Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

41
Ja det har blivit en hel del beige mat den senaste tiden.
Men där är ljus i tunneln, vill nog påstå att jag känner både sälta och sötma idag. Ser därför framemot att få laga både det ena och det andra framöver.
42
Ingen fara, jag mår bra men det är väldigt tråkigt att laga mat och äta  :(

Menyn den senaste veckan mest bestått av rätter typ
Stuvade makaroner och falukorv
Svampsoppa
rotmos med fläsk
Potatismos och korv
Dvs maträtter som inte kräver speciellt mycket av mottagaren. Men nu börjar inspirationen tryta.

Höll på att smaksätta en sås till revben när jag upptäckte smakbortfallet, "de var väl fasen varför jag inte får till det" men det var ju inte att såsen var smaklös  :)
43
Har nu tyvärr fått ta del av att vara utan smak och luktsinne helt eller delvis. Smaken är inte helt borta men allt jag äter har en metallisk ton, saltar jag maten på tallriken smakas sältan men även den med metallisk bismak.

Texturer av olika råvaror har därför fått bli ett av sätten att få någon form av upplevelse när det är dags att äta.

Men, finns det något annat man kan göra?
44
Nu är problemet löst.
Invandrarbutiken hade så nu är jag trygg  :)

God jul
45
Invandrarbutiker är en guldgruva, men jag trodde att muskotblomma inte skulle vara speciellt svår att få tag på. Men utbudet blir bara sämre i de vanliga butikerna.

Jo, jag bor inte så långt från Borgeby, händer lite då och då att jag beställer där ifrån men har aldrig varit där irl. Det börjar väl bli dags för en beställning.
46
Har kommit över svamp till rimligt pris så det var tydligen dags för att göra mer soja. :)

Mängden svampvätska översteg vad mina grytor klarar av så reduceringen fick bli i 2 omgångar. Första blev som förväntad men andra blev grumlig. Förmodligen för att muskotblomman bara räckte till den första omgången och jag använde riven muskot istället till den andra.

Vill därför gärna ha kryddor hemma, jag vet ju sällan vad som ska tillagas när andan faller på så idag har jag försökt köpa muskotblomma. Det finns inte längre!!!
Mataffärerna blir fattigare och fattigare på kanske lite udda saker. Stora Coop i tätorten har inte ens grovsalt i större förpackning!
Fattigt.
47
Intressant trådnamn
Jo, jag vill gärna undvika andningsförlamning. Kan nog erkänna att det är något jag gör var dag :)

Artikeln som det hänvisas till gav väl inte speciellt mycket nytt i ämnet, det är rätt många "kan" i den. Men det är förvånansvärt mycket information om diverse grönsaker, kan det vara så att intagen av dessa har ökat och då eventuellt skapat ett problem?

Om det är något jag ska göra så är det nog att minska på mängden vitkål som intas.
Har ingen aning om varför men vitkål är väldigt gott.
48
Det blev lite som ditt förslag, Skivor som blev panerade till lunchlådor och några hela bitar som jag frös in. Förvånansvärt gott kött.
49
Har blivit kund hos en grossist och storlekarna på köttstycken och förpackningar är mycket lockande.
Bl a kunde jag inte låta bli en hel kotlettrad, 6dm lång och 4kg tung.
Så nu står jag här med denna köttbit och funderar på vad som kan göras på den.
 
Det lär bli några middagar men ska den tillagas innan eller efter den frysts?
Givetvis i mindre bitar men vad funkar bäst?

Det slank även med en paket kalvgrytbitar (2,5kg) som har blivit dillkött. Den tänker jag frysa in i portionspaket.
50
Citat från: agnetasch skrivet 2020-10-25 05:41På Saigon Food finns djupfryst kassava, både rå och kokt. Kan det vara användbart?
Lyllos dig, har letat runt men inte hittat frusen Kassava, får köpa färsk som jag själv kokar och fryser in så det finns när suget blir för stort.
Det tråkiga med det är att man inte ser om roten är dålig eller ej innan man delar den. Frusen låter väldigt bra.

Citat från: Andreas skrivet 2020-10-25 08:52Det borde väl vara användbart såvida det inte blir några märkbara smak-konsistens-förändringar av djupfrysningen? Men det borde kanske inte bli det på något som tål att kokas timtals.  :)

Fast i artikeln jag länkar till ovan står "På Livsmedelsverket har man tagits lite på sängen när det gäller kassava. Därför finns det inga officiella rekommendationer angående grönsaken." - det låter ju inte som att det finns några begränsningar?

Men Kassavarot är ju knappast något nytt i Sverige, vill minnas att det funnits iaf 20-30 år. Har gått och klämt på dom många gånger genom åren innan jag köpte min första.

Funderade på hur man skulle beskriva skalet, det är mer som bark än skal.
51
Skulle gissa att de giftigaste varianterna inte får säljas i Sverige. Diskuterade dock Cassava med en från Tanzania en gång, han menade att det var viktigt att skala roten på rätt sätt, annars fick man med sig bitterämnen från skalet. Kanske det som hänt.
Har sedan dess skalat med metoden att bryta loss skalet, då lossnar skalet rätt så lätt och inga skalrester blir kvar på roten. Det blir ett rätt så tjockt skal, 1-1,5mm när man gör så.

Har hittat en butik som har bra kvalité på sina grönsaker och har redan förköpt mig där några gånger. :o
52
Det är definitivt laxen som är problemet, inte att den varit fryst. Senaste sidan som rökts är fast och fin. Den smakar dessutom bra vilket alltid är trevligt  :) 
53
Vill minnas att jag skrivit om det tidigare men hittar det inte.
Pommes av Kassava är en hit, smakar väl inte så mycket men konsistensen liknande wienerbröd och lika frasigt är tilltalande. Största problemet är att få tag på bra kassava, är det svartprickig när man delar den är det bara att lämna tillbaka den till butiken för då är den bitter och mer eller mindre oätlig. Men det verkar som att det är säsong nu.
Skala och skär upp kassavan i lagom mumsbitar, mittsträngen som är brun är värdig ett gummibands egenskaper så den ska plockas bort, koka i saltat vatten, låt kallna. Det går utmärkt att frysa bitarna och använda dom senare.

Senast jag kokte glömde jag bort grytan så den småputtrade i gott och väl 3-4 timmar med resultat att vattnet nästan hade kokat bort. Förväntade mig en kassavagröt men bitarna var fortfarande intakta, så jag sköljde bara dom med kallt vatten och la upp dom på en bricka för att kallna. Frös in 3 påsar och fick en liten påse över som jag tänkte provfritera, den glömdes också bort i kylen. Hittade påsen efter ytterligare 1 vecka, luktade på innehållet men det luktade normalt och bestämde mig därför att testa att fritera bitarna.

Man kan tydligen behandla kassava nästa hur som helst  :o
Där var inget fel på på den.
54
Igår var det dags för årets första wokade nypotatis.  :)
IMG_2711 (1).jpg
Smaken har stor potential till förbättring dock, den första potatis smakar ju mest vatten.
Det blev 3-2-1 kamben och sparris till.
55
Hittade Hoppi´n John hos kultursmakarna. Mycket gott och väldigt mättande.
56
Det lutar nu åt att det blir champinjoner mellan karréskivorna när det är dags för ugnsberedningen.
57
Nya upptåg :)

Köpte skivad karré igår och tänkte bjuda på det som söndagsmiddag, men visst kan man väl göra något roligare än steka/grillad dito?
Funderingarna går kring att varmröka dom i grillen någon timme först och sen köra klart i ugnen i något som kan liknas vid helstekt späckad karré.

Skulle det funka med att varva karréskivorna med något som tillagas samtidigt? Om så, vad skulle man kunna använd? Rotsaker, potatis, kryddor, torkad frukt eller kanske någon grönsak?
Det första jag tänker på är nog kassler varvad med ananas på risbädd, men visst skulle det gå att göra något roligare än så.
58
Har funderat på att använda tryckkokaren men jag behöver veta när tungan är färdig så det får bli i vanlig gryta, då kan jag prova med en sticka utan alltför mycket arbete. Tungspetsen ska tydligen vara tuffast att få mör.
Återkommer när det är dags för nästa steg i beredningen.
59
Brinnande kärlek var ju inspirerande  :)
Mos, bacon och lök kan bara bli gott, undra om man kan blanda ner lite baconfett i moset för mer smak? Vill ju inte att något ska gå till spillo  ;)

Funderade kring att röka tungan också men tveka lite om att den nog behövde kokas först. Taget!
60
Ett kalvhjärta och en kalvtunga (Julklappen från barnen :) ) ligger nu i saltlag för senare tillagning. Tungan ska kokas och hjärtat ska varmrökas men eftersom jag inte tillagat någotdera är jag nyfiken på om någon har några tips gällande dessa styckningsdetaljer.
Tips och tricks emottages tacksamt.

Annonser

Powered by EzPortal