Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Tobias

1
Jag har aldrig riktigt gillat palsternacka och den smak och konsistens den brukar få när man tillagar den. På sin höjd kan jag använda den i buljong eller potatismos. Jag vill dock börja tycka om den. Vilket tillagningssätt eller vilket recept kan få mig att börja älska den?

Främst är jag ute efter något väldigt enkelt där palsternackan får spela huvudrollen och ärligt visa vad den går för.
2
Smaksak?

ST 8 juni: "Det mesta pekar på att årets surströmming blir något utöver det vanliga. Vattnet har varit ovanligt kallt och strömmingen är fetare än på många år. "

http://st.nu/medelpad/soraker/1.4785250-surstromming-i-land-rekordtidigt
3
Tomatodlare har de senaste 70 åren valt sorter som är jämnt ljusgröna för att lättare kunna avgöra tid för skörd och för att de ska mogna till jämnröda tomater i butiken. På vägen har tomaterna tappat i smak, har en internationell forskargrupp kommit fram till. Man har förlorat den gen som kontrollerar produktionen av kloroplaster. Kloroplaster bildar klorofyll som omvandlar solljus till socker. Forskarna lyckades öka halten av fruktos och glukos i tomaterna med 40 % genom att tillsätta en intakt version av den aktuella genen, men fick enligt bestämmelser inte smaka dem.

Studien är presenterad i tidskriften Science.

Läs mer: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/06/how-tomatoes-lost-their-taste.html (via Sveriges Radio)
4
Det enklaste "fusket", det vill säga att göra det enkelt för sig och att spara tid, men som samtidigt förhöjer kvaliteten på en måltid är att göra det enklaste själv från grunden. Det är först när man använder dåliga grundingredienser som behovet av att komplicera och tillsätta en massa saker uppstår. Om du t ex vevar din egen majonnäs kan du nöja dig med den som sås i all sin enkelhet, men det skulle aldrig gå med en industrimajo. Dels smakar den naturligtvis inte lika gott, men själva arbetsinsatsen gör ju också att man uppskattar den mer.
5
* Rundriv så att du får bra spänning i ytan
* Experimentera med snittet
* Skaffa gärna baksten som håller värmen och kan överföra den fort till brödet
* Gör inte för stora bröd - mindre bröd har naturligtvis lättare att bli höga
* Försök få in fukt i ugnen så att ytan på degen inte torkar innan brödet hinner resa sig
6
Jag vet inte, men jag kom på sen att spaghetti är ju bakad med bara vatten vanligtvis. Jag gjorde med bara ägg (i stort sett bara gula också). Och även köpetagliatelle och -pappardelle är ju relativt skör, även om min blev skörare.

Ja, jag kokade en del färskt också och jag vet inte om jag kan säga att det blir någon skillnad (åtminstone inte efter en dags torkning). Men inbillade mig att den torkade pastan hade lättare att koka sönder samt att den inte hade lika fint tuggmotstånd. Men jag vet inte om jag hade kunnat skilja på dem vid ett blindtest.
7
Vad sjukt. Jag tänkte faktiskt starta en pastatråd i går, för jag har också precis gjort egen pasta och försökt torka den.

Jag gjorde tagliatelle och hängde pastan på ett vanligt torkställ för kläder. Den blev torr, men väldigt skör. Den ger inte alls det där spänstiga och knäppande ljudet som när man bryter av köpt spaghetti, utan det var mer som kakor faktiskt. Några gick sönder i hanteringen. Konsistensen efter kokning var bra.

Jag kokade den dagen efter, så några erfarenheter angående förvaring har jag inte. Glasburk eller liknande antar jag.

2. Ja, jag har använt pastadeg efter 3-4 dagar utan problem.

3. Såg ett klipp på youtube där ett par italienska tanter gjorde tortelloni och frös in. Bör inte vara något problem. Bara att testa. Kanske hellre frysa in utbakad pasta än degklumpen (ju snabbare infrysning desto bättre).

http://www.thekitchn.com/how-to-dry-pasta-without-a-rac-78742

Vill du posta receptet du använde? Brukar inte följa tv-serien.
8
Väldigt orättvist att döma ut korv och leverpastej som farligt om det bara är nitrit som ställer till det.
9
Ah, fint.
10
Var hittar du färska?
11
Manitoba Cream finns vanligtvis inte till försäljning för privatkonsumenter. Det närmaste du kommer är Kungsörnens Vetemjöl special eller (om du har tur att hitta) andra mindre kvarnars mjöl. Finax har dock en fuskvariant som de kallar Manitoba Cream och brukar finnas i större matvarubutiker (lila förpackning). Den bygger på tillsatt gluten.
12
Undrar också hur dessa frallor bakas. Inte för att jag tycker att de är goda, utan för att de befinner sig så långt i från hur vanligt bröd ser ut. Inkråmet är helt vitt, smuligt och smaklöst och skorpan är millimetertunn och går i tusen bitar när man skär genom den.

Eftersom mindre nogräknade bagerier använder sig av olika mixer eller bake off-bröd och dessa frallor ser exakt likadana ut över hela landet, så antar jag att det är någon typ av halvfabrikat med underliga tillsatser i. Du borde ju rimligen kunna få ingredienserna av butikerna som säljer dem. Men annars tror jag att det är väldigt mycket vatten i dem och att de inte har fått jäsa särskilt länge; alternativt bakat på ett proteinsvagt vetemjöl. Stor mängd vatten ger saftigheten/fluffigheten och lite protein ger mindre glutenbildning (vilket ger mindre seghet och mindre hål).

Skorpan är också väldigt slät vilket man kan få genom att spruta vatten på brödet under bakningen.
13
Jag försökte också syra vitkål nyligen, men fick mögel. Troligen på grund av att jag använde salt med jod. Det ska man tydligen inte göra, då jod är bakteriedödande och det är ju bakterierna som ska sätta igång jäsningsprocessen.

Om du testar utan jod, så berätta gärna hur det gick. Jag har inte hunnit testa på nytt ännu.

Konserveringsglas på runt 2-3 liter tyckte jag mig se på Clas Ohlsson sist jag var där.
14
Kolla asiatiska butiker. De kanske inte har ett bredare utbud än stormarknader (chili är ju trendigt), men åtminstone några andra sorter än de du finner på Ica. Samt oftast bättre pris och kvalitet.

Vad gäller torkad chili brukar det i alla fall finnas ett ganska brett utbud.
15
Någon som vet om det går att återanvända lagen (ättikslag med kryddor och grönsaker) när sillen tagit slut? Om man kan lägga dit fler sillar eller om lagen på något sätt förändrats och inte längre behåller sina konserverande egenskaper? Det låter ju i och för sig orimligt eftersom sillen håller sig länge utan att man byter ut lagen, men frågar för säkerhets skull.
16
Varför jodfritt salt? Jod är bakteriedödande vilket borde vara fördelaktigt för att hämma tillväxt av t ex Clostridium botulinum?
17
Bara Taffel, hungryandangry.se och litemer.paindemartin.se för tillfället.
18
Jag har precis satt igång ett kok på grisfötter och har ett par frågor till den lärde.

Vad är anledningen till att man ska skrapa dem?
Var finns köttet egentligen? Är det främst fettet man äter eller var gömmer sig köttet?

19
Jag har precis lagt saltströmming i vattenbad för inläggning och många av strömmingarna hade gott om rom. Vad kan man göra med denna? Jag har aldrig tagit reda på rom tidigare, men vet att man brukar salta den. Nu är ju denna redan saltad - är det bara att äta? Hur länge kan den tänkas hålla utan saltlake?
20
Råvaror, halvfabrikat / SV: Saffran
2011-12-02 11:50
Hittade denna video på Youtube precis och kom att tänka på den här tråden. Ett enkelt test för att se om saffranet är utspätt med gurkmeja.

http://www.youtube.com/watch?v=miZhgxU_JlU

Annonser

Powered by EzPortal