Pelargrill

Startat av agnetasch, 2012-07-22 11:43

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Är det någon som har en sådan eller åtminstone har den minsta erfarenhet av en pelargrill. Jag är sugen på en kolgrill men den måste vara rätt liten o den måste vara rätt säker, inte drösa glödande kol på golvet o.s.v. Den kommer att stå på en altan med trägolv o med väggar, räcken o möbler i trä tätt inpå sig. Jag inbillar mig att en pelargrill är säkrare än en vanlig kolgrill eller är det något jag bara tror?

Andreas

Vad menar du med rätt liten?

Jag skulle gissa att ganska få har erfarenhet av pelargrill, tror inte alls de är vanliga.

När det gäller att undvika drösa kol på golvet från nederdelen så fungerar klotgrill bra så länge man väljer en som har askbehållare och inte askfat, se bilder nedan.

Det som skräpar mest för mig är tändröret, ett tändrör är oslagbart både för snabb glöd och för att kunna fylla på mer kol vid långtidsgrillning, men varje gång man häller glödande kol från röret ner i grillen yr det en del och ofta blir det kvar nån liten kolbit i tändröret som ramlar ner på marken.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-07-24 18:46
Vad menar du med rätt liten?
Liten o liten, det var kanske dumt uttryckt, den ska ju rymma lite mer än två Denniskorvar ;D Kompakt kanske är en bättre beskrivning. Bara grill, inga utskjutande ben, stativ, bord eller kylskåp. Avställningsytor finns det redan nog av, vi har bord o gasolgrill i närheten.

Citat från: Andreas skrivet 2012-07-24 18:46Jag skulle gissa att ganska få har erfarenhet av pelargrill, tror inte alls de är vanliga.
Varför? Är det någon fruktansvärd nackdel med dom eller vad?
Dom nackdelar jag kan ana är: 1. Tidningspapperet som man knölar ner i pelaren orkar inte tända mina briketter (i instruktionsfilmerna används alltid kol) 2. Glömmer man att tömma foten med vatten/nedsopad aska kommer den att svämma över vid regnväder (eftersom en pelargrill i regel inte har något lock) Jag antar att en grilltändare o en värmetålig "hatt" kan avhjälpa problemen.

Citat från: Andreas skrivet 2012-07-24 18:46När det gäller att undvika drösa kol på golvet från nederdelen så fungerar klotgrill bra så länge man väljer en som har askbehållare och inte askfat
Det kanske är därför jag tycker pelargrillen verkar säker; hela pelaren är en enda stor asklåda + att man tänder nerifrån, förhoppningsvis inga skuttande kolbitar här inte ;)

I vilket fall som helst, nu har jag beställt en pelargrill. Den blev lite större än jag tänkt, 50 cm i stället för 43 cm, men den mindre fanns inte i svart utan bara i rostfritt. Jag kan absolut inte tänka mig en rostfri kolgrill, den MÅSTE vara svart, så till slut blev det den här:

http://www.barbecook.se/en/products/charcoal-barbecue-detail.asp?refnr=2235010000&tab=a

Andreas

Jag vet inte faktiskt varför de inte är vanligare.

Men just det där med avsaknaden av lock är en jätte-jättestor nackdel. Utan lock kan man inte reglera värmen, det går inget vidare att helsteka. Det går inte att röka (jättegott!). Och det går betydligt mer av kol och briketter eftersom man inte kan använda locket för att släcka glöden och använda samma bränsle flera gånger.

Citat från: agnetasch skrivet 2012-07-25 09:02

I vilket fall som helst, nu har jag beställt en pelargrill.


Oj, du var snabb!

Citat från: agnetasch skrivet 2012-07-25 09:02

http://www.barbecook.se/en/products/charcoal-barbecue-detail.asp?refnr=2235010000&tab=a


Tittade på filmen "easy to clean". Jag undrar just hur praktisk den där asktömningen där hela grillen lyfts från foten och foten sen töms över i annat kärl egentligen är. Dels måste ju rimligen grillen bli väldigt instabil när man ställer den åt sidan utan fot, dvs lätt att den tippar. Dels kommer det att damma på underlaget när grillen utan fot ställs ner, man måste alltså lägga något under. Dels kommer det att damma när askan hälls ur foten, eller om nu foten vattenfylls kommer det att slabba med askvatten. Tycker dessutom utrymmet för aska i foten ser litet ut, att tömma aska ofta är ingen höjdare. Med stor askbehållare och om samma briketter används flera gånger kan man grilla bra många gånger innan behållaren behöver tömmas.

Ursäkta om jag låter negativ, det är säkert inte så illa. Blir intressant höra vad du tycker när du väl har den. :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Då var det alltså stor invigning av pelargrillen på sommarens sista dag (?)

Grillen kom i ett behändigt platt paket o var väldigt lätt att montera. Efter det började jag i stället att plocka bort grejer; skyddsräcket t.ex som skramlade öronen av en bara man klev ut på altanen (överhuvudtaget var hela grillen lite "skramlig") Varmhållningsgallret åkte också av, sånt tycker jag mest är i vägen.

Sen var det bara att ladda grillen inför första tändningen. Ner med tre hopknycklade tidningssidor i pelaren, på med bottenplattan o på med grillkol (För säkerhets skull hade jag köpt både kol o briketter för att kunna experimentera mig fram) Tändsticka in i pelaren o FJUTT så steg ett vitt moln mot himmelen, kolen började omedelbart att glöda  o grillen var tänd! Det var den snabbaste grilltändning jag någonsin upplevt.

Eftersom jag bara skulle grilla två karréskivor + ett foliepaket potatis hällde jag på rätt lite kol. Det var inte bra (eller så var det Lidl-kolen som inte var bra) så jag la på briketter också. Då blev det genast bättre värme, nästa gång ska jag bara använda briketter.
Jag valde att inte hälla vatten i asklådan den här gången eftersom jag ville använda eftervärmen till att bryna en surstek. Jag bara sopade ner askan i pelaren o håller tummarna för att min man en vacker dag ska tömma den ::)

Lock saknar jag inte, uppvuxen som jag är med amerikanska knähöga, locklösa grillar o bensinstationernas små-grillar. Reglerar värmen gör jag genom att höja o sänka gallret, helsteker gör jag i gasolgrillen o röker gör jag i röken. Den här grillen är bara till kolgrillning, ingen annan matlagning. Men jag förstår vad du menar; har man bara en grill bör den ju ha så många funktioner som möjligt.

Men som regnskydd saknar jag lock, just nu står den stackars grillen insvept i en svart sopsäck med en spindel om benet. Regnet öser ner så jag ska nog omedelbart beställa en huv till den. En röd. Jättegulligt ;)

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2012-07-28 10:42
Då var det alltså stor invigning av pelargrillen på sommarens sista dag (?)


Sista!?  :o

Citat från: agnetasch link=topic=4764.msg49151#msg49151
Eftersom jag bara skulle grilla två karréskivor + ett foliepaket potatis hällde jag på rätt lite kol. Det var inte bra (eller så var det Lidl-kolen som inte var bra) så jag la på briketter också. Då blev det genast bättre värme, nästa gång ska jag bara använda briketter.


När jag använder briketter brukar jag i regel ha ett lager kol också under, tycker det är lättare tända briketterna när kolen hjälper till, blir som en tvåstegsraket.

Citat från: agnetasch link=topic=4764.msg49151#msg49151
Jag bara sopade ner askan i pelaren o håller tummarna för att min man en vacker dag ska tömma den ::)


Haha så praktiskt! Men ser fram emot att höra hur asktömningen går. :)

Citat från: agnetasch link=topic=4764.msg49151#msg49151
Men som regnskydd saknar jag lock, just nu står den stackars grillen insvept i en svart sopsäck med en spindel om benet.


Vad är det för fel på svart sopsäck? Duger det åt hans majestät duger det väl åt en pelargrill? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13332321.ab
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-07-29 16:55När jag använder briketter brukar jag i regel ha ett lager kol också under, tycker det är lättare tända briketterna när kolen hjälper till, blir som en tvåstegsraket.
God idé, ska jag testa.

Citat från: Andreas skrivet 2012-07-29 16:55Vad är det för fel på svart sopsäck? Duger det åt hans majestät duger det väl åt en pelargrill?
Hahaha, tänkte inte på det ;D

Andreas

:)

Var det förresten någon fler anledning än att den fanns i färgen svart som gjorde att du valde just den barbecook pelargrill du valde?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det var nog inget välgrundat val är jag rädd. Svart färg hade hög prioritet, sedan skulle den inte ha något lock eftersom jag vill höja o sänka gallret. Ett känt firmanamn kändes inte fel eller som jag läste någonstans: "Barbecook ÄR pelargrillar"
Dessutom fick den en del bra recentioner o någon av dessa positiva recensenter måste ju ha rätt ;D

Andreas

Höj- och sänkbart galler är ett plus, det saknar jag i min klotgrill.

Börjar det inte bli dags tömma pelargrillen snart?  :D
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

I morgon ska vi grilla en massa o för att inte bjuda bara på bröd utan även skådespel ska vi använda pelargrillen. Den rökpuff som kommer vid tändningen är oslagbar i underhållningssyfte. SEN kan min käre make få bli förste asktömmare ;D

Andreas

Kommer det en ljudlig poff vid tändning menar du?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Ja det låter som en baktändning på en gammal PV. NEJ, vad säger jag, det låter inte alls ;D
När vi tände den igår var vinden lite obestämd hur den skulle blåsa. Där stod vi o beundrade det vita molnet som drog upp i backen. Plötsligt stod vi själva i det där vita molnet; host,host. Svensk grillsommar, det var bara tändvätskedoften som saknades.
Nu hade jag laddat perfekt; torrt tidningspapper i röret. Små kolbitar ovanför det o sist briketter i en ståltrådskorg (designad av maken) för att begränsa glödens vidd något. PERFEKT! Det blev som din tvåstegsraket Andreas; tidningspapperet tände kolen som i sin tur tände briketterna. Man behövde inte lyfta ett finger efter man stoppat in tändstickan, bara vänta på den perfekta glöden :D

Andreas

Nästa gång du laddar så lägg dit en kinapuff och låt maken tända. :)

För att sammanfatta fördelarna med pelargrill: slipper mecka med tändvätska eller tändrör, grillgaller justerbart i höjdled. Nu väntar vi bara på att ni skall rengöra den så vi får höra om eventuella nackdelar.  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-07 15:04
Nästa gång du laddar så lägg dit en kinapuff och låt maken tända. :)
Hahahaha. Jag ser det framför mig ;D

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-07 15:04Nu väntar vi bara på att ni skall rengöra den så vi får höra om eventuella nackdelar
Man kanske kan låta sotaren ta hand om det, nånting ska han väl göra för den höga avgiften han tar ut ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal