Rökt älghjärta-tips tack

Startat av helfgren, 2008-08-17 14:57

Föregående ämne - Nästa ämne

helfgren

Hej .

Håller just på och röker ett älghjärta , men jag undrar om det är någon som har erfarenhet av att göra det .
Jag provar med en saltlag på 9 delar vatten och en del salt , det har legat i denna lag 3 dagar och jag tänkte röka det till 70 grader.

Återkommer med hur det blev

MVH// Henrik
Carpe diem

helfgren

Kan bara meddela att hjärtat vart kanon bra , lagom salt och bra med röksmak . Det tog ca 6,5 timmar . Passade även på att lägga in en rulle från älg och även den vart kanon bra.

MVH// Henrik
Carpe diem

agnetasch

Hur i fridens dagar lyckades du med rullen? Jag tycker aldrig den tråkiga biten kan förvandlas till något gott (möjligtvis Sjömansbiff)

helfgren

Hej !

Jag gjorde rullen så här  : saltade den med saltlagen jag skrev överst , sedan använde jag även en spruta att salta den med inuti .
Den fick ligga i 3 dygn i detta och sedan in i röken . Det viktiga är att man tar ut den från röken när den nåt 58 grader i mitten.
Funkade fint och vart riktigt saftig och gott .


MVH// Henrik
Carpe diem

agnetasch

Citat från: helfgren skrivet 2008-08-18 09:47Det viktiga är att man tar ut den från röken när den nåt 58 grader i mitten

Skulle tro att det är där det brister i mannens hantering av "rull-eländet" ;D

RökstaRoffe

Jag röker Älghjärta på följande vis:
Saltlag: 4 liter vatten, 4 dl havssalt, 2 msk socker. Jag börjar med att putsa bort blodkärl och dyligt och lägger sedan hjärtat I kallvatten och låter det bloda ur ordentligt. Sedan lägger jag hjärtat i saltlagen och där får det ligga I en vecka (Svalt och mörkt I rostfri kastrull) kola noga att hjärtat är helt täckt av saltlagen. Efter 1 vecka tar jag upp hjärtat och sköljer det noga I kallvatten under några minuter, därefter lufttorkas det några timmar innan rökning. Jag använder en BBQ-Smoker med 57 cm diameter som jag ladder med 4-5 kg briketter, (Eldar enligt Manion metoden med ca 20 glödande briketter I mitten och resten av briketterna runtomkring så att glöden sakta sprider ut sig över hela ytan) Ovanpå briketterna placerar jag ut Chunks/korta bitar av grenar från En, ca 6-7 st I storlek som en datormus ungefär (!) Röktemperaturen håller jag på 90 - 100 grader celcius och röker tills innertemperaturen I köttet är ca 74 grader. Låt kallna och skär upp i tunna skivor...smaskens...   

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal