Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ivanl
 - 2009-03-10 20:07
Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-10 01:45
Ge aldrig sojaprodukter till ett barn!! Vad jag sett från div. dietister så rekomenderas sojaprodukter inte till barn under 3 eller 5 år (har hört olika). Soja är en stark allergen och är en av de livsmedel (näst jordnötter) som skapar allvarliga allergiska problem (anafylaktisk chock), med dödlig utgång hos barn.

Oj då... gäller detta även beredningar av soja? Jag hade förstått det som att allergiproblemet gällde sojaprotein i fast form som ersättning för kött.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-10 02:19
Citat från: Kari (fd Elka) skrivet 2009-03-09 21:20
Miss Fish: Tänk om man kunde få mötas av din kompetens i min fiskdisk!
Jag är helt säker på att din kunskap och entusiasm kommer smitta av sig på oss som läser här på Matforum! ;D
Tackar för länken, ska kika strax!
Allergi är helt okul, det är väl nästan värre att få symptom i vuxen ålder? Är det födoämnesallergi tro?

Skönt att dessa märkningar är här för att stanna, att det blir fler gör inget mer än att det blir att hålla redan på.

--

Vad kostar respektive lax i "din" disk? Hur ser fördelningen ut när de säljs? Kan du se eller gissa dig till om vissa kunder köper just den ena resp andra laxen?
OT: Tjänar fiskhandlaren mer på någon av laxarna? 



Kompetens?  ;D Tittar på min tumme som har ett stooort skärsår, efter att ha försökt dela en fisk på jobbet. Knivkompetens saknar jag tydligen ;D

Jag har både födoämnesallergier/intolleranser/överkänsligheter och är väldigt överkänslig mot vissa saker både kontaköverkänslighet och luftburen känslighet mot dofter, blommor mm.. Mjölkallergi (komjölksprotein) är det som påverkar mig mest (därav reaktionen ovan). Det är inte kul, men jag har lärt mig överleva..

"min" lilla fiskdisk bojkottar faktiskt lax. Vi säljer lokalt odlad regnbågslax och röding istället. Ur miljösynpunkt är ju det bättre, transportpåverkan är mycket mindre, och vi kan påverka odlingen (jag har jobbat på regnbågsodlingen också, så kompentes inom vattenbruk har jag också).. Jag kan till och med svara på vilket foder fiskarna äter, och efter Uppdrag Gransknings program om laxodling har sådana frågor kommit upp. Vill kunden absolut ha lax får de väl gå till frysdisken eller någon annan butik, men efter nästan 5 år (av och till) bakom disken så bryr sig kunden mer om vad fisken kommer ifrån än vad det är för då det gäller laxfiskar. Just nu ligger dagspriset på regnbåge på ca 65 kr/kg, på röding 140 kr/kg..
Då det gäller vitfisk är alla konsumenter väldigt noga med vad den är fångad, vi har fått sluta med torsk eftersom den efterfrågas så lite.
Fiskkonsumtion är ett kapitel för sig, jag kan se på en person och säga på ett ungefär vad personen konsumerar för fisk. :)



Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-10 01:45
Citat från: ivanl skrivet 2009-03-10 00:22
Om man vill undvika komjölk för bäbisen så finns utmärkt mjölkersättning på bas av ekologisk havre, soja eller ris.


Ge aldrig sojaprodukter till ett barn!! Vad jag sett från div. dietister så rekomenderas sojaprodukter inte till barn under 3 eller 5 år (har hört olika). Soja är en stark allergen och är en av de livsmedel (näst jordnötter) som skapar allvarliga allergiska problem (anafylaktisk chock), med dödlig utgång hos barn. Dessutom har man sett att sojaallergi är något som ökat de senaste åren, troligen tack vare berikning med soja i våra livsmedel. Så undvik soja så gott det går..

Personligen ser jag inte något skäl (förutom möjligtvis etiska hos föräldrar) att inte ge barn komjök om de tål komjölksprotein (laktosintoleranta kan ju dricka laktosfri mjölk). Vid komjölksallergi finns det särskilda produkter för spädbarn (Nutramigen och Profylac)
Vad jag vet så bör man om man väljer "växtmjölk" välja den kalciumberikade sorten då det gäller barn.
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-10 00:22
Ekologiskt och bäbismat passar bra ihop tycker jag.
Rotsaker är ofta det som är enklast att hitta och lämpar sig också att puréa.
Ekologisk potatis, morötter, blomkål och palsternackor kan jag köpa på stormarknaden såväl som på ekologisk specialbutik eller bondens marknad.

Detsamma gäller ekologiska gryn och mjöl, som passar bra för gröt.

Om man vill undvika komjölk för bäbisen så finns utmärkt mjölkersättning på bas av ekologisk havre, soja eller ris.

Sist men inte minst bör nämnas ekologisk äppeljuice och blåbärssaft utan tillsatt socker.
Skrivet av Kari
 - 2009-03-09 21:20
Miss Fish: Tänk om man kunde få mötas av din kompetens i min fiskdisk!
Jag är helt säker på att din kunskap och entusiasm kommer smitta av sig på oss som läser här på Matforum! ;D
Tackar för länken, ska kika strax!
Allergi är helt okul, det är väl nästan värre att få symptom i vuxen ålder? Är det födoämnesallergi tro?

Skönt att dessa märkningar är här för att stanna, att det blir fler gör inget mer än att det blir att hålla redan på.

--

Vad kostar respektive lax i "din" disk? Hur ser fördelningen ut när de säljs? Kan du se eller gissa dig till om vissa kunder köper just den ena resp andra laxen?
OT: Tjänar fiskhandlaren mer på någon av laxarna? 
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-09 16:54
Innan du börjar läsa kanske du bör veta att jag är utbidad miljörevisor och har bedrivit "forskning" inom Sustainible development (ung. hållbar utveckling) och CSR (Corporate Social Responsibility, ung. företags åttaganden inom miljömässiga och sociala aspekter).. Därför kan min syn på detta vara lite skev..

Jag tror inte att ekologisk och KRAV-certifiering är någon trend, snarare tror jag att det kommer fler märkningar, som kanske blir mer specifika mot de åttaganden som producenterna väljer att göra.. Under de år jag varit i kontakt med CSR och sustainible development har koncepten vuxit mer och mer, och företag blir mer medvetna om att de måste ta ansvar för sin produktion, samtidigt som konsumenter kräver det. Så sent som i fredags jobbade jag i fiskdisk och fick flera frågor om ursprungsmärkning. Sen kan man ju se dessa märkningar som något som företag använder ur marknadsföringssynpunkt.. Står man där och ska köpa fisk så kanske man väljer en MSC-märkt fisk som är schyst fiskad än en utan märkning..

Om det är bättre för barnen?
Ur hållbarhetsynpunkt är det givetvis mycket bättre med märkta varor. Hållbarhet bygger ju på att producenter och konsumenter idag ska utnytta jordens resurser på ett sånt sätt att det inte påverkar våra framtida generatoners utnyttjande av samma resurs.. Exempel: Om alla väljer att äta torsk som fiskat på schyst sätt så kanske våra barnbarn kan äta torsk till middag de också..

Ur kostsynpunkt tror jag personligen att det spelar mindre roll. Visserligen brukar expertisen säga att många ekologiskt odlade produkter innehåller mer "nyttigheter" än de konventionellt producerade. Många certifieringar (exempelvis KRAV) har dessutom krav på hur produktionen ska ske då det gäller tillsatser i foder (de får inte innehålla naturfrämmande och syntetiska tillsatser och inte heller genmodifierade produkter), exempelvis får många odlade laxar etoxyquin som är ett cancerframkallande ämne. Äter man sådan odlad lax ibland kanske det inte gör något, men ofta så vet man ju inte hur det påverkar konsumenten..
Sen kommer ju aspekten bestrutning av frukt och grönsaker.. Då är det väl alltid bättre att välja obesprutat i den mån det är möjligt.

Jag har inga egna barn, men för mig är det en självklarhet att satsa på ekologiska och hållbara alternativ, men precis som Kapten är jag också för närodlat (det är mer för att jag vill stöjda lokala företagar). Föresten hittar du ditt lokala hushållningssällskap på http://www.hush.se/

Jag är sjäv uppvuxen med ekologiskt medvetna föräldrar, med egenodlad potatis, kött från närbelägna gårdar osv.. (väl ganska ovanligt för att vara 70-talist uppväxt i stan?). Konstigt nog är jag dem mest allergiska person jag vet, och allergin kom då jag passat 20årssträcket. Så i mitt fall kanske kosten spelat mindre roll??
Skrivet av Kari
 - 2009-03-09 14:22
Citat från: Kapten skrivet 2009-03-08 21:39
-- klipp --
Tänk om vi slöa svenskar skulle ta tid och stifta bekantskap med det lokala hushållningssällskapet och ta reda på vilka produkter som finns i vårt närområde. Det skulle inte bara gynna ekologiskt odlade produkter utan även närodlade.


Kapten: Hur hittar man dessa hushållningssällskap? Din idé lockar mitt sinne! :)
Skrivet av Kari
 - 2009-03-09 13:32
Vad skall man tänka på och hur långt skall man gå? Är det värt att betala mer och jaga runt? Blir det godare och nyttigare verkligen?
Är det en trend med ekologiskt och kravmärkt som kommer vara historia om två tre år?

Självklart vill och skall man ge barnen det bästa i magen! Eller vad tycker du? Diskutera här!

Annonser

Powered by EzPortal