Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

561
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-30 10:54
Ja det är ganska hyfsat. Då är det väl i princip bara att ställa vattenkokaren 3 grader lägre än den temperatur du vill ha för bästa resultat? Finns det förresten någon angiven minimimängd vatten på din vattenkokare?

Den här baljan är mer en värmehållare än vattenkokare och tack vare termostaten finns det inte en minsta mängd angiven. Du har säkert sett sådana på restauranger med kaffe i.
Javisst går det att ställa vredet lite lägre än önskad temp, blir nog lite gissande i början bara. Men framför allt jag ser denna gryta som en enkel lösning på långkok á 3-4 timmar på 80-85°.
562
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:51
Inom vilket område går temperaturen att ställa på den?


Nu har den kommit och jag har kolla hur bra/dålig den är på att hålla temperaturen.
Ställer jag vredet på 50° slutar den värma vid 52° och sen pendlar den mellan 50-53°. Det är samma vid 70° så det är helt okej för mig :)
563
Jag fick? min kammarmaskin idag och oljan som följde med är vanlig mineralolja av typ hydralolja. Den ska väl bara smörja pumpen och vara någon form av backventil i pumpen så jag gissar att det inte behöver vara bättre olja för funktionens skull.
Att det förmodligen behövs livmedelsgodkänd olja av hygienskäl beror inte på att pumpen kräver det.
564
En del av optionerna var fulltecknade men det fanns fortfarande plats för mer pengar ;)
565
Som jag uppfattar det så kan man bara investera pengar i projektet via kickstart nu och på så vis få en när tillverkningen kommit igång.
Inga leveranser innan dec 2012 och internationell leverans mars 2013 enl hemsidan.
566
Nä, jag gör inte korv av ekonomiska skäl och javisst smakar korven gott trots att köttet är från danska och tyska grisar. Har faktiskt dålig koll på om grisarna har det så mycket bättre i Sverige än någon annanstans.

Hade det funnits en markerad smakskillnad på billigt svenskt och dansk kött hade konsumenterna nog varit mer selektiva i sitt inköp, men att jämföra karré från Danmark för 29.90/kg och svenskt för 79,90/kg är inte rimligt. Tyvärr så smakar inte det svenska köttet dubbelt så mycket kött och då väljer man det billigare alternativet.

Ska jag grilla väljer jag helst karré från vår lokala slaktare. Vilket kött! Men är det till korv så kan det kvitta för mig. 
En slogan jag sett på kött är "Närslaktat, om grisen själv får välja". Hade grisen fått välja så hade den nog helst skjutit på slakten så mycket som möjligt. Ja t o m hellre valt ett slakteri långt långt bort.

Egentligen är väl jag den stora förloraren i att göra korv, iallafall ekonomiskt. Minst hälften brukar ges bort till vänner och bekanta.
567
Det eller tyskt, det är sällan att det är något som ICA har i sitt ordinarie sortiment och som har nersatt pris utan det brukar väl mest vara lockvaror.

För att få någon form av ekonomi i att göra korv själv köper jag oftast karré för 29,90 och ändå blir råvarupriset runt 40:-/kg för mina prinskorvar. Det är sällan det finns svensk karré för dom pengarna.

Späcket är dock helsvenskt men det bero mest på att svenskt späck är det enda som finns att få tag på. (21:-/kg)
568
Min förbrukning av stark sås går i vågor, just nu har det blivit en hel del nachos med kryddig köttfärsröra, smält ost och just stänk av jalapenosåsen. Lägg sedan på majs, tomat och hackad lök när osten smält och avsluta med en rejäl klick creme fraiche så är lyckan gjord ;)
Den är annars användbar som vanlig krydda i diverse asiatiska rätter. Att den gröna såsen gått åt beror helt på min särbo som är helnöjd med smaken. Stark men inte spetsig.
569
Av erfarenhet kan jag säga att ingen av dessa håller för att doppas i vätska. :(
Det får inte komma vätska ner i röret där sladden går in, nu är det ingen ko på isen om det händer för man kan torka ur den i ugnen om det bara är vatten. Några gånger, sen är det kört.
Kanske det är därför dom saluförs som ugnstermometer :D
570
Har hitintills gjort 3 omgångar mer eller mindre het Jalapenosås á 10 Jalapeno.

10 hackade Jalapeno med frö (het) eller utan (stark), 2 vitlöksklyftor, 1/2 hackad gul lök och 1/2 tsk salt. bryn i 3-4 minuter i lite olivolja. Späd med 2 dl vatten. Låt sjuda i 20 minuter. Mixa ner allt till en sås, tillsätt 1dl ättika( White vinegar enl originalreceptet) styrkan på ättikan har jag dålig koll på men jag har använt 6%.
Den första starka (utan frö) har redan tagit slut så visst har det blivit det gott :)

Ett litet tips bara
Ha bra ventilation om ni gör det, för det blir rejält starka ångor när man sjuder såsen ;)
571
Cirkulerar den vattnet med hjälp av luft? Anledningen till frågan är att det bubblar rätt friskt omkring den på de få glimtarna man ser av den på filmen.
@ Webguide
Du har en av annat fabrikat, är du nöjd, hur cirkulerar den vattnet?
572
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:51
Inom vilket område går temperaturen att ställa på den?


0 till 100° enligt vredet men jag återkommer när den kommit och jag har testat.
573
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:45
Går alltså nomikun inte går att rengöra ordentligt?  :o Det vore rätt chockerande för något som används i köket.

Kollar du in den första länken (Kickstartslänken) så finns frågan ställd längst ner samt ett svar att den går utmärkt att tvätta med vatten med lite diskmedel.
Tvivlar dock på att den behövs diskas efter användning, möjligen avkalkas om den används här i Skåne.

Hur ofta behöver man diskar sin vattenkokare?
574
Jag är tveksam till att man verkligen behöver kunna reglera tempen på 0.1 grader noggrannhet. Visst, köttet blir bättre när jag kan kontrollera tempen, men hur mycket bättre? Jag tror inte att jag själv kan känna skillnad på ett ankbröst som blivit tillagat på 57° eller 58°. Det finns så många andra parametrar som inverkar också. Sen cirkulerar väl vattnet i grytan med hjälp av värmen från plattan.
Kunde inte låta bli att beställa en gryta, stora grytor är alltid användbara ;) Jag kommer testa hur bra termostaten egentligen är när jag får den levererad, och om den inte fungerar med tillräcklig noggrannhet så har jag andra användningsområde för den.
575
Krämig blomkålssoppa.
576
Tror inte att du behöver diska den. Inte om allt har fungerat iallafall ;)
Jag hittade dock en anvisning om hur man just rengjorde den på en av hemsidorna som avhandlar Nomiku.
Men det där med locket är nog inte helt genomtänkt, Det måste bli mycket värmespill och ånga i köket när man inte kan lägga på ett lock.
Tror du att man kan använda en vattenkokare i kolossalformat istället. Jag har hittat en 20L vattenkokare med termostat och element på 2500W för €69. Värt att prova :) Förvisso utan cirkulation, men om det inte fungerar får jag en gryta som fungerar utan spis ;)
577
Ring och snacka med dom, det är nog bara mängden olja som skiljer :)
Däremot skiljer det nog på vilken olja som används till pumpar för livsmedelshantering och den som är inom industripumpar.
578
Funderar att köpa en ny vakuummaskin själv, tycker att det är dags att uppgradera till kammarvarianten. På sajten där jag hittat maskinen i mitt liv finns också olja, då i 0.5L förpackning för € 6:90.
Men det är kanske lättare att handla i Sverige.
http://www.lowener.se/vakuumoljor.htm
579
Först trodde jag att det bara var en luftpump som gjorde att vattnet cirkulerade men enligt spec har den ett element på 750W och kan hålla rätt temp på 5 gallon= 19L vatten. Gasspis och en slev fungerar också, men inte lika bra i 24 timmar.
Sous vide är gott  :) Riktigt gott.
580
Jag vill ha en! Nuuuuu

Annonser

Powered by EzPortal