Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-23 17:00
Givetvis är det på detta vis att men det finns fortfarade inte mer vatten i fryst köttet än det finns i kött som inte fryses. Att man fryser köttet gör inte att köttet tillsätter sej själv mer vatten.
Citat från: vilsjin skrivet 2013-04-22 17:05Givetvis är det på detta vis att men det finns fortfarade inte mer vatten i fryst köttet än det finns i kött som inte fryses. Att man fryser köttet gör inte att köttet tillsätter sej själv mer vatten.
Bra genomgång av av frysning http://extension.missouri.edu/p/GH1501
CiteraFreezing involves the change of water contained in the food from a liquid to a solid (ice). When water freezes it expands, and the ice crystals formed cause cell walls of food to rupture. As a result, the texture of the product will be much softer when it thaws.
Citat från: agnetasch skrivet 2013-04-19 10:29Jag är färdig med mina åsikter i denna tråd såvida det inte kommer någon annan deltagare som har något att tillföra.
Enklare att fråga min man o hans olika jaktlag Dom har dessutom mycket goda kunskaper i att hängmöra kött. ÄNDÅ VÄTSKAR SIG KÖTTET VID TINING!
Sammanfattningsvis vill jag bara påpeka att det är inte bara kött från livsmedelsindustrin som vätskar sig. Det beror också på hur vi själva hanterar köttet.
Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-19 10:07vill du få svar på frågor om jägarna får kolla efter trådar här eller får du starta en ny trådEnklare att fråga min man o hans olika jaktlag Dom har dessutom mycket goda kunskaper i att hängmöra kött. ÄNDÅ VÄTSKAR SIG KÖTTET VID TINING!
Citat från: agnetasch skrivet 2013-04-19 08:11Hur man hänger sitt kött är upp till var och en.
Naturligvis är det så, men jag trodde du hade något bra tips om hängning eftersom ditt kött inte vätskar sig efter tining.
Man kanske inte är jägare eller känner någon jägare. Då får man köpa.
Dessutom kan man inte säga att viltet är gratis, du måste räkna in kostnad för arrende,vapen,hundar,kläder,resor,frysar m.m Då blir det billigare att köpa i butiken.
Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-19 07:10Hur ni hänger ert kött är upp till er själva.Naturligvis är det så, men jag trodde du hade något bra tips om hängning eftersom ditt kött inte vätskar sig efter tining.
Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-19 07:10Varför skulle vi köpa vilt ifrån industrin när viltet springer gratis utanför husknuten?Man kanske inte är jägare eller känner någon jägare. Då får man köpa.
Citat från: agnetasch skrivet 2013-04-18 18:16Hur ni hänger ert kött är upp till er själva.
Vi hänger i regel i 40 dygnsgrader i väl ventilerat utrymme. Är det för lite? Ska man chansa på 60 dygnsgrader för att få ett torrare kött men med risk för att det börjar ruttna?
Är det köpt o industrifruset vilt du menar så släpper det kanske inte lika mycket vätska. För ni har väl inte torrare vilt i Småland än i resten av landet
Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-18 11:55Det beror på hur länge köttet hängerVi hänger i regel i 40 dygnsgrader i väl ventilerat utrymme. Är det för lite? Ska man chansa på 60 dygnsgrader för att få ett torrare kött men med risk för att det börjar ruttna?
Citat från: Mohedakocken skrivet 2013-04-18 11:55Det vilda vi har här är aldrig genomblött när vi tinar det ifrån frysenÄr det köpt o industrifruset vilt du menar så släpper det kanske inte lika mycket vätska. För ni har väl inte torrare vilt i Småland än i resten av landet
Citat från: agnetasch skrivet 2013-04-18 08:22Det beror på hur länge köttet hänger. Vilt kött kan aldrig släppa mer vätska än vad som finns nturligt i köttet minus det som avdunstar under tiden köttet hänger. Det vilda vi har här är aldrig genomblött när vi tinar det ifrån frysen. Det köpta köttet är däremot vattendränkt efter upptining.
Men att även "torrhängt" vilt släpper mycket vätska vid upptining stöder vilsjins teori. Där är ju inte livsmedelsindustrin inblandad.
Citat från: vilsjin skrivet 2013-04-14 19:30I vår matsammanslutning finns människor som har mycket lång erfarenhet av produktion av chark varor och slakteribranschen.
Skälet att hemmafryst kött vätskar sig mer är att det inte frysts ned med samma hastighet som man kan få på fabrik. Detta gör att cellstrukturen skadas mer och gör att den lättare förlorar vätska.