Picanha - hur är det? Recept?

Startat av annamaria, 2012-06-24 17:11

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Såg att dem säljer Picanha på Willys. Hittade det här om produkten: http://www.picanha.se/not/om-picanha/

Är det gott? Hur tillagar man det bäst?


Hasse

Picanha var ett nytt begrepp för mig. Men efter att ha läst din länk och googlat vidare lite grand har jag förstått att det är en styckningsdetalj från oxens bakdel. Den lär vara smakrik men har lite grövre muskeltrådar än biff.

Det låter spännande! Jag har inget Willys i närheten, men om ingen annan har någon erfarenhet av detta kött vore det jättekul om du provar och rapporterar.

kayaker

Citat från: Hasse skrivet 2012-06-25 11:24
Picanha var ett nytt begrepp för mig. Men efter att ha läst din länk och googlat vidare lite grand har jag förstått att det är en styckningsdetalj från oxens bakdel.

Mer specifikt så är det rostbiffslock (inkl. kappa).
/F

kurt

Ingen bra idé att sälja något under ett namn som blir svårt/tveksamt att uttala på svenska!

kayaker

Citat från: kurt skrivet 2012-06-25 15:01
Ingen bra idé att sälja något under ett namn som blir svårt/tveksamt att uttala på svenska!

Till skillnad från entrecôte som knappt någon försäljare kan uttala korrekt?  ::)
/F

agnetasch

2012-06-26 10:10 #5 Last Edit: 2012-06-26 10:16 by agnetasch
Googelöversätt portugisiskans Picanha så får du Rump. Är det alltså den gamla rumpsteken som avses? Läs den här beskrivningen:
http://www.gronagardar.se/vart-kott/notkott/rumpstek/
Klart att det låter fräckare att grilla Picanha än rumpstek, men jag håller med kurt, varför sälja en styckningsdetalj under ett krångligt utländskt namn (när det redan finns ett svenskt) ???

PS Jag tror jag ska gå o ta mig lite mingau e leite (gröt o mjölk) ;)

Andreas

Haha poäng där "mingau e leite" skulle nog sälja bra till vaskande stekare på lyxkrogen.

Rumpstek är korrekt. "I Sverige har Picanha omnämnts som rostbiffslock eller rumpstek. Anatomiskt sitter den på ytterlåret, och är den möraste delen av ytterlåret." http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/north-trade-ab/image/view/grillad-picanha-churrasco-71245 (Det är lite som den "beef oyster blade" jag åt häromdagen, kallas dessutom på engelska även "butlers' steak" och "Flat iron steak", men på svenska det inte fullt så flådiga "luffarbiff".)

Citat från: annamaria skrivet 2012-06-24 17:11
Är det gott?


Citat från: Hasse skrivet 2012-06-25 11:24
Den lär vara smakrik...


Följer man Annamarias länk finns rubriken "Vad gör picanhan så smakrik?" under vilken det står "Picanhan är en mör köttbit, med grövre fibrer, vilket ger den goda köttsmaken."

Menar de alltså att det är de grövre fibrerna i sig som gör picanhan mer smakrik än allt annat kött? ???
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Vet inte om jag missförstod dig Andreas, men luffarbiff och picanha är helt olika styckningsdetaljer. Luffarbiff, "Flat iron steak", är framdelskött och sitter på skulderbladet,[1,2] medan picanha kommer från bakdelen.[3]

Jag skulle gärna prova båda dessa detaljer, fast det är inget jag lär hitta i mina lokala affärer.   :(

Men för att återgå till Annamarias grundfråga, är det någon som har provat picanha?

Hittade några picanhatips här (på engleska):
http://honestcooking.com/2012/01/20/picanha-101-brazilian-barbecue-meat/


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_iron_steak
[2] http://www.ejmunds.se/News.aspx?r_id=32395
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Picanha

Andreas

Du missförstod mig. Vad jag menar är att de kallar rumpsteken picanha för att det låter mer spännande. På samma sätt som luffarbiff låter mer spännande om man kallar den flat iron steak.

Bra du reder ut var de olika bitarna sitter. Enligt dina länkar är luffarbiffen dessutom mörare än rumpstek efter som luffarbiff är den näst möraste styckningsdetaljen efter filé. Men picancha kanske är godare. Vem vet? :)

Klickar man vidare till den svenska wikitexten för picancha står något annat intressant. "Picanha är i Sverige ett registrerat varumärke för Dalma Food AB och benämns Picanha®." Så varje gång vi säger picanha istället för rumpstek så gör vi Dalma Food AB glada.  :)

Citat från: Hasse skrivet 2012-06-26 13:48
Jag skulle gärna prova båda dessa detaljer, fast det är inget jag lär hitta i mina lokala affärer.   :(


Är du alldeles säker? Både Ica och Konsum har bra mycket konstigt i sina "fina" sortiment nu för tiden.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Ja, ett spännande namn och lite marknadsföring är kanske ett sätt att sälja en udda detalj till överpris? För nog kampanjas det. Undrar hur mycket fejk denna sajt är:

http://www.picanhaclub.com/

De finns på Twitter också:

http://twitter.com/#!/PICANHACLUB

Nå ja, vi ska väl inte avfärda picanha innan vi har provat. Men apropå rumpstek kom jag att tänka på när jag råkade ut för just det:

http://matforum.se/index.php?topic=2205

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2012-06-26 17:15
Enligt dina länkar är luffarbiffen dessutom mörare än rumpstek efter som luffarbiff är den näst möraste styckningsdetaljen efter filé.


Fast luffarbiff låter verkligen inte så fint och gott precis, eller? Det såg jag på Coop här, då kanske den ska testas först om den nu är en mörare detalj. Eller?

Hasse

Ja, Annamaria. Köp en bit av varje, testa och rapportera sedan.   :)

annamaria

Citat från: Hasse skrivet 2012-06-26 18:09
Ja, Annamaria. Köp en bit av varje, testa och rapportera sedan.   :)


Snart semester, passar fint då  :)

Andreas

Jag får inte riktigt ihop det här med vad picanha egentligen är. I pressreleasen från north-trade som jag citerar ovan i #6 står "I Sverige har Picanha omnämnts som rostbiffslock eller rumpstek." Men är verkligen rumpstek och rostbifflock och picanha samma sak?

Har gjort några skärmdumpar som kan ses nedan. Nån som får ihop detta?
¤ Enligt styckningschemat hos gronagardar.se sitter rumpstek längst bak och sen följer rostbiff.
¤ Läser man om rumpstek hos gronagardar.se står "köttbiten ligger som en kappa över rostbiffen".
¤ På picanha.se står ett försökt till översättning är "rostbifflock med kappa". Men det röda inringade området på bilden är snarare toppen av rumpsteken.
¤ Hos brazilianzteakhouseboston.com är picanha utritat på ett sätt men i ett portugisiskt styckningsschema hos dima-lazurka.livejournal.com på ett annat. Men ingen av dem ser väl ut ligga ovanför rostbiffen?

???
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Här är lite tillagningsinspiration där Marcos Bassi visar här hur man grillar picancha i bitar samt hur man helsteker (fast freebejsa inte som Marco utan använd köttermometer). Han berättar också att bästa biten av picancha är noble picanha, även kallad "tip" eller "heart". http://www.youtube.com/watch?v=fZQ3L57wWwQ
Den som inte frågar får inga svar.

niel otterue

Hej matfantaster......

Jag skulle inte skriva något men kan inte låta bli........

Jag köpte en 1,5 kg Pikanha på Willys vid Mölndalsvägen i GBG för en dryg vecka sedan.........

Om ni bor i närheten av GBG så måste jag säga att jag blev besviken.....(Bara för att jag vill ha resten av deras Pikanha för mig själv....LOL)

Ni andra kan inte göra ett bättre val. Kötter är underbart.... Jag snittade av några skivor, med fettranden kvar, och grillade i 5 min på varje sida....... Nypotatis och inget mer!

När jag åt var jag tillbaka i Buenos Aires bästa köttkrogar (där jag konsumerat några kilo kött genom åren LOL) ..... Mitt framtida val av grillkött härefter...... OM Willys håller kvaliteten vid liv......

De håller på att introducera köttet och det finns både bra och dålig Picanha..... Men prova själva! Jag tor ni kommer att bli förtjusta.......

Andreas

Kul du inte lät bli att skriva något!

Hur menar du att det finns bra och dålig picanha, vad är skillnaden och finns det något sätt att se det i butik?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Tack för mer info!!! I morgon ska jag till Willys!  :)

Sara W

Jag köpte picanha i fredags i den lokala saluhallen. 149 kr/kg. Mycket prisvärt tycker jag och köttet var fantastiskt gott och mört. Kan inte annat än rekommendera det!

Hasse

Kul att höra, Sara!

Hur tillagade du köttet?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal