Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Zibi

1
Jag fick mig ett gott skratt i alla fall :-D
2
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-09 18:57
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...


Haha, väl talat! Tidigare blev jag avundsjuk när någon beskrev vilka enorma skillnader de känner i mat och dryck. För mig finns det sällan stora skillnader mellan den dyra och billigare varianten. Idag ser jag det som en ekonomisk välsignelse :)
3
Citat från: Skogis skrivet 2018-12-02 10:19
Nästa helg är det hög tid att röka på årets jullax, har en sida i frysen men behöver två så det blir till att köpa en färsk också. Det blir alltså en fullskaletest.
Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse med oljig lax och gissningsvis var det själva laxen som var problemet. Har ju inte förändrat något vad det gäller hantering.Ja med största sannolikhet är det nog så. Håller tummarna inför jullaxen :)
4
Citat från: JohnL skrivet 2017-05-10 20:28
Det blev ett inköp av
http://www.prokok.se/gastrosus-stekpanna-40cm-chef.html

Den känns som den är av god kvalitet. Möjligtvis att botten är något konvex sett uppifrån. Men vi pratar om delar av mm.
Snygg ytfinisch och lätt att göra ren.

Pannan ger en jämn värme och har en hyfsat tjock botten.
Har givetvis samma egenheter som andra rostfria obelagda pannor har med att köttet gärna sitter fast en stund. Men det är mest en vana att hantera.

Rekommenderar köp om man vill ha en riktigt stor panna.

//JHej John,

Håller din Gastrosuspanna fortfarande måttet? Är på gång köpa en ny panna nu inför jul, men är lite osäker på vilken.

Går i tankarna på en Skeppshult efter att ha läst den här recensionen https://kockhuset.se/stekpanna/ men också Scanpan. Jag ser att många sidor rekommenderar Scanpan men har samtidigt läst att folk kritiserat non stick på den. Lite förvirrande. Vill gärna inte punga ut 1500 för något som inte ens är hälften så bra efter ett års användning..

Vore intressant att höra hur din gastrosus står sig idag. Skeppshult är nästan en tusenlapp billigare, om än mindre.
5
Många laxtrådar idag. :-D

Har du provat röka den längre men på en lägre temperatur? Det bör torka ut laxen och göra den mindre vattnig.

Har laxen varit fryst tidigare eller är den färsk? Problemet kan vara laxen i sig och inte hur du hanterat den. Framförallt om du hanterat lax på samma vis under flera år, för att vid ett tillfälle bli för våt. Med största sannolikhet är det någon avvikande med laxen då.

6
Om jag inte missminner mig, så förändras fibrerna/texturen på ett annat sätt när man värmer kallrökt lax än varmrökt lax.

Tyvärr kan jag inte svara speciellt vetenskapligt på varför det sker. Men dina smaklökar luras inte, utan det är helt korrekt att det smakar med salt.
7
Citat från: webguide skrivet 2018-11-22 12:26
Ja.
Vi kan kalla dem för värmemixers. En värmemixer är i grunden en mixer som kan värma upp innehållet samtidigt som den mixar/rör.

Det är grundfunktionen, sen har olika värmemixrar lite olika funktioner och kapaicetet. Man kan använda dem till väldigt många olika saker. De har ofta stark motor, starka blad, klarar höfga temperaturer. Hotmix är bäst i klassen och hemmaversionen klarar av att värma innehållet till 140-150 grader så man kan t.ex. göra:
soppor, enkelt man lägger ner ingredienserna i omgångar, beroende på vad för soppa det gäller. T.ex. först lök som man fräser mjuk, sedan övriga ingredienser och låter mixern röra sakta tills det är klart. Då kan man om man vill mixa soppan slät. Allt görs i samma bägare i hotmixen. Väldigt smidigt.

Man kan göra glassmet. Den skall ju värmas till ca 82 grader (om man har äggbaserad smet) + att jag vill att vaniljstången (vid vaniljglass) skal ligga och dra vid relativt hög temperatur för att så mycket smak som möjligt skall dras ur. I det fallet lägger man i alla ingredeienser och ställer in mixern på rätt temperatur och tid och låter den gå.

Brynt smör, man lägger i så mycket man vill, jag kör ofta ett helt paket (0,5 kg) och gjuter det i silikonformar. Man ställe rin den på 150 grader och kör tills det är klart.

Olika sorters mjöler, floorsocker etc. Hotmixen är robust och hållbar, man kan t.ex. göra kikärtsmjöl i den

Sen kan man göra olika sorters mousser, krämer och en massa andra saker. Det handlar ltie om att förstå vad man skall ha den till. Men ovanstående ger en ganska bra indikation på vad man kan hitta på med den. Om man skall göra enb större middag så kan den avlasta dig i köket genom att t.ex. göra en blokålspuré. Den kör av sig själv och du kan göra andra saker medan den jobbar....

Hmmm, det var väl en liten förklaring hoppas jag! :)


Synd att det inte finns en tack-knapp. Bra skrivet!
8
Citat från: webguide skrivet 2018-11-18 07:56
Det stämmer, samma sak gäller t.ex. görna blad (spenat, olika sallader etc). Förklaringen är att de är växter och gillar att stå i vatten, precis som snittblommor.

Då ska jag sluta hacka på sagda familjemedlem och erkänna mig besegrad. Tack för svaret :-)
9
Citat från: kayaker skrivet 2018-11-17 23:47
Det finns några stycken. Robin Dalman är väl den mest kände.

Där ser man, ska spana in honom!
10
Citat från: Gastrofysik skrivet 2018-01-26 17:27
Proffsen förhindrar ev ytterligare korskontaminering genom att ha alla dessa färgkodade skärbrädor (och även knivar, annars är det ingen vits).

Jag har träffat en del kockar som gör så, men inget jag skulle rekommendera. På vita skärbrädor är det mycket enklare att se missfärgningar, smuts, jack i brädan och så vidare. Det gör det enklare att veta när brädan har gjort sitt.

Teak och plast är föredraget hos mig i alla fall. För intensiv användning så kör jag på plast, då trä är svårare att sterilisera/rengöra. Och som jag förstått det, så dör de flesta bakterierna först ett par timmar efter att brädan torkat.

Kött, kyckling och fisk på samma - grönsaker, frukt och annat man äter rått på en annan.
11
Måste smeden verkligen vara japan?

Om inte annat så finns de här killarna https://www.cartercutlery.com/

Enligt deras sida så skeppar dom över hela världen, men ingen aning om det är problemfritt eller ej. En kompis köpte från dem när han bodde i USA och vad jag vill minnas så blev han nöjd. Men som sagt, ingen aning hur det är med att skicka vassa saker. Kanske tullen tror att det är ett potentiellt vapen?

I Sverige verkar det vara svårt att hitta. Jag försökte googla lite men hittade ingenting tyvärr. Man tycker att det borde finnas i Tyskland eller Frankrike i alla fall.
12
Jag lånar tråden lite. Hoppas det är ok, annars får jag lov att starta en ny tråd. :-)

Enligt en i min familj så håller morötter längre när de ligger i vatten i kylen, än om de bara ligger i kylen. Är det korrekt och vad är i så fall förklaringen till det?

Tack!

Annonser

Powered by EzPortal