Rökigt te

Startat av agnetasch, 2010-02-25 11:14

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

I senaste Buffé finns ett recept på te-marinerad lax. Man ska marinera fisken i ett "rökigt kinesiskt te" Vilket te ska man då köpa? Vilket har en kraftig röksmak?

Mickan

Jag brukar köpa lapsang souchong.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

När jag läste ämnet så tänkte jag direkt på den te-marinerade laxen. Blev också himla sugen på att göra det. Funderar dock om det verkligen smakar rökt lax? Borde man inte kunna ha någon form av röksmakande annan ingrediens om man inte hittar rökigt te?

agnetasch

Grejen med rökigt te är att jag länge funderat på att röka lax o ha te som rökspån. Nu går man från andra hållet så att säga o det verkar ju enklare.
Annars finns det väl olika sorter smoke liquid man kan använda eller rökig whisky. Just whisky är ju gott i honungsmarinader (o får marinaden att "gå ihop" så bra) så att lägga lax i olja/honung/rökig whisky är kanske en bra idé.

Tomas J

Eller slänga in fisken i en rökpåse, finns i alla bra ;D butiker. Men borde funka att göra själv också, lite spån och aluminiumfolie.

agnetasch

Man kanske kan te-grava lax? Istället för peppar o dill använder man ett grovt te, citron eller bergamott. Låter det lockande? ::)

webguide

Det är svårt att få till bra rökning själv med te, det gäller att förbränna tebladen vid rätt temperatur så att rätt smakämnen bibehålls utan att förbrännas. Så det är nog en smart idé att köra med ett rökt te (även om det inte blir riktigt samma sak).
Det viktigt att välja rätt te, dvs. man bör välja ett te som håller hög kvalitet (och som verkligen röks och inte är smaksatt med rökaromer) t.ex. från "In the mood for tea" - http://www.inthemoodfortea.se/

agnetasch

Man kanske kan röka te själv? Visserligen står det att t.ex Zheng Shan Xiao Zhong röks över torr granved, men vadå, jag är ingen finsmakare på rökt te, det går nog bra med lönn eller al också.
SEN brygger man det teet o lägger i laxen.

JonasBååth

Rökt te finns i alla hyfsat sorterade matbutiker från Twinings har jag för mig. Påsen är lila i alla fall. Likaså finns det med säkerhet i alla tebutiker (alla i Malmö och Lund har det, jag tror inte att det är så stor skillnad mot resten av landet). Rökt te - framför allt Lapsang Souchong - är inte ovanligt.

Sen har Webguide säkert helt rätt i att det blir mycket bättre med högkvalitativt te, och det kan ju vara knivigare att få tag i.

Åsa S

Min svägerska tillagade detta recept, helt gudomligt, godaste lax jag någonsin smakat. Saken var dock den att hon inte visste vad rökigt te var, så hon hade lugnt använt Earl Gray i stället :-)  Den missen blev så fantastiskt god att jag nu själv inte törs ändra tillbaks till den ursprungliga tanken med rökigt te...

webguide

Citat från: JonasBååth skrivet 2010-03-15 23:34


Sen har Webguide säkert helt rätt i att det blir mycket bättre med högkvalitativt te, och det kan ju vara knivigare att få tag i.


Nej, det går ju att beställa från In the mood for tea :)
Finns fler onlinebutiker som säljer kvalitetste, men In thte mood for tea levererar till stjärnkrogar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal