Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - helfgren

1
Har rökt fläskfile med mycket gott resultat, gjorde en lag på
2 liter vatten
1,5 dl salt
0,5 dl socker
20 vitpepparkorn
2 lagerblad
Filen fick ligga i denna lag ca 1 dygn, sedan in i röken och fick rökas till en temp av 72 grader .

MVH// Henrik
2
Personligen tycker jag att enbart enris ger för stark smak om man röker varor länge, sedan om man röker fläsk och bara använder enris kan jag uppleva en lite bitter smak som jag inte får om jag använder alspån.Till fisk som man inte röker så länge funkar det bra, sedan brukar jag använda enris på slutet av rökningen.

MVH// Henrik
3
Håller inte riktigt med dig om att det är dömt att misslyckas, för jag tror att värmen kan påverka den så att krämigheten kommer fram.
Ska man skära tjockare skivor om man vill ha den krämig och grillad på båda sidor kanske ??

MVH// Henrik
4
Kan meddela att spånet funkade precis som allt annat spån i den dimensionen, väldigt bra. Enda skillnaden är som sagt priset.

MVH// Henrik
5
Jag skulle tillverka en ram som ser ut som en trekant av 12mm rundstång. Där varje sida är ca 65cm lång, då kommer den ligga stadigt. Kan man inte tillverka den själv skulle jag vända mig till en verkstad på orten, borde inte kosta mer än 100-150 kr att få det gjort. Annars kan man väl lägga den direkt på själva gallret ??

MVH// Henrik
6
Kan inte svara på detta men vi hade 2 sorter och dem var köpta på Ica maxi. Ja lite grillyta betyder krämigare och inte så gummi liknande ost ;) .  Man får ju dock den goda grillsmaken ändå.

MVH// Henrik

7
Har upplevt samma sak själv, provade då att grilla den på bara en sida. Fick ett mycket bra resultat på detta sätt, inte alls så gnislig och hård utan mer krämig och god :) . Kan ju vara värt att prova, varför grillar man den igentligen på båda sidor ?

MVH// Henrik
8
Hittade en sida som säljer båda sorterna och flera andra, blir en beställning därifrån senare idag.

Bifogar länk
http://www.kryddlandet.se/products/164-sambal-badjak.aspx

MVH// Henrik
9
Måste tipsa om ett spån, var på djurkompaniet och köpte en kanin till barnen. Då får jag se att dem säljer alspån för att ha i buren till djuren, spånet är 2-4 mm i storlek och kostar 100:- för 25 liter. Betydligt billigare än vad man kan köpa "rökspån" för . Ska prova det i helgen, dem hade även 10 liter för 55:- och 100 liter för strax över 200:-.

MVH// Henrik
10
Rycker lite i tråden , då jag har tillverkat stekhällar och andra redskap att laga mat i när man är i skogen. Så kan jag med största säkerhet säga att plåt är det bästa. Släpper inte ifrån sig något som är onyttigt, som aluminium. Har en bra och jämn värme, lätt att rengöra då man bara ska skölja ur dem och inte diska dem med diskmedel. Har det bränt fast så skickar man i lite vatten och kokar ur den, sedan i med lite nytt fett. Sedan kan jag inte påminna mig om att Muurikka har gjort någon panna i aluminium, det är väl mest trangia som har aluminium ??

Vad som är gott att tillaga i den är nog upp till var o en att avgöra, men en favorit är egen pytt i panna. Sedan är det väldigt gott att ha med sig räkor som man har marinerat och bara ljummar på i pannan. Servera med lite aioli , baguette och en öl , vildmarks lyx ;)
11
Tycker det är väldigt lik detta set som jag hittade på nätet .

http://www.nettpris.se/

Finns även för induktionshäll, kan det vara något att ha detta grytset???

MVH// Henrik
12
Fick en N4 av min snälla granne idag, tyvär så saknas fjädern och plastbrickan. Sedan var kniven till kvarnen borta, men det gör inte så mycket då jag vet att man kan köpa både hålskivor och kniv nytt :) . Kan man beställa dem andra delarna oxå tror ni ???

MVH// Henrik
13
Låter ju kanon det där , där får man ta och bli medlem tror jag. Kul att någon har tagit tag i detta i Sundsvall, då jag personligen inte vet att det har funnits något liknande. Kul initiativ.

MVH// Henrik
14
Hur man gör på en Weber vet jag inte, men jag skulle röka den i ca 80-90 grader och tills den har en temp på 55 grader .
Skulle personligen köra på alspån första gången, sedan kan man laborera med olika spånsorter. Du kan ju alltid dela laxen och röka med olika spån i omgångar .
Tiden är ju mindre viktig om du varmröke , vilket jag förutsätter att du ska göra .
Om du inte redan har läst den tråden så rekomenderar jag den najadrökta laxen Kari har tipsat om är på forumet . Helt underbart gott till en öl :) .

MVH// Henrik
15
Har griljerat min skinka genom att ta bort senapen och ersätta denna med någon god bbq-sås, kan man äta skinka ofta utan att det blir samma smak hela tiden :)  . I övrigt så är det samma ingredienser som brukar vara på en grilljering.

MVH// Henrik
16
Måste ju vara möjligt att sätta en sådan på mitt vanliga rökskåp för att kunna kallröka i det. För den avger väl inte någon värme att tala om ?? Problemet ligger nog mest i att du har lagt ribban så högt vad gäller hur saker ska se ut :) .

MVH// Henrik
17
Helt underbart bygge du har genomfört, vore kul och veta hur du har gjort rökgeneratorn ? Ett fantastiskt bygge är det iallafall .

MVH// Henrik
18
Har aldrig hört det namnet, men dem jag har sett har dem kalat för takspåns hyvel. Tycker att det ser ut som en sådan i allafall .
På tal om takspån, var på en restaurang i Jävre som ligger söder om Piteå. Där serverade dem maten på sådana takspån, var wokad lax och renskav. När man ätit klart så eldade dem upp dem där dem wokade.

MVH// Henrik
19
Är det nån som gör en mall så kan dem skicka den till mig så ska jag ta fram ett plagiat. Den som gör en mall kan maila mig så kan jag ta fram en och se om den blir bra , blir den bra kommer den att finnas här på matforum för försäljning.

MVH// Henrik
20
Har varit med om samma sak, fast jag skulle göra eget vitlökssalt. Pressade ett par vitlökar i grovt havssalt och rörde om detta , det fick stå och torka tills dagen efter och då hade vitlöken blivit grön. Vet ej vad det beror på men ofarligt ska det vara .

MVH// Henrik

Annonser

Powered by EzPortal