Matforum

Bortalagat - inte laga själv, möjligen värma => Restauranger => Restaurangrecensioner => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2012-06-25 11:40

Titel: Prag: La Degustation
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-06-25 11:40
Åker du till Prag, missa inte för allt i världen La Degustation (http://ladegustation.cz/en/).

Som du kanske kan gissa när du hör restaurangnamnet La Degustation så har de endast avsmakningsmenyer. Dels en som kallas "Degustation Boheme Bourgeoise" som bygger på lokala mattraditioner och råvaror. Den kostar motsvarande 800 svenska kronor och för det fås 7 rätter och dessutom 7 amuse-bouche. De har även en meny som kallas "Degustation du Chef" som skall vara "internationell", kostar motsvarande 975 kronor och som också innehåller 7 rätter och 7 små aptitretare, exempelvis rysk kaviar, hummer, gåslever, waguy osv. (För den som föredrar vegetariskt ordnas även det.)

Eftersom jag är i Prag och vill ha lokalkänsla väljer jag Degustation Boheme. Enligt kyparen modifieras menyn fortlöpande med byte av någon rätt varje dag. Idag serveras följande (nämner inte munsbitarna men en av dem, råbiff, finns på bild):

¤ Kall rökt sydbomehmisk öring, kärnmjölk. - Kall betyder kall. Det vita som ligger under blommorna är riven fryst fisk. Det låter inte gott. Det är riktigt gott. Och kul.

¤ Halmsvampsoppa med fasan, lokusvin(?), vaktelägg, vårlök samt frön. - Fylligt, knaprigt, spännande smak och gott.

¤ Trebon-kattfisk, blomkål, hasselnötter, sås på moravianskt bubbelvin. - Det här är nog min favorit. På tallriken finns tre variationer av blomkål, färsk, grillad och puré. En perfekt saftig fiskbit och en ljuvlig sås.

¤ Luffarbiff, potatismos, gräddsås med dill - Fin mos. En ytterst mör köttbit. Dillsås. Visst låter det lite som dillkött? Jo det smakar så fast lite bättre.

¤ Duva från Mnetes, rödbeta, gröna ärtor - Här serveras filé, lever samt mage. Förstås perfekt tillagat och saftigt.

¤ Olomoucke tvaruzky (tjeckisk ost), kummin, maräng - Denna rätt fastnade inte på bild. Osten serveras upplöst i grädde i en liten kopp tillsammans med en liten itubruten maräng. Det hela äts med dessertsked. Mumsigt.

¤ Rabarberpaj, ölskum på matuska ipa, smörsmulor - Rabarberpaj med öl? Ja. Det fungerar väldigt bra och smakar ljuvligt.

En helt perfekt måltid! Betyg 5/5.