Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - lsjonsson

1
Nu har man haft kött i saltlag under tre dagar i för tora veckan o i lördags hängde jag upp ca 30 kg kött för torkning.
Det går åt ca 5-6 kg råkött på 1 kg torkat kött.

2
Den är fin den drinken! :) 8)
3
Ibland tar man sig en Norrbottnisk paraplydrink bestående av skogsstjärnan (hembränt). ;) 8) :)
4
Hej Maria & Victoria!

Ni har ju glömt en kategori i mina ögon och det är jägarkåren. Det borde finnas en enkät om jägare och hur mycket viltkött som dom äter och vad för sorts kött dom äter. T. ex älg, rådjur, vildsvin, hjortkött, skogsfågel o harar/kanin. Samerna äter ju väldigt mycket renkött. Jag bor i Kalix och jagar i en mindre by norr om Kalix som delas av Kalix älv.
Jag jagar älg och småvilt.
Hushållet består av 3 pers. (60 o 60 samt 22 år)+ en hund. Vi äter ca. 100 kg viltkött/år som är tilldelningen om man är med på alla älgar som fälls samt att man skjuter skogsfågel om tillgången är bra och sedan blir det bytesaffär med en kille från mellersta Sverige som är hemma o hälsar på sina föräldrar. Då byter jag till mig +10 kg vildsvinskött mot torkat älg- o renkött. Läs här i tråden så ser du mitt nick "lsjonsson".
http://matforum.se/index.php?topic=265.20
Även hunden får lite älgkött ibland till sitt foder och det är då mest sådant som blir kvar när man putsar köttet som stekar m. m.

Jaktlaget som jag jagar i är väldigt noga med att skära rent köttet från skottskador så att det inte kommer med några blyfragment i köttfärs el. andra delar av älgen. Det var en tanke bara på senaste tidens diskussioner från livsmedelsverket.

Det enda kött som köps är skinka och bacon och lite korv till korv stroganoff el. till någon annan maträtt. Måste ju byta/variera ibland.

Ni kan ju göra en enkät för jägarkåren och lägga ut den på jaktforum. Här kommer tre forum som är svenska.
http://www.jaktsidan.se/ipb/
http://forum.robsoft.nu/index.php
http://nordisktjaktforum.se/ucp.php?mode=login
Många är med i alla 3 forumen som medlemmar el. i alla fall 2 av dom.

Det var bara en tanke från mig och med tanke på den senaste tidens skandaler med hästkött i färdig mat, färgat kött (fläskfilé till oxfilé), m. m. så är jag väldigt glad över att jag är jägare för jag vet precis vad som finns i våra frysar. 
Kan även tillägga att vi är självförsörjande på bär (blåbär, lingon o hjortron samt ibland vildhallon) och fisk för större delen av årets förbrukning.
Sik från Kalix älv fångas vid håvning (lokal fiskemetod i Norrbotten) och sedan har vi en kille i jaktlaget från Gällivare som är kompis med några samer som fiskar o säljer fjällröding och där köper vi ca 12-15 kg som han har med sig ner till mig i samband med älgjakten. Han är f. d. kalixbo men jobbar i gruvan hos LKAB, Malmberget. Fjällrödingen är vacumpackad och klarar sig väldigt länge i frysen.
Sikhåvning från Kalix älv. http://www.youtube.com/watch?v=803JKdfmskQ
Det fiskas även med hjälp av notdragning efter sik i älven . http://www.youtube.com/watch?v=X0ePOMl-t4o

Sedan brukar jag köpa ca. 1 kg löjrom av en kompis som fiskar löja på hösten och det har vi som pålägg på knäckbrödmacka precis som ni äter prickig korv el. ostskiva på smörgås. Ibland har vi det till middagsbjudning.
Som ni säkert förstår så äter vi mycket vilt och fisk som är lokalt jagad el. fiskad så det blir inte mycket köpeskött el. fisk här i huset.
Visst köps det några paket med torsk och spättafiléer/år men det är inte många. Sikens storlek är ca. 5-6 hg rensad och äts ihop med tunnbröd o potatis och smör och är ungsstekt. Rödingen äter vi så också ibland o ibland ihop med fisksås av något slag.

Även dom grönsaker som vi köper som färskvara kommer härifrån trakten. Det är då speciellt tomater som kan odlas om här uppe året om.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7245832
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5376995
http://www.lokaldelen.se/foretag/Nikkala/649005/Norrskens+Tomat+Handelstr%C3%A4dg%C3%A5rd/
Skillnaden mellan lokalt producerade tomater och importtomater från Kanarieöarna är klart märkbar i smaken.
Visst kostar dessa lokala tomater mer än importerade men dom är väldigt goda. :)

Jag hoppas att det som jag har skrivit har varit av intresse.

OBS! Jag vill inte att detta som jag har skrivit inte ska ses som skryt på något sätt utan bara fakta på hur jag o min fam. äter o lever.

Foto på fjällröding.
5
Detsamma!

Här skiner med sin fulla styrka över oss i Norrbotten.
+3,6 i skuggan, blå himmel och en jättesol.

Fotot är taget idag på fm.
8) 8) 8)
6
Det väder som vi har haft sista veckan så har mitt torkat o det är perfekt i mitt tycke. Jag har plockat ner allt kött idag.
Helt tomt på ställningen. Nu är det bara att frossa av det som man ska ha kvar själv. ;D ;D ;D

Jag önskar er en Glad Påsk från ett soligt Norrbotten om dagarna! 8)
7
En annan falukorv som är god men som inte är med i testet är Nordcharks falukorv. :D
Jag tror att den ligger bra till, men man vet ju aldrig!
8
Torka kött o fisk är ju något som kommer från lång tid tillbaka och det som jag har lärt mig är att runt 0-gradigt o sol el. några plusgrader o sol är bästa torkvädret.
Mars har varit extremt kall i Norrbotten och över stora delar av landet men jag har sett på köttet som hänger på tork nu att det tar bra mycket längre tid än vad det gjorde förra året. Vi har haft den ena natten efter den andra med nattemp. på mellan -15-25 grader och det är inte normalt ens för Norrbotten den här tiden på året.
Samerna har ju torrt o soligt när dom torkar kött o fisk i fjällvärden.  :)
9
Citat från: JonathanJa skrivet 2013-03-16 20:57
Kan man torka inomhus? Bor i Trelleborg men inser att vi har för hög luftfuktighet, så borde man inte kunna torka i ett kontrollerat svalt utrymme?


Vet ej. Kanske i norra Sverige. Det ska ju vara torr luft när du torkar kött o några minus om nätterna o några plus på dagtid o gärna soligt o torr luft.
Köttet ska ändå på norrsidan.

Du kan ju soltorka kött men då får du ha en eld i mitten med en ställning runt om elden byggd på 3-4  slanor som blir som en kåta i form. Ca 1 m ovanför backen så bygger du en ställning som du fäster finmaskigt kycklingnät i vågrätt läge som du lägger köttet på o håller igång elden i mitten.
Såg detta i ett av Ray Mears program. Det var en indian som visade honom det. Jag minns ej vad programmet hette men det var intressant.
10
Plättar, hjortronsylt o gammeldags vaniljglass. 8)
11
Idag har man provsmakat lite av köttet som hänger på tork. Lite mjukt och rött invändigt så det får väl hänga en vecka el. två till innan det är mörkt o fast rakt igenom.

Snittet syns på det nedre fotot men det smakade salt och bra annars. :)
12
...och nu hänger även drygt 5 kg älgkött på tork yttre raden till höger. 8)

14
Jag äter det, men det här köttet är beställt av sörlänningar som inte har samma väderförutsättningar för att kunna torka kött som vi här i norr.
Vi har ju torr luft jämfört med sörlänningarna som har en fuktigare luft.

Detta är ju renkött som jag har köpt av en jaktkompis i Kalix koncenssionsamby. http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncessionsrensk%C3%B6tsel

Jag äter det och det är väldigt gott faktiskt till en kopp kaffe el. en kall öl.
Jonsson fredags-, lördags-, bjud- o jaktgodis.  8)
15
Idag har man hängt upp 13 kg renkött på torkning i minst 3 v och åt veckan hänger man upp ca. 5 kg älgkött på torkning.
8) 8) 8) 8) 8)
16
Hej!

Jag vet inte hur det går, men det går bra att torka vildsvinskött direkt.
Ta bara bort senor och fetthinnor runt köttet så att det blir lagom stora bitar och så att saltlagen sugs in i köttet.

17
F*n vad gott det ska bli med plättar, hjortronsylt, glass o grädde.      :D :D :D :D :D

1 kg hjortron i kastrullen på kokning. :)
Igår fick man frossa i hjortronsylt. Mmmmmmmmmmmmm! :) :) :) :) :)

Det finns hur mycket hjortron som helst på myrarna här uppe i år. :) :) :) :) :)

Ingen rädd för björnen här inte. ::)
18
Citat från: Gabby skrivet 2012-04-24 00:08
Jag tycker att det verkar riktigt svårt att lufttorka kött. Kan man lufttorka fisk?

När jag sökte lite runt på webben så hittade jag denna bloggen iaf:
http://hertigenavmakrill.blogspot.se/

Han gör någon slags variant på pancetta där, det ser väldigt enkelt och gott ut.
Undrar bara om man vågar sig på något sådant hemma, jag är ju inte riktigt van vid sånhär extrem version av långkok.


Det är inga svårigheter alls med att lufttorka kött ute.

Här har du min tråd på ett jaktforum.
http://www.jaktsidan.se/ipb/topic/3202-saltlag-foer-torkning-av-aelgkoett-med-bilder-nu-ocksaa/
:)

Ja, man kan lufttorka fisk också!
Fråga hur dom gör i Nordnorge runt Lofoten.

Här har du många länkar!
http://www.google.com/search?btnG=1&pws=0&q=torka+fisk%3F

Lycka till! :)
19
Nu är nästa etapp i gång.


Ca. 9,5 kg kött indränkt i saltlag.




Jag använder mig av steksnöre och en svampkniv när jag gör snittet i köttet där jag trär igenom snöret för upphängning.

Nu hänger köttet längst in under carporten i norrläge.



Nu är det bara att låta processen ha sin gilla gång i ca. 3 veckor.
Allt beror på vädret. :)
20
Nu är årets kött för torkning lagt i saltlag och där ska det ligga i 3 dygn. Allt enl. receptet från tidigare inlägg från mig. :)
På sönd. fm. hängs det ut för torkning. :)

Annonser

Powered by EzPortal