Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

21
Äventyret har börjat :)
Men bilder får vänta, ett köttstycke på en skärbräda säger inte så mycket, likaså med en köttbit på grillgallret.

Mitt lokala stora Coop har nu brisket i sitt sortiment, problemet är att mästerstyckaren gladeligen har skivat upp den i skivor om 2-3cm och saluför den i tråg. Som jag gissar så behöver den tillagas hel för att bli god, att försöka långgrilla en sådan skiva är nog dömt att misslyckas.

Köttet är putsat, kryddat och har rökts vid 75° sen igår kväll, nu. på morgonen har jag höjt till 120°, köttet ska dänkas med äppelcidervinäger och vatten (50/50) var 30 minut tills innertempen kommer upp till 70-75° då ska den viras in i papper och läggas tillbaka i grillen. Höja till 135° och vänta tills innertempen når 90-95°.

Mycket att göra idag :)
22
Tids nog ska jag nog få till något  :)
Blir eventuellt till helgen, då ska köttbiten rubas och läggas i grillen på fredagskvällen och rökas vid 80-85° över natten, därefter ska den långgrillas på 125-135° tills innertempen är runt 70-75°, sen ska den slås in i papper och läggas tillbaka i grillen tills innertempen är 90-95° och slutligen vila i några timmar innan tranchering.

Min köttbit är rätt liten (den är bara hälften så stor som recepten säger) så jag får nog vänta med att lägga in den på kvällen. Risken är nog annars att den torkar ut på natten. 6-7 timmar rökning är nog med råge vad som behövs.
23
Nu kan jag inte hålla mig längre, det är hög tid att grilla en brisket  :)
Har trålat youtube på filmer om hur man kan göra och bestämt mig för att testa. Det blir en köttbit på 2,6kg som ska ligga i grillen i runt 10-12 timmar så jag får ju hoppas på att det blir gott.

Har en pelletsgrill så egentligen är det fusk att grilla så länge, man startar grillen, sätter önskad temp på vredet och lägger i köttbiten. Sen kan man änga sig åt annat  :)
24
Där jag bor har vi ynnesten att ha 4st olika coopbutiker, knappt 18 000 invånare så det är rimligt tätt mellan butikerna.
Det jag kan bli lite förundrad över är att alla butiker har sina egna priser, samma vara kostar olika beroende på vilken butik man besöker. Som exempel så kostade svensk nypotatis 49,90/kg på stora coop senast jag var där.
25
Var inom nya Extrabutiken och köpte lunch, då såg jag detta fantastiska erbjudande.
Att man kan spara 260:-/kg på potatis är otroligt :o
Känns lite som buffel och båg att säga att ordinariepriset är 349:-/kg
IMG_3483.jpg
26
Min ärade sambo (som är diabetiker) köpte en sockerfri chokladsås som inte går av för hackor vad det gäller E-nummer.

I innehållsförteckningen finns det inga men av 20st ingredienser kan 14 st skrivas som ett E-nummer istället.
Vad sägs som Karboximetylcellulosa? Heter E466 på enumriska. Eller kanske Natriumvätesulfat, den kan också heta E514.
Blir det verkligen bättre om man skriver ut namnen i klartext istället för E-nummer?

IMG_3479 (3).jpg
27
Är väldigt nöjd med den, det går åt mycket mer peppar numera :)
https://mannkitchen.com/products/the-original-pepper-cannon-pepper-mill
28
Sista paketet prinskorvar från frysen blev uppäten igår, korvarna höll sig bra den här gången. Men förra året blev inte lika lyckade, visst dom var goda de första 2 veckorna men sen smakade dom frys.
29
Det är bara att erkänna att man är nörd när man blir alldeles varm i kroppen av att vrida på en pepparkvarn  :)

Vilken kvarn!!

Har en Peugeot innan men den är inget jämfört med den här kvarnen, har haft problem att hitta pepparkorn som kvarnen kunnat krossa. Men PC verkar krossa vad man häller i den, och till den krossningsgrad man vill, direkt.
30
Till Thanksgiving (eller kalla det hellre en kalkonmiddag med barn och barnbarn) inköptes det prinskorv som backup om köttet inte skulle falla de yngsta i smaken. Dessa blev aldrig tillagade men hittades efter några dagar i kylen och stektes på. Ingen rolig upplevelse, konsistensen var som slät pastej och smaken var liknande, väldigt slätstruken  :(

Desto roligare nu när julens prinskorvar ligger packade och klara inför högtiden, smak och konsistens är som den ska och det blev även några paket som kan ges bort till behövande i vänkretsen.

Har haft prinskorv som julgåva på firman några gånger och en del kunder har redan frågat om det möjligen blir några i år.  :) 

Hemgjord korv är lyx!!

Glömde ju bildbevis  :)

IMG_3352.jpg
31
Hittade hur man tillagar potatis i sand i en Tandoor (borde funka lika bra i en wok) på youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=qpvTdHxnMQ4
Kommer jag bara ihåg det så ska jag prova till våren/sommaren nästa år, kan nog bli rätt gott.
32
Kan inte riktigt bestämma mig för om det är bra (mindre plast och smidig hantering) eller dåligt (hoppressad färs)

Hur ska man få färsen smulig när den ligger packad i en plastkorv om man vill göra köttfärssås? Om jag ska rulla köttbullar är det inget problem men köttfärssåsen blir inte så kul om färsen är i större eller mindre klumpar. Den blir inte lika lätt finfördelad som när den köps i tråg eller lösvikt.

Eller får man köpa färs i olika förpackningar beroende på vad man ska laga?
33
Om kräftorna står framme någon timme kan nog kvitta, kanske inte så lyckat om man ställer dom i solen men dom lär inte bli dåliga för att dom håller 15-20°

Gott blev det iaf  :)

Sökte på tillbehör kräftor för att få lite inspiration och hittade vispad creme fraiche med rom, citronzest och krasse. Friskt och gott som alternativ till majjo. Lökfocaccia med lök och västerbottenost satt också som en smäck till.
34
Det börjar bli dags att äta kräftor och något jag aldrig funderat på är om kräftorna ska vara kylskåpskalla eller lite ljumma när man äter dom.

De godaste kräftorna jag ätit har ju varit nykokta och lite tempererade, vilket iofs är en annan liga än köpekräftor smakmässigt.
Fick frågan om man ska ta fram kräftorna någon timme innan det är dags, men jag vet inte om det gör någon skillnad.
35
Jag köpte ett rengöringsmedel på Snabbgross som heter Rent Grill&ugn som är helt sanslöst effektivt. Verkar finnas att köpa lite varstans.
Löser lätt upp inbränt fett från glasformar och ugnsplåtar.
36
Har kanske hittat en möjlig anledning till varför det händer.
Laxen odlas vanligtvis i Norge, men om det är för dyrt att rensa den i Norge skickas den glatt till Kina, och för att laxen inte ska bli dålig fryser man den nog. Sen tinas den och rensas och fryses igen innan den skickas tillbaka.
 
Lite beroende på hur snabb nerfrysningen är skadas nog cellväggarna och fisken släpper olja.
Inget man märker när man steker eller kokar den men just kallrökt är känsligare.

Att det kan ske med "färskt" billig lax kan nog också bero på om den varit fryst vid något tillfälle.
37
Är bara alla tillsatser behandlade ska det nog inte vara några problem. Rå lök går ju bort och ströbröd kan väl innehålla diverse mögelsporer som man gärna vill ta dö på relativt snabbt.
Mjölk och kryddor borde funka bra, den ena är pastöriserad och den andra är väl gasad eller strålad för att få hållbarhet.
38
Rökningen gick bra så jag är nöjd.
Nu ska fläsket ligga till sig i smörgåspapper en vecka så smaken sätter sig, sen ska det frossas  :)

Kommer att kunna kallröka ett bra tag till, har ett hemmabygge som inte genererar värme. Jättebra att kallröka i, mindre bra att varmröka med  :( Värmekällan har givit upp, använde en spisplatta.
39
Nu i pandemitider låter Axfoods grossistbutik (Snabbgross) privatpersoner att handla, får lite dåligt samvete när jag är där för jag tycker det är skitroligt att botanisera bland varorna :)
Stora rejäla förpackningar till fjantigt låga priser. Visst, en burk på 3 kg med strimlad bambuskott kan vara lite ohanterlig men när den kostar 30:- + moms, kan jag inte låta bli. 
 
Har investerat i sidfläsk till bra pris och lagom storlek (2-3kg). La sidorna i saltlake i mitten på mars och hade glömt bort dom men idag ska det kallrökas bacon. Förra omgången blev lite väl salt men den här gången är sältan som jag vill ha den.
40
Är glad för oliver men kan inte svara på varför jag inte funderat på att ha på det :)
Får se hur det landar, 2 st köttbottnar ligger iaf nu i grillen.

Annonser

Powered by EzPortal