Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Kari skrivet 2008-05-07 11:23

Titel: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-07 11:23
Någon har sagt till mig att rabarbern är bäst innan midsommar, iaf i den södra delen av landet. Så nu ligger det ett halvt kilo på diskbänken och väntar på förslag..  ;)

--

Är det sant att tidig skörd är så viktigt?
Kan man frysa rabarber? Skalade som råa i bitar?
Finns det mer än paj och kräm man skulle kunna göra?
De fina bladen tidigt på säsongen - bara kompost?



Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-05-07 11:44
Jag fryser alltid rabarber; skär dom i slantar, lägger i plastpåse o fryser. Man kan ha dom flera år i frysen.
Bladen kan du slå in små presenter i  ;D
Annars kan man göra rabarbermuffins:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=657559
Rabarberglass:
http://hem.passagen.se/bequrella/sweet/glass/rabarb.htm
Leilas rabarbersaft:
http://recept.nu/1.122155/leila_lindholm/safta_sylta/frukt_bar/rabarbersaft
Arlas goda rabarbertårta:
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15340
Rabarberkompott till glass, pannacotta o turkisk yoghurt o mycket, mycket mer.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-05-07 11:59
Jag brukar också frysa rabarber och det går jättebra men hur är det nu (jo jag är lätt tankspridd ibland), brukar man inte sockra den när man fryser den?

Rabarbertårtan verkade god, jag älskar mandelmassa. Rabarberkräm med mjölk är annars gott men det har jag inget recept på. Och vad sägs om rabarbermarmelad?

Finns det några middags-maträtter där rabarber kunde passa?
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-07 12:20
Rabarbertårtan - oj oj så inbjudande!  ;D Tack Agnetasch för länken!  :-*

Vad gör 1tsk potatismjöl för nytta till 100g rabarber? Som Ni vet är jag ingen guru på bak & sånt..

Fråga, slantar som 7-10mm eller tunnare? Vad skulle socker tillföra vid frysning?

Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-05-07 12:56
Förra våren gjorde jag en vit chokladpannacotta och så smält rabarber på den - underbart gott! Den söta chokladen mot den syrliga rabarbern.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-05-07 12:56
Jag brukar aldrig sockra på rabarberna innan frysning; man vet ju inte vad man ska ha dom till senare. 7-10mm tjocka slantar låter väl bra eller?
När jag gör rabarberpaj har jag bara pajlock; under det lägger jag c:a ½kg rabarber överstrött med drygt 1 dl socker+1 msk potatismjöl, det brukar vara lagom.
Rabarbermarmelad måste vara underbart gott!
Det enda jag kommer att tänka på i "matväg" när det gäller rabarber är rabarbersås till kött
Till c:a 1 l sås:
1 l rabarber
2 gula lökar
6 dl strösocker
1/2 tsk vitpeppar malen
1 tsk kryddpeppar malen
1 tsk kanel malen
2 msk ättiksprit 12%
1 dl vatten 
1. Drag skalen av rabarbern och skär den i centimeter stora bitar. Skala och hacka löken.
2. Blanda rabarbern, lök, strösocker, vitpeppar, kryddpeppar, kanel, ättika och vatten i en gryta och koka tills massan tjocknat, ca 1 timme.
3. Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut genast. Förvara i kylskåp. Hållbar i ca 4 månader.

Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-07 13:48
Finns det ett hemligt knep för hur man skalar rabarber enklast?  :-[

Jag gjorde så här - skar av topp och fot, pillade loss skalet med naglarna i långa remsor som inte gick hela vägen.. ½kg på 25min.. Är jag ute och cyklar? :o 
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-05-07 19:20
Varför skalar du rabarberna,det har jag aldrig gjort ???
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-05-07 21:56
Elka!
Menar du att du SKALAR rabarberna? Varför? Det behövs absolut inte!
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: mani75 skrivet 2008-05-07 22:36
Nu i början är ju rabarberna så späda att man inte behöver skala men i slutet av säsongen brukar de bli för grova och då skalar jag också dem.

Saft måste man ju göra, den blir bäst på de tidiga, röda rabarberna! Brukar koka med en vaniljstång med. Sen är saft på rabarber/jordgubbar en höjdare! Sylt med!

När jag jobbade på en fiskrestaurang så hade vi kalvfond som bas till många såser vilket passar utmärkt till grillad/stekt fisk. Vi kokte ner lite fond, smörade upp den lite och tillsatte tunt strimlad rababer. Blev en musig sky med god syra :)
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-08 09:03
Skala eller inte skala - tack nu är jag med på banan!  ;D

Mani75: Har Du ett recept på saften och sylten med vaniljstång? Lika enkel som Leilas 1.78 liters här ovan?

I Leilas saft så ska man sila och slänga rabarberresterna, kan man inte göra sylt på det? *känner mig rätt korkad nu men måste fråga ändå*
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-05-08 11:51
Potatismjölet fungerar kanske lite som redning så att rabarbervätskan hålls kvar bättre?

Det finns inga dumma frågor, och det är definitivt ingen dum idé att ta vara på rabarberresterna, frågan är kanske hur mycket smak det finns kvar i dem efter man gjort saft... nån som vet?

Tack för rabarbersåsreceptet Agneta, nån speciell sorts kött den passar till?
`
Lite socker vid infrysning rent allmänt förlänger väl hållbarheten? Har du nåt användingsområde där du använder rabarber helt osockrat?

Hur smälter du rabarber AnnaMaria?
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-05-08 12:13
Men behöver man längre hållbarhet på rabarber i frysen?Jag har gjort rabarberrätter på 5-6 åriga frys-rabarber utan problem. Nu var dom bortglömda, annars har jag problem att få rabarberna att räcka till.

GRILLAT,gärna vildsvin, kan jag tänka mig att rabarbersåsen passar till.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-05-08 12:13
Rabarber som pressgurka. Det är något du kan läsa om i en utomordentligt  tevlig bok Rabarber av Ingar Nilsson som jag verkligen kan rek.
Om du nu inte skulle ha boken så låter receptet i vart fall så här.

400gr rabarber
salt
2 1/4 dl socker
3 dl vatten
1 Knippa persilja

Skiva tunt på tex mandolin salta lägg i press 30 min. Skölj och gör en lag av ättika socker  vatten blanda i rabarberna.


Väldigt gott till grillad kyckling.

/rolf


förban................ sol i dag 35 i solen i Småland kl 12 på dagen. Måste ta fram badkläder i dag och vad passar inte bättre då än att ha ett stort Rabarberblad på huvet som skydd mot värmen :D
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-05-08 13:47
Agneta: Grillat vildsvin med rabarbersås låter som nåt, men skulle det kunna fungera med hängbuksvin? :) http://www.na.se/artikel.asp?intId=1328144

Rolf: Pressgurkerabarber med grillad kyckling låter inte heller dumt, tack för tipset. Och ah en rabarberbok, den ska jag kika om den inte kan tänkas finnas på biblioteket. (Med tanke på vådan av att vistas i solen för mycket kanske du borde göra dig en hel rabarberbladskostym? ;))

TTspektra-Mia Gahne har skrivit en rabarberartikel publicerad i Helsingborgs dagblad idag: http://hd.se/mat/2008/05/08/vaarens-primadonna-sticker-upp

Hon vidarebefordrar Mat-Niklas Ekstedt tips om att "blanda rabarber med lite rödbetor när man kokar soppa eller kräm. På så sätt undviker man den där lite deppiga kakifärgen som kan infinna sig och får i stället en klatschigt kalasrosa anrättning"

Och så skriver hon "Bästa sättet att skörda rabarber är att rycka upp dem vänligt men bestämt i stället för att skära av dem. Då är återväxten så gott som garanterad." Rycka?! Det har jag aldrig provat och på vilket sätt skulle rabarbern återväxa bättre av det?

I anslutning till artikeln bjuder Mia även på ett par tre rabarberrecept, jag fastnade för Rabarbermousse med mörk choklad http://hd.se/mat/2008/05/08/rabarbermousse-med-moerk-choklad
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-08 14:30
Roffekock: Det där låter jätte gott! Berätta bara vad man gör när man lägger i press för mig, snälla. 1-2-3 lag är det Du menar tro?

Andreas: Jag rycker/drar i stjälken och det går lätt, vad det gör för återväxten kan jag inte sia om då jag aldrig skurit.. Men den stumpen som blir kvar när man skär, vad händer med den? Ruttnar? Eller är den kvar hela sommaren?

Ikväll ska jag göra "Arlas goda rabarbertårta" som Agnetasch tipsa om!  ;D

--

Senare:

Gott blev det men jag glömde florsockret.. Botten var lite som mazarinfyllning och mandelmasan lite knäckig, rabarbern gjorde allt lagom sött.
Denna funkar antagligen utmärkt med äpple i klyftor om man inte har rabarber att tilllgå.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-05-08 14:48
elka att lägga i press kan innebära att du lägger rabarbeskivorna på en flat tallrik och placerar en annan ovanpå och lägger sedan en liten vikt på den översta tallriken,det handlar om att få ut saften ur rabarben. Sen sköjer du det i färskt kallt vatten och lägger det i en sil så det får rinna av kramma den helt lätt inan du lägger den i din 1-2-3 lag.

Man kan även använda en salladsslunga för att få bort vattnet efter pressningen, en sådan borde finnas i varje kök, jag kan inte leva utan en sådan och jag förbrukar minst två varje år. Nu i salladstider är den oundnviklig. Men den kan användas till mången ting. tex rabarber ;)

/rolf

rabrbevin någon som vet om detta?
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-05-08 15:27
Andreas: Ja de där två små mjälla hängbukssvinen skulle jag gärna lägga rabarber på ;D
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-05-08 19:27
Jag har lagat en rabarberkompott på glasrabarber i kväll. Varvade med lite andra godsaker, enkelt men otroligt gott.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/08/glasrabarber/
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-05-09 10:47
Elka: Och jag som alltid har skurit stjälkarna. Vad som händer med stumparna? De liksom skrumpnar. Vilken fin rabarbertårtebild!

Agneta: :)

Mimmi: Tack för rabarberkompottstipset! Fast stevia är en knepig ingrediens som inte många har hemma, hur mycket socker motsvarar det?

I Flen är det rabarberfestival 17-25 maj och då bjuds rabarberkorv "Kerstin Dumky från Stocktorps gård säljer sina högst unika rabarberkorvar med lammkött och indiska kryddor under festivalveckan." Den skulle jag vilja smaka! http://www.folket.se/folket/standard_article.php?id=192315&avdelning_1=101&avdelning_2=103&t=1358187341
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Filippa skrivet 2008-05-09 15:02
En rabarber som skurits av återväxer inte medan en som rycks eller bryts av kommer igen.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: mani75 skrivet 2008-05-13 23:02
Citat från: elka skrivet 2008-05-08 09:03

Mani75: Har Du ett recept på saften och sylten med vaniljstång? Lika enkel som Leilas 1.78 liters här ovan?

2 kg rensade rabarber (ej skalade)
saften av 2 citroner
1 vaniljstång
6 dl vatten
500 gr socker per liter avrunnen saft

Koka allt utom sockret i 15-20 min
Låt rinna av i silduk
Koka upp saften med sockret
Klart!

I Leilas saft så ska man sila och slänga rabarberresterna, kan man inte göra sylt på det? *känner mig rätt korkad nu men måste fråga ändå*


Nja, största delen av smaken har ju gått till saften...
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-06-14 10:46
Uppsala Nya Tidning har en trevlig liten TTspektra-rabarberartikel om Julita gårds genbank för rabarber där tydligen 72 olika sorter odlas. I anslutning till artikeln finns odlingstips och där finns en annan förklaring till det jag undrade över om att rycka av stjälkarna "Skörda alltid genom att rycka stjälkarna så att du får med stjälkfästet. Skär man av stjälkarna kan det gå ned röta i plantan."  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=52-AV_ID=763035,00.html Röta ner i plantan, jag undrar jag...

I artikeln ovan framgår inte vem som driver Julita gårds genbank men det är tydligen Nordiska museet "Julitas Rabarbergenbank började som ett doktorsarbete vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Bo Libert samlade in rabarberkloner från hela världen ... När promotionen var klar kunde inte rabarberfältet bevaras på universitetet, utan skänktes till Julita 1989." http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=6001&cat=364&catName=genbanker

Intressant att läsa det var bladen som ursprungligen användes i europeisk matlagning. Men det står ingenting om hur de användes, nån som vet?  ???
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-06-14 14:31
Oj, har visst missat din fråga Andreas men nu så.
Stevia är väldigt sött, 1/2 tsk kan jmf med 2-3 dl socker, ersätt med honung istället kan man ta dubbla mängden.

Här hemma har jag bakat den här lyxiga Rabarberpajen flera gånger och gästerna har  :).

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/26/rabarberpaj-med-mandelmassa-och-mynta/
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Emma skrivet 2008-07-01 10:41
Jag testade göra rabarber bullar till midsommar. Degen var en vanlig vetedeg smaksatt med lite kardemumma, och fyllningen bestod av rabarber och mascarpone ost.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-05-11 19:58
Nu är det dags för de goda stjälkarna igen!

Ska vi hjälpas åt att hitta den perfekta rabarberpajen eller rabarberkakan? Om ni har tips på en med riktigt knäckig yta vill jag se! Jag har flera mandel- och nötallergiker så recept med och utan vore fint.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: ena skrivet 2009-05-11 22:05
brukar göra en rabarberkycklinggryta ibland... inser dock att det enda receptet jag har är på 100 portioner (där ser man hur bra jag är på att följa såna *S*) tror det kommer från Arla från början... och arbetsordningen samlar jag aldrig på :S


Kycklinggryta:
# 3 kg rabarber, strimlad ca 0,5 cm
# 4 dl strösocker
# 120 g svenskt smör, smält
# 10 kg kycklingkött, tärnat
# 1 kg gul lök, hackad
# 4 kg champinjoner, färska, skivade
# 400 g svenskt smör, smält
# 4 l hönsbuljong
# 6 dl vetemjöl
# 4 dl Aldra matlagningsgrädde
# 4 dl strösocker
# 4 dl dragon, färsk, strimlad
# 4 dl bladpersilja, hackad
# salt och malen svartpeppar
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-05-11 22:39
Kardemummakryddad parfait med rabarberkompott.

Jag är inte förtjust i sötsaker, men fick nyligen "order" att göra denna dessert vid en kompisbjudning. Det var riktigt gott och smaken av kardemumma förförde även mig.

Tyvärr minns jag inte receptet, men principen är:

Parfait: Äggula och socker vispas hårt. Smaksätt med kardemumma och vänd ner lätt vispad grädde. Frys i portionsglas.

Kompott: Rabarber, socker och lite vatten. Koka ihop.

Lätt som en plätt, och riktigt gott!
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Sari skrivet 2009-05-13 19:02
Här är ett recept på Rabarberchutney som jag hittade i en veckotidning häromdagen.

600g rabarber
2 gula lökar
1 äpple
1/2 dl russin
1/2 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk kanel
6 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 1/4 dl vatten


Gör så här:
1. Skala rabarbern om den är grov. Skär stjälkarna i mindre bitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Skala och hacka lökarna.
2. Lägg rabarber, äpple, lök, russin, kryddor, socker, vatten och ättiksprit i en gryta.
3. Låt allt koka på svag värme tills massan har tjocknat, ca 1 timme. Rör då och då i chutneyn.
4. Häll upp chutneyn i varma, väl rengjorda, bensoatsköljda glasburkar. tillslut dem genast. Förvara chutneyn i kylskåpet. Den är hållbar i ca 3-4 månader.

Gott till grillat fläskkött.

Har inte provat det här men det låter väldigt gott.   :)


Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-05-13 19:51
Recept på rabarbersorbet i senaste A o M.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-05-31 11:16
Igår kokade jag marmelad som blev underbar!

1 kg rabarber
1 kg syltsocker
Skal och saft av 1 citron
1 stor kluven och urskrapad vaniljstång

Skär rabarbern i små bitar, blanda med allt utom citronskal och koka upp. Låt koka 8 minuter och rör sedan i citronskalet. Häll på rena burkar och njut.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Pokol skrivet 2009-05-31 14:57
Igår fick jag smaka en rababerdryck som var helt gudomlig.

http://sybariterna.blogspot.com/2009/05/sommarens-basta-rabarberdryck.html


Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-05-31 18:50
Helt vanlig rabarbersaft enligt mig! Inte illa det i och för sig...
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-05-31 21:37
Är det för sent att ta rabarber när den blommar?
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-06-01 12:44
Nä det har jag aldrig hört något om, tänkte du att rabarbern skulle bli oätlig av att blomma?

Däremot har jag hört sägas att man så snart som möjligt skall skära bort varje antydan till blomknopp eftersom blomningen tar energi från plantan.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-06-01 15:05
Inte oätlig utan mer kanske trist. Tack då vet jag! Återkommer i ärendet! :)
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-01 19:22
Ja, lite träiga blir de efter blomning och viss ökning av syran kan man känna i smaken.

Jag har satt en hink rårörd saft:

3 kg tunt skuren rabarber
30 g citronsyra
3 skivade citroner
3 liter kokande vatten

Blanda allt i en hink och ställ kallt i 3 dygn. Rör 2 gånger per dag. Sila och rör i 7 dl socker per liter avrunnen saft.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Pokol skrivet 2009-06-03 11:31
ceptet har jag sprungit på i någon av alla de mattidningar som jag råkar förköpa mig på. Jag kommer garanterat att testa lite olika varianter på denna rätt under sommaren.

Recept på Tonfisk med rabarber
http://sybariterna.blogspot.com/2009/06/rabarber-inte-bara-till-paj-och-kram.html

Man borde kunna göra massor av roliga varianter av denna, tips gärna om ni kommer på något..
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-06 10:57
Tiggde till mig en kasse rabarber till av en arbetskamrat!

Idag bakas rabarberbullar. Jag smälte ett par fint skurna stjälkar med muskovadosocker och fyllde vetebullarna med. Penslade med ägg och strödde över hackad mandel.

;D

Planerar nu vad jag ska göra med 4,3 kg som är kvar...

Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-06-06 19:17
Gör saft!
Idag har jag kokt på 2 kg. Antingen endast rabarber eller som jag blanda med någon form av bär. Jag tog hälften röda vinbär och hälften rabarber. Jordgubbar är också supergott! Receptet är bara att dubbla.

God saft
3 flaskor

2 kg rabarber/bär (eller blanda)
9 dl vatten
8 dl socker/ liter saft
1 krm natriumbensoat - om man vill

Koka bär och vatten i ca 10 min. Sila i silduk. Koka upp med socker, skumma. Ta upp ½ dl saft och blanda ner natriumbensoaten, rör ner i saften. Nu får saften inte koka mer för då blir den besk. Häll upp på flaskor.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2009-06-07 09:06
Dessert, paj och kakor verkar fortfarande vara ett populärt användningsområde på en av våra ståtligaste vårprimörer.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/26/rabarberpaj-med-mandelmassa-och-mynta/
http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/23/rabarberkaka-med-marang/
http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/28/rabarbergradde-i-marangkrans/
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-07 10:09
Citat från: annamaria skrivet 2009-06-06 19:17
Gör saft!
Idag har jag kokt på 2 kg. Antingen endast rabarber eller som jag blanda med någon form av bär. Jag tog hälften röda vinbär och hälften rabarber. Jordgubbar är också supergott! Receptet är bara att dubbla.

God saft
3 flaskor

2 kg rabarber/bär (eller blanda)
9 dl vatten
8 dl socker/ liter saft
1 krm natriumbensoat - om man vill

Koka bär och vatten i ca 10 min. Sila i silduk. Koka upp med socker, skumma. Ta upp ½ dl saft och blanda ner natriumbensoaten, rör ner i saften. Nu får saften inte koka mer för då blir den besk. Häll upp på flaskor.


Redan gjort 6 liter saft...
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-06-09 15:47
I dag har jag kokt Rabarber och jordgubbskräm. Barnen är lyckliga....
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-09 20:31
Samma typ av kräm här idag. Gräddmjölk till och grahamsbulle med ost. Jag skäms inte för min kvällsmat, inte.
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-11 18:09
Idag har jag bakat rabarberbröd. Jag gjorde en klassisk fillimpa med bakpulver, kross, frön och mycket rågmjöl. Jag minskade väskan något och lade i en hackad stjälk. Det blev jättegott!
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-12 21:34
Jag betar av rabarberbunten och nu är det bara ett par stjälkar kvar. Min arbetskamrat är så glad att jag tar vara på dem att hon erbjöd mig mer  ???

Chutney på mitt vis:

750 g rabarber, skuren i bitar
3 skalade och hackade rödlökar
1 dl vatten
4 msk ättika 12%

Koka 10 min och tillsätt:

5 dl socker
2 rejäla kvistar timjan, repade
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
2 tsk salt

Koka 30 min och rör om ofta. Passa så det inte bränner fast. Slå upp i rena burkar.

Åts idag till grillad karré och baconlindade färska lökar  ;)

Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-06-13 08:47
Har ni sett senaste Arla-köket,där finns det recept på havrekakor med rabarber:
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=23341
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-13 12:04
Fina! Kanske lite väl lite rabarber i förhållande till kakdeg. Kommer det inte att vara en vanlig havrekaka med dekoration? Nej, nu ska jag inte döma utan att testa. Om man har 3 kg och vill bli av med en del kanske chutney är bättre.

Är jag konstig som som trots min ringa ålder inte kan kasta det jag får? Mormor har fostrat mig bra...
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: ena skrivet 2009-06-13 20:42
Det är svårt att kasta det man får... det har jag alltid tyckt :)

har kokat rabarbersylt men citron o vanilj samt rabarberchutney idag :)
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-06-14 11:27
Något värmande när den kalla,långa vintern kommer.Rabarbervin ;D
http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=74991
Titel: SV: Rabarber dax! Men vad kan man göra?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-07-01 10:07
Drinktips!

4 cl vaniljvodka
4 cl koncentrerad rabarbersaft
8 cl sodavatten
Jordgubbe

Gott kan jag lova!