Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: bryggens skrivet 2008-09-02 19:44

Titel: Bayonneskinka
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-09-02 19:44
Vart har bayonneskinkan tagit vägen?
Har den bytt namn? Förr fanns alltid denna i skivad form som t.ex smörgåspålägg.
Men var är den nu?
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Maskros skrivet 2008-09-02 20:40
Det som i Sverige såldes under namnet "bayonneskinka" bytte för några år sedan namn i och med att "Jambon de Bayonne" fick IGP-status. Om du vill ha tumlad kokt skinka med syntetisk rökarom så finns det  mycket att hitta i kyldisken, men det kallas för "Rökt skinka" numera.

http://www.jambon-de-bayonne.com/boutique/en/index.htm (http://www.jambon-de-bayonne.com/boutique/en/index.htm)


Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-04 17:27
Ursprungsskydd är bra. Men går inte äkta bayonneskinka att köpa i Sverige då?
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Maskros skrivet 2008-09-06 00:01
Jag känner till en importör, men dom är inte inriktade på butik. Varför inte köpa på nätet?
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: PerAnd skrivet 2012-08-08 15:39
Jag hittar inte bayonneskinka, ens i delikatessdisken - och har inte gjort på flera år. Trist, självklar ingrediens i sallad m m pga den syntetiska saftigheten.....;-)
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: rikard.t skrivet 2012-08-08 22:34
bor ni i malmö så finns det på möllans ost.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2012-08-09 07:42
Är det ingen av Lidls kallrökta skinkor (till rimligt pris) som kan passa? Där finns Schwarzwaldskinka, hel o skivad, med o utan fett, Ardennerskinka m.m Alla lika saftiga o fina.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Hankki skrivet 2012-08-09 10:18
Citat från: agnetasch skrivet 2012-08-09 07:42
Är det ingen av Lidls kallrökta skinkor (till rimligt pris) som kan passa? Där finns Schwarzwaldskinka, hel o skivad, med o utan fett, Ardennerskinka m.m Alla lika saftiga o fina.

Lidls skinka borde säljas opackad på saluhall för 5-10 ggr högre pris för att den ska duga :-)
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-08-10 16:48
Förstår jag det rätt nu, ni vill alltså ha den bayonneskinka som förr såldes i Sverige, inte den äkta franska lufttorkade bayonneskinkan?

I inlägg #1 så står ju att den bayonneskinka som förr såldes i Sverige bytte namn när den äkta fick PGI status. Så frågan är vad den bayonneskinka som förr såldes i Sverige heter numera?
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Asa skrivet 2018-11-23 12:10
Ja jag vill hitta denskinka som förr såldes som bayonneskinka men vet ju inte vad den heter nu. Det var en speciell smak.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-11-27 07:22
Citat från: Hankki skrivet 2012-08-09 10:18
Lidls skinka borde säljas opackad på saluhall för 5-10 ggr högre pris för att den ska duga :-)


Jag förbehåller mig rätten att vara ytterst misstänksam mot skinka som håller lågt pris. En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-11-27 07:51
Citat från: webguide skrivet 2018-11-27 07:22En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-11-28 08:57
Citat från: agnetasch skrivet 2018-11-27 07:51
Jag läste ett test på lufttorkad skinka i GP nyligen. Där kommer tre skinkor i topp; en parmaskinka o två serranoskinkor. Mellan dyrast och billigast av de tre skiljer det drygt 500 kronor per kilo: "Ett intressant resultat, eftersom parmaskinkan anses vara exklusiv och kostar därefter, medan den spanska serranoskinkan inte är högst rankad ens i sitt eget hemland" säger GP
Då kanske man inte bara ska gå på den image som italienarna lyckats skapa. Eller är parmaskinkan dyrare att framställa än serranoskinkan?


Ja, det tror jag, Serranoskinkan är lite enklare. Mer korrekt är ju att jämföra med Pata negra. Dessutom skriver  ingenting om vilken serranoskinka eller vilken Parmaskinka det handlar om. Det är ju en enorm skillnad mellan en bra och dålig parmaskinka.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-11-29 07:42
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2018-12-01 15:54
Citat från: webguide skrivet 2018-11-27 07:22
Jag förbehåller mig rätten att vara ytterst misstänksam mot skinka som håller lågt pris. En skinka som håller hög kvalitet är dyr att tillverka.

... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-03 06:09
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-01 15:54
... eller håller ett högt pris. Det finns många smarta prissättare som lurar de flesta. Inte bara mat utan "märkes"-övrigt också. Välj klokt.

Väldigt, väldigt ofta får man vad man betalar för. Lågt pris = låga tillverkningskostnader, vilket ofta betyder bristande djurvård, hygien, arbetsmiljö, tillsatser (ofta socker) etc. "Smarta prissättare", ja, genom att sälja saker till "lågt pris" tror folk att de gör ett klipp.... Mat är inte billigt, livsmedelsindustrin (dem som du kallar för smarta prissättare) har dock fått oss att tro det för att vi skall välja deras produkter.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-03 06:16
Citat från: agnetasch skrivet 2018-11-29 07:42
Men hur ska jag veta vilken som är en bra o vilken som är en dålig parmaskinka? De tre vinnarna i testet var:

Zeta: Prosciutto di Parma
Dulano Selection: Original Jamón Serrano
Garant: Jamón Serrano

Här var det alltså serranoskinkor från "billighetsaffärer" (Lidl och Willys) som spelade i samma liga som parmaskinkan. Var det en "dålig" parmaskinka eller hade testdeltagarna defekta smaklökar? Jag tycker detta är en snårskog. Det verkar ju inte vara så att bara för att man köper den dyraste skinkan får man den bästa. Själv vägrar jag att köpa skinka för 713:-/kg när jag kan handla en lika god på Lidl för 199:-/kg :(


Alla de tre skinkorna håller ungefär samma kvalitet, de är färdigföpackade och de kommer från stora varumärken där industriella tillverkningsmetoder gör att de kan hålla nere kostnaderna.  Det är hyffsad dåliga grejer helt enkelt och det är på gränsen till tveksamt om man kan kalla dem för parma/serrano.

En skinka av hög kvalitet ligger ofta (inte alltid)på från 1000 sek/kg och uppåt, man kan tycka vad man vill om priset men som sagt tillverkningskostnaderna för livsmedel av hög kvalitet är väldigt höga + att det ofta handlar om små producenter med begränsad tillverkning.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Skogis skrivet 2018-12-03 08:41
Vad man tycker är prisvärt är nog beroende på hur stor plånbok man har.
För egen del vill jag nog ha så hög kvalité det går till för mig ett rimligt pris. Bägge ändarna av prisspannet tycker jag sällan är prisvärda.
Om det är en liten producent av något brukar priserna vara högre, vilket är ok för de som handlar just de varorna. Men det är nog mer en psykologisk grej, man köper ju mer än bara varan. Inget fel i det, jag gör det också.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-12-03 09:01
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-04 06:15
Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-03 09:01
Hur mycket man är villig att betala beror väl också på vad man ska ha skinkan till. Tapas till matnördiga vänner kräver väl en dyrare variant än vad man har på frukostmackan.


Det tycker inte jag, mat skall vara gott. Frukostmackan blir ju lika god som sitt pålägg.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-12-04 07:31
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-04 10:25
Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-04 07:31
Jag tycker inte min frukostmacka är äcklig bara för att jag köper skinkan hos von Lidl ;D


Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare. Jag köper inte sämre kvalitet bara för att det är frukost det handlar om.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-12-05 07:29
Citat från: webguide skrivet 2018-12-04 10:25
Men nu handlade det ju om att det var godare med en dyrare
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-05 09:02
Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-05 07:29
Men är det så? Det verkar vi ju inte vara överens om. Du (och den italienska lobbyn) har bestämt att ju dyrare en skinka är desto godare är den. Vi andra dödliga är öppna för andra förslag och en dag hittar även en blind höna ett korn ;)


Nej, jag föredrar Pata negra framför Parmaskinka så den italienska lobbyn kan intevara inblandad :)
Men du säger ju själv att den finare skinkan är bättre men att du tycker det är för dyrt att ha på frukostmackan.

Jag vet hur den färdigskivade och förpackade skinkan som utgjorde grudnen för testet som du hänvisar till smakar och det är väldigt, väldigt långt från smaken av en välproducerad skinka, svensk, italiensk, fransk, spansk eller var som helst ifrån.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-12-06 07:10
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2018-12-09 18:57
Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-06 07:10
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(

Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: Zibi skrivet 2018-12-10 08:44
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-09 18:57
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...


Haha, väl talat! Tidigare blev jag avundsjuk när någon beskrev vilka enorma skillnader de känner i mat och dryck. För mig finns det sällan stora skillnader mellan den dyra och billigare varianten. Idag ser jag det som en ekonomisk välsignelse :)
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-11 06:19
Det finns en tendens att fnysa åt dyr mat som om det är "fult" att vilja köpa något som är dyrt. Samma tendens finns bland människor som envisas med att kalla mousserande vin för Champagne, något som är en förolämpning inte bara mot Champagne men också mot alla andra sorters mousserande viner, Cava, Prosecco och så vidare som förtjänar att bedömmas utifrån vad de är för produkt.

De så förhatliga dyra produkterna är ofta dyra av en anledning och den anledningen är väldigt ofta hårt arbetande, passionerade små producenter som med små medel producerar produkter som håller hög kvalitet. Det blir ledsamt när storproducenter som mha mer eller mindre ohälsosamma tillsatser, tillverkningsmetoder och arbetsförhållanden. Kan producera stora mängder av en "liknande" produkt som de sedan marknadsför hårt som en högkvalitativ produkt genom att skapa ett marknadsföringsunderlag som bygger på att skapa samma kännsla för produkten som de tidigare nämnda små producenterna åstadkommer. Resultatet, de små producenterna som ofta jobbar med ekologiskt/biodynamiskt hållbart jordbruk slås ut eftersom de inte kan konkurrera med den storskaliga livsmedelsindustrin.

Självklart finns det undantag, men generellt anser jag att man skall dra öronen åt sig om något är billigt. Jag tycker också att det är ledsamt när de här producenterna beskrattas som någon slags fult snobberi. Det skulle adrig hända om det handlade om en liten metallindustri som riskerar att slås ut av en storskalig konkurrent (tvärtom, folk skulle demonstrera för den lilla industrin). Men det går uppenbarligen bra att bespotta någon som producerar livsmedel av hög kvalitet.
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2018-12-12 06:48
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)
Titel: SV: Bayonneskinka
Skrivet av: webguide skrivet 2018-12-13 06:01
Citat från: agnetasch skrivet 2018-12-12 06:48
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)


Deth änder aldrig faktiskt, varken det ena eller det andra av det där.