Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-05 17:06
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-05 12:35
Kemi är verkligen inte mitt starka område, hur vet man att resultatet blir 100% rent från metanol och acetonitril?


jag antar att det räcker att destillera vätskan då metanolen och acetonitrilen har relativt låga kokpunkter.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-05 12:35
Fast inte låter den färdiga produkten så jättefarlig om än rejält otrevlig "The suit has a closed hood to prevent inhaling the powder. Said pharmaceutical chemist Lloyd Matheson of the University of Iowa, who once inhaled some capsaicin accidentally: "It's not toxic, but you wish you were dead if you inhale it."

Google answers länkar vidare till den här sidan http://www.chem.utoronto.ca/facilities/analest/courses/IES1410F/lab3/ Och där använder de både metanol och acetonitril för att extrahera capsaicin. Metanol är inte vidare nyttigt och acetonitril C2H3N låter inte heller så kul direkt "...färglös vätska med svag sötaktig doft... retande för luftvägar och ögon. Den är giftig och metaboliseras i kroppen till bland annat cyanid och tiocyanat. Akuta fall ges syrgas mot cyanidförgiftning...". http://sv.wikipedia.org/wiki/Acetonitril

Kemi är verkligen inte mitt starka område, hur vet man att resultatet blir 100% rent från metanol och acetonitril?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-05 06:32
enligt den här länken http://answers.google.com/answers/threadview/id/540637.html kan man använda Acetonitril för att utvinna Capsaicin. det påpekas också hur viktigt det är med skyddskläder och ventilation - främst på grund av Capsaicinet och inte Acetonitilien. så när man talar om att framställningsprocessen kan vara skadlig är det kanske inte främst extraktionskemikalierna man tänker på, utan just den färdiga produkten.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-04 07:24
Kurt: Innebär vakuumdestillation alltid 100% rent resultat?

Afram: Nu är väl knappast Matforum den främsta kunskapskällan för ungdom på glid, klarar vi av farliga chokladkoppskakor, sous-vide och dödliga matbakterier så klarar vi nog av lite chilikemikalier också. När du skriver så där blir då i alla fall jag bara mer nyfiken, vad är det för jättehemska kemikalier du är rädd skall komma fram i ljuset? ;)

Ivanl: Ja, om det då är chiliextrakt eller ren capsaicin som används och vad nu skillnaden är däremellan.

Frågan om hur svårt det egentligen är att göra chiliextrakt blir extra intressant med tanke på flaskan med "16 million reserve" som Blair's sålt "1ml pharmaceutical grade vial filled with this unreal Pure Capsaicin Crystal.--ONLY 999 PRODUCED ... been know to resell for up to $12.500 for a single bottle". http://extremefood.com/shop/home.php?cat=15

Fast $12.500 var förstås ett extremfall, som billigast har 16-miljonaren gått för $99 och de flesta flaskor förmodligen för ett par hundra dollar, men även det är ju inte riktigt klokt om det inte verkligen är jättesvårt att framställa rent capsaicin. Mest troligt skrattar Blair´s hela vägen till banken.
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-04 01:43
Citat från: ivanl skrivet 2009-02-03 21:47
Är det inte detta som ingår i pepparsprej?

Jo visst är de det .
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-03 21:47
Är det inte detta som ingår i pepparsprej?
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-03 20:34
Hmmm vet inte om denna tråd är så bra att ha , pga vissa som inte kan hantera dessa kemikalier ska inte läsa denna tråd.
det jag vill säga är att skriv inte hur man frammställer chiliextrakt.
Upp till er moderatorer att bestämma
Mvh Afram Haffo
Skrivet av kurt
 - 2009-01-27 19:25
Det beror nog på vad man vill extrahera från chilifrukten. Jag har sett vakuumdestillation av chili, för att bli av med de strakt smakande ämnena. Men det går säkert att göra extraktioner med lösningsmedel också.
Skrivet av Andreas
 - 2009-01-26 10:04
Apropå detta:

Citat från: Urban skrivet 2009-01-25 20:09
Dock så börjar jag att grunna ifall att det är chiliextraktet som ger den knepiga bismaken/lukten?.


Någon som har en aning om hur chiliextrakt tillverkas, används kanske något slags kemikalie vid tillverkningen som kan ge bismak?

Annonser

Powered by EzPortal