Bagels

Startat av Andreas, 2007-05-24 09:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Citat från: kryddburken skrivet 2007-05-23 23:43
Bagels blev det!
Hittade nåt recept för länge sen när jag sökte på nätet, så slog jag sak i saken & gjorde ett gäng bagels!

Lyxbröd tycker jag, det är så otroligt gott & saftigt! Här kommer recept! http://kryddburken.wordpress.com/2007/05/23/437/


Javisst är det väldigt smaskigt. Vi hade en bagelvagn här i Umeå som gjorde väldigt goda bagels men den försvann sorgligt nog.

Jag brukar också baka bagels! Men mitt recept ser inte alls ut sådär. Mina innehåller också rågmjöl, filmjölk, kummin. Jag misstänker att det finns ganska många olika varianter, undrar just vilken som är närmast orginalet?

Använder du dina som vanliga smörgåsar eller har du klassisk bagelfyllning? Jag går nästan uteslutande på creme-cheese, rökt lax, tomat, rödlök och svartpeppar.
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Det är roligt att baka bagels tycker jag!
Här blir det sotrökt skinka, tomat & philadelfiaost som pålägg!

Andreas

Javisst är det skoj att koka bröd, men det kändes helknasigt första gången.

Har du provat något annat recept?

Har du alltid det du sa som fyllning?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag har också ett annat recept, som för mig känns helt rätt och som de bagels jag är van att äta i USA. Rågmjöl, fil och kummin låter *väldigt* otraditionellt, men gott! Hur blir texturen?

http://annesfood.blogspot.com/2006/02/bagels.html

Anne's Food - min matblogg

kryddburken

Jag har inte testat ngt. annat recept, det här var första gången jag bakade bagels! Ja ,sotrökt skinka, tomat & philadelfia det är REGEL!! *S* Även till köpes-bagels!

Andreas

Jämför man era två recept.

Anne 8 st:

2 tsp dry yeast
1 tbsp sugar
300 ml tepid water, divided
500 g flour (you might need a little bit more
fat pinch of salt

Kryddburken 10 st:

½ pkt jäst
5 dl vatten
½ dl ljus brödsirap
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl (jag använder alltid vetemjöl special)
Vallmofrön

Så är de ganska lika. Förutom att kryddburkens recept borde ge större och lite sötare bagels (? se nedan*) samt ha smak av vallmofrön förstås.

Det recept jag alltid använt kommer från ett gammalt tidningsurklipp. tyvärr ser man inte vilken tidning det är, men författare är Cathrine Schück.

16 bagels:

50 gram jäst
5,5 dl vatten
0,5 dl filmjölk
2 msk matolja
0,5 dl socker
3 msk kummin
1 msk salt
10 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl special

Mitt recept är lite grövre och ger kumminsmak förstås. Storlek som Annes.

Texturen blir bebaglig tycker jag. Jag har också ätit en del "riktiga" amerikanska bagels i USA.

*) Hur är det nu med socker och sirap, ger ungefär samma volym samma söthet?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Jag brukade baka bagels på ett recept från Filadelphia (den bredbara färskosten).
Dom blev supergoda!! så där saftiga och lite småsega Mmmmmm.. Tyvärr så har jag receptet i ett förråd, men ska skriva in det när jag hittat det.

kryddburken

Åhh det receptet lät lockande! Ut å leta i förrådet!

Urban

Sorry Kryddburken..
Be Andreas istället  :).. Jag har nämligen magasinerat en hel del av mina prylar där och hämtar igen dom först till hösten.

jelvis

Själv bakade jag bagels efter Tastelines recept igår och de blev inte dumma alls. Jättelätt recept och det blev bra, precis så segt som de jag fick i USA och NY men kanske inte riktigt lika snygga.

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=3124&tlfo=0

Beranbaums "The Bread Bible" recept för bagels är betydligt mer komplicerat men intressant. Där gör hon en fördeg ("sponge") som får jäsa 1-24 timmar, blandar ihop den riktiga degen och låter jäsa i några timmar och avslutar sedan med kalljäsning i kylskåp i 24 timmar för "full flavor development".

Det ska jag definitivt prova när jag har lite mer tid. Får hoppas att det blir än bättre efter allt det jobbet. :-)


Andreas

Ingår surdegskultur i TBB-receptet eller är det med vanlig jäst?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Det är med vanlig jäst. Beranbaums far sålde tydligen någon slags redskap för bageltillverkning i NY när Beranbaum var yngre så hon har jobbat hårt med att få till ett autentiskt recept.

Jag har i alla fall bakat hennes bagels också och de blev mycket goda. Extremsega! Men jag kan inte påstå att det var värt tidsåtgången riktigt. Baglearna (på ren svenska) blev nästan lika bra efter Tastelines recept och med betydligt mindre tidsåtgång.

Tyvärr fick jag dock inte tag på alla ingredienser som Beranbaum rekommenderade. Är det någon som vet vad "malt powder" är på svenska?

Hellfog

Är väldigt sugen att prova baka Bagels kan aldrig minnas att jag har ätit dom förut.

jelvis

Hellfog, prova Tastelinereceptet, det är snabbt och enkelt.

Hellfog

Ja dom verkar ju inte allt för svåra att göra.

Rob

Har nagon provat att baka bagels sjalv? ? Recept?

Jag har kollat runt och det verkar som om manga haller sina recept hemliga.

Hursomhelst, jag har fallit pladask for denna typ av brod i de flesta former och tankte nu ge mig in pa att baka lite sjalv.

Mickan

Jag bakar ofta bagels och har provat många recept. Alltid lyckat!

Detta gjorde jag sist:
http://www.recept.nu/1.152096/leila_lindholm/frukost_brunch/mjol/bagels
Video meliora proboque deteriora sequor

jelvis

Finns en annan tråd som pratar bagels.

http://matforum.nu/index.php?topic=191.0

Själv har jag testat ett antal olika recept men det finns två saker som jag tycker krävs för riktigt goda bagels.
- Långa jästider, helst ska man göra en fördeg.
- Kokning

De bästa recept jag provat har varit Rose Beranbaums från "The Bread Bible" och bagelreceptet i "Brunkebergs bageri".

Krista

Jag har gjort bagels en gång, och åhå vad jag misslyckades! Följde receptet gjorde jag så klart men det blev ändå bara tunna trasiga gummibitar av dem... Måste göra ett nytt försök, älskar ju bagels.

Rob

Jag borde sokt ordentligt forst alltsa?!
Sorry!

Naval, nu har jag startpunkter!

Tackar!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal