Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2012-06-08 17:00
Den finska kokerska som gjorde vår "kottesill" använde ättiksprit, lika delar socker som vatten + så många granskott (plockade strax innan midsommar) så att det blir snyggt i burken. Så här kanske?

210 g urvattnad skinnfri sillfilé (1 burk inläggningssill 420 g med lag)

LAG:
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 dl granskott (?)

Koka upp vatten o socker. Låt svalna. Tillsätt ättiksprit, sill i bitar o granskott. Låt stå en vecka. KAN vara ett bra recept ::)
Skrivet av muttern
 - 2012-06-05 11:36
Har letat febrilt efter ett recept på "kottesill", är det någon som kan hjälpa mig? Jag gillar att experimentera i köket,
och att smaksätta med varor från naturens eget skafferi låter intressant.
Skrivet av Krista
 - 2009-05-13 09:18
Var försiktiga med era granskott bara, det kan gå illa...
Skrivet av roffekock
 - 2009-05-05 22:32
I natt när jag var ute och spanade efter Grisar (vilda)såg jag att skottena var fint på G.

Såg jag grisar? Ja normalt finns det stora flockar av olika storlek,men i natt såg jag bara en stor Galt som såg respektingivande ut. OT men nog så viktigt.

/rolf
Skrivet av ena
 - 2009-05-05 10:41
Jag har växt upp med att granskotten heter granstruntar *s* vet inte varifrån det ursprungligen kommer men det tar emot att säga granskott  :-[
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-05 08:40
Granstruntssaft är det något slags förvrängd granskottssaft? :)

Hmm undrar hur långt borta våra granskott är, måste ta mig en titt...
Skrivet av ena
 - 2009-05-03 12:48
har plockat årets första granskott idag :) så nu står de o drar o brännvin... imorgon blir det nog en vända till, ska ha lite Granstruntssaft också... o så lite syltade... o några i frysen *s*
Skrivet av agnetasch
 - 2008-07-09 10:55
Just det Andreas, den här är det:

GRANSKOTTSSNAPS
Täck 8-10 rejäla granskott med brännvin o låt det dra en månad innan det silas av. 5-7 cl av essensen räcker till en liten flaska brännvin. Tillsätt ett par rågade teskedar socker o låt snapsen mogna minst ett par veckor(Lagom till kräftorna!)
Skrivet av Andreas
 - 2008-07-08 20:03
Jag hänger inte med riktigt, är det granskottsnapsen du skrev recept på tidigare du håller på att göra nu?

Tyvärr hann jag inte med granskotten i år, när jag väl kom mig för att plocka var det för sent... :( Nåja, jag fick mig en nyttig lärdom: granskott väntar inte på en, det gäller att passa på.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-07-08 17:41
Idag har jag silat av granskotten från första spritbadet. Det luktar starkt! Först tyckte jag den luktade malört men sen ändrade jag mig; pors luktar den här kottesnapsen. Ska nu spädas o mogna.
Skrivet av bryggens
 - 2008-06-06 13:39
Surblad = ängssyra.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-06-06 12:59
Vad är surblad ???

Granskottsdrickan kanske egentligen ska heta granskottssaft, med den sockermängden.
Skrivet av Andreas
 - 2008-06-06 11:03
Var ut en sväng igår för att kika på granskott. Först såg jag några smågranar med ganska få knappt centimeterstora skott. Sen såg jag en riktigt stor gran med mängder av 2-3 cm stora skott. Slutsats: det verkar snabbast och enklast att plocka sina skott från en riktigt stor gran. Tuggade lite på ett skott, tycker det smakar åt surblad.

Tänkte försöka prova din granskottsdricka Agneta men visst ska den spädas med vatten innan man dricker den? 1 liter socker till en liter vatten lät väldigt mycket annars...
Skrivet av agnetasch
 - 2008-06-05 10:11
Vadå fibrer, vad är det ???

Om man använder granskott i stället för tallstunt i snapsförslaget i Naturens läckerheter får man följande ful-gin:

GRANSKOTTSSNAPS
Täck 8-10 rejäla granskott med brännvin o låt det dra en månad innan det silas av. 5-7 cl av essensen räcker till en liten flaska brännvin. Tillsätt ett par rågade teskedar socker o låt snapsen mogna minst ett par veckor(Lagom till kräftorna!)

Ett alkoholfritt alternativ är GRANSKOTTSDRICKA:
C:a 2 liter
2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra
Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron.Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på plastflaskor o frys in det som inte går åt på en gång.
Skrivet av Kari
 - 2008-06-05 08:42
Agnetasch! Ful-gin ful-gin ful-gin!! ;D Glöm inte att ta bilder på Dig själv, innan, under, efter och dagen efter!!! ;D

Det som sticks är fibrer - fibrer ÄR nyttigt! ;)

Annonser

Powered by EzPortal