cirkeln är sluten.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-23 11:55
Ah. då ska jag börja kalla fläskytterfile för fläskhare hädanefter. ;)

Ordet filé har väl annars urvattnats mer och mer allteftersom kan jag tänka.

Har du något minne av hur länge man använt de olika "filébeteckningarna"?

Oxfilé antar jag funnits längst i var mans mun.
Men hur är det med fläskfilé?
Och hur länge har man egentligen sagt "laxfilé" och "kycklingfilé"? Har det funnits andra ord för dessa förr?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-05-23 18:10
Efter att ha jobbat ca 20 år som kock varav ca 6 år som kock på ett slakterie och chark- fabrik så är min uppfattning den att alla djur (och även människor) har en filé. Den används endast då man bajsar. Den är placerad längs efter ryggraden på insidan så att den kan "krysta" fram bajset genom tarmen. Anledningen till att den är mör är att man anväder den inte så ofta, jämfört med andra muskler.
Sen att marknaden försöker lura på oss andra styckningsdetaljer med ordbajseri det får man nog tyvärr leva med. Ett exempel! Jag skulle köpa benfri kotlettrad för några år sedan så jag frågade i charken om det fanns benfri kotlettrad. Hon tittade på mig som om jag var dum i hela huvudet. Då sa jag att jag menade fläskytterfilé och först då så förstod hon vad jag menade!!!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-23 20:28
Men tyvärr är det ju inte så många som är medveten om detta lurendrejeri.
Till och med den där damen i charken hade noll koll(vart är vi på väg egentligen?).
På nåt sätt borde folket bli mer upplysta om vad som är vad, så att dom inte går och betalar onödigt mycket pengar för ordbajseriprodukter.

Var på en restaurang för typ. 2 år sedan och skulle få mig en matbit.
Jag valde då ur deras Pub-Meny: Fläskfile med potatisgratäng och beasås för 99 kr.
Priset var helt ok tyckte jag.. Men sen när jag fick in maten så ser jag på en gång att det inte är fläskfilé som ligger på tallriken, utan helt vanlig j-a kotlettrad som var tunnt skivad.
Sade först ingenting utan lät blodet svalna och smakade på köttet..
Köttet var utomordentilgt jättetorrt.. Precis som en skosula!. Då kunde jag helt enkeli inte låta bli att kommentera "det" som låg på tallriken.
Skulle det inte vara fläskfilé till potatisgratängen sa jag?...
Jooo sade mannen.. Visst är det filé.. Fläskytterfile är det, harklade han ur sig..
Vidare så orkade jag inte kommentera mera med mannen, utan lämnade köttet och åt endast upp potatisgratäng o beasås som var det enda ätliga.
Kan tillägga att jag aldrig mer beställde en pubtallrik på det stället.

Varför skriver man filé när det är kotlettrad som serveras??!!!!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-25 13:05
Lite filé-historia ur mitt perspektiv:
Förr åt man aldrig oxfilé,man åt Tournedos eller Chateaubriant, maträtten alltså,inte slaktdetaljen. Det dröjde länge innan jag upptäckte vad man gjorde dessa rätter på.
Fläskfilén slog ner som en bomb på 60-talet,det blev stående lördagsmiddag ihop med pommes frites (om man hade frys) o besk-sur endive- o apelsinsallad.
Kycklingfilé då,finns den?Inte enligt Andreas,alltså bajsar aldrig kycklingar ;D
Det här med uttrycket laxfilé förbryllar mig.Jag frågade mannen vad en laxfilé är."När man filéar en lax får man två laxfileér"sa han."Aha,två laxsidor" tyckte jag.Senare i affären fiskar jag upp ett plastband med fyra små laxbitar i,150 g:s portionsbitar av chumlax(?) På det står det: Innehåller fyra laxfileér.Hade det verkligen gjort det hade förpackningen inte vägt 600 g utan c:a tre kg.Idioter.Mannen fick släpa mig från frysdisken,han blev generad över mitt skrikande o svärande.Eller har jag fel,ska dom där små fjuttebitarna få kallas filé bara för att dom är benfria(fiskbullsfilé,fiskpinnsfilé) ???
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-25 15:20
Urban: vilken skandal och lurendrejeri! Att du inte sa till dom att servera dig någonting annat.

Agneta: tack så mycket för den målande filé-historien. Så du tror att man kan få fram "riktig" kycklingfilé? :) Vad är Chateaubriant?

Jag, och jag tror många med mig, hade väldigt gärna sett ditt skrikande och svärande. Såg på nån löpsedel att videokameror blivit så väldigt billiga, om jag köper en och skickar över, tror du att din man kan filma din eventuella reaktion på dessa nytagna bilder?  ;D

(Klicka på bilderna för att förstora.)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-26 20:25
Medan kycklingen ligger på grillen så postar jag dessa bonus-bilder.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-27 12:47
Vilka jättelaxar då som producerat dessa fileér;140 g x 2, kanske 100 g i svinn = 400 g.Stora som aborrar.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-28 08:38
Förlåt,glömde svara på frågan om vad Chateaubriant är.Det är oxfilé stekt i skivor.Skivor som är skurna av den tjocka delen på filén,i motsats till Tournedos då man är o karvar i den smala änden(dom med snörena omkring sig)
Vet inte om det är tillämpbart på lax,men var beredda på att ni snart,i frydiskarna,kommer att hitta Laxchateaubriant o Laxtournedos beroende på om det är en frambit eller en stjärtbit som avses.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-05-28 16:00
Laxtournedos har jag varit med om att servera.
Måste ju då berätta att min egen erfarenhet av att skriva meny på krogen är det samma som att ordbajsa ganska mycket men för den delen inte ljuga. Allt för att menyn ska låta spännande och fräsch. Sen går det ju ganska mycket mode vad man skriver och serverar.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-29 19:53
Är det ingen annan än jag som fått nånting helt annat serverat på tallriken än det man förväntat sig..
Tänker då på min Fläskfilé/Fläskyttefile berättelse?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Stellan skrivet 2007-05-30 12:19
Svenskarna är tyvärr sorgligt okunniga om kött. Det är ett resultat av åren innan vi gick med i EU, då konkurrens saknades och köttföretagen kunde bete sig hur som helst. Fortfarande är det ENBART prislappen som styr inköpen. Inte om man frågar, men om man tittar vad som verkligen ligger i kassen när man lämnar butiken.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:32
Urban:Vågar man ta steget från filé till innanlår?Jag tänker på wienerschnitzel,den ska väl vara gjord på kalvinnanlår? Men vad är det man får på tallriken?Kan inte ni grabbar som jobbar inom restaurang berätta vad som egentligen döljer sig där under paneringen eller är det en yrkeshemlighet?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:47
Stellan:Jag vet inte om jag kan hålla med dig om att det bara är ekonomin som styr köttinköpen. Jo,om det gäller röda lappar på fläskfile o oxfilé.Men inte om det gäller att handla normalt billiga köttvaror;märgpipa o annat kokkött, inälvsmat o hel kyckling.Jag tycker det även verkar vara bristen på matlagningskunskaper som styr våra köpvanor.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Stellan skrivet 2007-05-30 15:33
Jo, Agnetasch, det kan nog stämma. Men även det är väl ett resultat av samma fenomen? Fram till mitten av 90-talet var det bara falukorv, fläskkotlett och standardvaror som dominerade i svenska kök. Nu vill man lyxa till det och köpa filé, men vet egentligen inte vad detta begrepp står för.
En annan variant på samma tema är ju skinkfilén. En rulle som skärs ur skinkan och putsas för att få samma utseende som en fläskfilé. Det fick min mamma när hon beställt fläskfilé till sitt 50-årskalas. Den historien är lite lång att posta här, men du kan läsa hela storyn här: http://www.salt.se/apropa-file-eller-inte/ (http://www.salt.se/apropa-file-eller-inte/)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-30 16:51
OT som sjutton, men vad kul att se dig här också Stellan :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-30 20:43
Hehehe!! Skinkfilé!. Aldrig tar det slut i filéträsket nån gång ;D.
Ordet filé börjar på att trasas sönder till nånting helt obetydligt.. Lite synd tycker jag..
Barnen som växer upp idag kommer ju inte att ha en tjaning om vad filé egentligen är när dom blir äldre.
Fast det blir nog köttproducenterna glada över... Då kan dom fortsätta att lura på folk olika filéprodukter till högre priser
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-31 10:23
Citat från: Stellan skrivet 2007-05-30 15:33
En annan variant på samma tema är ju skinkfilén. En rulle som skärs ur skinkan och putsas för att få samma utseende som en fläskfilé. Det fick min mamma när hon beställt fläskfilé till sitt 50-årskalas. Den historien är lite lång att posta här, men du kan läsa hela storyn här: http://www.salt.se/apropa-file-eller-inte/ (http://www.salt.se/apropa-file-eller-inte/)


En äkta Icahandlare av den gamla stammen som heter Stig. :)

Förstår inte riktigt hur man kan lyckas skära ut skinka så det ens ser ut i närheten som en fläskfilé inklädd av hinnor.

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:47Jag tycker det även verkar vara bristen på matlagningskunskaper som styr våra köpvanor.


Det ligger nog mycket i det. Istället för alla käcka GI-ungdomar som står i finkläder och lagar lyxmat skulle jag faktiskt mycket hellre se ett program med en bastant äldre dam och en knarrig äldre herre som av hjärtans lust lagade gammeldags rätter av billiga köttbitar. SVT can you hear me calling?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-31 10:33
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-31 10:23
...skulle jag faktiskt mycket hellre se ett program med en bastant äldre dam och en knarrig äldre herre som av hjärtans lust lagade gammeldags rätter av billiga köttbitar. SVT can you hear me calling?


Jag hittade min mors gamla hemkunskapsbok, "Födan, hemmet, ekonomin - kokbok för skola och hem" från 1961, där finns det bl a ett recept på "stekt fläskhare", "bräckkorv" eller "sillbullar". Och det är en knarrig (ung) kvinna på bokens framsida. Jättebra bok där man får lära sig om vilken sida av gästerna man serverar och dukar av ifrån och hur vilka kläder man bör ha i en basgarderob. Men det var ju inte det vi talade om..
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Stellan skrivet 2007-05-31 20:02
Kul att se dig också, Anne!

Andreas: Jo, han hette faktiskt Stig. Fast där slutar nog likheten med reklamen, tyvärr. Tänkte inte på det själv. Och inte ser en skinkfilé ut som en fläskfilé, mer än till formen. Man ska alltså kunna skära den och få runda skivor, är det tänkt.

Urban: Visst är det så. Det finns ju även filéer i ostarnas värld.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-31 21:59
Joodu stellan... Ordet Filé finns snart på dom flesta produkterna i affären.
Andreas postade en bild på en burk Paprikafilé för någon vecka sedan.. Sök på forumet så får du se  :).
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-01 10:04
Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-25 13:05
Det här med uttrycket laxfilé förbryllar mig.Jag frågade mannen vad en laxfilé är."När man filéar en lax får man två laxfileér"sa han."Aha,två laxsidor" tyckte jag.Senare i affären fiskar jag upp ett plastband med fyra små laxbitar i,150 g:s portionsbitar av chumlax(?) På det står det: Innehåller fyra laxfileér.Hade det verkligen gjort det hade förpackningen inte vägt 600 g utan c:a tre kg.Idioter.


Apropå det här med att dela en filé i bitar och få flera filéer så såg jag igår när jag var på McDonalds (planen var egentligen att äta god hemlagad mat men det blev tidsnöd...) att de lyckats med konststycket att dela ett äpple i flera äpplen i deras Happy Meal.

Bifogar också en fin bild på en lammytterfilé.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-06-01 16:37
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-31 10:23
Istället för alla käcka GI-ungdomar som står i finkläder och lagar lyxmat skulle jag faktiskt mycket hellre se ett program med en bastant äldre dam och en knarrig äldre herre som av hjärtans lust lagade gammeldags rätter av billiga köttbitar. SVT can you hear me calling?
Åh,vad jag håller med dig!Skulle sitta som klistrad vid rutan.
Calle;jag har en bok från 20-talet,Hundra bjudningar,tror jag den heter.Där finns det goda råd som fortfarande står sig;vad sägs om tipset att ta in en av trädgårdsdrängarna o låta honom vara garderobiär vid kalasen.Har faktiskt inte tänkt på det  ;D
Men åter till fileérna.Här hemma är diskussionerna oändliga om vad som är kycklingfilé, om det nu finns kycklingfilé,eller ska det heta kycklingbröst?Jag såg i en butik Lantgårdens kyckling (tror jag det hette) hade något som hette kycklingbröstfilé.Dom har både hängslen o livrem dom.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-28 17:56
Citat från: Stellan skrivet 2007-05-30 12:19
Svenskarna är tyvärr sorgligt okunniga om kött.


Var in i en butik i Finland härförledes för att se om de möjligen vårdar ordet filé bättre än vad vi svenskar gör.

Men nej, hittade:
¤ Marinerad ugnsfilé av gris
¤ Mörbultad Gris Yttrefilébiff
¤ Pepparbiff, djupmörad ytterfilébiff av nöt
¤ Färsk ox yttrefile bit
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-30 10:04
Ugnsfilé ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Urban skrivet 2007-10-01 18:42
Undras om den mörbultade grisen gick en ond och bråd död till mötes? ;D.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-04-08 18:21
Nu har väl Findus överträffat sig själva. Var har dom hittat ordet GOURMETFILÉ? På paketet står det med myrskrift något om "bitar av fiskfilé" Innehållsförteckningen säger: "Renskurna filéer av Alaska Pollock" det är väl inget att skämmas för eller?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: crlhrv skrivet 2008-04-08 18:27
hahaha mörbultad gris var det roligaste på länge!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-30 12:12
Citat från: Urban skrivet 2007-05-30 20:43Aldrig tar det slut i filéträsket nån gång ;D.

Martin Olsson har extrapris på högrevsfilé från USA ???
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-08-30 12:38
Det tar nog priset! Skulle inte vilja snabbsteka lite högrevsfilé som en nötfilé precis. Usch så segt det skulle bli.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-08-31 14:15
Vad i hela fridens namn menar de att högrevsfilé är? Benfri lär den ju vara, men det är ju inget nytt.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-31 16:05
Är det Martin Olsson som döpt högreven till högrevsfilé? I så fall borde ju de veta varför...

Citat från: annamaria skrivet 2008-08-30 12:38
Det tar nog priset! Skulle inte vilja snabbsteka lite högrevsfilé som en nötfilé precis. Usch så segt det skulle bli.


Det beror allt på vilken del av högreven man får, det som angränsar till entrecoten är ju närmast som entrecote och det kan vara riktigt hyfsat kött.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-08-31 17:27
Jo men mina jag köper i butiken brukar inte tala för sig och berätta var dem suttit.   ;)Står det något särkilt på denna del Andreas - den som suttit vid entrecoten?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-09-14 09:31
Köpte bläckfisk på Orienthuset igår. På frysdiskens kant stod det: "Bläckfiskfilé 39:-/kg"
Undersökte dom nyfiket för att se om det var en rak, benfri köttbit. Det var det inte, det var dom vanliga "gummihättorna" man har när man slingar hår hos frissan ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-14 10:52
Bläckfiskfilé var en höjdare, bläckfisk innehåller ju inte ens ben. Men kanske menar det att bläckfisken är urtagen och rensad?

Huvudproblemet är att ordet "filé" är för brett, provade söka på filé hos ne.se och där får man tre förklaringar:
¤ "det långsmala, benfria stycke kött som ligger närmast under ryggraden på slaktdjur och vilt"
¤ "en stundom använd benämning på urbenat bröstkött från fågel"
¤ "ett från ben och skinn renskuret stycke fisk, taget från ryggsidan av en rundfisk eller från båda sidorna av en flatfisk "

Antingen borde filé i meningen urbenat/renskuret/rensat förbjudas eller så borde styckningsdetaljen byta namn till nåt annat. Men vad? På engelska är det samma problem med "fillet", men kanske nåt annat språk har en lösning? Vad heter styckningsdetaljen respektive benfritt på tyska, italienska osv?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Maskros skrivet 2008-09-22 19:26
Tyvärr, förvirringen är lika fullständig i hela Europa. Det bästa ordet är det engelska "Tenderloin".

Vi borde skapa en svensk term för den styckdetalj som sitter på insidan av ryggraden, och låta ordet "filé" beteckna benfria detaljer som lämpar sig för alaminute-tillagning, var dom än är skurna och oberoende av vilket djur dom kommer ifrån.
Och för den delen, det finns två stycken jättefina ryggfiléer på kyckling. Men dom sitter inte på insidan av ryggraden, utan är två mandelformade muskler ovanför låren.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-30 09:13
Jo vi var ju inne på äkta kycklingfilé tidigare, vore kul att se den, men är det något som över huvud taget går att hitta igen och skilja ur ens med pincett?

Ingen som har nåt förslag på ett svenskt ord istället för filé som endast avser styckningsdetaljen?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Maskros skrivet 2008-10-19 11:48
 Bild på ryggfilé från kyckling efterfrågades. Varsågod!
Jag passade på och tog den bilden när jag hade kokat en kyckling för några veckor sedan.
Klicka på länken:
http://docs.google.com/Doc?id=dfjpjr2c_160grhdgrcv (http://docs.google.com/Doc?id=dfjpjr2c_160grhdgrcv)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-03-01 11:09
Egentligen borde det vara lag på att allt som idag säljs som kycklingfilé istället borde vara märkt som påsen på bilden dvs. "kycklingbröstfilé".
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-03-01 11:20
Ytter- och innerfilé är etablerade och bra begrepp tycker jag.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-05-23 16:00
Nu är det full fart på grillsäsongen och Lithells kör med "skinkfilé". Läste på deras hemsida om produkten men hittade inte vad det skulle vara för styckdetalj. Filé eller inte filé?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-05-23 21:27
Om de med skinkfilé menar fläskfilé så är det ju definitivt filé. Men menar de benfri skinka känns det svamligt, för det borde väl vara underförstått. Såvida de inte har skinka med ben för grillen i sitt sortiment, men de har de väl inte?

Jag tycker dessutom fortfarande att det borde gå att hitta på ett annat ord än "filé" för benfritt.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-05-25 09:50
Av tjockleken, storleken och jämnheten tror jag inte att det är fläskfilé och om så var fallet skulle dom nog skrivit det. Misstänker att det är skinka som skurits lite lagom snyggt! Fy!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Ringo skrivet 2010-05-25 11:00
Såg i reklamblad för några veckor sedan "ost filé". Tror det var en Edamer bit på 2+kg.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-05-26 08:14
Citat från: Ringo skrivet 2010-05-25 11:00
Såg i reklamblad för några veckor sedan "ost filé". Tror det var en Edamer bit på 2+kg.


Jag dör!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: David skrivet 2010-05-26 09:37
Jag antar att skinkfilé är den mindre detaljen i en skinka, ni vet den som alltid ramlar bort när man skall skiva och lägga en överkokt och underbart söndertorkad julskinka på mackan.

Sen vill jag bara på bästa messerschmidt-sätt påpeka att jag i mitt evinnerliga kunnande och fullkomligt ofelbara minne och intellekt, hävdar synnerligen oroväckande bestämt att Tornedous är tillagad i skivor medan Chateaubriand preparerad "hel" och sedan skivad.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-05-26 16:46
Nu har vi två versioner om vad som skiljer tournedos från chateaubriand. Agnetasch har en och David en annan. Spännande!

Men för att inte hamna off topic startar jag en ny tråd om detta.

http://matforum.nu/index.php?topic=3896.0 (http://matforum.nu/index.php?topic=3896.0)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: magnus skrivet 2010-07-14 21:40
Var inne på Konsum Björnbodahallen i veckan, och såg då att 'Nöt Ytterfilé' från Fåddman fanns i disken :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hankki skrivet 2010-07-16 14:36
Meny'n på jobbet hade 'strimlad stekfilé'
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Lars Stjärnlöf skrivet 2013-01-05 12:59
Falufile den fattiges file
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: annamaria skrivet 2013-01-13 13:43
I dag lagar kalvytterfilé! Har jag aldrig lagat tidigare. Med andra ord benfri kalvkotlett eller?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-01-13 21:36
Ja då, ytterfilén avancerar på bred front samtidigt som kotlettraden tycks falla i glömska.   ::)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: annamaria skrivet 2013-01-15 21:24
Hursomhelst så var "ytterfilén" mycket god, mör och fin. Serverades ljusrosa.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-01-15 21:42
Härligt!   :)

Det är absolut inget fel på utskuren kotlettrad, men om det står "gourmetmörad ytterfilé" eller liknande på förpackningen, så är det kanske dags att läsa innehållsdeklarationen. Fina ord säljer och är det dessutom billigt så säljer det väl ännu mer, kan man tänka.

http://matforum.se/index.php?topic=3768.0 (http://matforum.se/index.php?topic=3768.0)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2014-03-17 20:28
Här är en variant som jag inte har hört tidigare även om länken är från 2008. Oxryggfilé. Vad är det?

http://www.lunchimalmo.se/2008/11/restaurang-han-helstekt-oxryggfil.html (http://www.lunchimalmo.se/2008/11/restaurang-han-helstekt-oxryggfil.html)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-03-18 07:00
Ännu ett hokus-pokus-namn på något som inte är så fint som det låter >:( Är det biffrad dom menar? Fast ser man till skivornas storlek kan det vara en jättestek. 
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-03-09 07:54
Kanonbild tagen på Rasta igår. Dom har uppfunnit den perfekta kycklingen; bara filéer o ett par fötter  ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-03-09 19:08
Ha, ha, ha! Den var riktigt kul!

Du såg inte vad det var för kycklingdetalj som serverades?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-03-10 06:37
Det var kycklingklubba!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2015-03-14 13:42
Ja själv väljer jag alla gånger fet och saftig kycklinglårfilé framför torr och tråkig kycklingbröstfilé. Och låret är ganska lättrensat! :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-06-02 08:19
På ICA denna vecka; ländfilé för 59.90 Vad är det?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-06-02 11:17
Ja vad dom hittar på :)

Saxat från Nybergs deli
"Genom att tänka och stycka på ett nytt sätt, minskar vi spill och tar därmed ett större ansvar för den svenska grisen. Ländfilé är ett av resultaten; en smakrik köttbit som tillagas och har samma användningsområde såsom fläskytterfilén."

Varför kan det inte bara kallas för skinkbit?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-06-02 17:51
Vad Nybergs deli inte skyltar med är att deras "gourmetmörning" innebär att 12% av vikten är saltlag. Och vips gick priset upp en tia per kilo kött!
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-06-02 19:10
Ja 59,90/kg för salt och vatten är bra betalt :)
Dom kan ju knappast kalla den för skinkfilé , men det är nog bara en tidsfråga innan man hittar något liknande i köttdisken.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-06-03 06:42
Citat från: Skogis skrivet 2015-06-02 19:10
Dom kan ju knappast kalla den för skinkfilé

Jojomensan, kolla bara vad Scan skriver om styckningsdetaljen Rullen som tydligen detsamma som Ländfilén:

"Skinkrullen är den runda muskeln på grislårets baksida mellan ytter- och innanlåret. Till skillnad mot nötrullen är skinkrullen betydligt mörare och kallas ibland för skinkfilé. Använd skinkrullen ungefär som fläskfilé, stek hel eller skiva till medaljonger"

Snart kommer alla djur att, liksom den berömda Rasta-kycklingen, att bara bestå av filéer o några fötter >:(
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-06-03 18:38
Jag har ett klatschigt förslag till Nybergs deli, Scan och alla de andra:

Gourmetfilé!  :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-06-04 07:32
 ;D ;D ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-06-08 08:45
Citat från: Hasse skrivet 2015-06-02 17:51
Vad Nybergs deli inte skyltar med är att deras "gourmetmörning" innebär att 12% av vikten är saltlag. Och vips gick priset upp en tia per kilo kött!


Man får alltså 88% kött om man slår till på en ländfilé! Det finns gott om korv med högre köttinnehåll än så ;)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-06-09 06:56
Då skulle man ju kunna kalla korv för filé också, benfri som den är. Falufilé eller wienerfilé? Den 13:e juni äter vi prinsfilé ;)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-06-09 17:04
Och en köttfärslimpa skulle man kanske kunna kalla för ugnsbakad färsfilé?

Dagens lunch:
Ugnsbakad färsfilé,  sauce espagnole och petit pois.
   :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2015-07-01 18:48
Titta här! Ostronfilé!

http://www.spisa.nu/3.10491/recept/ostronfile-forratt (http://www.spisa.nu/3.10491/recept/ostronfile-forratt)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-07-03 07:49
Haha, nu fick dom väl till det :D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-08-22 17:10
Inte filé men mycket kreativt ändå ;D
(http://www.fildela.com/bilder/img1245.jpg)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-08-23 09:56
Tjusigt hittepånamn på skivat griskött ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-08-26 07:20
Filéernas filé! Här har Hälsans Kök slagit på stort o lockar med en frestande innehållsförteckning. Eller?

Ingredienser: Rehydrerat sojaprotein (45%), rehydrerat vete-/hveteprotein (20%), lök, äggvite-/eggehvitepulver, stärkelse/stivelse, vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel (cellulosapulver, metylcellulosa, natriumalginat, guarkärnmjöl/guargummi), mjöl/mel (vete/hvete, ris, majs), lökpulver, vitlök/hvidløk, salt (1,4%), jäst/gjær/gær, maltodextrin, arom, proteinhydrolysat (vete/hvete).
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: spenaten skrivet 2015-08-26 10:07
Funderade på vad vi skulle ha till lunch, med det löste sig när jag läste ditt inlägg. Vattnas i munnen  ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2016-08-09 08:20
Miljöförvaltningen har bedömt produktnamnet Gourmetmörad Ländfilé som vilseledande (!?) För att förtydliga mot konsument och för att minska ihopblandning med liknande produkter väljer Nybergs deli nu att byta namn på denna produkt. Från den 14:e september 2015 kommer därför Gourmetmörad Ländfilé byta namn till Gourmetmörad Fläskmästarbit.

Aha! Då förstår i precis vad det är för en köttbit  ;D
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: kayaker skrivet 2016-08-09 11:01
Citat från: agnetasch skrivet 2016-08-09 08:20
Miljöförvaltningen har bedömt produktnamnet Gourmetmörad Ländfilé som vilseledande (!?) För att förtydliga mot konsument och för att minska ihopblandning med liknande produkter väljer Nybergs deli nu att byta namn på denna produkt. Från den 14:e september 2015 kommer därför Gourmetmörad Ländfilé byta namn till Gourmetmörad Fläskmästarbit.

Aha! Då förstår i precis vad det är för en köttbit  ;D

Det låter som om den kommer från en styckmästare.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: kurt skrivet 2016-08-09 13:16
"Fläskmästarbit innehåller ytterlår, innanlår och skinkrullen"

http://www.nybergsdeli.se/arkiv/2603

Gourmetmörad Skinkkotlett byter namn till Gourmetmörad Bautabit.

http://www.nybergsdeli.se/arkiv/2781
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Andreas skrivet 2016-08-09 18:49
Så fläskmästarbit = "en smakrik köttbit som tillagas och har samma användningsområde såsom fläskytterfilén". Kostar den lika mycket måntro?
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Skogis skrivet 2016-08-11 18:49
Skulle varit kul att vara med på det mötet när dom kom fram till det namnet.
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2016-08-12 16:23
Ordet fläskmästarbit är onekligen fantasifullt. Var det månne en fredag klockan halv fem som det spikades?

Undrar vad en fläskmästare sysslar med?   :)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2016-08-13 08:09
Citat från: Hasse skrivet 2016-08-12 16:23Undrar vad en fläskmästare sysslar med?   :)
Kapellmästare för Fläskkvartetten?  ::)
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: Hasse skrivet 2016-11-04 16:54
Restaurang Teknikdalen i Borlänge har en rätt som kallas falukorvtournedos med rosépepparsås.  :o
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: agnetasch skrivet 2016-11-05 08:17
Hahaha! Kollade lite på falukorvsrecept. Så fort man ställer korven upp kallas den för tournedos ;D   
Titel: SV: Filé eller inte filé
Skrivet av: webguide skrivet 2016-11-08 13:18
Citat från: agnetasch skrivet 2016-11-05 08:17
Hahaha! Kollade lite på falukorvsrecept. Så fort man ställer korven upp kallas den för tournedos ;D


En kul grej om Tournedos, det betyder ungefär "vända ryggen till" på franska. Historien berättar om en kökschef i Paris som köpte kött i en del av sluhallen som kallades för just tourne dos därför att där såldes det sämsta köttet, sånt kött som man normalt vände ryggen till. Han råkade dock skriva Tournedos på sin gatupratare och därifrån kommer ordet/namnet, så egentligen betyder det dåligt kött.