Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - kryddburken

1
Nyårsaftonens lunch kommer här :
Stora Ravioli med Spenat & Ostfyllning och en pastasås på zucchini, dill, citron & vitlök!
http://kryddburken.wordpress.com/2009/01/01/stora-spenat-ostfyllda-ravioli-med-zucchini-citron-dillsas/
2
Gjorde idag en liten variation på våra traditionella små kroppkakor till julbordet! Nämligen saffranskroppkakor! Nu ligger de i frysen och väntar på Julafton...

http://kryddburken.wordpress.com/2008/11/27/saffranskroppkakor/

Lägg gärna in era julrecept i denna tråd!

3
Vi hade visst ingen tråd om just smörgåstårtor så jag startar en sån!
Att göra smörgåstårtor är bland det absolut roligaste jag vet, och det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, det är gott & det är roligt att experimentera med fyllningar och dekoration.

Nu på lördag ska jag ha en smörgåstårta till hur många pers. vet jag inte?!
Men jag tänkte göra en stor plåt. (fyllning med skaldjur går helt bort)
Vill ha massor med tips på fyllningar och era recept på godaste smörgåstårtorna!
Alla som har recept eller skisser, lägg gärna in dessa i denna tråd!
Jag bifogar lite bilder på mina egna tårtor så länge

Smörgåstårta i höstens tecken, gjorde jag till mig 29-års dag och ville få den i riktigt höstiga färger!

Nyårstårtan blev en rund variant med bla. rostbiff.

Påsktårtan till Nickes födelsedag blev garnerad med bla. krossade ostbågar längs sidorna.

Och den sista är en enkel klassiker!
4
Med torkad mat så syftar jag i första hand på skogens guld; kantareller, trattkantareller, likaså lök av olika slag, grönsaker, frukt såsom äpplen, annans, eller varför inte nypon!
Hur gör ni vid tillagning?
Som t ex. kantarellerna, jag har ett par glasburkar proppfulla men det blir inte av att nyttja alls... Då jag använt dem har jag blötlagt i lite vatten och fått en svart sörja som jag slagit bort?!

Och all torkad frukt? På med vatten och göra kräm?! Inga andra alternativ?

Nypon vet jag hur jag ska hantera för det gör jag ofta, men resten då? Löken, grönsakerna, & resten av frukterna?

Alla ni som tar tillvara på höstens skörd, om ni torkar, hur gör ni vid tillagning och ge gärna massor med tips i övrigt runt just torkning!

Alla som fjällvandrat eller bott i fjällen såsom jag, vet hur viktigt det är att hålla nere vikten på ryggsäcken när man måste vandra långa sträckor och det är lång väg (15mil) till närmsta affär. Jag är till stor del av vinterhalvåret uppväxt på torkad & frystorkad mat men vet faktsikt ändå inte hur jag ska gå tillväga vid denna tillagning, jag var nog lite för liten för att vara så intresserad av pappas kastruller vid vedspisen just då!
5
Tänkte att vi kunde behöva en liten inspirations-tråd, när idétorkan slår till!

Vad ska vi ha till middag?
Ingen hemma har nåt förslag, inte du heller och både kyl & frys är fulla alt. tomma?!

Nämn tre huvudingredienser du har att laborera med så kanske vi kan få in lite ideér och förslag från vårt härliga gäng härinne!

Här kommer ett exempel,
som faktiskt är på riktigt för jag har ingen aning om vad jag ska laga imorgon!
Men nånting med grönmögelost, kyckling el. kött & broccoli som jag har massor av!

Hjälp mig med ideér, ge mig lite inspiration!
Jag hamnar ofta i den här sitsen och kylen är full & frysen likaså, ändå står det helt still i huvudet! Kom igen nu! Nu får vi hjälpa varann! Det här kan bli kul!

...Hjälp när man verkligen behöver det!
6
Tänkte i denna tråd att vi kunde tipsa om lite olika mellanmål, gärna nyttiga sådana!
Barnen är alltid hungriga/sugna på något när de kommer hem från skolan, och jag gissar att jag inte är ensam om att brottas med idétorka till nyttiga, enkla och relativt snabba mellanmål!
Jag har några klassisker såsom hemkokta fruktkrämer, smoothies, nyttiga scones/muffins, yoghurt & bär, fruksallad mm... Men man behöver alltid nya tips och ideér!
Igår gjorde jag en hemkokt äppelkräm som jag smaksatte med kanelstång & citronhonung!
http://kryddburken.wordpress.com/2008/08/28/appelkram-med-citronhonung/

ttt
7
Riviera Restaurang (fd. Wilmas) i Borgholm tillhör inte de restauranger som ni semesterfirare bör besöka! Jag lovar...
Eftersom Wilmas tidigare inte varit så särskilt känt för sin mat eller hygien tyckte jag det lät intressant med ny ägare o ny regi så jag gav det en chans!

Perimärerbjudande stod det på trotoarprataren;
Vi bestämde oss för :
1) Laxfilé med kokt potatis och citronsås
2) Biff Lindström, klyftpotatis och gräddsås
3) Fläskfilé med sparris & bearnaisesås, klyftpotatis

Nr1 kommer ut först, snyggt upplagd lax på en tallrik med lite gröna kvistar och en vit sås... men dessvärre med pommes till, inte alls vad vi hade beställt utan kokt potatis! Nåja...

Nr2 Fläskfilén.... Hmm... Såg helt klart ut som bankad kotlett i en oregelbunden "trasig" form. Ingen stekkrydda på varken salt eller peppar! Smakade S**T! Sparrisen såg jag däremot fram emot men den lyste med sin frånvaro istället hade jag fått en kvarts hel purjolök som smakade unket av gammalt stekflott! Såsen var ingen bearnaisesås utan en kallvispad brun skysås som dom förmodligen bara glömde att värma på.

Den bruna skyssåsen återfanns även på den tredje tallriken med biff. Dessvärre var biffarna helt råa i mitten och den som stekte dessa fick en för gästerna väl hörbar utskällning av chefen efter att vi gått in med tallriken igen... Nya biffar serverades på mindre än 1 min. Upptinade i microugn men inga Lindströmmare inte! Gräddsåsen lös med sin frånvaro och när vi ändå var så missnöjda med alla såser så provsmakade vi alla runt borden den goda citronsåsen till laxen... Nån citronsmak kunde inte urskiljas hur mycket man än drog på smakerna! En väldigt tunn vit sås som enbart smakade mjöl och minimalt med salt!

En stor besvikelse, den nya restaurangen Riviera (gamla Wilmas) rekommenderar jag er INTE att besöka om ni kommer till borgholm i sommar!
8
Gjorde igår riktigt häftiga Chili Cheese Balls!! Det här måste ni prova! Perfekta till en kall öl eller som lite plock till drinken! Smaksatt med västerbottenost & jalapeno! Kan tänka mig att smaksätta med parmesan också nästa gång!

http://kryddburken.wordpress.com/2008/04/13/chili-cheese-balls/
9
Jag är sjukt förälskad i alla sorters mögelostar utom de danska, jag vet inte vad det är som gör det men smaken på de danska sorterna är inte alls tilltalande, de smakar "avgrund", "mögel" och har nån sliskig sötma jag inte kan med alls!

Spelar ingen roll om det är en pastöriserad komjölksbas som de försöker efterlikna som en roquefort, eller den vanliga danablue,... danskarna får inte till "min" smak alls tyvärr!

Italiens Gorgonzola, Frankrikes Roquefort, Engelska Stilton & ja.. Svenska Kvibille i värsta fall, det är såå ljuvligt goda allihop!

På min förstaplats finns den äkta Roquefortosten, helt solklart, den är krämig, inte smulig, har hög sälta & stora hål! Kvibille går an men är inte ens i närheten, den passar bäst till enbart pastasåser tycker jag!

En kopia på den äkta roqueforten är St Agur, inte alls tokig, riktigt god, billigare än orginalet, godare än Kvibille. Den är tillverkad i Frankrike på pastöriserad komjölk och har Roquefort-pencillin som tillsats!! Väldigt lik orginalet om man nu inte skulle hitta den äkta i affären vid tillfälle!

Dessa ostar äter vi här hemma till ostbricka, marmelader, på hårt bröd/kex, eller till såser (kött), pastasåser och inbakade fyllningar! Helt ljuvliga!

Vilka är era favoriter?
Och vad använder ni dom till?
10
Här kommer mitt recept på (enligt mig & familjen, släkt & vänner) världens godaste julköttbullar! http://kryddburken.wordpress.com/2007/12/18/julkottbullar/

Det här behöver du :
2 kg blandfärs
10 st små kokta potatisar
3 stora gula lök
2 äggulor
2 knäckebröd
2 dl köttbuljong
½ dl vispgrädde
3 msk potatismjöl

Kryddor :
2 msk stark senap
1 msk kryddpepparkorn
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
2-3 msk salt

GÖR SÅHÄR :
Lägg knäckebrödet i mindre bitar i en skål och slå på buljongen, låt stå tills det mjuknat något. Dela lök i grova bitar och lägg i matberedare tillsammans med potatis och knäckebuljongen! Mixa allt tillsammans och blanda med färsen i en stor bunke. Tillsätt äggulorna och de stötta kryddorna, senap + grädde + potatismjöl. Blanda ordentligt! Rulla köttbullarna, lägg upp på skärbräda under tiden du värmer ugnen till 225 grader. Ställ in en ugnsplåt med en klick smör på, när ugnen är färdig och smöret smällt tar du ut plåten och lägger i köttbullarna! (två omgångar blir det) Stek i ugn ca 10-20 min (beroende på köttbullarnas storlek), skaka om långpannan då och då! Detta recept räcker till 2 fulla långpannor köttbullar!

11
Då får jag bli först ut att öka på julstressen lite! Tänkte vi kunde vara så kretiva så vi samlade alla våra ambitiösa pepparkashus i en tråd! Här kommer mitt bidrag, det är färdig "byggsats" men för den som vill vara ännu mer ambitös och få guldstjärna i kanten får gärna baka sina egna mallar, jag har inte tålamodet...  :P


http://kryddburken.wordpress.com/2007/12/03/pepparkakshus/
ttt
12
Jahapp, jag drar väl igång en jultråd då, eller liten enkät kanske...

1) Hur ska ni fira jul? (Hemma, borta, inte alls, annorlunda etc etc.)

2) De TRE viktigaste på julbordet, enligt Dig?

3) Vad på det klassiska julbordet "går helt bort" enligt Dig?

4) Vilken tid äter ni på julafton, före eller efter Kalle?

5) Viktiga stunder denna julafton? (julottan, morgongröten, paketrim, kalle, tomten etc etc)

6) Beskriv ert julbord!

7) Ert bästa antistress tips tack?

G O D   J U L
13
Måste bara avlägga en gudomlig avsmakningsrapport på Lapponia Hjortronbrännvin!!
Nån som provat?

De virvlar av smakminnen från varma hjorton med vaniljglass & ljummen camenbert med hjortronsylt, eller bara doften av de nyplockade bären när man smuttar lite på kanten... det här var gott & nostalgiskt!

Liten fredagsöverraskning av maken som var vädligt uppskattad!!

// Nähä, tillbaka till soffan! Trevlig Helg allihopa!
14
Tycker inte om!!!

MEN!
Maken & dottern gör de, så ge mig lite lätta förslag på sådana rätter, helst inga komplicerade sådana med blötläggning å blask! De här är inte mitt område, men kanske kan bli...

Hjälp mig ni som äter "sånt"! :-)
15
Citat från: roffekock skrivet 2007-08-27 20:32
Ångkokning med skal på tycker jag är ultimat. Men det är naturligtvis inte gångbart på kneget.
I lumpen så jobbar man ju med lågtrycksångpanna och allt ångkokas då.

Koka potatis på följande sätt. En 50 liters mjölkkruka fylles med borstad oskalad tvättad potatis. Ångslangen kopplas med ett strålrör (metallrör ung 1m långt) detta köres ner i potatisen öppningen på mjölkkrukan överbindes med en säck el duk. Mjölkkrukan hänges nu upp och ner i en kätting och ånga släppes på. överskottsvatten (läs avkyld ånga) rinner ut genom tyget som nu befinner sig i botten så att säga, så pärerna kokas i ren ånga. Ett bra sätt, ingenting kokar sönder och mycket god smak ingen urlakning av smak i vatten.

Se nu bara detta som info (kuriosa) och för guds skull börja inte tjata på din partner om att anskaffa ångpanna. :o


Roffekock!
Det DÄR lät avancerat proffsigt! Men intressant! Vet att min pappa pratat om nåt sånt nån gång (han är Jeneral på Bodens regementet) men jag har aldrig fattat förut! du har ingen bild på en sådan ångkoksapparat? *S*

[Andreas klippte in citat Roffekock innan flytt av denna intressanta OT-diskussion från tråden "Att koka potatis helt enkelt!??" http://matforum.nu/index.php?topic=639.0]
16
Hur kokar ni er potatis??

Ställer frågan av den anledningen att vi på jobbet är tre stycken som gör HELT olika. En kokar med potatis i kastrull & bara halvfullt med vatten, salt + en klick smör & på med lock ca 20min!

En annan kokar med vatten långt över potatisen & utan lock & på ganska hög värme, (men då blir ju potatisen helt torr, vit & smulig, eller??)

Och jag då, som kokar med precis täckt med vatten, salt & lock över lite mer än halva sktrullen, men låter dom sjuda på svag värme under längre tid, ca 45 min istället. Tycker dom blir mer hållbara & saftigare! Idag provade jag däremot alternativ nummer ett här ovan & det kommer jag fortsätta med nu, MYCKET smidigt & de blev saftiga & hållbara så också! *S*

Hur kokar ni er potatis, verkar tydligen vara väldigt varierande??
17
kopierat från mildas hemsida :

Milda Mat
15% fetthalt, lyfter fram den goda
smaken i maträtter,
går att koka och kan användas
i t ex såser, grytor, soppor,
gratänger och andra frestelser.

Milda Mini Mat
Milda Mini Mat innehåller bara 7% fett. Den kan användas som
matlagningsgrädde vid tillagning av
t ex såser, grytor, gratänger
och andra ugnsrätter.

Det är en ngt mer tjockflytande konsistens, inte alls som tunn grädde så jag tycker den funkar jättebra i såna här rätter & som ersättare till grädde!
18
Åh då måste jag lägga mig för jag var också "såld" på Bullfightern, nu har jag fått ersätta den med Hickory Liquid Smoke från Try Me! Super säger jag bara! Den köpte jag på Hemköps välsorterade avdelning med starka såser! Kolla här :
http://www.risbergimport.se/tryme/index.html
19
Med tanke på våra varierande slag av middagar vi presenterar i tråden http://matforum.nu/index.php?topic=83.0
kan det vara intressant att höra hur resten av era dagar är upplagda med start av frukost!

Här hemma går maken & jag upp 05:00, kokar rågflingegröt och gör varsin grov smörgås med skivat grönt på, till det mjölk & en frukt, gäller barnen också!

Till lunch har vi alltid salladslådor med oss till jobbet, barnen äter på dagis! lunch & mellanmål. 

Vissa dagar börjar jag inte jobbet tidigt på morgonen utan jobbar sen eftermiddag/kväll, men då förbereder jag alltid mat på dagen så den är klar när de kommer hem!

Framåt 17:30/18:00 äter vi kvällsmat. Jag gör alltid lite bastantare mat till just kvällsmiddan. Mannen har ett tungt & fysiskt krävande arbete och uppskattar mycket kolhydrater därav ganska mkt pasta & ris i just veckorna!

Efter kvällsmiddan blir det en frukt & naturell yoghurt till barnen, mannen & jag äter inget därefter.

Till kvällsmiddag serverar jag alltid en fräsch sallad eller andra grönsaker & naturligtvis ett knäckebröd! ;-)
Så ser våra mat-dagar ut!

Fler varianter?
20
Om forumet / Synpunkter på forumet
2007-05-03 22:58
Tycker på nåt vis att "Dagens matblogg" bör ha "tillhörande bild" (eller var kommer bilderna ifrån?) med "Dagens bild" plus att "Dagens blogg som presenteras ska vara klickbar! Själva namnet på bloggen, inte bara recepten!
21
ja, eller hjälp mig...
Jag fick gåvorpaket av www.fontana.se och när jag öppnade paketet fann jag vindolmar med ris, bönor i tomatsås & svarta oliver.... typ allt sånt som jag INTE gillar... Vad göra??!!
22
Finns det intresse så är det alltid väldigt inspirerande att läsa middagstips med medföljande bild i inlägget! *tycker jag*
Ny tråd kanske? Vi har en sådan tråd på Matlust iFokus, den gillar jag!  :P

Annonser

Powered by EzPortal