Glögg!

Startat av Blurre, 2014-11-21 16:06

Föregående ämne - Nästa ämne

Blurre

Hejhej!

Nu börjar det bli dags att dricka lite glögg. Någon som redan har provsmakat nyheterna för i år? Har sett att Morbergs glögg finns på systembolaget nu också, förra året så köpte jag den lättglöggen i matbutik och den var supergod. Blossa har en ny smak i år som ska smaka lavendel. Det vet jag inte om det är någon hit, men vad jag har hört så ska den inte smaka så mycket av det så då funkar det ju!

Någon som har egna glöggrecept?

Davids

Citat från: Blurre skrivet 2014-11-21 16:06
Hejhej!

Nu börjar det bli dags att dricka lite glögg. Någon som redan har provsmakat nyheterna för i år? Har sett att Morbergs glögg finns på systembolaget nu också, förra året så köpte jag den lättglöggen i matbutik och den var supergod. Blossa har en ny smak i år som ska smaka lavendel. Det vet jag inte om det är någon hit, men vad jag har hört så ska den inte smaka så mycket av det så då funkar det ju!

Någon som har egna glöggrecept?


Jag har tyvärr inget eget glöggrecept, men vad jag har läst så ska det vara rätt så lätt att göra sin egen. Jag har dock testat Per Morbergs glögg, om det är denna du menar: http://www.systembolaget.se/76581 om det är den så kan jag verkligen rekommendera den. Även fast jag inte tycker särskilt mycket om han så måste jag säga att hans glögg är helt suverän. Hans och hans. Det är hans namn på det iallafall. Men helt klart den bästa jag provat på länge! Blossas tycker jag känns för blaskig och söt.

lmannheimer

Jag har vid flera tillfällen gjort mor och dotter Anna och Fanny Bergenströms glögg med portvin. Den är suveränt god.
Den hittar du här: http://www.recept.nu/anna_och_fanny_bergenstrom/varma_drycker/alkohol/farfars_portvinsglogg/

Jag kommer också att lägga upp ett rom-baserat recept på min blogg inom den närmsta veckan, så håll utkik. Kan återkomma när det är klart. :)

webguide

Jag åt julbord på Gamla riksarkivet för en vecka sedan, Niklas Ekstedt och Christian Hellberg som kör det. De bjöd på en mycket trevlig glögg, en saftglögg som de spetsade med Calvados. Kommer tyvärr inte ihåg vad det var för saftglögg bara! Måste ta reda på det för den blev verkligen gott, förmodilgen äppleglögg.

lmannheimer

Nu har jag i alla fall pytsat ihop en hemgjord glögg utifrån recept lite här och där. En dags framförhållning behövs men arbetsinsatsen är mycket liten. Gott blir det också!

http://matfrosseri.se/recept/hemgjord-glogg-med-sprit

Ebhen

Jag har för andra gången nu gjort helt egen glögg. Fick smaka av en vän för ett antal år sen och gillade den skarpt då den inte var för söt och hade ändå en kraftig smak.
Den kallas på vissa håll för "Dunderglögg" och är baserad på svagdricka istället för vin men det märker man knappt av när man smakar slutresultatet. :) Den är enkelt att göra och den vinner på lagring. För tre år sen gjorde jag min första omgång och drack upp det sista av den nu i höstas och slängde genast ihop en ny sats. Den blev lagom klar till jul men vinner nog på att ligga och mysa ett par månader till.
Det finns flera recept där ute på webben men här är ett jag har satt ihop efter att ha läst några stycken.

DunderGlögg

5 liter svagdricka
50 g vanlig jäst
2,5 kg socker
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 påse hel kryddnejlika
500 g russin
1 kanelstång (gillar man kanel så lägg i två)
5 skalade och skivade råa potatisar


Instruktioner
1. Rör ut jästen i lite svagdricka.
2. Gillar man ingefära så skala den och skär den i mindre bitar, det ger mer smak då. Annars dela den bara på mitten.
Häll alla ingredienserna i en väl rengjord 10-liters hink och rör om.

3. Täck med plastfolie som du gör små hål i eller om du har ett plastlock så kan man göra hål för ett jäsrör med vattenlås i det och använda det.
Då minimerar man risken för att bakterier och annat hamnar i hinken under jäsningen.

4. Låt stå 3-6 veckor men rör gärna om blandningen med en ren slev varje eller varannan dag. När jäsningen upphört så är det klart.
Låt det då stå orört ett par dagar så all jästfällning lägger sig på botten innan det tappas på flaska.

5. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hävert - undvik den grumliga bottensatsen.

6. Låt de gärna stå minst en månad innan det dricks för bästa resultat. Går att lagra några år på flaska och den blir bara godare med lagring.

Tidsåtgång: Cirka 20 minuter + jäsning 3 till 6 veckor + tappning på flaskor.Gerra

Nu är det dags för glögg igen! Har läst mycket om att Blossas teglögg inte var bra, vad tycker ni? Fler nyheter är någon chokladglögg som folk verkar gilla. Har inte hunnit testa ännu. Dock så har jag testat Morberg svartvinbärsglögg och den är himla god för att vara en alkoholfri glögg! Rekommenderas.

agnetasch

Hoppsan, vi ska ha teglöggen på julafton, hoppas den inte är alltför äcklig. Återkommer med rapport.
Som alkoholfritt alternativ tänkte jag bjuda på varm svart vinbärssaft, med mandel o russin i räcker väl det som "julsmak"

webguide

Jag gillar Saturnus saftglögg och föredrar egentligen den framför alkoholglögg.

Andreas

Jag gillar ju tester så innan jag köpte saftglögg så läste jag den här (jobbig länk eftersom man får halvt klicka ihjäl sig för att se testresultatet.)
http://mittkok.expressen.se/artikel/alkoholfri-glogg-stort-test-2015/

Testvinnare är Coops egen glögg. Men den Coopglögg jag hittar på Coop (tittat i flera butiker) ser inte ut som på bilden i testet utan har svart bakgrund och ett stort ljusblått hjärta. Den med blåa hjärtat är hur som helst god, dock kunde den gärna fått smaka ett snäpp mindre saft.
Den som inte frågar får inga svar.

kallebakom

blossa spesad med congnac är kanon ! den med rom inge vidare....

agnetasch

Blossa 2015 med Earl Greysmak var inget vidare; svag glöggsmak + en liten besk eftersmak (stark te?)Den alkoholfria glöggen blev dock en höjdare. Svart vinbärssaft med en påse glöggkryddor fick koka upp o dra en timme. Väldigt gott :)

kallebakom

japps årets blossa årgångsglögg är INTE god men arabica ifjol tror jag den var god

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal