Vad tycker du om kött?

Startat av mariavictoria, 2013-04-26 15:38

Föregående ämne - Nästa ämne

mariavictoria

Det vore kul om du ville dela med dig av dina åsikter gällande kött. Vi hoppas att du kan ägna några minuter till att svara på vår enkät. Enkäten ligger till grund för en kandidatuppsats där vi vill undersöka samt framföra konsumentens åsikt vid köp av kött.


Vänligen klicka på länken och svara på enkäten.
docs.google.com/forms/d/1QjVrIF0lycGjPF_tWgYu0kZ3I95FoB9QWfAVAXzvyrk/viewfo
rm?sid=16bfe5d5c490ad4&token=HEt3Rj4BAAA.1a38lIuFhj7gzX4uPRiqYQ.B4FngOJGEe1
hwfnfimhPrg

/Victoria & Maria

lsjonsson

2013-04-28 06:05 #1 Last Edit: 2013-04-28 09:11 by lsjonsson
Hej Maria & Victoria!

Ni har ju glömt en kategori i mina ögon och det är jägarkåren. Det borde finnas en enkät om jägare och hur mycket viltkött som dom äter och vad för sorts kött dom äter. T. ex älg, rådjur, vildsvin, hjortkött, skogsfågel o harar/kanin. Samerna äter ju väldigt mycket renkött. Jag bor i Kalix och jagar i en mindre by norr om Kalix som delas av Kalix älv.
Jag jagar älg och småvilt.
Hushållet består av 3 pers. (60 o 60 samt 22 år)+ en hund. Vi äter ca. 100 kg viltkött/år som är tilldelningen om man är med på alla älgar som fälls samt att man skjuter skogsfågel om tillgången är bra och sedan blir det bytesaffär med en kille från mellersta Sverige som är hemma o hälsar på sina föräldrar. Då byter jag till mig +10 kg vildsvinskött mot torkat älg- o renkött. Läs här i tråden så ser du mitt nick "lsjonsson".
http://matforum.se/index.php?topic=265.20
Även hunden får lite älgkött ibland till sitt foder och det är då mest sådant som blir kvar när man putsar köttet som stekar m. m.

Jaktlaget som jag jagar i är väldigt noga med att skära rent köttet från skottskador så att det inte kommer med några blyfragment i köttfärs el. andra delar av älgen. Det var en tanke bara på senaste tidens diskussioner från livsmedelsverket.

Det enda kött som köps är skinka och bacon och lite korv till korv stroganoff el. till någon annan maträtt. Måste ju byta/variera ibland.

Ni kan ju göra en enkät för jägarkåren och lägga ut den på jaktforum. Här kommer tre forum som är svenska.
http://www.jaktsidan.se/ipb/
http://forum.robsoft.nu/index.php
http://nordisktjaktforum.se/ucp.php?mode=login
Många är med i alla 3 forumen som medlemmar el. i alla fall 2 av dom.

Det var bara en tanke från mig och med tanke på den senaste tidens skandaler med hästkött i färdig mat, färgat kött (fläskfilé till oxfilé), m. m. så är jag väldigt glad över att jag är jägare för jag vet precis vad som finns i våra frysar. 
Kan även tillägga att vi är självförsörjande på bär (blåbär, lingon o hjortron samt ibland vildhallon) och fisk för större delen av årets förbrukning.
Sik från Kalix älv fångas vid håvning (lokal fiskemetod i Norrbotten) och sedan har vi en kille i jaktlaget från Gällivare som är kompis med några samer som fiskar o säljer fjällröding och där köper vi ca 12-15 kg som han har med sig ner till mig i samband med älgjakten. Han är f. d. kalixbo men jobbar i gruvan hos LKAB, Malmberget. Fjällrödingen är vacumpackad och klarar sig väldigt länge i frysen.
Sikhåvning från Kalix älv. http://www.youtube.com/watch?v=803JKdfmskQ
Det fiskas även med hjälp av notdragning efter sik i älven . http://www.youtube.com/watch?v=X0ePOMl-t4o

Sedan brukar jag köpa ca. 1 kg löjrom av en kompis som fiskar löja på hösten och det har vi som pålägg på knäckbrödmacka precis som ni äter prickig korv el. ostskiva på smörgås. Ibland har vi det till middagsbjudning.
Som ni säkert förstår så äter vi mycket vilt och fisk som är lokalt jagad el. fiskad så det blir inte mycket köpeskött el. fisk här i huset.
Visst köps det några paket med torsk och spättafiléer/år men det är inte många. Sikens storlek är ca. 5-6 hg rensad och äts ihop med tunnbröd o potatis och smör och är ungsstekt. Rödingen äter vi så också ibland o ibland ihop med fisksås av något slag.

Även dom grönsaker som vi köper som färskvara kommer härifrån trakten. Det är då speciellt tomater som kan odlas om här uppe året om.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7245832
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5376995
http://www.lokaldelen.se/foretag/Nikkala/649005/Norrskens+Tomat+Handelstr%C3%A4dg%C3%A5rd/
Skillnaden mellan lokalt producerade tomater och importtomater från Kanarieöarna är klart märkbar i smaken.
Visst kostar dessa lokala tomater mer än importerade men dom är väldigt goda. :)

Jag hoppas att det som jag har skrivit har varit av intresse.

OBS! Jag vill inte att detta som jag har skrivit inte ska ses som skryt på något sätt utan bara fakta på hur jag o min fam. äter o lever.

Foto på fjällröding.

lsjonsson

Ibland tar man sig en Norrbottnisk paraplydrink bestående av skogsstjärnan (hembränt). ;) 8) :)

agnetasch


lsjonsson


Victoria&Maria

Tack till alla som hjälper oss med att svara på enkäten!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal