Att tina djupfryst - hur?

Startat av Kari, 2008-02-19 13:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Hur tinar man kött bäst? I mikron, på diskbänken, i vatten eller kylskåpet?

Vi tänker oss två scenarion, köttet ska tillagas dagen efter och det inte är brådis.
Det andra är snabbast tänkbara, helst på någon timme.

Vad är bäst?

Hasse

Tumregeln är: Frys in snabbt, tina långsamt. Du ska alltså tina köttet i kylen.

Om det är bråttom, så tinar jag i ljummet vatten. Men då har köttet en tendens att släppa en massa vätska, så det blir inte bra. Att tina i mikron blir inte heller bra, enligt min erfarenhet. Köttet har en tendens att bli tillagat på ytan, även om man kör mikron i upptiningsläge.

Slutsats: Tina i kylen. Om det är bråttom, köp färskt kött!

Andreas

Håller helt med Hasse, men det hade varit intressant att veta var gränserna går - nånstans måste det så att säga finnas en optimal upptiningskurva där man förlorar förhållandevis lite vätska. Hur mycket vätska (vikt) förlorar man om man tinar upp en köttbit på exempelvis 1, 2, 4, 8, 16 respektive 24 timmar?

Och nä jag har inte tänkt göra det experimentet själv, se det som en utmaning till er andra! :) (Fast det finns förstås redan nån infrysningsforskare på Nya Zeeland som gjort detta.)
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Om man ska snabbtina gör jag det i kallt vatten jag tycker att det går snabbare.
Varför? Vet ej. Det är som när det kliar på näsan man kliar men varför gör man det? Reflex? ;)
Men det finns svar på detta ANDREAS kan du kolla?

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Rolf, i kallt vatten går det snabbare än vad då? Jag förstår inte.    ???

roffekock

Matforum är bäst

Hasse

Aha! Men jag kan inte få in i min fysikaliska världsbild varför det skulle gå snabbare i kallt vatten jämfört med ljummet. Fast å andra sidan så begriper jag inte heller varför det kliar på näsan.     :D

Andreas

Hasse: Jag tror det kliar för att huden är torr eller har en beläggning av något som irriterar dina hudreceptorer och så skickas signaler till din hjärna som gör att du upplever att det kliar. ;)

Håller med om att det låter orimligt att det skulle tina snabbare i kallt vatten men det är så klart ett skonsammare sätt att tina enligt det Hasse skriv först här i tråden om "längre tid är bättre".

Fast å andra sidan - djupfrysningsbyrån har en sida om upptining http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/upptining.html Där står att man inte ska tina i oöndan och att man kan skicka ner lösfrysta grönsaker direkt ner i grytan och "Likaså kan kött- och fiskprodukter läggas direkt i stekpannan eller stoppas in i ugnen. För panerade och vissa andra produkter är upptining direkt olämplig."

Och när jag tänker efter gör man tjälknul genom att stoppa köttet direkt i ungen från frysen.

Direkt från frysen i stekpannan eller ugnen - det innebär ju snabb upptining... hur går det ihop?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Men du menar väl inte att 45 års praxis skulle ljuga. Om du nu ser dej omkring lite ska du finna att kallt vatten fördras överallt,det måste väl ändå betyda något.
Tack för din redogörelse av näsans små egenheter. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Chrrr

Att det skulle gå snabbare att tina i kallt vatten än i varmt faller på sin egen orimlighet.

Experiment: Lägg fruset kött i ljummet vatten. Efter en stund är vattnet kallt. Den värmeenergin har väl till största delen gått till köttet.

Vad är det för 45 års praxis du hänvisar till?

Skaft

Man tinar långsamt för att bevara kvalitén på köttet.. därför är kallt vatten att föredra... Det går däremot snabbare att tina med varmt vatten.

Måste tyvärr meddela att motsatsen är en myt.

MVH

Skaft

siggetomaten66887

det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)

matbenn

Citat från: siggetomaten66887 skrivet 2013-06-10 21:29
det bästa är och bäst samt lättast, släng frysta köttet direkt i stek pannan ,har du inget smör ta vatten ,men aldrig margarin ,det gör att proteinerna blir till maskar .hehe 8)


Tack sigge. :)

webguide

Bäst av allt, frys aldrig in köttet till att börja med, så slipper du tina det! :)

Hasse

Men allvarligt talat, fruset kött direkt i pannan? Jag är ytterst tveksam till denna metod, för att uttrycka mig milt.    ;)

matbenn

Jag misstänker ironi. Men är inte hundra. :)

Julle

Jag ska tina grillade rostbiffstekar som väger ca 1,6 kg styck. Imorgon ska jag skiva dessa och göra exotiskt fat för fest till lördag. Hur gör jag det på bästa sätt? Kan jag lägga fram dem över natten så de är tinade fredag morgon? Tacksam för svar!

webguide

Anledningen till att inte tina i varm atmosfär, t.ex. i rumstemperatur eller i jummet vatten är att då kommer livsmedlet att befinna sig relativt lång tid i det temperaturspann som är gynnsamt för bakterietillväxt. Om man tinar i varm atmosfär så skall livsmedlet tillagas så snabbt som möjligt efter att det har tinats. När det gäller sous vide så går det bra att lägga det frysta livsmedlet direkt i vattenbadet.

Om man tinar i kallt vatten eller i kylskåp (vid 4-5 grader C eller lägre) så kommer livsmedlet aldrig upp i den temperaturzon där risken för bakteriertillväxt är som störst. Det är orsaken till att man tinar livsmedel långsamt.

Andreas

När jag ser den här tråden igen så kommer jag ihåg att det kom nyheter om detta för ganska många år sen som gick ut på snabb infrysning och snabb upptining för att behålla så mkt vätska som möjligt i köttet.

"SIK har testat vad som händer med köttet vid infrysning och upptining vid olika hastigheter. Frys in snabbt och tina upp snabbt för att få ett saftigt kött! Så kan man sammanfatta resultatet av våra tester. ...Låt det frysta köttet tina i kallt vatten. ... berättar Dan Melin på SIK."
https://jagareforbundet.se/arkiv/viltmat-old/tillaga-vilt/Dan-Melin-de-senaste-ronen/

"Tina köttet i kallt vatten! På så sätt blir köttet saftigare och godare. Samtidigt hålls bakterietillväxten nere. Många konsumenter tror att köttet mår bäst av att tina långsamt i kylen, men det är en myt... När man fryser in och tinar kött är det bra om det bildas så små iskristaller som möjligt. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas..." https://www.svensktkott.se/aktuellt/nyheter/tina-kottet-fort-battre-kvalitet/
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal