Skev gjutjärnspanna

Startat av Sara E, 2017-12-07 22:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Sara E

Hej alla gjutgärnsexperter!

Jag har ärvt en stor, tung gjutjärnspanna som jag använt nästan dagligen i 20 år. På senare år har den dock blivit konvex i botten. Den lätt skålformade formen består även efter att pannan har värmts upp försiktigt.

Jag gissar att detta har skett sedan induktionsspisens intåg i hemmet, att jag haft för hög värme på plattan för att järnet snabbt ska bli varmt.

Nu till min fråga: finns det något man kan göra för att reparera pannan? Kan man lämna in den någonstans? Den är ju så fin och gedigen för övrigt, det är ju bara det att pannkakorna endast får färg i mitten ...

Tacksam för svar från någon kunnig inom området!
Mvh Sara

Gastrofysik

Ojoj. inte lätt att fixa! Den har böjt sig pga spänningar i materialet som uppstått genom för hög värme eller för snabb nedkylning. Min händige svärfar har framgångsrikt provat s.k. "avspänningsglödgning". Då hettar man upp hela pannan och låter den svalna långsamt, t ex genom att göra en stor brasa i trädgården, lägga panna mitt i och låta allt brinna ut o peta frampannan ur askan dagen därpå. Då gäller det att ta bort ev trähandtag ;-)
(Jag skojar inte, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Gödgning )
Ett lite med civiliserat sätt är att brassa på i klotgrillen, lägga panna i kolet lägga på locket, stänga spjällen o låta allt svalna.
Att plansvarva blir dyrare än att köpa flera nya pannor, om du nu skulle hitta någon som ens kan göra det) och du riskerar att allt blir skevt igen....

Mat-Janne

Beror på vad du har för verkstad. Utöver Gastrofysiks utmärkta svar kan du prova att försiktigt pressa tillbaka botten med en sån här:
https://www.blocket.se/stockholm/Verkstadspress_hydraulisk_12_ton___140208__75938692.htm
eller
https://goo.gl/images/jSsA9B
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal