Är en tryckkokare någonting att ha?

Startat av Andreas, 2007-07-12 21:46

Föregående ämne - Nästa ämne

webguide


Kalle.holmqvist

Tryckkokare är ett grymt bra kokredskap! Utom lands har dom ofta flera som står och brummar på spisen i hemma köken. Jag köpte en efter att ha blivit sugen på en när jag var inne på www.proffskoket.blogg.se gå in och läs vad dom skriver om den där. Så kommer du nog också köpa en.

agnetasch

Det är säkert bra med en tryckkokare men hur kunde du bli sugen på en efter att ha läst proffskökets åsikter? Vilken tidsoptimism! Vem kokar potatis i 40 min? Och vad är det som tar fyra timmar att koka?
Nuförtiden finns det ju nästan bara snabbkokt kött; t.o.m fläsklägg o koke-älg tar bara dryga timmen att koka. Hönor o märgpipa, prisvärda långkokare, går ju inte att köpa längre.

Man hänvisar till hittarecept.se där det finns 53 recept för tryckkokare. Ok, kokta grisfötter o oxsvanssoppa tar tid, men hur ofta äter man det? Och var köper man sånt kött?
Resten av recepten tycker jag man klarar att laga utan tryckkokare; kycklinggrytor t.ex.

Men, Kalle.holmqvist, du verkar uppriktigt förtjust i din tryckkokare. Vad använder du den till? Ge oss några heta tips ;)

Kalle.holmqvist

Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-27 09:01
Det är säkert bra med en tryckkokare men hur kunde du bli sugen på en efter att ha läst proffskökets åsikter? Vilken tidsoptimism! Vem kokar potatis i 40 min? Och vad är det som tar fyra timmar att koka?
Nuförtiden finns det ju nästan bara snabbkokt kött; t.o.m fläsklägg o koke-älg tar bara dryga timmen att koka. Hönor o märgpipa, prisvärda långkokare, går ju inte att köpa längre.

Man hänvisar till hittarecept.se där det finns 53 recept för tryckkokare. Ok, kokta grisfötter o oxsvanssoppa tar tid, men hur ofta äter man det? Och var köper man sånt kött?
Resten av recepten tycker jag man klarar att laga utan tryckkokare; kycklinggrytor t.ex.

Men, Kalle.holmqvist, du verkar uppriktigt förtjust i din tryckkokare. Vad använder du den till? Ge oss några heta tips ;)


Går inte att beskrivas, måste upplevas :) Lite den känslan är det med en tryckkokare. Faktum är att jag använder den mer än vad jag trodde att jag skulle göra när jag köpte den. Jag har kokat benfri fläsklägg senast förra veckan. Det går att köpa en hel del roliga styck-detaljer i ex. hötorgshallen. Men om du är intresserad så går det nog att "special" beställa i dom flesta mat affärer. Jag älskar att laga mat. Att köpa färdig lagad mat är inte riktigt min grej även om det mesta sousvide tillagade maten är riktigt bra.

Kapten

Jag vet inte hur jag skall hålla mig till tryckkokare men i mitt hem finns det varken tryckkokare eller micro. Därimot sattsar jag mitt kort på ånga. Varför kan man fråga sig. Åga påskyndar de processer som vi vill samtidigt kan vi behålla lite av det vi behöver. Bara som sidospår så har näringsvärdena på våra grönskaer sjunkit med 30% de senaste 10 åren. Så genom att inte koka gönsaker minskar jag urlakningen av vitaminer, genom att hålla kärntemeraturen under 60 grader i tillagningsprocessen stannar ca 80% av c-vitamin kvar i grönskerna. Att göra det in tryckkokare som kokar på 130 grader eller mer är väldigt svårt.  ;)

roffekock

agneta du är bara avundsjuk för att du förmodligen ingen har. Du vet att det existerar mycket långkok om du tänker efter och en tryckokare är en väldigt stor fördel vid dessa kok. Du menar kanske att det inte är så nödvändigt (ytterligare en pryl att ha koll på) okej inte  livsnövändigt men mycket användbar. ;)

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2009-01-29 16:00
agneta du är bara avundsjuk för att du förmodligen ingen har
Ja, det är väl så det är :'(

Per-Erik

2009-02-08 18:44 #27 Last Edit: 2009-02-08 18:48 by Per-Erik
Off topic: Varför är den här trååden klistrad?

Andreas

Den är bedömd som intressant och fortfarande outredd.
Den som inte frågar får inga svar.

KockKalle

En modern tryckkokare har en rad förtjänster. Bland annat det att smaken blir otroligt mycket bättre och maten blir godare.

Efter att ha lästa Anna Skippers nya kokbok "Mat med Tryck" är jag helt imponerad, såväl av bilder som av recepten. Det är en av de trevligaste kokböcker jag sett på länge. Den borde få pris som årets kokbok.

Jag rekommenderar alla som vill ha alla svar på vad en tryckkokare är och vad man kan göra med en tryckkokare att läsa boken. Anna visar verkligen att hon inte bara behärskar kunskapen om hur maten påverkar vår kropp utan att hon även är en kock av hög dignitet.

Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?

KockKalle

Anna Skippers nya kokbok "Mat med tryck" är en av de trevligaste kokböcker jag sett.

Jag har själv en samling på över 300 kokböcker och Anna Skippers kokbok hör numer till en av favoriterna. Jag kan inte fatta att jag har missat tryckkokaren och hur välsmakande maten blir när man använder en dylik tingest. Som kock skäms jag nästan att jag missat detta fantastiska köksverktyg.

Det finns en rad fördelar, bl.a. att det tar en bråkdel av tiden att lag maten i en tryckkokare samt att man behåller näringen på ett effektivare sätt. Men för mig som kock är smakförbättringen och kvaliteten och det slutgiltiga resultatet det avgörande.

Anna Skipper imponerar. Nu tar hon steget fram och hon visar att hon utöver sina kunskaper om hur maten fungerar i kroppen, också har en speciell begåvning för matlagning.

Jag rekommenderar alla som är intresserade av matlagning att köpa denna vackra och fina bok. Otroligt fina och inspirerande bilder ackompanjerar de välsmakande recepten på ett mycket trevligt sätt.

Jag ska puffa för att vi köper en tryckkokare till krogen där jag arbetar.

Nu ska jag ut i köket och tryckkoka lite i mitt eget kök igen!

kurt

Jag kan tänka mig att tryckkokaren också skulle fungera bra för att koka pappersmassa av Anna Skipper s.k. böcker.

agnetasch

kurt, det är något som säger mig att du inte uppskattar Anna Skippers böcker ;D

Fredrik A

Citat från: webguide skrivet 2008-10-02 11:10
Någon som har idéer kring märken!?


Hej,

Intressant tråd! Personligen har jag två tryckkokare från WMF, både en ny modell samt en gammal. Är mycket nöjd med dem båda. Tror inte märket är avgörande, däremot är storleken viktig. Min första tryckkokare rymde 4,5liter vilket jag snabbt märkte var för lite för mina behov. Skaffade då ytterligare en som rymmer 6,5liter. Den använder jag oftast, men faktum är att det händer ganska ofta att jag använder båda. Funderar på att köpa ytterligare en på 2,5-3liter också.

Har inte hittat så mycket recept på nätet kring tryckkokning, varpå jag satte upp siten www.tryckkokning.se som enbart handlar om tryckkokning. Har märkt att det mesta kan tillagas i en kyckling och att det samtidigt blir mycket gott, en favorit är kyckling i röd curry.

Funderar på att köpa boken ni pratar om, ska försöka ta mig till en bokhandel och bläddra lite i den först.

Glad Påsk!

Fredrik på Tryckkokning.se

Morsan

Jag älskar min tryckkokare TROTS vad icke kostutbildade Anna Skipper säger.
Jag tycker visst att det tar åtskililliga timmar att koka en kalops t ex utan tryckkokare, med tanke på det kött de slauför i affärerna nuförtiden.
Med en tryckkokare får jag köttet så mört att det faller sönder på 45 min.
Jag ska definitivt gå in på tryckkokningssajten och kika på recept. tack Fredrik.:)

agnetasch

Fredrik@Tryckkokning.se:
På din sida står det att du såg programmet: "Du är vad du HETER" Du menar väl ÄTER, eller är det ett skämt (som jag inte fattar)?

Fredrik A

Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-10 09:13
Fredrik@Tryckkokning.se:
På din sida står det att du såg programmet: "Du är vad du HETER" Du menar väl ÄTER, eller är det ett skämt (som jag inte fattar)?

Tack Agnetasch! Det är jag som irrat till det, givetvis är det rätta "du är vad du äter". Jobbigt att vara vad man heter då man ofta inte väljer sitt eget namn.. he he. Har rättat till felet på tryckkokning.se/tryckkokare/. Tack för ditt påpekande!

Fick nyligen fem bidrag på klassisk husmanskost för tryckkokare från Jenny Lundberg. Finns det någon som vill dela med sig av recept så kan vi erbjuda ära och berömmelse i utbyte...

Trevlig tryckkokning!

Fredrik på Tryckkokning.se

Anne

Jag är lite sugen på en tryckkokare. Men - hur vet man när något är klart? Normalt smakar jag ju efter hand, men lyfter man på locket här så... måste man väl liksom koka upp trycket igen? Eller hur funkar det? :) man lär sig väl efterhand, antar jag.
Anne's Food - min matblogg

Morsan

Ja, det är nackdelen. Men dettar inte så lång tid att koka upp trycket igen. Några min högst.
Och jag brukar ha i köttet först i grytor. då jag vill ha det så att det faller sönder. Morötter t ex tar bara 5-10 min, medan köttet kan ta 50 min.

Fredrik A

Hej!

Håller med om att det är svårt med tiderna. Sedan tidigare är man van vid att kunna smaka på innehållet i grytan. Har märkt att det är en vanesak, och att exempelvis potatis ofta blir lite lätt överkokt i början. När det gäller exempelvis bönor tycker jag att det blir avsevärt mycket godare i tryckkokaren än de färdiga i burk.

Har du ett recept för tryckkokare du vill dela med dig av? Tar tacksamt emot recept till www.tryckkokning.se. Givetvis omnämns ni med namn samt eventuell länk till egen hemsida motsvarande.

Ser fram emot recept och kommentarer!

Fredrik på Tryckkokning.se

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal