Provade att laga egna hamburgerbröd

Startat av Mat-Janne, 2019-04-03 18:19

Föregående ämne - Nästa ämne

Mat-Janne


Följde detta recepthttps://www.koket.se/myllymakis-hembakade-hamburgerbrod


Degen kördes i maskin enligt anvisning. Jästiden respekterades och degen jäste vid båda tillfällena. Men resultatet
blev degigt och kompakt, inte alls den luftiga känsla man vill ha i ett sådant bröd.


Vad kan ha gått fel?


Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

Jag tycker det verkar vara rätt mycket både vätska o smör i degen. Jag tycker bröd blir mycket "puffsigare" med olja i stället för smör. Varför inte använda Kryddburkens recept på hamburgerbröd?

HAMBURGERBRÖD ca 6st
Det här behöver du :
½ pkt jäst
6dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk olja
1 msk socker
Salt
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken til 37 grader. Häll på & rör ut jästen, tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Tillsätt oljan + saltet + sockret & arbeta snabbt ihop degen. Låt jäsa i bunken ca 30min till dubbel storlek. Ta upp på bakbord och form till 6 st runda bollar, platta till dom till ca 2 cm höga rundlar, platta till något mer runt om kanterna så de blir aningens halvmåneformade. Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med mjölk & strö över sesamfrön. Grädda på en gång ca 10 min 250 grader.  Låt svalna på galler & skär dom sedan mitt itu. Färdiga att ätas

Mat-Janne

Tack för svar! Ska prova det receptet. Återkommer med resultat.

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Mat-Janne

Tyvärr nästan samma resultat. Brödet blir alldeles för kompakt. Men nu misstänker jag att det inte är fel på vare sig receptet eller tillagningen utan att jag har gasugn. Kan det vara orsaken?


Oberoende av det, vad blir det för skillnad om man istället använder:
a) Vetemjöl Special?
b) Durumvetemjöl?

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

Kan det vara så? Det var länge sedan jag hade gasugn, minns bara att det alltid var för stark undervärme, man fick alltid ha en extra plåt i botten.

Jag tycker man får prova sig fram med mjöl. Jag o flera bekanta använder Lidl´s 5 kg-påsar med vanligt vetemjöl. Slår alla dyra specialvetemjölssorter :)

Mat-Janne

Jag har också sett att med gasugn bör man ha en extra plåt under. Kommer att prova det.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Mat-Janne

Provade med varmluftsugn. Mycket bättre om än inte så luftiga som jag ville ha dem.

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

Jag vet att det låter stenålders men varför inte prova en helt vanlig ugn? Varmluftsugnar kan väl vara lite olika inställda med blåset hur dom ska användas; till bak eller matlagning ???

Mat-Janne

Ska prova en varmluftsugn utan varmluft nästa gång.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

Har du kollat brödets kärntemperatur när du avslutar bakningen? Det skall ligga nånstans runt 90-94 grader när det är färdigbakat.
Vetemjöl special och durumvetemjöl har högre proteinhalt än "vanligt" mjöl vilket gör att degen kan hålla fler luftbubblor och det får därför större volym och blir luftigare.
Hur blir degen när du arbetat den klart enligt recept, den kanb ehöva lite längre bearbetning, eller kortare.
Jästiden är ju ockå viktig och beroende på hur varmt det är i köket så tar den olika lång tid.

Mat-Janne

Tack för tips. Degen blir alldeles utmärkt bedömt med min begränsade erfarenhet. Okladdig och har stuns.
Det är ju många parametrar nu men ska prova med Vetemjöl Special nästa gång. Om det blir någon. Båten kräver sin uppmärksamhet i denna tid ... :)
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

Citat från: Mat-Janne skrivet 2019-04-23 18:17
Båten kräver sin uppmärksamhet i denna tid ... :)


Trevligt, vad är det för båt? (totally OT!!) :)

Mat-Janne

Yamarin 79 DC, ja, OT men ser ut så här när vinterskruden faller av ...
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Dennis

Dessa är några av de mjukaste bröd jag ätit, jag har ibland använt dom som burgarbröd istället, lite annorlunda än riktiga burgerbröd. Jag har också haft problem att få bröden sådär som man vill ha dom med de vanliga recepten så därför kör jag på detta.

https://www.kingarthurflour.com/recipes/golden-pull-apart-butter-buns-recipe


Andreas

Framförallt verkar kingarthurflour.com-Golden Pull-Apart Butter Bunsen ha mycket längre jästid. Nån annan skillnad?
Den som inte frågar får inga svar.

Dennis

Ja det är väl att det är också potatismjöl och mjölkpulver i det.

Andreas

Borde det inte vara samma sak att använda mjölkpulver och vanlig mjölk?

Men potatismjöl kanske har nån fluffegenskap, har aldrig använt det i bröd! Nån som vet?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal