Bästa rostbiffen

Startat av annamaria, 2008-06-29 19:53

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag har alldelels nyss inhandlat mig en 1,8 kg tung rostbiff. Jag har aldrig tillagat rostbiff  :-[. Egentligen bara av en enda anledning - jag äger ingen skärmaskin. Nu har jag i alla fall fått låna en skärmaskin. Så nu är det dags. Hur gör jag den bäst? Jag har googlat lite.

Temperaturerna skiljer sig. Allt från 125-175 grader. Vilket är bäst?

Kryddor?

Marinad efteråt eller inte?

Jag hittade detta på ICA - det är med marinad. Kan det vara något? http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=536763

Hasse

2008-06-29 20:34 #1 Last Edit: 2008-06-29 20:37 by Hasse
Jag kryddar med salt och peppar, och bryner i stekpanna. Därefter i med stektermometern och in i ugnen.

Ugnstemperaturen håller jag lågt, kring 120 °C. Då blir köttets färg ganska jämnt röd/rosa genom hela biten. För bild kan du se ett inlägg[1] i middagstråden. Den rostbiffen är visserligen gjord av fransyska och det blir mycket bättre med "riktig" rostbiff, som du har planerat.

Med högre ugnstemperatur blir köttet grått i kanterna med en röd/rosa kärna i mitten. Köttets sluttemperatur är en smaksak, naturligtvis. Kring 60 °C kan vara lagom, tycker jag.

Själv tycker jag att stekning i ugn är ett busenkelt sätt att få ett bra kött. Lycka till!



[1] http://matforum.nu/index.php?topic=83.msg17650#msg17650

annamaria

Hasse: Tack vilket snabbt och bra svar! Med andra ord så marinerar du inte efteråt. Det kanske inte är nödvändigt. Om det blir mycket över - går det att frysa då?

Hasse

2008-06-29 22:06 #3 Last Edit: 2008-06-29 22:47 by Hasse
Nej, jag marinerar inte. Det blir kanske bra med marinad, men jag har aldrig provat. Jag har faktiskt aldrig sett något recept med marinad, förrän jag läste din länk.

Att frysa resterna kan väl inte vara något problem. Men tina i kylen, inte i mikron! Om du tinar i mikron är risken stor att köttet tillagas en gång till, och blir grått och torrt.

Andreas

Hasse: Är det inte överkurs att steka köttet före?

AnnaMaria: Men inte måste man väl ha en skärmaskin för att laga rostbiff, eller har du jätteslöa knivar? Nä nu retas jag, faktiskt köpte jag en skärmaskin för några år sen just för att kunna skära stek med, den är verkligen toppen!

Vad gäller temperatur så är mitt mantra för nästan allt: ju lägre temperatur desto bättre. Jag brukar tillaga min rostbiff som tjälknul enligt recept på s. 232 i 1991 års utgåva av Vår kokbok, man lägger den otinade köttbiten i ugnen på 100°C på kvällen och så är den klar på morgonen när termometern visar 60°C. Sedan lägger man köttet i en pepprig saltlag och låter det stå svalt tills det är middag.

Frysa går jättebra och vad gäller Uppvärmning så finns ju den här fina tråden som just Hasse startade tidigare Uppvärmning av stek i skivor . Resterna fungerar även fint kalla som pålägg och till sallad.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Den rostbiffen Per Mo(r)berg laga på tv är god och rätt simpel, själv har jag lyckats impornera med den ett tiotal gånger nu. Olivolja, tomatprué, rosépeppar, salt, peppar och säkert något jag glömt.
Börja laga denna si sådär ett dygn innan Du ska servera. Lycka till!!

Hasse

Andreas: Att bryna köttet först är inte nödvändigt, det är riktigt. Men jag gillar en väl brynt kant.

Det blir lätt missförstånd, för rostbiff är både en styckningsdetalj och en maträtt. Rätten rostbiff tillagas med fördel av rostbiff, men man kan även använda annat kött. Köttdetaljen rostbiff kan tillagas till rostbiff, men det kan också bli t.ex. tjälknul. Krångligt det här, men jag tror ni hänger med.    :D

annamaria

Jag har bara väntat på din kommentar Andreas  ;) Jag gillar inte rostbiff i tjocka skivor - det ska vara verkligen tunna för min smak.

Var hittar jag Mobergs rostbiff? jag sökte på recept.nu men hittar den inte.

Kari

2008-06-30 14:03 #8 Last Edit: 2008-06-30 14:26 by elka
Hittar heller inte Morbergs rostbiff.. Kanske i min iver minns galet? German Z kanske det var? Nåväl, här är mitt recept!

Rostbiff alá Elka

2dl Olivolja
1dl Tomatpuré
2-4msk Rosépeppar hela
1msk Socker (eget tillägg)
2tsk Medelgrovt salt
4varv Svartpeppar (beroende på kvarn...) ;) Men inte för mycket.

Mortla rosépepparn grovt och blanda rubbet. Torka köttet och häll över blandningen i en kraftig påse, massera sedan varje gång Du går till kylskåpet under ett dygn.

Ta ut köttet någon timme innan ugnen och massera en sista gång, termometer in i mitten och bind köttet så det blir en jämn form. Kläm ut resterande klet på ugnsformen i en klick under köttet. In i ugnen på 125-150grader till termometern piper på 70grader.

Vira in köttet i alufolie och låt vila en timme. Skiva och njut! *MUMS* ;D

Lammstek & skinkstek blir också gott med denna blandning!

--

Edit: Temperaturen skall vara 70 och inget annat om man inte vill ha ett blodbad på tallriken. *yak*

annamaria

elka:
Är den helt genomstekt vid 70 då eller? Jag vill ha den jämt rosa - inte helt genomstekt. Kanske ändå mer åt det röda...än gråstekt. Jag ska laga en sommarbuffé till 16 personer på fredag - går det att göra denna rostbiff på onsdagen eller torsdagen?

German - vilken kock! Bästa mattv enligt mig (o Morberg också)!

Kari

Har letat bland bilder men inte hittat någon på rostbiff alls.... Oj, vilket ansvar det blev nu.... :)

Ok, min fina termometer säger så här:

77o Well done
71o Medium
63o Medium rare
60o Rare

Som Du ser är det ett stort hopp mella 63o och 71o.. Fritt för fantasin? Lägg upp en bild sen när Du delat Din RB på mitten med uppgift om tempen så har vi alla lärt oss något! ;) ;D

--

Onsdag skulle jag köra. Stressa hinner Du ändå. ;)

Hasse

Det är svårt så fort det handlar om tycke och smak, och matlagning handlar ju just om det.   :)

Men, Annamaria, om du vill ha rostbiffen rödrosa tror jag du kommer att bli besviken om du kör till 70 °C. Tänk också på att om du steker i hög ugnstemperatur (175 °C), kommer stekens kärntemperatur att fortsätta stiga några grader efter att du tagit ur köttet ur ugnen. Om du väljer en låg ugnstemperatur är detta inte lika påfallande.

Du kan också genom att följa temperaturökningen på termometern välja att sänka ugnens värme, eller stänga av den helt, när den önskade kärntemperaturen närmar sig. Då kan du förhindra att kärntemperaturen blir högre än önskat. Så brukar jag göra.

Hur som helst, hoppas du får till en perfekt rostbiff! Självklart vill vi se bilder på den färdiga rostbiffen och buffén.   :)

annamaria

Ja det kan ju tyckas en aningens korkat att göra "första gången"-rostbiff till 16 p. Men vad f....n man lever bara en gång. Jag kan inte mer än misslyckas och då får jag gå och köpa lite rostbiff  ;D. Men jag tror faktiskt att jag testar den med marinad eller  ;D. Däremot ska jag testa rosépeppar-varianten till min hela kotlett utan ben jag har i frysen.
Sen väntar jag förstås på Mat-mors (Agnetha - var är du?) recept också... ;) 

Tack alla för era braiga tips! 125 grader får det bli....på onsdag, 68 grader. Kycklingfiléerna också. Sen brödbak på torsdag, sallader på fredag och såser...ja som sagt jag hinner nog stressa ändå. Potatisallad har maken beställt också...

Det kommer bilder - jag lovar!

agnetasch

Hej hopp, rostbiff var det! Jag gör ungefär som Hasse; bryner köttklumpen, i med termometer, in i ugnen på 125° tills innertemperaturen är c:a 60° Drar inte ur termometern förrän köttet "stannat" (annars rinner det ut en massa köttsaft)
Men sen äter jag helst rostbiffen varm, med hasselbackspotatis, skysås o ugnstekta tomater o lökar :D

annamaria

Nu har jag gjort dem! 125 grader till 68 grader. Termometern fick sitta en stund. Sen i dubbla påsar med härligt doftande marinad på. Med färska örter i. Kycklingfiléerna är också klara. Behöver jag tala om att det är väldigt varmt i mitt kök.  ;D Det är verkligen synd och skam och inte ta vara på den fina skyn! det får bli nästa gång.
Återkommer om resultatet.

Kari

Annamaria: Nyfiken är tillbaka från semestern.. ;)

annamaria

Rostbiffen blev väldigt god och uppskattad. Stekte den till 68 grader. Jag skulle servera den till 16 p så jag vågade inte göra den allt för blodig. För min smak så kunde det varit 60 grader. Jag kan varmt rekommendera att lägga den i marinad efteråt - det är väldigt gott!
Lax och färskostfyllda crostini, och en mjuk och fin Vaniljpannacotta med Jordgubbssås på var också med på buffén.
Andreas förresten - man MÅSTE ha en skärmaskin! I alla fall jag.  ;D

ttt


Kari

Ojoj! Översta bilden fick mig att börja dreggla! Wow - MUMS!

annamaria

Nu ligger det ännu en rostbiff i dubbla påsar med god marinad. Körde den på 125 grader till 62 grader. Sen en marinad med en massa gott i, soja, balsamvinäger, vitlök, lite tomatpuré, oregano, basilika, rosépeppar, persilja och honung. I morgon kväll ska den skäras tunt - Andreas håll i dig nu - med KNIV! Till den serveras potatisgratäng och god sallad.

Kari

Nä, inte behöver man skärmaskin, en lång och vass kniv. Och tålamod. Ett glas vin. Sen är det en baggis ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal