Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Lindström

1
K-rauta, Hornbach, Fredells, Silvan (utförsäljning) har alla Hickory. I vissa fall har de även Mesquit och Jack Daniels (upphugna tunnor) vad jag vet. Tror Webers kassar kostar 59-79 kr st för en kasse.
2
Igår blev det 4st kamben.

Dry ryb:
Gjorde 2 st med en dry rub bestående av:
Maldonsalt, hett papripapulver, spiskummin, torkad oregano, lökpulver, vitlökspulver, färskmald svartpeppar, kryddpeppar och kanel.

De andra 2 fick en dry rub av färskmald svartpeppar och Maldon salt.

Wet rub:
Som wet rub gjorde jag en såsgrund på: finhackad gullök, färskpressad vitlök, ketchup, äppelcidervinäger, worcestershire sås, Colmans senapspulver, Kikoman soja, chili pulver och tabasco. Jag körde såsen slät med en stavmixer och fördelade den mellan två kastruller. Istället för farinsocker använde jag två olika bbq såser som sötningmedel. I den ena blev det Sweet Baby Rays och i den andra vart det Head Country.

2 timmar bbq på det, in i folieomslag. Iväg till några bekanta och varmhållning i folieomslaget på deras grill. Sjukt gott vart betyget :)
3
Jag tycker WSM´n är värd pengarna. Som Webers andra produkter är materialvalet av mycket hög standard. Som du skrev "bryggens" tappar en rök med tunnare material värmen snabbt. WSMn håller värmen och tack vare de flera ventilerna i botten går det att kontrollera värmen väldigt bra i den. Som du säkert redan kollat har den första stora uppdateringen sedan 1982 (Har jag för mig) gjorts i år. Bland annat har en temp satts in i locket och en värmesköld sats in under bottenkärlet. Luckan har gjorts om för att enklare se om dörrhandtaget är i öppet läge samt att dörren har fått olika öppningslägen. Med andra ord är grundkonstruktionen så pass bra att den fungerat i över 20 år. Frågan är om du ska ha en 47 eller 57 cm storlek. Som jag förstått det kan 57 svälja en riktigt stor kasse med bricketer. Kan bli dyrt i drift, fast å andra sidan får du in en ansenlig mängd med kött i den ;) Den långa serietillveknings tiden gör att det alltid finns reservdelar att få tag på om det mot förmodan skulle behövas.
4
I helgen vart det belastningstest av nya grillen. Ett par grilltokiga bekanta fick komma över och hjälpa till med saker att grilla. Det blev:

- Baby backs, BBQ:ade i 2-3 timmar
- Marinerade fläskfilér
- Grillspett
- Ett par skivor entrécote
- Lite uppskuren paprika.
5
Absolut! Var värt var enda sekund när resultatet väl kom fram ur Lützen dimman på kvällen, för att inte tala om dagen efter. Vilken smak köttet få när det fått ligga till sig några timmar!
6
Tandlösa doppebulle... ha, ha :) Måste erkänna att det faktiskt var ett taktiskt val av bröd. Tycker att hamburgarbröd blir för tort. Positiva erfarenheter med kebab i franska gjorde att valet föll på denna doppebulle. Alla goda safter uppsugna i det lätt grillade brödet...mmm..mmmm...mmm.
7
I söndags vart det 2 kg "Pulled Pork" på BBQn med Hickoryflis. Rökning från 09:00 till 21:00.

8
Tack för boktippset! Ska kolla på Bokus på en gång. Själv tittade jag på ett föredrag med Mario Batali om hans nya bok Italian Grill på authors @google.

http://www.inabbondanza.com/journal/2008/11/17/authors-google-mario-batali.html

Marios bok verkar intressant. Har bett en kockvän i staterna att kolla om boken är något att ha.

En rolig händelse i föredraget är när en av åhörarna vill ställa en fråga gällande sin grill och börjar med frasen:
" Im very proud that you can se my grill from space...", haha oslagbart :D

"Brisket" finns definitivt med på min To-BBq lista nu, men till helgen får det bli det här:
9
Skickade en förfrågan till Weber sverige igår om ventilationen på grillen. Som alltid är de riktigt raska och redan idag kom svaret:
"Om inte locket är ovalt ( vilket det inte ska va ) så kommer tätheten mellan lock och balja att bli bättre ju du grillar. Då kommer sot att ligga som en packning mellan lock och balja. Att det ryker mellan lock och balja när man har rökflis i är helt normalt."

Bara att BBQa på med andra ord.. inte mig emot :D
10
Även jag har konverterat till weberbriketter. Vad som fick mig att byta från Landmans berodde först och främst på att exemplaret jag fått tag på var av så usel kvalité att briketterna föll samman medans jag lade dem på kolgallret i grillen. Den riktigt otrevlig överraskning kom en bit ner i säcken när jag får upp en brikett med en injuten plaststripe i sig! Det såg ut som om den används som  en veke när man stöper ljus. Tankarna började givetvis snurra om det var flera av briketterna som kunde ha plast kvar i sig. Bara till att slänga klabbet och köpa Webers istället. Kvalitén är som sagt natt och dag. När jag försökte returnera de kassa Landmanbriketterna till K-Rauta svarade säljaran att dessvärre är Landmans produkter av mycket varierande kvalité, citat "eller rent ut sagt skräp i vissa fall".  Ärlig säljare i alla fall ;)

Jag ska se om jag kan hitta en bild på plaststripen i briketten.
11
Jag körde också 50/50 metoden. De båda korgarna var nedbrunna till hälften när jag ströp spjällen. Yttertempen var runt 0C vid 21 tiden när jag stängde spjällen. Vid 23 tiden var grillen fortfarande så pass varm (ca +75C) att jag inte ville lägga på överdraget. Jag märkte under grillningen att en viss rök smet ut från skarven mellan locket och botten av grillen vilket kanske kan tyda på en så kallad out-of-round som WSM användare kan ha problem med?!? Den enda skillnaden som jag kan tänka mig från din (BBQforever) Performer är att min har gasollågetillsattsen. Får prova nästa gång och se om det är något luftsug in i det röret.

När du säger att dina svalnar rätt fort, vad rör dig som om då? Någon timma eller? och är tempen i grillen närmare 0C då?

12
Jag har en omvänd fundering gällande temp på grillen. Jag har en Weber Performer med gaständning. Själva grillen är på 57cm. När jag har avslutat grillningen stänger jag ventilerna både på locket och i botten. Ändå håller sig värmen på ca 70C en bra tid framöver (timmar). Kan det vara så mycket syreläckage att glöden inte dör? Den har iof även ett hål för gasolröret som kan släppa in syre. Jag har precis införskaffat denna grill och har därför ingen längre erfarenhet från denna eller grillar i denna storleksklass. När jag tittar på briketterna dagen efter är de inte helt utbrända vilket tyder på att den sakta kvävts tillslut ändå. Min Go-Anywhere avstannar direkt när jag stänger ventiler och lock. Efter en middag är den kall och kan packas ihop. Helt annan formfaktor för visso, men samma tjocklek på godset. Vad har ni för erfarenheter av grillar i 57cm storleken?
13
Råvaror, halvfabrikat / SV: Kamben
2009-03-17 10:55
Jag skrev precis om kamben i en annan tråd.

http://matforum.nu/index.php?topic=627.msg28568#msg28568

Den kanske hade passat bättre här? Jag har i alla fall hittat kamben styckade på amerikanskt vis på ICA Kvantum i Stockholm, Kungens Kurva. Jag har provat dem, men då hade jag bara tillgång till en Go-Anywhere vilket gjorde att jag vart tvungen att beskära benet samt att tempen vart lite högre än önskat. Resultatet var ändå mycket tillfredställande och jag ser framemot att prova det på min nya större bbq. Vad jag kan bedöma tycker jag styckningen överstämmer mycket bra med den amerikanska styckningen. Slaktaren ifråga bekräftade att de styckade på amerikanskt vis just för att kunder hade efterfrågat denna typ av styckning. Har dessvärre ingen bild på köttet idag. Får lösa det till nästa gång. Ska tilläggas att kambenen finns i det ordinarie sortimentet i butiken och inte behöver förbeställas eller liknande.
14
Sweber, jag använde mig av din teknik i söndags när jag bbq-ade Pulled Pork på 2 kg fläskkarré. Körde med en eldhärd med vattenbad ovanför. Aluminiumfolie över resten av gallret för att koncentrera syretillförseln. Blev ett långkok mellan 09:00 till 20:30. Höll en temp på ca 120C i grillen och då jag skulle ha Pulled Pork fick jag snällt vänta till köttet kommit upp i 94C. Vid 17 tiden fuskade jag lite och lade till en extra eldhärd med vatten bad. Fick en temp på ca 145C. Använde mig av de hårdare Weberbriketterna. Fick fylla på 2 gånger. Ena gången för att de otända briketterna under de glödande inte riktigt tog fjutt (Minion metoden). Tror det berodde på att det var lite för mycket aska kvar som kvävde elden. Den andra påfyllningen var då jag lade på den andra eldhärden. Gick åt ca 2 kg under dagen. Det blev en rökring på köttet som inte gick av för hackor och dagen efter smakade den ännu bättre. Blev en rökig pytt i panna dag 2.
15
Ica Kvantum i Kungens Kurva, Stockholm säljer kamben. Då ska det även tilläggas att dessa kamben skärs till på samma sätt som Baby Back Ribs dessutom! Det är inte så enkelt som att gå till sin slaktare och be om kamben för Sverige (EU) slaktar inte kamben på samma sätt som i USA. Kvantum har däremot börjat göra sina kamben eftersom ett flertal förfrågningar från kunder om just Baby Backs inkommit. Glad är jag eftersom jag brukar handla i de krokarna  ;D
16
Jag skaffade mig Delonghis fritös. Fritösen har en rund korg som ligger snett i oljan och dessutom roterar. Detta gör att friteringsobjekten roterar upp och ner i oljan. Säljpitchen är att det går åt mycket mindre olja, t.o.m så lite att du kan skämma bort dig med att köra olivolja istället. Jag vet inte det jag?!? När friteringen är klar fäller man bara ut en slang och tömmer oljan i en bunke som fästs i en hållare framför fritösen. Ett filter sätts på mellan burken och slangen. I locket på fritösen sitter ett dubbelfilter. Jag är mycket nöjd med fritösen. Har provat pommes, fiskpinnar, crocketas, friterad kyckling med gott resultat.
17
Citat från: Tobias skrivet 2008-06-09 19:46
Tegelsten borde väl kunna fungera också, som budgetalternativ.


Tittar man på BBQ Pit Boys instruktionsvideo verkar tegelsten fungera som pizza sten.
http://www.youtube.com/watch?v=UVeQBHludGs

18
Tack Roffekock!
Enkelt med effektivt tipps. Självklart var det förstora burkar (0,5) ;) Det lustiga är att jag kollade i en amerikansk kokbok och där använde de sig av en 16 ounce, tallboy. 16 ounse blir unger fär 50cl. Nästa gång får det bli 33or. Eller som den Weberfeteshist jag är, blir det säkert deras kycklinghållare.

Imorgon ska jag prova Pulled Pork. Ska bara få till tempen nu!
19
Jag använder mig av
www.weberklubben.dk
Har bl.a störtsköna videos som har lite vi-är-seriösa-men-videon-blir-ändå-lite-amatörig. Inget illa med det. De är kanon i alla fall ;) Massa bra tipps på grillning.

För WSM nybörjaren kan nog Proffesor Wiviott 5 stegs kurs komma med lite tipps.
http://www.wiviott.com/index.html

20
Weber Performer Special edition (Listpris 5249, Lindarn 3995  ;D )
Nytt är:
- Rostfritt grillgaller
- Stekplatta

Fick min levererad i tisdags. Först i Sverige? ;)

Gällande WSM kan tilläggas:
- Dörrens utformning har gjorts om.
- Handtaget till dörren har gjorts om.
- En värme sköld för att skydda marken under grillen har lagts till.
- En större kontroll för att undvika problemet med out-of-round för mitt sektionen görs vid produktion.
- Förpakningsmaterialet har gjorts om i lådan.

Gällande Spirit:
- Tändknappen har gjorts om till samma som Genesis. Dvs batteri med flera gnist.
- Dörrarna under grillen har fått ny utformaning.

Annonser

Powered by EzPortal