Cheesecake

Startat av annamaria, 2008-06-12 16:04

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag har gjort två olika sorters cheesecake. Den ena med digestivebotten och den andra med chokladbotten. Men bägge två skulle frysas och blir mer som en parfait tycker jag.

Jag efterlyser nu andra recept på cheesecake.

agnetasch

Lindahls mejeriprodukter har en intressant cheesecake som inte ska frysas:

Cheesecake 12 port
500 gr Lindahls Turkisk eller Grekisk Yoghurt
150 gr savoiardikex (ladyfingers)
150 gr smör
4 msk citronsaft + skalet av 1 citron
100 gr socker
1 msk vaniljsocker
300 gr mascarpone
6 blad gelatin
150 ml vatten

Smula sönder biskvierna och blanda med smält smör.
Lägg blandningen i en pajform ca 24 cm, med löstagbar botten, tryck ut blandningen med fingrarna så att blandningen bildar en tunn botten.
Koka upp 150 ml vatten och lös upp den blötlagda gelatinen under omrörning.
Blanda Lindahls yoghurt, gelatin och övriga ingredienser.
Fyll pajformen och låt stå i kylskåpet.
Garnera med färsk frukt, bär eller tunna citronskivor.

johannao

Jag har typ en miljard olika cheesecakerecept...En favorit var en bakad vit choklad cheesecake med en syrlig topping och självklart kan jag inte hitta det receptet nu. På http://www.cheesecake.nu/ kanske du kan bli inspirerad tillsvidare?

annamaria

agnetasch: den låter inte så kvalmig, friskare på något vis. Har du provat den?

johannao: den låter gudomlig.......ska kolla mer nu.

Andreas

2008-06-13 10:55 #4 Last Edit: 2008-06-13 10:59 by Andreas
De flesta recept jag sett hittils innehåller digestive och creme cheese men det verkar finnas tre principer för hur ostfyllingen hanteras:
1) Fyllningen gräddas - jag tycker att osten tappar smak på det
2) Fyllingen fryses - minns faktiskt inte om jag ätit denna variant
3) Fyllingen kyls ner i kylskåp - den citroncheesecake jag gjorde senast

Sen var Agnetas recept intressant ur ostsynpunkt, jag har aldrig gjort en cheesecake med mascarpone, men när jag tittar i engelska Wikipedia ser jag att det finns en väldans massa ostvarianter typiska för olika länders cheesecake:
¤ USA - creme cheese
¤ Italien - ricotta, mascarpone
¤ Grekland - mascarpone, mizithra (fårost)
¤ Frankrike - neufchâtel (vitmögelost) + gelatin
¤ Tyskland - kesella
¤ Sverige - ja vi har ju vår egen ostkaka/kalvdans gjord på råmjölk...

Och det finns visst även ytterligare detaljer typiska för olika länder:
¤ Brasilien - guavamarmelad
¤ Asien - matcha (japanskt grönt te i pulverform) + mango
¤ Holland/Belgien - osötad choklad och i Belgien även botten av speculaas (pepparkakssläkting)

Så Johannaos en miljard recept låter inte alls otroligt faktiskt, frågan är bara vilka som är allra allra godast? :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

annamaria: jag har inte provat Lindahls cheesecake än. Innan jag gör det ska jag nog bygga om receptet lite; 300 g mascarpone ska det vara o det är 250 g i burken, aldrig att jag köper en burk till för att ta 50 g ur.

Mimmi

Kollade precis in DN:s Lime och flädercheescake den ska gräddas i ugnen. Har inte provbakat men det lät kul med fläder iaf.

annamaria

Ja det finns nog verkligen miljoner. Din cheesecake ser underbart god ut Andreas. Var det ett bökigt recept? jag tycker ofta att cheesecake-recepten kräver minst 7 bunkar och 4 vispar. Eftersom jag ska göra min i stugan så får det gärna vara lite enklare. Jag hittade en kokbok med enbart recept med Philadelphia i. Där fanns några till....bland annat med kiwi - var det inte så att kiwi förstörde gelatinet??

Varför tappar osten smak när den gräddas Andreas?

Erika

Jag har ett recept på Cheescake som jag brukar göra. Den blir riktigt krämig och god, hallonsåsen blir frisk och syrlig till så det blir inte alltför sött. Receptet är hämtat från kokboken "Astrids kök".
Det är två olika fyllningar, botten och hallonsås, så det kanske inte är optimalt för att göra i stugan. Själv har jag aldrig förstått mig på de frysta varianterna, de blir ju mer som glass.

Amerikansk cheesecake med hallonsås


100 gr smör
13-14 digestivekex

Till fyllning 1:
400 gr philadelphia cream cheese
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Till fyllning 2:
3 dl crème fraiche (jag brukar ta en burk och det räcker)
2 msk florsocker

Till hallonsås:
1 liter hallon (en påse hallon från konsum/ica brukar räcka)
1½ dl vatten
1-2 msk florsocker

Gör så här:
Ugn 175 grader. Smält smör och blanda med krossade kex. Tryck ut blandningen i form med löstagbar kant. Grädda ca 15 minuter.

Fyllning 1 blandas i matberedare. Häll över botten och grädda ca 25 minuter.

Fyllning 2 blandas och bredes över kakan. Grädda 1 minut, stäng av ugnen och låt kakan stå i ytterligare 5 minuter.

Passera hallon genom en trådsil. Späd med vatten till lagom konsistens och söta efter behag.



Andreas

AnnaMaria: Jo nog är det lite pyssel alltid... men vad gör man inte för godsaker... :) tidningen och receptet finns här, se sidan 43: http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer.aspx?gIssue=1&gTitle=Coop%20Mersmak&gYear=2007&gUserID=0&gPaperID=2225

Det där med kiwi och gelatin har jag inte hört förut (väldigt sällan jag använder just gelatin) men det låter ju logiskt och verkar gälla både ananas, kiwi och ingefära. Hettar man upp frukten (själv eller använder konserverad frukt som ju är upphettad vid konserveringen) kommer man förbi det.
¤ http://www.oetker.se/webgate/SE/WG_OetkerSE.nsf/FrameByKey/DEBI-5ZUBC3-SE-p
¤ http://school.chem.umu.se/Experiment/186

Jag har tyvärr ingen bra förklaring till varför jag upplever att gräddad cheesecakefyllning smakar mindre ost än de färska, om det är själva gräddningen som gör det eller om det är ingredienserna som skiljer.

Erika: Din variant verkar inte dum, den ska jag komma ihåg.

Apropå frysta cheesekakor förresten, kan man frysa om dem när man väl tagit fram dem en gång?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag tycker det fungerar bra att frysa dem igen. Det viktigaste är att ta fram den ca 20 min innan den ska ätas.

erika: den låter verkligen supergod!

agnetasch

På LU-kexens sida hittade jag något som inte är en cheesecake men jag tycker denna "fusk-cheesecake" verkar så god. Den kallas Maddes limepaj:
Ingredienser för 6 pers:
50g smör
1,5 dl ( ca 8 ) smulade LU Digestive kex
5 äggulor
1 dl pressad limejuice
1 burk sötad kondenserad mjölk
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret och blanda ned kexsmulorna. Bred ut massan i pajformen på ca 25 cm i diameter. Tryck till botten med fingrar eller sked. Grädda i ugnen i 10 min. Vispa ihop den kondenserade mjölken och äggulorna. Häll i limejuicen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna. Innan servering låt kakan stå i ca 2 timmar i kylskåp.

annamaria

Det där är en variant för mig i stugan.! lite disk och lite ingredienser - perfekt. lite jordgubbar ovanpå sen. MUMS!

Andreas

På tal om falsk marknadsföring, MatMårre bloggade häromdagen om Susanne Jonssons västerbottensostsbok http://matmarre.blogspot.com/2008/06/allt-om-vsterbottenost-i-ny-kokbok.html och skrev att det finns recept på Västerbottenostcheesecake med vinbärstopping i den, glad i hågen letade jag rätt på receptet på nätet men att kalla detta cheesecake var ju rent lurendrejeri för det är ingen smarrig efterrätt utan en sorgligt matig historia med grovt bröd och chilpulver.  http://www.gastriklandstidning.se/element.asp?n_id=497&m_id=13 ; >:(  >:(
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Nu ska det bakas cheesecake. Den varianten som görs i ugn. Har gjort den frusna varianten nu och tröttnat lite. Den ugnsbakade blir mer kaka av och det vill jag ha till födelsedagskalaset på söndag. Så i morgon ska det bli två stycken ugnsbakade som sedan ska stoppas i frysen för att bara tinas på söndag. För jag gissar att midsommardagen blir intensiv ändå. Garneras med jordgubbar och så lite grädde till tror jag. Kanske lite passionsfrukt på också, blir så friskt och gott av det tycker jag.

annamaria

Nu har jag gjort limepaj - liknande den som agnetash beskriver. Med kondenserad mjölk i, receptet står på baksidan av burken. Mycket enkel och snabb att göra och mycket god. Rekommenderas verkligen! :P

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal