Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Nilsson
 - 2008-11-05 17:12
Jag kommer ihåg från när man var kulinarisk och provade habanero peppers i chili att jag kollade upp hur man "svagade till" sin gryta lite.  ;)

Tipset då gällde nog bara chili men funkade bra. Det var att man helt enkelt skulle tillsätta mejeriprodukt, helst då grädde. På samma sätt ska man ju tydligen dricka mjölk till starka maträtter för att det lindrar. Har dock ingen aning om det funkar för andra "styrkor" än pepparfrukter.
Skrivet av ena
 - 2008-11-04 19:38
potatis mot salt är beprövat i branchen :) men mot överkryddat?? Nej, det har jag aldrig hört...

När det kryddades för mkt tillsattes sötma o syra för att balansera när jag gick i skolan, äpplemos är fantastiskt bra produkt att lindra hettan i en sås/gryta om man tappat pepparkaret i såses :) kanske tillsammans med creme fraiche om det är riktigt illa ;)
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-06 17:14
Om man ska tro på denna Washington-post artikel skriven av kemiprofessor emeritus Robert L. Wolke där han gör ett seriöst experiment på just detta är tyvärr det här med att reducera sälta med potatis inget annat än just en myt.

http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn?pagename=article&node=&contentId=A25891-2001Apr17

"...the potatoes soaked up some salt water; they didn't selectively extract salt out of the water. Would you be surprised if a sponge placed in salt water came out tasting salty? Of course not. But the concentration of salt in the water -- the amount of salt per quart -- would not be affected"

"The potato treatment just doesn't work. Period. "
Skrivet av crlhrv
 - 2007-07-05 16:50
Är inte potatis mot salt sås/gryta ett hos kockar ett beprövat och erkänt trix? Det funkar för mig i alla fall, och någon placeboeffekt lär det inte vara.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-05 16:43
Andreas:Nej,jag hittar inget om potatis o salt eller kryddor. Det var ju märkligt,jag tyckte också jag hade sett något i den boken.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-07-05 16:00
Andreas:jag ska bara ruska av mig regnet efter förra uppdraget (mäta rökgrillen) så ska jag kolla i Koka soppa på fysik.Kan ta lite tid,den är inte lättläst precis.Till min stora sorg har Hans-Uno Bengtsson,en av författarna till boken,avlidit.Han var en av mina idoler.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-07-05 12:44
Jag vet inte hur det funkar, bara att det gör det. Potatis är bra till mycket :D
Skrivet av Andreas
 - 2007-07-05 11:40
Men hur fungerar det? Menar du att potatisen suger upp saltet som en svamp men lämnar kvar osalt vätska?

Har som sagt för mig att det stod om det i "Koka soppa på fysik". Nu har jag den tyvärr inte hemma. Hade inte du den Agneta? Kan du kolla?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-07-05 08:48
Att potatis i en för salt sås eller gryta fungerar vet jag, men stämmer det verkligen att det fungerar om såsen är för stark? Någon som provat?
Skrivet av kercha
 - 2007-07-05 05:47
va kul det är med alla smarta tips, som man aldrig lyckas komma på själv.
Det är ju alltid så att man vill ha mindre starkt åt barnen, vi har i regel aldrig ätit så väldigt kryddstark mat, men nog är det gott med lite kryddor
man kanske får sämre smaklökar när man blir äldre
Skrivet av Urban
 - 2007-07-04 20:28
Man kan ju eventuellt lyfta ur en del av själva såsen som är stark, och tillsätta en burk Creme Fraishe som har en förmåga att kyla starkare kryddor. Räcker inte det så kan man späda ytteligare med vatten eller mjölk.. Smaka av med salt vid behov.
Mängden sås som du ska lyfta ur grytan är upp till hur svagt du vill att slutresultatet ska bli.
Brukar själv använda Creme Fraishe när jag lagar Chili con carne (då barnen ska vara med och äta ;))
Skrivet av kercha
 - 2007-07-04 19:35
typiskt,
nu hade jag bara tre små potatisar kvar,dom gjorde inte stor skillnad, men om jag värmer på grytan imorrn till lunch så kan jag testa då,

så fortsättning följer ;)
Skrivet av kryddburken
 - 2007-07-04 19:01
*håller tummarna* berätta sen hur det gick!!
Skrivet av kercha
 - 2007-07-04 18:55

karln kom just hem och han tyckte det var lite väl starkt

ska testa med en gång
Skrivet av kryddburken
 - 2007-07-04 18:49
Låt den ligga en 10min sisådär & "dra", inte bli kokt & mosig så den förstör grytan, lägg då hellre i flera råa potatisar! (skalade)

Välkommen hit förresten! ;-)

Annonser

Powered by EzPortal