Den som vill får jättegärna lite kort och lättsamt berätta i denna tråd vad du druckit för vin senast och vad du tyckte om det. Och gärna om du åt någonting till också och om det passade bra till vinet. Har nån en bild att posta ger det plus i kanten och ställ gärna följdfrågor den som vill!
Jag börjar med mitt senaste vinäventyr:
Ibland dricker jag vin ganska ofta men ibland kan det gå några veckor, som nu. Det senaste vinet jag drack är i alla fall Cameleon, Malbec, Jean Bousquet 2007, Mendoza Argentina (hade kvar flaskan). Vet inte om jag köpt det själv eller om jag fått det av någon, ibland kan flaskorna bli liggande ett tag i matkällaren. Minns inte så mycket mer av smaken än att jag tyckte det var ovanligt pepprigt och syrligt. Jag gjorde nämligen misstaget att försöka göra en rödvinssås till entrecote på en del av vinet (innan jag smakat) och den såsen blev inte god... Lärdom: smaka vinet innan du försöker göra sås på det. :)
Igår gjorde jag ett ecperiment. Jag köpte två viner av druvorna shiraz (Jacobs Creek) och (Rawsons Retreat). Jag gillade bägge. Shiraz druvan har fallit mig på läppen verkar det som, jag gillar den lite mer kryddiga smaken som vinerna får.
//Mattias
Riesling Hugel 2007 (art.nr. 12191) till indisk takeaway Chicken Anarkali (mellanstark)
Gifte sig bra eftersom denna indier lagar fräscha och friska såser utan överflöd av kräm och fett.
Drack ett fantastiskt gott vitt vin igår som jag bara måste rekommendera.
Chablis Premier Cru Beauroy (nr 7125) (167kr)
Citat från: patrik.svensson skrivet 2009-01-24 13:32
Chablis Premier Cru Beauroy (nr 7125) (167kr)
Den är ypperlig till skaldjursrätter au naturel. Man får inte döda den med för mycket kryddstarkt.
Les Launes Crozes-Hermitage 2006, en ung ädling som passade utmärkt till en arabisk lammgryta.
Till dagens plommonspäckade karrè dracks det två viner:
Les Closiers ogier 2006 Châteaunaf-du Pape ett ganska strävt fruktigt vin med doft av bla körsbär lite jordgubb och lakrits.
Sen ett vin från den franske Prins Henriks vinslott i Cahors " Les Marches de Caïx 2006" ett mörkt kraftigt vin med mycket tanniner smak av bär.Bägge vinerna ok till maten.
En torr Muscat från Eguisheim, Alsace. Henri Brecht. Den här typen av Muscat måste provas. Helt annat än söt Muscat. Gott? Mmmmmm
Till kvällens köttgryta dracks det ett Bordeauxvin (Cotes de Bourg) Château Labadie 2004 SB nr 3550.
Mycket gott vin doft av kaffe,choklad,gräs,och vinbär smaken medelfyllig kaffe,choklad även här lite plommon kanske.
Såg att vinet på SB nu är årgång 2006.
Till dagens ugnsgrillade kyckling med ungsrostad potatis,morötter och lök dracks det en Bourgogne Rouge Couvent de Jacobins 2006 SB nr 5283.Härlig doft av jordgubb,hallon,vanilj och en liten del blommor.
Smak av jordgubb,hallon,vanilj,lite körsbär ganska kryddigt.Ett gott vin som passade maten bra :)
Till helgens lasagne drack vi ett italenskt vin som hette Campolieti Ripasso nr 6792 85kr.
Mycket gott vin som passade den krämiga lasagnen perfekt. Ett kryddigt vin med fatkänsla smak av körsbär,vanilj.lakrits och lite choklad.Härlig doft av körsbär,choklad,lakrits.
Privatimporterat rött Chianti Grande Reserva som heter Le Gaggiole. Man gör ca 8000 flaskor per år av druvorna Sangiovese (85 %) och Mammolo (15 %). En alldeles lysande rubinröd färg. Härlig doft av vanilj och skogsbär. Doften var intensiv! Tung bärighet, björnbär och körsbär i smaken. Vaniljen rundar av fint.
Åts till grillad rostas med getosttimbal. Rosmarin och timjan i smakgrunden.
5/5 poäng!
Drack ett Pimonte vin, Lange Nebbiolo.
Är mycket svag för viner från hela detta distriktet, framför allt vinerna från Barolo men det får bli vid festliga tillfällen.
kvällens vin blev Chàteau Courac Laudun 2005 ett vin från septembersläppet, tyvärr slut på SB nu.
Ett vin från appellationen Cotes-du-Rhône-Villages.Örter , lagerblad , vitpeppar ,voil ,mycket gott helt i min smak.
Tur att man hann köpa på sig ett par ;D
Kvällens mat inget specielt färsbiffar , potatis i ugn och en god sallad.
Dagens vin kommer från Corbiers i frankrike L.Excellence de Château Capendu 2005.
Härlig doft av rökt fläsk , mörka bär ,viol, och konstigt nog lite badring den där gummidoften man minns när man var liten ;D. Smak av gräs , mandelmassa , plommon , örter och lite chocklad. Till detta åt vi helstekt karrè med ungsbakade rotfrukter, passade utmärkt till vinet.
Idag skulle det bli Entrecotè och rösti men entrecon var slut :(brist på annat så grovmalde jag en hel karrè och gjorde biffar istället , till det drack vi Palandri Estate 2005 Cab/Sav från Western Australia ett mycket fruktigt vin med smak av choklad ,gräs ,plommon , lite lakrits , bra syra , doft av chocklad , vinbär , gräs och en smula mandelmassa ett myket gott vin som jag kan rekommendera SB nr 6560 99kr :)
Till gårdagens Bouef Bourguignon drack vi Domaine du vieux Lazaret Chateaneuf-du-Pape SB 2211 182kr som INTE alls passade bra till maten men för sig själv var det gott doft av cacao , lakrits , örter , ceder och en kryddig smak , lite peppar , örter , mörkabär , lakrits. Jag tror jag skulle ha valt ett vin från norra Rhonè istället :)
Boeuf Bourguignon smakar gott med lagrad Bourgogne ;)
Ja jag vet men hade ingen hemma :( har du tips på en lagrad Bourgogne från SB ordinare sortiment?
Tyvärr inte, har bara avnjutit kombinationen på restaurang.
Det ska erkännas att här hemma lagas BB med hjälp av vin från B(i)B :D och då dricks i regel samma vin till.
Har druckit en Bourgogne från Systemet till gåsmiddag för några år sen, den gjorde inget djupare intryck så jag lade inte sorten på minnet.
Brukar köpa Couvent des Jacobins som jag tycker är en rätt hyfsad vardagsbourgogne.Till Bouef Bourguignon brukar jag ta en flaska Rhonèvin i grytan och samma vin i glaset men denna gång tog jag ett vin från Fitou så det var kanske det som ställde till det.Man lär sig så länge man lever ;D
Portugisikt Periquita (~65:-) med Aura blåmögelost(~159:-/kg), fikonkompott och salta kex som intas just nu. Fantastiskt njut för att ligga så lågt i pris.
Moncaro Montepasso Rosso Conero 2006
Röda vinbär, katrinplommon, russin och lite choklad. Lätt garvsyra och stora smaker med viss kryddig hetta.
Åts till karré med timjansky och palsternackspuré. Passade bra men ska inte drickas om man är rädd för tuffa viner till fläskkött.
[url]http://www.trekronorvin.com/?id=176924&work_id=287/url]
Gott och billigt bubbel.
Tre kronor är en trevlig vinklubb! Jag är medlem sedan något år.
Gustave Lorentz Riesling Réserve (nr 22257)
Ett ganska blekt, gult vin med doft av päron och citrus. Smakar torrt, friskt och äppligt. Päron och citrus även i smaken.
Dracks till sista ryggbiten av kompis Davids Norgefiskade torsk. Hade gjort ett täcke av soltorkad tomat, pinjekärnor, vitlök och parmesan, Serverades med pressad potatis. Mmm. God mat, gott vin och toppen tillsammans.
Till lördagens Entrecotè drack vi Anura Merlot 2007 ett Sydafrikanskt vin från distriktet Simonsberg-Paarl SB nr 96492 99kr.
Ett kryddigt och fruktigt vin med smak av paprika , choklad , lakrits och lite kaffe. En rökig doft där finns även grön paprika , krydder , lakrits , choklad, ett gott vin kanske lite hög alkoholhalt 15%.
Tiil söndagens grillade ryggbiff med choronsås och wokade grönsaker ,stekt potatis som åts på Söderbloms Lounge&Grill i Malmö blev det ett Rioja vin Coto de Imaz Reserva 2004 SB nr 2659 102 kr ett typiskt Riojavin med doft av vanilj , choklad , läder och kryddig smak av choklad , vanilj , körsbär , passade bra till maten :)
Till lördagens välhängda oxfilé med baconstekta champignoner, tomat-&löksallad, egen bea, rödvinssås och smörstekta vårlökar avnjöts en Chateau Margaux 1983 vilket definitivt inte hör till vanligheten... tur att värden bjöd på vinet ::)
I fredags drack vi ett ganska roligt vin till "fredagsmyshamburgarna" - Elvis The King http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=6312&Butik=0&SokStrangar= (http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=6312&Butik=0&SokStrangar=) - en cabernet med kryddig, aningen syltig smak med inslag av fat, svarta vinbär, skogshallon, vanilj och örter. Riktigt överraskande god för att vara ett testköp, etiketten med Elvis i bästa scen-pose gav felaktiga föraninger om att vinet såldes för att dra in sekiner till Gracelands verksamhet. För 105 pengar kan jag verkligen rekommendera detta.
Det var inte helt fel Fredrik.Det ska vara en bra årgång 83an , hur smakade det?
Hej MiGa, allvarligt talat så var det himmelriket på flaska, efter dekantering och 90 minuters luftning i karaff var det rena smakexplosionen MEN det var först efter att ha låtit det tredje glaset stå upphällt en stund extra som det blommade ut fullständigt. Jag skulle gissa på att det hade vunnit på 120 minuters luftning men efter att ha "förlorat" viner som störtdykt efter 15 minuter ville jag inte riska denna flaska... hope to meet an 83 again!
Nu får jag lite ågren men jag måste erkänna att min fru och jag just nu delar en Villa Puccini till en bit Soumaintrain ost med jordgubbskompott med stänk av balsamvinäger... livet är för kort för att acceptera ngt annat än det man vill ha och nu är jag som nöjdast 8)
/Fred
Låter gott :P
Middagen igår bestod av en Pappardelle med karl johan och salsiccia. Till detta passade det mustiga och lite 'bitska' Monti Garbi Ripasso (nr 5328) alldeles utmärkt, rekommenderar kombinationen. Receptet finns på bolagets web och nästa gång skall jag nog försöka mig på en salsiccia av det starkare slaget.
Jag kan inte hålla mig från pastan så ikväll blir det Rustichella-pasta för två med lövtunnt (mandolinskivad) tryffel i smörsås, 135g smör får sjuda sig näst intill gyllenbrunt med två hela vitlöksklyftor, sila bort saltet och vitlöken, ned med smörsåsen i pastan, salt och peppar efter behag, blanda ned rikligt med riven parmesan i pastan och lägg sedan upp på tallrikar. Strö tryffeln över pastan vid bordet och häll upp ett glas ehhm... nu ska vi se.... I Castei Ripasso (nr 22409)
Från slevarna och bunkarna /Fredrik
Till helgens middag som bestod av ungsbakade rotfrukter (morötter , lök , palsternackor , potatis , sötpotatis , rödbetor) bacon fylld fläskfilè med örter dracks det Côtes-du-Rhône 2005
Guigal SB 2011 och La tour de by 2004 375ml SB 3083 , två mycket goda viner som passade bra till maten :)
I helgen tändes grillen och det bjöds på grillad fläskkarrè med potatisgratäng och till det drack vi ett rött vin från kalifornien
Ironstone Cabernet Sauvignon 2007 SB nr 96425 passade bra till maten ett fruktigt vin med dofter av anis , örter mörka bär lite gräs och en aning grön paprika och smak av chocklad , anis , örter , mörka bär.
Stoneleigh Riesling 2008. Underbar balans i vinet! Ett lätt men ändå kryddigt vin med härlig smak av lime och aprikos. Frisk syra som piggar upp. Passade jättebra till min skaldjursfrikassé.
Till kvällens pasta öppnas en Gran Reserva Lat 42 SB nr 12679 ett upp skrivet vin av alla vinskribenter "prisvärt" 79kr för en Gran Reserva.Jo det tyckte jag med helt ok ett typiskt Riojavin men inget man köper igen lite för mycket av dill , vanilj.
Drack sista flaskan ikväll (köpte fem)
Moules mariniere med en utsökt kyld Chablis 1 Cru Vaillons J-P Droin (nr 5320) och gratis dessert som plåster på såren för at musslorna kokades med vatten (!) och bara ett stänk vitt vin... Ja, på restaurang men nästa gång kokar jag själv... tänk att det skall vara så svårt =)
På tal om Chablis så är sommaren snart här, bara tanken på alla skaldjur och allt kallt vitt vin som skall bälgas - jag kan knappt bärga mig!
Citat från: MiGa skrivet 2009-03-22 20:02
Till kvällens pasta öppnas en Gran Reserva Lat 42 SB nr 12679 ett upp skrivet vin av alla vinskribenter "prisvärt" 79kr för en Gran Reserva.Jo det tyckte jag med helt ok ett typiskt Riojavin men inget man köper igen lite för mycket av dill , vanilj.
Drack sista flaskan ikväll (köpte fem)
Jag tycker inte att den håller måttet!
Dagens middag som var Mustig Ox och Chiligryta med Limemarinerade böner (SBs matrecept) som jag varmt kan rekommendera. Till det drack vi Sò Syrah 2006 SB nr 96436 ett fylligt smakrikt vin av mörk choklad , peppar , rök , katrinlpommon , lång eftersmak. Doft av läder, vitpeppar , katrinplommon , rejält med bränt gummi ett välbalanserat vin som smakade bra, kommer att köpas fler flaskor ;D
Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon (nr 32452) från Siciclien
Ett mörk vin som drar lite åt blått. Doften är underbart fruktig med lätt bränt fat i tonen. Man känner tydligt plommon och mörka körsbär. Samma noter i smaken och litet inslag av lakrits.
Åts till älgisterband med en sallad på stora vita bönor, kronärtskocka, hackade oliver, kapris och rostade tomater. Lysande kombination.
En italiensk Malvasia 2006 från Castello di Rubbia som maken fått i gåva av en leverantör.
Doft och smak av päron, nästan lite Piggelin. Lätta citrustoner lättar upp och gör att det inte känns sliskigt trots min association!
http://www.castellodirubbia.it/new_site/en/istria.htm
Idag drack vi Torres Gran Coronas Reserva 2005 Cabernet sauvignon SB nr 12697 till grillad fläskfilè fylld med ädelost och hasselbackspotatis. Doft av vanilj , körsbär och lite fänkål kan jag tycka mej hitta. I smaken finner man även här körsbär och fänkål , choklad och örter ett gott fruktigt vin.
Grillen gick på högvarv hela helgen. Entrecotè med potatisgratäng avnjöts med 7 Deadly Zins 2006 SB 6690 ett kryddigt vin där man finner rökta charkuterier , choklad , vanilj och lakrits i både doft och smak ett kanon vin till grillat.
Fläskkarrè med ungsrostade färskpotatis Yoghurtsås med vitlök , spiskummin ,salt.
Souvlaki ( grillspett) klyftpotatis gjord på färskpotatis , Tzatziki , pitabröd , sallad.
Till det dracks det Perdera 2007 SB 6026 Smak av mörk choklad , mycket mörka bär , kryddor och en del örter.
Allegrini Valpolicella Superior 2005 SB 6010 härliga körsbärstoner , vanilj , choklad både i doft och smak ett ganska kryddigt och fruktigt vin.
samtliga viner kommer att köpas fler gånger :)
Till en buffé med pastasallad, 2 olika köttspett och lite annat smått och gott dracks det både vitt och rött och min absoluta favorit ät Leth Duett Riesling Grüner Veltliner. För 69 kronor är detta ett enastående fynd! Jag skulle utan problem tycka att det är värt en bra bit över 100 kronor. Vinet har en härlig friskhet som sätter fart på smaklökarna. Jag tycker att den drar åt lime och lätt krydda kan man känna. Köp detta!
Kvällens vin blev ett Saint-Emilion Grand Cru vin som hette Chateau de Brens 2003(inköpt i DK för ett par år sen) ett gott vin med smak av kaffe ,plommon ,svarta vinbär , en aning jord och lite örter. I doften hittar man även där kaffe,plommon men också doft av stall och hö. Till det åt vi grillad fläskfilè fylld med gorgonzolaost och ädelost och ungsrostade färskpotatis och sallad.
Till dessert blev det rabarberpaj med grädde.
Igår drack jag en favorit: Campolieti Ripasso (nr 6792).
Upptäckte den en gång när sambon var bortrest en fredag men jag kände att jag ändå ville ha ett glas vin. Första kravet var alltså att det skulle vara en halvflaska. Jag spanade in denna på Systembolagets hylla. Aha, italienskt! En önskning till uppfylld. Läste beskrivningen: "Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkade tranbär, lakrits och vanilj." Ett kinderägg, tre önsningar i ett. Den tar vi.
Och den smakar ljuvligt! Tydlig doft och smak av körsbär, nästan lite syrlig i smaken. Mums! Ett av dom godaste viner jag smakat.
Bestheim Gewurztraminer Réserve
Doft av sultanrussin, ros, parfym, apelsin och fläder. Smakade sött men med fin syra. Typiskt gewurz. Vi drack det till, ja du läser rätt: Matjes och färskpotatis! En underbar kombo från vinklubben.
Rocca di Montemassi Le Focaie 2006 (nr 2523) Dracks till grillad fläskfilè , nypotatis , kallsås och sallad.
Ett smakrikt vin med smak av körsbär , choklad , lakrits och en fruktig doft av körsbär , plommon , kaffe och lakrits ett gott vin som passade bra till maten.
Stellar Organics Sauvignon Blanc 2007, 74051 69kr beställningsvara.
Dracks till grillad svärdfisk & bläckfisk med koriander, chili, kokos, cassava mm.
Smakrikt, lite oljigt med massor av spännande doft . Mycket gott, inte lätt och utmärkt till lite tuffare fisk och skaldjur.
Igår drack vi Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2006 nr 22300 till helgrillad kyckling och ungsbakade klyftpotatis (av bakpotais) .Kanongott vin som är späckad av körsbär , salvia och lakrits i smaken även i doften. Kommer att köpas hem igen.
Ikväll drack vi ett Bordeux vin som köptes i Danmark förra året Mèdoc Cru Bourgeois Chateau Le Privera 2006.
Ett gott vin som bjuder på en hel del körsbär , plommon och kaffe i doften hittar man örter , cassis ,stall och kaffe.
Har tre flaskor kvar som ska sparas en tid (hoppas jag ;D)
Till kvällens grillade drack vi Vedrè 2006 nr 2126.
Ett gott vin som man kunde sitta och sippa på efter maten också.
Lite rökig doft med inslag av örter, läder och en smula viol och mycket fruktig i smaken med choklad och russin gott!
Igår provades det bla Le Volte 2007 SBnr 32472 , Villa Cafaggio 2006 SBnr 22817 , Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2006 SBnr 7306 , Amarone Classico SBnr 12363.
En rolig liten provning där Villa Cafaggio blev favoriten följt av Le Volte.
Drack mousserande vinet Montana från Nya Zeeland (nr 7859, 99 kr) till rödspättafilé med vitvinssås. Enligt Systemet är smaken "Torr, fruktig, mycket frisk smak med inslag av ananas, aprikos, grönt äpple och vingummi".
Jag kände inte så mycket av dessa smaker (sen är jag ju ingen vinkännare heller), men jag tyckte det smakade bra till maten och jag skulle beskriva vinet som torrt och lite fruktigt.
En frisk, äpplig Vernacchia från San Gimignano som legat till sig i två år sedan den köptes in under en resa. Bra vin med viss doft och smak av bröd och petroleum trots fräschören.
Enligt mig är detta inget vin men det står som starkvin på systembolaget(om de inte ändrat), det är gammel dansk bitter dram vi talar om.
Läser man på flaskan så rekommenderar de detta på fisketuren och även på morgonen. Med risk för att bli påhoppad av dem som tycker det är skit gott så kommer jag inte betygsätta denna dryck utan tycker helt enkelt att den inte är värd sitt pris.
http://sybariterna.blogspot.com/2009/08/gammel-dansk-en-dryck-for-gudar.html
Jag drack Antonin Rodet, Corton Grand Cru 2004. Hade sparat flaskan till rätt tillfälle, men måste säga att jag bev lite besviken. Skulle aldrig köpa vinet igen, inte ens om det hade kostat runt 100kr.
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/08/antonin-rodet-corton-grand-cru-2004.html
En flaska Riesling! Har haft lite svårt för vita viner. Oftast tycker jag man måste gå upp en prisklass, men detta vin var verkligen prisvärt! Gillar torra friska viner. Kan ngn tipsa om ngt liknande? Chablisviner är största favoriten!
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/08/gustave-lorentz-riesling-reserve-2007.html
Just nu dricker jag ett vin från Chile. Montgras reserva Merlot 2007. Var sugen på att dricka lite rött idag- ska strax börja laga pajer inför en kräftskiva på lördag! Så jag tyckte jag var värd lite onsdagsvin :)
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/08/montgras-reserva-merlot-2007-6516-89kr.html
Leth Grüner Veltliner 2008, till hummer.
Det här kan bli ett nytt husvin. Positivt överraskad. Det passade bra till också.
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/08/29/hummer-leth/
Rudi Pichlers Grüner Veltliner Smaragd Terrassen ett vin som verkligen stod ut med sina dofter av kiwi, örter och mineral. Smaken var perfekt balanserad och verkligen höjde maten till skyarna. Valet att servera pilgrimsmusslor till detta vin var genialiskt
http://sybariterna.blogspot.com/2009/09/rudi-pichler-2007-gruner-veltliner.html
Citat från: Morsan skrivet 2009-08-30 01:19
Leth Grüner Veltliner 2008, till hummer.
Det här kan bli ett nytt husvin. Positivt överraskad. Det passade bra till också.
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/08/29/hummer-leth/
Ja, visst är det gott. Det har varit vårt vita husvin i sommar!
Citat från: Pokol skrivet 2009-09-02 11:03
Rudi Pichlers Grüner Veltliner Smaragd Terrassen ett vin som verkligen stod ut med sina dofter av kiwi, örter och mineral. Smaken var perfekt balanserad och verkligen höjde maten till skyarna. Valet att servera pilgrimsmusslor till detta vin var genialiskt
http://sybariterna.blogspot.com/2009/09/rudi-pichler-2007-gruner-veltliner.html
Gratulerar! Detta är ett underbart vin. Pichler vet vad han gör. Jag har haft förmånen att dricka ett par av dem.
Citat från: Mickan skrivet 2009-09-02 19:52
Gratulerar! Detta är ett underbart vin. Pichler vet vad han gör. Jag har haft förmånen att dricka ett par av dem.
Ja verkligen, måste smaka några fler varianter inom kort.
I helgen var jag bara tvungen att testa ett av de viner jag inhandlade från Vinik, Mas des Chimères årgång 2007, ett vin som jag har ganska höga förväntningar på.
Det var verkligen jättegott, ett vin som jag starkt rekomenderar
http://sybariterna.blogspot.com/2009/09/mas-des-chimeres-2007.html
Just nu dricker jag ett Torresvin. Riktigt gott! Har övergått från Italienska viner till SPANSKA :)
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/09/torres-gran-sangre-de-toro-reserva-2686.html
Är det ngn annan än jag som gillar dessa viner!?
Ia!
Jag tycker att tidigare årgångar, runt 1995, var bra men att de tappat en hel del. Jag har svårt för spanska viner generellt men hittar en pärla då och då.
Senast blev det Pascal Jolivet 2007 Sancerre, som är en god och trevlig savvie från Loire. Fast jag saknade mycket av nässlorna, krusbären och vinbärsbladen! Men om ni vill ha en välgjord sauvignon blanc från Loire med hög syra och avstämda smaker, då funkar den här bra.
Igår provade jag en massa vin och älskade Baigorri Reserva 2004, skönt animailsk.
Även Sondraia 2006 var en läckerbit och typiskt supertoscansk.
Val delle Rose Morrelino di Scansano. Ett vin som verkligen växte och var otroligt gott till maten! Sånna viner är spännande!! Me like :)
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/09/val-delle-rose-morrelino-di-scansano.html
I fredags och lördags blev det Emrich-Schönlebers Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 2007. Ganska söt men med friska syror. Supergod! Honung, persika och ananas i härlig kombo. Bäst efter ett par timmar i karaff eller ett dygn i öppnad flaska i kylskåp.
igår fick jag prova Saltå Kvarn Riesling (beställningsvara på Systemet 134kr) , inte så blommig i smaken men frisk, inte så stor syra utan ett trevligt vin till lite fisk, lättare kötträtter eller kanske kyckling. Som bara prova-på-vin utan mat var det också alldeles utmärkt.
Igår blev det Masi Campofiorin, rött kryddigt som var fantastiskt gott, rekommenderas. 105:-. Jag åt ett långkok på högrev och rödvin med avorioris till - passade bra tyckte vi.
Igår åt vi getostmousse med balsamicoglaserade fikon till förrätt och därefter stekt biff, rotfruktsgratäng och en sås med trattkantareller, lingon och konjak. Till detta drack vi en Côte du Rhône Combebelle inhandlad i somras. Det passade perfekt!
Jag drack La Chasse du Pape Chardonnay. Det var väldigt enkelt. Jag hittade en flaska i kylen, vet inte hur den hamnade där. Någon som vet vad den kostar? Artikelnr?Jag har försökt att googla, men hittar den inte..
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/09/la-chasse-du-pape-chardonnay.html
Jag drack MASI MASIANCO PINOT GRIGIO VERDUZZO 2008, (2415) 83:- till en laxpasta med hummersås! Denna kombination rekomenderas starkt! En höjdare!
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/09/masi-masianco-pinot-grigio-verduzzo.html
Igår drack vi Barone Ricasoli till fetaost- & spenatpaj.
Vinet är otroligt gott för sin prisklass, 219:- för en bag in box. Finns tyvärr inte på flaska här i Umeå.
Drack en massa gott i till fredagens middag. Standardrosé från Billecart-Salmon, lagrad c:a 5 år. Fantastiskt mumsig, med fina vildhallontoner och perfekt tilll anklevermousse med grantäppelsirap på stekt surdegsbröd.
Till lammstek med gremolatamarinad (senap, persilja, citronzst, olivolja, salt, svartpeppar,mynta och rosmarin) var dt bästa vinet Cape Mentelle Cabernet Merlot "Trinders" 2002 fantastisk. Alla gissade faktiskt på Bordeaux. Skön, stram och elegant och med fin ceder-och svartvinbärston. Baigorri 2004 var helt underbar också. Men denna gången inte alls lika utvecklad. Mycket tydligare mocka-och nougattoner.
Grande Reserve 2003 från Domaine Pouderoux till hallontryffel. Klockren kombination. Den söta grenachen hade uttalade hallontoner även i sig.
Kommer att skriva lite utförligare på bloggen sen.
Som svar på frågan i denna tråd ;)
Turntable Chardonnay 2008, ja & ja till klassikern räkor med tillbehör och bästa sällskapet ;)
Mer på min blogg om man vill: http://receptomaten.blogspot.com/2009/09/turntable-chardonnay-nytt-pa.html
Edit: Bild
Albali Crianza till dessertostar (brie de meaux + Saint Albray) och gott bröd. Passade bra om än inte klockren kombination.
La chasse till hemlagad lasagne!
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2024&Butik=0&SokStrangar=
Ett mycket prisvärt vin, passar perfekt till pasta. När jag gick på vinkurs för några år sedan provade vi massor med viner och "La chasse" hörde, trots det låga priset, till de absolut godaste.
Tycker fröken Dill
Cháteau L´Ermitage de Bel-Air 2006 Pomerol avnjöts till helstekt ryggbiff och ungsrostade rotfrukter.
Mycket gott vin som var köpt förra året i Danmark.
Smakade ett gäng Bierzo-viner idag. Fortfarande inte min grej.
Blason Mâcon-Villages Chardonnay från Bourgogne. 73 kronor är ett oerhört bra pris för det här vinet. Toner av päron, pomerans och aprikos. Passade toppen till snacks i form av getostmuffins och följde sedan med till kvällens lax.
Köp!
Testade Paul Sapin, den röda i PET-flaska, en andra gång. Många solar även denna gång.
Någon annan som vågat sig på denna?
Har fastnat för Gnarly Head - Vintage 2007 Old Vine Zin från Lodi, California Zinfandel. Kostar 89 kr/ flaskan. Passar speciellt bra till vitlökskryddade kötträtter. Nästa gång köper jag en hel låda!
Till kvällens köttgryta drack vi Perdera nr 6026 som passade bra till maten.
Drack samma vin till grillat i somras tyckte det var gott då också.
Igår blev det Penfolds Hyland. Passade jättebra till hemgjorda hamburgare (den nyanlända färsen av hängmörat naturbeteskött!). Hamburgaren åt vi i hembakt ciabatta och tillbehör blev bl a klyftpotatis och coleslaw med en gnutta vitlök vilket gjorde det hela till en kanonmiddag!
Velletri Riserva 2004. Den var varken god eller ickegod. Inget jag kommer köpa igen.
Gigondas Tradition Le Grand Montmirail 2007 (nr 99367) från Domaine Brusset. Jag fick ta del av detta då jag hälsade på hos grannen, tänkte att jag skulle få en kopp kaffe men fick ett glas gott vin istället, inte dumt. Det var lite ungt men det fanns ordentligt med mörka bär i både doft och smak, den var lite eldig i doften och passar säkert för lagring i några år.(80)
I helgen blev jag sugen på grillat så det blev karrè på grillenoch rotfrukter i ugnen.Till det Drack vi ett vin från Kalifornien McManis Petite Sirah 2008 nr 6520.
Ett riktigt gott vin som passade bra till maten :)
Espelt Solivent 2006. Doften är mycket örter, kaffe och jordgubbar Smaken var överraskande stor med trevliga strama drag och göttiga syror. Drag åt kafferost, sommarbär även här. Ett ganska bra köp som jag kommer att inhandla igen som ett trevligt vardagsvin till lite spanska korvar och tapasrätter. Mitt betyg blir 70p
Pokol>> Drack Espelt för någon helg sen tyckte också det var ett gott vin ganska kraftigt och bra syror medan frugan upplevde det surt och strävt och för mycket alkohol.
Har en flaska till som man får njuta av själv en dag ;D
Petit Chablis... enligt mig det bästav vita! Ngn som kan tipsa om ett liknande vin av samma/liknande karaktär?
Drack Ch Haut-Canteloup 2006 nr 3994 109kr i helgen.
Ett gott vin med härliga dofter och fruktig smak med inslag av örter , kaffe , s.vinbär och lite kakao.
Helt klart värt pengarna även om jag tyckte det tappade lite under kvällen.
Till detta åt vi helstekt fläskfilè och potatis/morot rösti med god sås.
Gevrey-Chambertin 2006 (nr 95081)
Det är något speciellt med doften, den är nyanserad och fylld med hallon, jordgubbar och kryddor.
Smaken är perfekt till maten (Boeuf bourguignon), sammetslena tanniner, jordgubbar och peppar. Vilket vin! detta kommer att sitta i ett tag, hoppas jag får anledning att dricka det igen snart. (90)
Drack ett väldigt gott Ripasso vin http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/10/campolieti-ripasso-2007-6792-87.html och det passade himla bra med min kycklingpasta med grädde, pinjenötter och en annat massa gott!
torsdagslyx!
Domaine des Entrefaux, Crozes Hermitage 2007. Ett riktigt matvin, stark rekommendation. Lamm, pumpa smaskens
För någon helg sedan blev jag serverad Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800) till en härlig köttgryta. Vinet var härligt rödblå nästan violett i färgen. Det var väldigt ungt i doften men man hittade klassiska toner så som björnbär och peppar. Grytan gjorde sitt för att matcha smakerna av chark, peppar och lagerblad. Jag tycker vinet är riktigt gott och ett bra standardvin som passar till lite vad som helst bara det är kött.(70)
Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005), Ingen höjdare. Doften är fruktig, syltig och lite vanilj. Det beskrivs på Systembolaget som smakrikt och jag vet inte riktigt om jag håller med, visst kan sylt smaka mycket men jag skulle vilja känna mer än bara sylt och lite fat. Ingen direkt köprekommendation. (60)
Citat från: Pokol skrivet 2009-11-04 09:45
Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005), Ingen höjdare. Doften är fruktig, syltig och lite vanilj. Det beskrivs på Systembolaget som smakrikt och jag vet inte riktigt om jag håller med, visst kan sylt smaka mycket men jag skulle vilja känna mer än bara sylt och lite fat. Ingen direkt köprekommendation. (60)
Jag gillade den inte heller!
Till en fransk långkokt gryta på nöt drack jag i lördags Gallo Sonoma County Cabernet Sauvignon 2006. Drycken mötte väl upp syltlök och gurkor. Lagade grytan på samma vin vilket jag tycker är ett bra knep om budget tillåter. Mörka bär bara skuttade upp ur glaset och viss fatkaraktär gav en liten tuffhet.
Torricella, det serverades till Pilgrimsmussla och pumpapuré med knaperstekt chorizo och vinet passade riktigt bra till. Torricella (nr 7179) från Barone Ricasoli är ett vitt vin gjort på chardonnay, en gulaktig färg i glaset och dofter från ek, vanilj och frukt. Det kanske inte är fullt så balanserat som man kunde önska men det är inget jag bryr mig om, smaken har lite rostad karaktär, vanilj och lite smörighet.(65)
Recept på puré nedan.
http://sybariterna.blogspot.com/2009/11/pilgrimsmussla-och-pumpapure.html
På en brunch i söndags serverades det ostron och Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685). Detta vin påminner lite om de andra som kommer från samma distrikt, det är ljust i färgen och har en ordentligt fruktig doft, nästan så det blir syrligt. Den fruktiga doften går över i smaken till lite mer kvalmig frukt, som mogna äpplen, inte mogna på något bra sätt utan det kändes tamt. ingen köp rekommendation.
I helgen blev jag bjuden på Barbera d'Alba 2007 från Luigi Voghera. Detta vin var inte någon höjdare, ordentligt ungt i doften med svaga körsbärstoner. Det sa inte speciellt mycket ungefär som smaken, den var som om man smakar någon mormors körsbärssaft som har sparat in på socker när den gjordes, sur, fruktig och inte alls angenäm. Ingen köprekommendation här inte. (56)
Rabl har nu två fantastiska Riesling på systemet. Bra pris, någon tia under 100-lappen. Återigen är det tydligt att Österrike tar topposition när det gäller vita viner. Jag drack dem till lax med parma och till en musselrisotto. Körde samma vin i risotton och det är alltid ett riktig satsning enligt mig. Perfekt!
Nu ska ni få en utmaning! I Allt om Mat Julspecial finns ett recept på en italieninspirerad ris à la Malta med citron, basilika och pinjenötter och jag tänker göra den på lördag. Rekommendera ett vin!
Citat från: Mickan skrivet 2009-12-06 11:52Nu ska ni få en utmaning! I Allt om Mat Julspecial finns ett recept på en italieninspirerad ris à la Malta med citron, basilika och pinjenötter och jag tänker göra den på lördag. Rekommendera ett vin!
Jadu, det var en svår nöt att knäcka, men det är väl tänkt som en dessert så kanske ett sött vin? Men, ärligt talat så vet jag inte om jag vill dricka vin till ris á la Malta.
Citat från: Mickan skrivet 2009-12-06 11:52
Nu ska ni få en utmaning! I Allt om Mat Julspecial finns ett recept på en italieninspirerad ris à la Malta med citron, basilika och pinjenötter och jag tänker göra den på lördag. Rekommendera ett vin!
Provade detta med ett glas Asti Cinzano som i övrigt inte är en favorit men här passade det toppenbra!
Öppnade en flaska André Clouet Millesime 1995, helt fantastisk doft av tryffel, lite krämig i smaken och helt klar för att drickas nu. betyg 88
Passade kanon till rostad palsternacka med löjrom
Mickan: Asti Cinzano är gott!
Till helgen hade vi en liten provning av fyra viner Cuvée Margot 2007 nr 5447, Ch Moulin de Cassy 2006 nr 3060, Saint Joseph 2007 nr 2208, Xavier 2007 nr 6267.
Fyra goda viner där Joseph och Xavier blev mina favoriter (köp mer) som också passade bra till Julia Childs Boeuf Bourguignon som vi åt till sen.
Jag älskar Shiraz, och avgudar därför den flaska Allesverloren som jag korkade upp i helgen. Enligt systembolagets matnyckel skulle den passa bra ihop med marinerad fläskkarré. Grillade denna och serverade med potatisgratäng, rökig aioloi och kanderad rödlök. Har dock druckit Allesverloren förr och den verkar gifta sig med allt möjligt och går också bra som pratvin, även om detta epitet får den att låta tillintetsägane.
Citat från: danielmalm skrivet 2010-02-11 16:07
Jag älskar Shiraz, och avgudar därför den flaska Allesverloren som jag korkade upp i helgen...den verkar gifta sig med allt möjligt och går också bra som pratvin, även...
Jag kan inte annat än att hålla med när det gäller det vinet, ett mycket gott vin som funkar till mycket. Vi köper det ofta.
Hej,
Ja är ny här på forumet, men ha en syster som varit sommelière en tid och hon gav mig några bra och prisvärda tips på vin och bubbel för sommaren.
CiteraCuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut, Charles de Fère, Frankrike, 59 kr, Sn: 7425
och
CiteraPuychéric Syrah 2009, Foncalieu, Vin de Pays d'Oc, Frankrike, 59:-, SN: 2209
Ni hittar förövrigt hennes fulla bedömningar på http://winendine.se/?p=538 (http://winendine.se/?p=538) och http://winendine.se/?p=122
Tog fram en flaska ekad Saumur från 2006 i lördags. Kan inte med ord beskriva nog hur god den gyllene drycken var... Sträv men ändå mjuk! Fick göra torskrygg med bondbönor, små rödbetor och sardellsmör sällskap. Ja, lite trevligt mänskligt sällskap därtill gjorde inte saken sämre.
Vi var ute och campade på Gällnö (i Stockholm skärgård) i lördags och till pytten på stekt färskpotatis, lök, rotselleri, vitlök och hängmörad entrecote blev det en flaska Domaine du Pesquier Mums...
http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=domaine+du+pesquier&sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&filters=searchquery%2c&artikelId=507852&varuNr=2836&referringUrl=%2fSok-dryck%2f%3fsearchquery%3ddomaine%2bdu%2bpesquier%26sortfield%3dDefault%26sortdirection%3dAscending%26hitsoffset%3d0%26page%3d1%26searchview%3dAll%26groupfiltersheader%3dDefault%26filters%3dsearchquery%252c
Fick smaka ett fruktansvärt gott dessertvin av en kompis. Det hette Lacrima lui Ovidiu. Hittade det på nätet när jag letade här : http://leviimport.se/Sortiment/produkt.php?artikel=76194
Ett portugisiskt vin "Monte Velho", det var att dricka nåt från hemlandet som saknade redan!