Bra mat för diabetiker?

Startat av Tobiasdahlberg, 2010-11-16 23:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobiasdahlberg

Har någon något bra recept på en maträtt som är bra för en diabetiker?

Krista

Nåt som innehåller lite kolhydrater kanske? Men det kanske inte är så enkelt för om man tar en viss insulindos kanske kan räknat med att man ska äta en viss mängd kolhydrater. Bäst att fråga den som ska äta. Men om man strävar efter en måltid med lite kolhydrater så funkar en köttbit med sås och rolig sallad finfint.

Hankki

GI mat borde väl vara bra med tanke på långsamma kolhydrater och den som har diabetes mäter väl blodsockernivån för att veta hur stor insulindosen ska vara.

Filippa

Normalt sett äter en diabetiker samma som du & jag, normal mat. Gärna med extra grönsaker och sallad.  Det man som diabetiker ska vara försiktig med är alkohol, fett och socker. Om man sprutbehandlas så mäter man antingen sitt blodsocker och justerar nivån av insulin eller så "kör man på känn" om man har god kontroll på sin sockernivå.

Att bjuda på sockerkaka med sylt, florsockerfrosting och maränger är inte så käckt :-)

rikard.t

2011-01-07 02:42 #4 Last Edit: 2011-01-07 03:03 by rikard.t
när min mor fick pre-diabetes fick hon kostrådet att äta potatis, det är så man tar sig för pannan vilka kostråd som ges. undviker man istället att äta kolhydrater så långt det är möjligt kan man dels slippa medicinering som diabetiker eller slippa utveckla diabetes om man har pre-diabetes. antingen det eller så kan man äta som förut och istället börja med livslång medicinering men för att göra detta val måste man ha förstås ha kunskapen och tyvärr är okunskapen stor inom sjukvården..
eftersom jag är mycket skeptiskt till att äta några större mängder kolhydrater som diabetiker leder detta till att jag tycker diabetiker bör få i sig relativt hög andel av energibehovet i form av fett, ja egentligen inte bara diabetiker utan alla människor men det är kanske en annan tråd. att få i sig en en hög % av energibehovet i form av protein är ohållbart.

angående rätter så skulle jag säga det mesta går att anpassa för en diabetiker.
kolhydrater är nästan alltid bara en biroll som en del av en måltid eller som en del av en sund kostföring och går alltid att ta bort. ersätt med ex en grönsallad, surkål eller stuvad spenat, blomkål, broccoli e.l
eller inte alls,ex ragu, köttbullar, fisk och grillad kyckling går alldeles utmärkt att äta på egen hand :)

edit: och jag vill tillägga att när jag säger fett så menar jag riktig mat och då fett från djurriket i först hand.
inte stora mängder motorbränsle eller möbelfinish.

Andreas

Välkommen till Matforum Rikard!

Citat från: rikard.t skrivet 2011-01-07 02:42
när min mor fick pre-diabetes fick hon kostrådet att äta potatis, det är så man tar sig för pannan vilka kostråd som ges.


Var rådet bara att äta potatis, eller skulle något annat bytas ut mot potatis? Och hur länge sen var det hon fick det kostrådet? I viss mån har man väl ändrat syn på sambanden mellan kolhydrater och blodsocker under senare år.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2011-01-07 12:24I viss mån har man väl ändrat syn på sambanden mellan kolhydrater och blodsocker under senare år
Inte diabetesrådgivarna. Min svärmor (nybliven diabetiker) fick rådet att äta mycket frukt "för det finns inget socker i frukt, bara fruktos" :-\

rikard.t

2011-01-07 17:21 #7 Last Edit: 2011-01-07 17:24 by rikard.t
tanken var nog att man skulle äta rimliga mängder potatis och bröd som en del av kostcirkeln. jag antar att meningen var att en sund kost bör innehålla dessa livsmedel. jag skulle snarare hävda att potatis och bröd är något av det mest näringsfattiga som vi stoppar i oss. inte heller innehåller de något essentiellt eller har positiv inverkan på diabetes, fritt fram att plocka bort från kostcirkeln tycker jag.

jag skulle säga att nivån på diabetesrådgivningen ofta är bedrövlig fortfarande fast jag vill ändå tro/hoppas att det blivit lite bättre på senare år. jag undrar hur många där ute som inte inser att diabetes (och andra livsstilsjukdomar) går att bota/undvika med förändrade kostvanor och livsstil?

Hankki

Citat från: agnetasch skrivet 2011-01-07 17:14
äta mycket frukt "för det finns inget socker i frukt, bara fruktos"

Tar man en GI tabell så har väl fruktsocker GI 19 eller 11, minns inte, medan vitt socker har 65 så fruktos är inte lika snabb som socker men det skiljer ju också på vilken frukt det är.

agnetasch

Svärmors diabetesrådgivare "glömde" tala om att fruktos (med GI 22) är en sockerart. Dessutom "glömde" hon tala om att frukt även innehåller sockerarten glukos (med GI 100)
Naturligvis är svärmors favoritfrukt banan med ett GI på 65. Bananer innehåller 2,7 g fruktos o 4,4 g glukos/100 g Självklart är hon jätteglad över att få äta så mycket av dom goda bananerna hon vill!
Svärmor tillhör den generatinen som inte ifrågasätter vad myndigheterna säger åt henne. Har Livsmedelsverket sagt att man ska äta en massa frukt så är det så, även om man skulle få mycket mer fibrer o vitaminer från kolhydratlåga grönsaker.
(Livsmedelsverkets fem frukter om dagen motsvarar ½ l coca-cola med 6 g fibrer i. Jag tror inte svärmor skulle nappa på det) ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal