Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Fröken Dill

1
http://www.vedugnar.se/vedugn_lepitchoun.html

Är den bra? Får man någon vettig övervärme i den? Kan man bara ha den till pizza eller skulle man kunna tänka sig att baka nogot platt surdegsbröd också? Det känns som om projektet att bygga en riktig stenugn kommer att ta ett par år att realisera...
2
Min arbetskompis son efterlyser recept på "den gröna fisksoppan som de får i skolan"

http://frkdill.blogspot.com/2012/02/uppdrag-fisksoppa.html

En grön fisksoppa med vitfisk i bitar... Finns det några tips?
3
Vilka goda fiskrätter! Fantastiskt. Stort TACK! Själv gillar jag de "enkla" med fisken som den är eller panerad, gärna med tartarsås - mums, eller kapris, rödlök mm. Men jag tror att sambon skulle välja kräft och laxfärsfyllda med skaldjurssås...
4
Jag prenumererar på Fisklådan från Årstiderna. Dyrt, men kvaliteten är hög och det är ett bra sätt att äta mer fisk.

Det är alltid vitfiskfiléer som kommer i lådan och nu har min kille börjat klaga på att han är trött på vitfisk. Trist, tycker jag som gillar fisk. Tänker att jag kanske få tips på någon ny, god rätt? Vad lagar ni på rödspettefiléer som är veckans fisk? Min bästa rätt på mindre plattfiskfiléer hittills är denna:

http://www.frkdill.blogspot.com/2010/03/den-godaste-fiskratten.html

Det låter lite trist med kaviarfisk, men den är gudomligt god.

Torsdagshälsningar från fröken Dill
5
Här fanns ju massor med idéer, både i den gamla diskussionen och den nya. KUL!

Apropå matförgiftning; Uuuu, vad läskigt, ja man kan nog inte spara sin pizzasallad hur länge som helst och den bör nog stå kallt.

Aporpå recept; känns som om det finns (minst) två huvudvägar att välja:
1. den exklusiva, med olivolja, vinäger och lite fina kryddor, gärna färska
2. billiga pizzeriavarianten (utan magsjukebakterier då..) med ättikssprit, smakneutral olja, salt, socker, peppar och ev lite torkad grönkrydda

Får helt enkelt blanda minst två varianter och blindtesta på min kille - han brukar ha bra smaklökar. Återkommer med resultatet!

Om man skivar tunt tycker jag saltslakning och upphettning är lite onödig. Ett visst krisp i kålen är inte fel.

Tänker fröken Dill
6
(Hasse sammanfogade detta ämne med en befintlig tråd om pizzasallad.)



Jag efterlyser recept på den allra godaste pizzasalladen, finstrimlad vitkålssallad av vintervitkål. Ska de vara vinäger i och i så fall vilken sort eller är det bättre med ättika? Sockrets vara eller inte vara? Kryddning? Ska kålstrimlorna hettas upp eller vara råa? Ni sitter säkert inne med svaret!!!
7
Funderar på att köpa en pizzagrill till jobbet. Vi har bara microugnar och de fungerar inte alls för att t ex värma pizza eller annat som ska vara frasigt, inte soggigt på ytan.

Den enda pizzagrill jag hittar som säljs i Sverige är den här:

http://www.pixmania.se/se/se/1703457/art/fagor/pizzagrill-mg-300.html

Erfarenheter? Tips?
8
Tack, jättefina, men jag behöver bara en kastrull och kanske en stekpanna. Har sett ICA:s serie som verkar gedigen och till rätt bra pris?
9
Adam Tenstas Palak Paneer
http://frkdill.blogspot.com/2010/04/froken-dill-i-vegetarisk-himmel.html
definitivt en festrätt även om man är köttätare!

Annars - Falafel med goda såser
Plock åt det libanesiska hållet, typ vinbladsdolmar, röror mm
Grönärtssoppa!
När det är säsong - nykokta kronärtskockor, majskolvar, sockerärtor mm med smör och flingsalt
10
Vad smart, den ska jag testa!
11
Råvaror, halvfabrikat / Najadlax
2011-11-16 09:49
Jag svårgillar najadlax, lax som är både kallrökt och gravad, men var kan man köpa den i Stockholm?
12
Jag ska snart byta ut min gamla spis mot en modern induktionshäll. Ett problem är att alla mina teflonkastruller är i aluminium och därför inte kommer att fungera på den nya spisen. Jag skulle vilja ha förslag på snygga och prisvärda teflonkastruller som är inpassade för induktion.
13
Alla jag testat tidigare har varit jättegoda, men den senaste, Köttfärsbiffar med svampsås och persiljerotsmos var en stor besvikelse. Smaklöst!
14
Syrat fläsk, spännande!
Själv har jag gjort underbar surkål i år. Vi frossar till hemgjord korv. Tidigare har jag syrat både morötter och gurkor med gott resultat. Absolut dags att blogga om det, fast ett problem är att just surkålen inte direkt gör sig så bra på bild...
15
För någon vecka sedan såg jag gås på en vanlig stormarknad, City-Gross Bromma, tror jag... Men det är förstås stor åtgång nu.

Är stockholmska och därför ingen gåsexpert. En gång har jag däremot varit på gåsmiddag hos en tvättäkta skånska. Så här tyckte jag att det var:

Svartsoppan; god sprit (eller var det vin i?), goda kryddor, äckligt blod som koagulerade sig - kan man göra den UTAN blodet?
Gåsen; god fast fet, underbar gräddsås, toppen till de rostade potatisarna. Inkråmet minns jag inte, åt man det? Har för mig att någon frossade på gåsens inälvor, men det var inte jag...
Äppelkakan; bland de bästa jag ätit!
Vinet; gott och rikligt = bra
De kan, skåningarna!
16
Jag skulle vilja lära mig en riktigt, riktigt bra plommonspäckad fläskkarré. Min mormor kunde tydligen och jag har en gång ätit en underbar variant på Stadshuskällaren...
Minns fröken Dill
17
Hjälp, västeråsgurkplantorna svämmar över!
Har ni några tips på hur man kan lägga in skörden?
http://frkdill.blogspot.com/2011/08/vasterasgurkor-och-en-efterlysning.html
Undrar fröken Dill
18
Å vad jag är kär i mitt nya köksredskap - en mandolin från Kyocera! Vansinnigt vasst keramiskt blad och skivar allt från lövtunt till några mm. Jag kan inte få nog av perfekta gurkskivor, morotsslantar, rädisor skurna på tvären o s v nu.
Vill inte göra reklam, men måste ändå tipsa om att denna prisvärda "bäst-i-test" mandolin finns på rea bl a hos Cervera nu.
19
Nu är de goda pakistanska mangosarna i säsong. Jag vill gärna använda dem till den thailändska efterätten "Mango sticky rice", sötsalt klibbigt ris och kokosgrädde till mangon. Jag undrar lite om strösslet. Rostade sesamfrön eller mungbönor föreslår internet, men jag har för mig att det som strösslades i Thailand var något annat. Jag minns det som små rostade risgrynsliknande fröer med stark mandelsmak. Någon som vet?
Undrar fröken Dill
20
Samma funderingar här. På något sätt vill man ha den traditionella matjessillen, färskpotatis och jordgubbar till midsommar. Gravad lax med hemlagad hovmästarsås vill jag också gärna ha. Fast i år äter vi nog de två första i mindre mängd, som förrättt, följt av något grillat. Där är vatiationsmöjligheterna stora men i år tror jag att det blir lamm. Hoppas ändå på någon slags jordgubbar, annars fungerar det kanske med körsbär, nektariner, grädde och vaniljglass överströsslat med rostad flagad mandel?
Tänker fröken Dill

Annonser

Powered by EzPortal