Vegetarisk skolmat gör att elever inte orkar med?

Startat av Andreas, 2010-01-13 11:33

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I Borås kommunstyrelse strider man om ett förslag om att skolmaten av miljöskäl skall vara vegetarisk för alla en gång i veckan. Karl-Gustav Drotz (KD) vill avstyrka: "– Det handlar om hur barn ska orka med sin skolgång. Däremot tycker jag ett bra salladsbord är viktigt." Tom Andersson (MP) är positiv: "-De flesta skulle klara sig bra på bara vegetarisk mat i skolan." http://www.sr.se/cgi-bin/sjuharad/nyheter/artikel.asp?artikel=3364589

"De flesta"? Jag begriper inte alls, vad skulle det vara för kategori skolbarn som inte skulle orka med skolan av att äta vegetariskt till lunch? ???

[Edit: korrigerade felaktigt namn, stod "Karl-Gustav Drotz" 2 ggr istf. "Tom Andersson".]
Den som inte frågar får inga svar.

Lucy

Andreas, egentligen borde väl alla elever orka med sin skoldag på vegetarisk kost, speciellt om det bara gäller en dag i veckan!

En iakttagelse från mig (som dock är helt ovetenskaplig och endast baseras på egna upplevelser) är som följer: Jag var vegetarian i tre år under sena tonåren. Då åt jag verkligen precis som man bör; mycket böner och linser (även om utbudet av ersättningsprodukter som finns nu inte var lika stort då som nu), jag har bra koll på hur kosten ska vara uppbyggd och såg till att få i mig från alla byggstenar men jag var tvungen att sluta för att trots att jag petade i mig diverse extra mineraler och vitaminer i piller och åt tillräckligt med proteiner var jag konstant sjuk, förkyld, jag bar jämt på infektioner, så fort en tog slut var jag frisk ett par dagar och blev förkyld igen, detta upphörde när jag så småningom gick över till blandkost.

Med detta menar jag alltså inte att man inte orkar med sin skoldag om man en dag i veckan äter vegetariskt men kanske finns det individer som har kroppar som inte lika lämpade för en vegetarisk kosthållning? Kan någon duktig påläst säga om det kan vara så eller är jag helt ute och snöar?? ;)

kjpil

Jag "tror" att alla borde vara pigga och glada på en väl sammansatt vegetarisk kost. Det har i vart fall visats ha hälsomässiga fördelar med vegetarisk kost i diverse olika studier. Tycker man mycket om kött så kanske livskvaliten kan bli sämre på vegetarisk kost :)

Angående förkylningen/sjukdom så är det lite märkligt och jag har ingen bra förklaring. En sak är ju att kött är mer näringstätt än vegetabilier, men det är ganska långsökt att det skulle påverka immunförsvaret om den vegetariska kosten var väl sammansatt. Hehe blir mer nyfiken på vilka diverse extra mineraler och vitaminer du åt, kanske för mycket ? :)

För övrigt så finns det både skolor och förskolor i Sverige som serverar enbart vegetariskt om inte jag minns fel. Och det är inga problem med det.

Lucy

Citat från: kjpil skrivet 2010-01-14 07:29Hehe blir mer nyfiken på vilka diverse extra mineraler och vitaminer du åt, kanske för mycket ? :)


Nej, jag uttryckte mig kanske lite knasigt när jag skrev att jag petade i mig diverse extra mineraler och vitaminer. Det var en multivitamintablett som jag inte vet om just den finns kvar på apoteket längre, kommer inte ihåg vad den hette, fick den rekommenderad av en dietist under vegetarianperioden. Kan man få infektioner om man har för mycket av något ämne (vitaminer/mineraler/spårämnen)? Jag visste att ett överskott av dessa kan vara skadligt så jag tror inte att jag överdoserade men  men vet aldrig, kanske gjorde något tokigt ändå :) Tack för skvar kjpil!

kjpil

Hehe, apotekets är inte skadliga, de ska innehålla "lagom mängder". Sen är det väl spekulativt, man har sett skadliga effekter av vissa vitaminer och mineraler i höga doser, samt tillskott vid vissa sjukdomstillstånd. Dock tror jag inte det påverkar infektionsbenägenhet vad jag vet. Oavsett så kan man ju fråga sig vad meningen är med exempelvis 1g c-vitamin som är en högreaktiv molekyl - man vet väl inte om det har några effekter och om de i sådana fall är bra eller dåliga.

Mickan

Jag vet att man testat att servera en del vegetariska rätter till alla på skola någon gång då och då. Man valde att inte servera vegokopior av mat barnen känner till, t ex sojabullar eller quornsnitzlar, utan vegetarisk mat från grunden. Linser och bönor i olika former. Många lät bli att ta mat då det var okänt eller så åt de ytterst lite.

Kan det vara så att man menar att detta är problemet? Man är rädd att kidsen äter för lite snarare än fel?
Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

Tror det kan vara som Mickan tror. Eller så är det så att Karl-Gustav Drotz inte har en susning om vad han talar om.

"Hälsa är mer än idrott och eleverna får äta sig mätta på näringsrik vegetarisk mat varje lunch."
http://ekebyholm.se/documents/Arbetsplan.pdf

hehe.. helvegetarisk adventistskola även med internat. Årskurs 1-gymnasium tror jag.

Andreas

Citat från: Lucy skrivet 2010-01-13 22:00
detta upphörde när jag så småningom gick över till blandkost.


Det var inte så att du ungefär samtidigt gjorde någon annan förändring i ditt liv som gjorde att det blev lugnare och att du stressade mindre?

Citat från: Mickan skrivet 2010-01-15 12:22
Kan det vara så att man menar att detta är problemet? Man är rädd att kidsen äter för lite snarare än fel?


Det finns ju alltid något vissa inte gillar, själv kunde jag aldrig äta pölsa eller isterband. Och varför skulle man vara räddare att barnen äter för lite när det gäller vegetariskt än annat? Skulle man tänka så skulle det väl bara serveras pizza och hamburgare i skolan?
Den som inte frågar får inga svar.

Lucy

Citat från: Andreas skrivet 2010-01-16 08:37Det var inte så att du ungefär samtidigt gjorde någon annan förändring i ditt liv som gjorde att det blev lugnare och att du stressade mindre?


Bra fråga Andreas, tror faktiskt inte att jag gjorde så stora ändringar, jag slutade gymnasiet men gick direkt på nya utmaningar som var lika stressfyllda.

Men jag tror också som många andra på att vegetarisk kan vara jättebra, själv är jag numera en nöjd blandkostare och äter vegetariskt ibland.

Citat från: kjpil skrivet 2010-01-15 22:27
Tror det kan vara som Mickan tror. Eller så är det så att Karl-Gustav Drotz inte har en susning om vad han talar om.


Tror att det kan vara en kombo kanske? En rädsla för att ungarna ska äta mindre i kombination med dåliga kunskaper? Eller också tycker han bara att det är tråkigt förslag, har inga sakliga fakta och drar till med nåt han tror kan låta bra ;)

Andreas

Skickade ett mail till Karl-Gustav Drotz (KD) för att fråga hur han menar och fick följande svar:

"Jag tror att det blev ett missförstånd. Självklart tror jag att barn som äter vegetarisk kost orkar med sin skolgång. Det jag var rädd för är de barn som inte vill ha vegetarisk kost och därmed få svårt att orka med skoldagen. Sedan är jag av den uppfattningen att barn och föräldrar som väljer vegetarisk kost gör det i huvudsak av hälsoskäl och att det är nyttigt och inte att minska utsläppet av växthusgaser. Nu undersöker vi möjligheten att servera två rätter varvid en skall vara  vegetarisk."

(Svaret kom för ett bra tag sen, men då jag är inne i en period med mycket jobb har jag missat att lägga ut det.)
Den som inte frågar får inga svar.

JonasBååth

Jag tror att det enda som hindrar eleverna från att orka med en skoldag på enbart vegetarisk kost är att skolmaten är för näringsfattig. Användningen av halvfabrikat och centralkök bådar ju inte för direkt näringsproppat kött etc. Att då istället få vegetabiliskt protein som inte är processat (vegobiffar etc är i min mening trams om det gäller en dag i veckan), i form av bönor, tofu eller linser borde inte vara ett nedköp.

Att vara vegetarian är väldigt långt ifrån att äta en vegetarisk måltid i veckan. När jag själv var vegetarian och tidvis vegan hade jag inte sämre hälsa än idag (snarare lite bättre skulle jag tro). Jag hade relativt dålig koll på hur det är lämpligt att äta men turen var att jag älskar bönor, och ratade vegokorvar, bullar etc.

Slutligen finns det många måltider som knappast skulle ifrågasättas även om de är vego och vissa förfaranden som garanterat är sämre än att äta en balanserad vegetarisk måltid. Att äta en lunch bestående av en rejäl vegetarisk ärtsoppa (dvs. utan fläsk) och hårt bröd med ost, avslutad med pankakor och en lågsockrad sylt är en vegetarisk måltid som kan vara mycket näringsriktig. Samma gäller falafel med couscous och grönsaker etc. Likaså är det många (eller va i alla fall när jag gick i gymnasiet) som istället för skollunchen äter en talrik fil, bara knäckebröd eller går till en snabbmatsrestaurant. Klarar de skoldagen på det klarar de definitivt det på en balanserad vegetarisk måltid.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal