Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Kocken

1
Till glädje för alla som älskar matlagning och bakning öppnar webbutiken lyckasmedmat.se  - köksredskap på nätet sin första fysiska butik i Luleå. Butiken slår upp portarna den 1:a april med namnet Servir.se och har närmare 300 kvm butiksyta.

Nu med den stora butiksytan kan produkterna exponeras och göras tillgängliga för kunderna på ett helt annat sätt än vad en webb- och lagerbutik kan erbjuda.  Butiken erbjuder som tidigare redskap och tillbehör till köket.
Servir.se är inte bara en butik utan det är också en webbsajt med butik och information, blogg och recept.  Servir.se ska förutom köksredskap erbjuda upplevelser och kunskap genom ett demonstrationskök i butiken. I demonstrationsköket lagas mat, bakas bröd, dekoreras tårtor och cupcakes. Personalen ger goda råd och delar med sig av sina erfarenheter. Peder Näslund som äger och driver företaget har tidigare arbetat som kock i 20 år och hjälper kunderna tillrätta
Bakgrunden till webbutiken är ett hobbyprojekt, en receptsida på nätet Lyckasmedmat.nu - Matrecept och drinkar.  I dag är det en av flera receptsajter som ingår i företaget och som tillsammans har över 1,5 miljoner besökare per år.
Webbutiken öppnades i december 2006 med lagret hemma i källaren. Företaget hade tre leverantörer och 25 olika produkter. November 2009 flyttade företaget till större lokaler och i dagsläget har företaget mer än 30 leverantörer och fler än 1500 olika produkter i lager.
I år, 2011 firar företaget 5- års jubileum och firar det med att utöka sin verksamhet, fler nya produkter och nya varumärken ryms i de nya lokalerna.

Välkomna in om ni har vägarna förbi!
Bästa hälsningar
Peder Näslund
2
Oj vad tiden går fort, ser att det var ett tag sedan vi skrev här.
I butiken har det hänt massor sedan sist, vi har bytt utseende och utökat sortimentet och har nu över 1000 lagerförda produkter.
Vi har förutom köks, bar och vintillbehör tagit in ett stort sortiment för cupcakes och redskap till brödbakning.
Under sommaren och hösten kommer nyheterna att dugga tätt, det kommer in massor av nya köksredskap och en del nyheter på kryddhyllan. Dessutom förhandlar vi med några nya spännande varumärken som inte sålt sina produkter i Sverige tidigare.
Sedan jobbar vi för fullt för att det ska bli ännu lättare att hitta produkter i butiken, där har vi några nya funktioner på gång.

Som vanligt uppskattar vi att få tips på produkter ni saknar i vår butik. Vi tar in allt som efterfrågas om någon av våra över 30 olika leverantörer har det i sitt sortiment.

Ha en glad matsommar önskar vi på Lyckas med mat - Köksredskap!
3
När man gör klyftpotatis eller någon typ av råstektpotatis sköljer man oftast bort stärkelsen i vatten, att sedan torka potatisen i durkslag eller handduk är tidsödande. Så slunga potatisen torr i salladsslungan innan du steker eller ugsbakar den går både fort och är enkelt.
4
Den svenska importören har slut och det verkar inte som att de ska ta hem fler. Vet inte om det har kommit/er någon ny importör.
Vi har haft slut ett par månader nu, men det finns säkert i någon annan nätbutik.
5
Citat från: Tobias skrivet 2008-04-11 17:52
Men i boken Bröd står det väl också att de sista minuterna ska köras på högsta hastighet för att få extra långa glutentrådar[/?].


Det ligger säkert något i de. När man bakar bröd på vete så vill man oftast ha så "långa" glutentrådar som möjligt. Men allt är nog beroende på hur fort/långsamt du blandat degen innan.

6
Oj svåra frågor här.
1. Jag brukar tänka mig glutentrådar som att dra ett tuggummi mellan fingrarna. Du kan dra ut dem till en viss gräns innan de brister. Blandar du på hög hastighet så hinner glutentrådarna brista innan vetet har sugit upp all vätska det klarar av.
Hemma kör jag på lägsta möjliga hastihet i min lilla kitchen aid och i restaurangköken på den lägsta hastighet den maskinen klarar av.
Enligt min guru när det gäller matbröd (Jan Hedh) så tar upp till 20 minuter för vetmjöl (Lite beroende på malningsgrad och vetesort) innan det har sugit åt sig så mycket vätska det klarar av.
Därför ska man alltid tillsätta allt mjöl från början och inte tillsätta på slutet. För tillsätter du mer mjöl efter säg 14 minuter och slutar knåda degen efter 20 minuter. Kommer det sista mjölet att suga vätska ytterligare ett tag och det slutar i ett torrt bröd.
7
Jag brukar göra lammstek efter "tjälknul" varianten. In i 80 graders ugn stek till "din" kärntemperatur. Ned i en saltlake med lite socker, vitlök, svartpepparkorn, färsk rosmarin och eventuellt lite soya. Låt ligga några timmar gärna över natten. Tag upp torka av och skiva, servera med hasselback och en kraftig rosmarinsky som du smörar upp lite på slutet. Grönsallad och ett gott bröd.

8
Hm.. missade visst en del här kommer fortsättningen. Kanske en moderator kan klippa i hop, jag verkar inte kunna redigera tidigare inlägg.

Varför man knådar degen länge är som du skriver för glutentrådarna, så du kan "blåsa" upp brödet ordentligt när du jäser det.

[Ändrat efter önskemål - inlägg går bara att redigera en viss tid men den är för kort, har ökat till 48 timmar.]
9
Citat från: Andreas skrivet 2008-04-09 12:28
jag ställer mig skeptisk till både att det smular mindre och att det jäser bättre med ättika/vinäger

Inta har jag då något dokumenterat om de. Kanske kan det vara någon placebo effekt, men jag har alltid ättika i den typen av bröd och är nöjd samt att de jäser bra. Ska göra två olika degar nästan gång jag bakar sirapslimpa och se.

Här är ett recept som jag gillar med vinäger i. Det kommer här ifrån http://www.lyckasmedmat.nu/artiklar.asp?art_nr=23 där finns det lite bilder och sånt det gick inte att kopiera in.

6,5 dl kallt vatten
ca 1190 gr vetemjöl special
1 msk god olivolja
1 msk brödsirap eller honung
1 msk äpplecidervinäger
25 gr färsk jäst
15-20 gr salt
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrö eller sesamfrö

Så här bakar du
1. Mät upp gäst, vatten, olja och vinäger väg mjölet lägg ned allt i degblandaren.

2. Blanda degen långsamt i 17 minuter, tillsätt saltet och blanda ytterligare två minuter.

3. Smörj en teflonform (ca 35*28*7 cm) med lite olivolja, stjälp upp degen och tryck ut den jämt över hela formen. Strö vallmofrö och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.

4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar

5. Värm ugnen till 230 grader och sätt in brödet. Efter tio minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar brödet till det har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometern.

6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt det svalna helt och dela brödet i 3-4 bitar. Frys in alla utom en och ta ut resten allt eftersom du behöver dem.
Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.
10
Det finns två viktiga faktorer när man gör mos.
1. Rätt potatissort
2. Om du har feta mejeriprodukter (smör/olja/grädde) till moset ska de i absolut sist när moset redan är avsmakat och vispat/mixat/rört

11
I början av min kockkarriär lagade jag en finmiddag till ett sällskap, de skulle bland annat äta rådjursadel. Till den hade jag kokat en sås gjord på en god rådjursfond som jag kokat i flera timmar.
När maten ska serveras kommer barkillen in med en skål vispad grädde, aha tänker jag och toppar såsen med så den blir luftig och fin. Men det var bara det att det var MASSOR av vanelinsocker i grädden. RIDÅ!

En annan gång så skulle vi servera ett större antal efterrätter och vi hade lagt dem på tallrik i tallriksvagnar. Ena vagnen (104 desserter) var inte inplastad så jag säger åt servisen det är bäst att jag kör ut den åt er så ni inte välter ut den. Vad händer då, jo jag krockar med en dörr och välter ut alla desserter på golvet. RIDÅ2!

12
Citat från: roffekock skrivet 2008-04-06 13:08
Det används ju tex ättika i en del bröd för att det ska smula mindre
/rolf

Ättika i rågbröd gör även att jäsningen blir bättre, varför vet jag inte.
Jag sätter oftast olika typer av vinäger i ljusa matbröd, bara för att få en lite syrligare smak och det doftar lite "surdeg" när man skär upp brödet.
13
I butiken hittar ni nu även kryddor från Fiddes Payne och Spice Islands. Bland annat flera olika currysorter och flera olika pepparsorter, titta gärna in i butiken för att se alla sorter.

http://www.lyckasmedmat.se/index.php?cPath=46
14
Prova detta.
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl

Gör så här

Blanda alla kryddor i en kryddshaker, skaka ordentligt och den är färdig.
15
Citat från: Andreas skrivet 2007-12-16 11:31
Ajaj är rödingens status svag

95% av all röding som serveras på restauranger är odlad.
16
Man ska inte prova allt för mycket själv när det gäller Sous-vide, jag säger bara anaeroba bakterier är inte att leka med.
17
Citat från: Anne skrivet 2007-11-05 13:59
Viktigt: att ha egna recept. Dvs. inte "sno" från andra sajter. Kan tyckas självklart, men är verkligen inte det.

En del av de som "stjäl" recept är roliga. Jag brukar e-posta de värsta snyltarna, de som inte ens orkar rätta mina små stavfel. Hittils är det ingen som svarat på e-posten, men stavfelen brukar försvinna fort.
18
Jag håller med dig i frågan behövs det fler matsajter. Men just dessa projekt blir specialsajter innom sina områden.

Citat från: agnetasch skrivet 2007-11-05 09:59
Först tycker jag att du ska fråga dig om det överhuvudtaget behövs några fler matsajter, det finns ju redan hur många som helst.
Vad är det för slags sajter du har tänkt starta? 


Edit/ för mycket citerad text
19
Citat från: Urban skrivet 2007-11-04 18:10
Ett forum är en bra sak att ha ;).

Ett forum vill jag inte ha! Det finns så bra sådana sedan tidigare.
Mer tänkte jag vad man som beökare på en matsite, vill ha för funktioner förutom sök, skriva ut, bilder på recepten.
Vill man kunna räkna om recepten?
Ladda upp egna bilder?
Lägga upp egna recept?
m.m
20
Vi får stå för en del av kostnaderna.

Annonser

Powered by EzPortal