Fläskfilétårta eller ska man kalla rätten för filékaka?

Startat av Skogis, 2012-06-20 13:01

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Det blev fläsktårta i helgen med wokade nypotatis.

Får nog se över vad som serveras.
delade en benfri kotlettrad i lagom bitar och lindade dessa med hemrökt bacon, till köttet serverades bbqsås(hemgjord) blandad med heläggsmajonnäs (hemgjord) och till detta drack vi öl (hembryggd)
Man skulle kanske prova på att köpa något färdigt ibland?

Skogis

Har tänkt höja ribban lite och grilla en laxtårta, problemet är kryddningen. Citronpeppar i all ära men finns det inget annat?
Skinna portionsbitar, krydda och rulla ihop för att sen montera bitarna till en tårta.

Men vilken krydda ska jag använda?

agnetasch



Skogis

Tackar för responsen.
Tyvärr så blev det inte av, hittade ingen lax. Men detta ska testas :)

Citat från: agnetasch skrivet 2014-06-23 07:48
Citrontimjan?

Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?

Citat från: webguide skrivet 2014-06-23 09:56
Yakiniku kanske!?


Va e de förnåt? Låter japanskt. Ska kollas upp på nätet.

Blev så exalterad att det inköptes 2 grillar á 99:- bara för att komma åt gallerna, så nu kan det göras familjefläsktårta :)

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2014-06-23 17:30
Tackar för responsen.
Tyvärr så blev det inte av, hittade ingen lax. Men detta ska testas :)
Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?

Va e de förnåt? Låter japanskt. Ska kollas upp på nätet.

Blev så exalterad att det inköptes 2 grillar á 99:- bara för att komma åt gallerna, så nu kan det göras familjefläsktårta :)


Hmmm, Jag menade Teriyaki ser jag nu! :)
Men ja, det är japankst, en sås som är väldigt god till bla lax: http://lagajapanskmat.wordpress.com/2011/12/05/teriyaki-yakitori-sas/
http://www.japanesefoodreport.com/2010/08/original-teriyaki.html

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2014-06-23 17:30Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?
Citrontimjan är en speciell timjanssort. Jag såg den när jag var på Blomsterlandet o handlade citronmeliss vilket man också borde kunna använda till lax, liksom citronbasilika.

Skogis

Teriyake har jag bättre koll på vad det är för något. Har använt den till fisk med gott resultat. Ja varför inte?

Har provat att ha fisken i saltlag ett tag innan tillagningen och det har resulterat i fastare kött, ska kanske prova att marinera med Teriyake.

Örter är helt klart ett alternativ, kan man komplettera med liquide smoke eller blir det för stabbigt?

Hasse

När det handlar om lax, tycker jag att det viktigaste är att inte översteka den. Den får gärna stekas "medium rare" och ha en kärna i mitten som inte är helt genomstekt.

Salt och peppar naturligtvis, men för övrigt hade jag inte krånglat till det. Jag skulle spara örterna till en god sås istället. Lax är så gott i sig och behöver inte mycket mer, enligt min mening.

MagnusH


Skogis

Med tanke på att jag inte skrivit i tråden på snart 5 år, (fasen vad tiden går fort!) så skulle man kunna tro att det inte bränts på någon sen dess, men visst har det de.
Köpte en pelletsgrill 2017, vilket har gjort livet så mycket enklare vad det gäller grillade tårtor.
Nu räcker det med att bygga tårtan på ett galler och det går utmärkt att avsluta grillningen med ost. Grillen ger bra yta på köttet avsett om man vänder det eller ej.

Lite sugen på att göra ljushållare i stål som kan sitta i tårtan när den grillas, då kan det bli en födelsedagsfläsktårta  :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal