Kallrökt sillfilé?

Startat av Skogis, 2015-12-15 21:22

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Den kallrökta laxen är en hit, barnsligt enkel att göra men borde det inte gå att göra samma sak med sillfilé?
Köpte sillfilé idag och får nog sockersalta några och prova.

Efter en sökning hittade jag bara kallrökt sill på ett ställe, och det var på en delikatessbutik.

agnetasch

Vi hade en heldag med rökning av "småfisk" för ett par år sedan. Makrill o sill i hel form eller som filé gravades o lakades på olika sätt o varmröktes eller kallröktes.
Fileerna blir ofta lite för salta eftersom dom är så små. Kanske man ska röka dom osaltade o salta efteråt?
Den variant som vann var kallrökt, lakesaltad hel makrill. Gubbröra på den är en höjdare!
Men friskt vågat hälften vunnet. Ska bli spännande att höra om dina resultat :)

Skogis

Jag är väl mest rädd för att det ska bli för salt så i morse hällde jag av vätska från filéerna, spolade av saltet och hällde på friskt vatten istället. Det får bli konsistensen som avgör när filéerna är klara för röken. Får klämma och känna när jag kommer hem ikväll.

Har också funderat på vad du skrev om att röka först och salta sen, blir inte sillarumporna lite väl blöta då? Annars får man väl lakesalta, vilket jag iofs gör en variant på nu.

agnetasch

Till en laxstjärt på ½ kg använder man 1 tsk salt så till sillfiléer går det nog inte åt många saltkorn :)

Skogis

Sillarumporna har fått ligga till sig i kylen över natten och är just nu i röken. Konsistensen är bra och lukten likaså, men sältan har jag inte vågat prova ännu.

agnetasch


Skogis

Sälta blev riktigt bra, sill har ju en mer distinkt smak än lax så smaken är nästan som om det är annan sort av kallrökt lax.
Nu får det hittas på en gravsillssås, några förslag?
Bildbevis kommer.

Skogis

Det lutar åt någon form av rödlöksröra, kanske syrlig. Va tror ni?

agnetasch

Smetana och picklad rödlök, separat.

Skogis

Hade varken picklad rödlök eller smetana hemma (pinsamt men sant) så det fick bli det som fanns.
Tunnskivad lök i röbetslag och creme fraiche.

Helt klart ett lyft smakmässigt!


Är man snål får man ut skivor till 2 mackor på en filé.

Tyvärr är sillsmaken rätt markerad, funkar utmärkt med det syrliga till men jag tror att detta äventyr slutar här.
Har även provat att kallröka torsk, det blev friskare i smaken, men inte lika bra som lax.

kurt

Hälleflundra kan man hitta kallrökt. Kanske man kunde lägga in den kallrökta sillen i typisk sillinläggning och bara ha rökningen som en smakkomponent?

Skogis

Taget!
Provar nog hälften med klar lag med lök och andra hälften med creme fraiche och örter.

Skogis

Gott!


Det blev inte örter, det blev lite av en gubbröra med lök, ägg och Creme fraiche. När jag luktar på den kallrökta sillen luktar det böckling :) Iofs inte så konstigt eftersom det är just rökt sill.

Skogis

Hittade burken till vänster längst in i kylen idag. Otroligt nog var den fortfarande ätbar/god efter 5 månader. Smakade på den och hittade inga felsmaker men slängde den ändå eftersom man är lite feg.
Inlagd sill har inte den hållbarheten vad jag vet men tydligen har rökning en stor inverkan på hållbarheten.

agnetasch

Det blir väl lite av hängslen o livrem med inlagd, rökt sill. Torka den också så har du en mumie i kylskåpet  ;D

kurt

I klar ättikslag så håller den nog utan problem i 5 månader

"Sill i klar lag

En öppnad glasburk med sill kan hålla sig i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen helt."

http://www.falkeskog.se/sillinlaggningar

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal